keskiviikko 24. elokuuta 2011

Magnesium

"Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Sitä on elimistössä 20–28 grammaa. Puolet magnesiumista on solujen sisällä ja lähes puolet sitoutuneena luustoon. Veressä elimistön magnesiumista on vähemmän kuin 1 %. Veriplasman magnesiumpitoisuus (viitearvot) on 0,7–1,0 mmol eli 17–24 milligrammaa litrassa.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa (0,35 grammaa) ja naisilla 280 milligrammaa (0,28 grammaa). Suomalaiset saavat magnesiumia eniten viljavalmisteista, muista kasviksista (peruna, hedelmät, marjat), juomista (kahvi ja mineraalivesi) ja maitovalmisteista.
" Eli karppaajalla on vähän vähemmän noita lähteitä normi pulliaiseen verrattuna.

Joku saattoi jo ihmetellä että mitä helvettiä se Koltta nyt tommosesta alkaa sössöttämään kun karppaamisesta sen pitäs päätään aukoa. No on tähänkin ihan syy ja omakohtaista kokemusta.

Normaalisti ihminen saa tota magnamömmöä ravinnosta ihan riittävästi ja sen puutos on aikas harvinainen. Mutta sitä poistuu esim. nesteenpoistolääkityksen yhteydessä normaalia enemmän. Ja mitä ilmeisimmin sama reaktio tapahtuu kun ryhdytään karppaamaan ja alussa sitä nestettä lorahtaa pihalle niinkun sillä entisellä rouvalla linnanmäen vonkaputouksessa... penkille lotisi. Silloin saattaa käydä niin että tulee vajetta magnesiumista. Voipi vähän suonta vetää ja paikkoja kolotella ilman mitään syytä.

Ja siihen tuntuu hyvin auttavan magnesium. Tästäkään, niinkun nyt juuri mistään ihmisten itse hyväksi havaitsemasta asiasta, ei taida sen kummempaa tutkimusta löytyä, mutta käytäntö on osoittanut että niin suonenvetoihin, kuin noihin karpin alussa tuleviin juilimisiin ja kipuihin on magnesium ollut vallan mainio lääke.

"Magnesiumin puute saattaa ilmetä esimerkiksi lihaskramppeina, suonenvetona ja väsymyksenä, josta voi seurata hermostuneisuutta, stressipäänsärkyä, keskittymisvaikeuksia tai ruokahaluttomuutta. Tällöin magnesiumin lisäys voi olla tarpeen."

Sitä liikasaantiakin on turha pelätä jos sitä ei rupea ihan purkki tolkulla naamaansa mättämään. Kyllä se kusen mukana tulee ulos, ja jos ei tule niin sitten on jotakin muutakin pahasti vialla. Eli mee nyt jo ihmeessä sinne lääkäriin jos et muuta keksi.



8 kommenttia :

  1. Jos vielä lisäis, että kannattaa valita magnesium sitraatti-, orotaatti- tai siinä yhdessä muodossa, jota en nyt muista ;)Jätetään oksidit sinne kaupan hyllylle. Ja tämä oli Paula Heinoselta opittua :)

    VastaaPoista
  2. Juoksisin kauppaan, jos olisin varma, että saan sitä oikeaa magnesiumia. Mitähän se on ja onko sillä kauppanimikekin. Olen tuon samantapaisen väittämän jostain muualta lukenut. Imeisesti kaikki magnesiumsortit ei imeydy tai toimi. Minä söin magnesiumia ja siitä huolimatta juili. Öisin heräsin kramppeihin. Herään vieläkin. Saako noista edes kertoa mikä tehoaa, mikä ei?

    VastaaPoista
  3. Tässä blogissa ainakin saa kommentoida mikä toimii ja mikä ei :)

    VastaaPoista
  4. Jeps, minulla on ainakin auttanut Solgarin magnesium citrate, ostanut olen verkkokauppa Vitaravinteesta. Viimeisessä Hyvä terveys -apteekkilehdessäkin mainostettiin muistaakseni jotain sitraattia, kannattaa kysyä apteekista. Minä kiinnitän omassa valinnassani myös siihen, sisältääkö tabletit sokeria jossain muodossa ja siihen, onko ne helposti nieltäviä. Lisäksi niissä on eri vahvuuksia -> hinta! -> annostelu! Semmoinen juttu vielä, että magnesiumin tarve on myös suorassa suhteessa liikunnan määrään, annostusta kannattaa nostaa niin kauan kuin vatsa kestää: kun alkaa pierettämään / ripuloimaan, annostusta pitää vähän pienentää. Minulla oli kramppeja ihan yhtä lailla ennen karppaustakin. Alkoholi muuten myös vaikuttaa kramppeihin (siis lisäävästi). t. musti

    VastaaPoista
  5. Paljonko sitraatti muodossa olevaa magnesiumia sitten pitäisi syödä, että se vastaa oksidia? Jos oksidia syön nytten 350mg /pv.

    VastaaPoista
  6. Ihmiselimistön ulkopuolella oksidoituminen usein on haitallinen ilmiö. Miksihän magnesiumoksideja yleensä on kaupan?
    Antioksidantit ovat elimistölle terveellisiä..näin sanotaan.
    Metallin oksidoituminen ja oksidit yleensä ovat sähkönjohtokyvyltään huonoja esim. alumiinin pinnassa oleva oksidi on täydellinen eriste ts.sähkön kulku on estynyt.
    Olisikohan solujen aineenvaihdunnassa sähköllä
    jokin merkitys.Mikäli on , niin silloinhan oksidit voisi toimia kehossa samoin eristeinä ja haitata solukkojen aineenvaihduntaa ja aiheuttaa terveydellisen riskitekijän estäessään
    "sähköisen ravintopumpun" toimintaa ."Jännite nousee, kun oksidi estää virran kulun" Ts. ravintopumppu ei toimi tarkoituksenmukaisella tavalla.
    Olen itsekin ottanut magneusiumsitraatit käyttöön.

    VastaaPoista
  7. Moikka

    Törmäsin sattumalta tähän sun vanhaan kirjoitukseen, ja tuli mieleen kun puhut tässä magnesiumista, että oisitko ollut kiinnostunut laittamaan mun tekemän magnesium infograafin tähän loppuun?

    Löytyy osoitteesta http://lisaravinnetieto.com/magnesiumin-puute/ jos haluut!

    VastaaPoista