lauantai 1. helmikuuta 2014

Lasten terveys


Lasten- ja nuorten lihavuuteen erikoistunut lääkäri Marketta Dalla Valle totesi, että yhä useammin lapsilla ja nuorilla todetaan vanhastaan aikuisilla ilmenneitä sairauksia. Kakkostyypin diabetes, rasvamaksa ja verenpainetauti. Verenpainetaudin syntyyn en ole tutustunut, mutta eipäilen, että syyt ovat aivan samat kuin diabeteksen ja rasvamaksan osalta. Hiilihydraattipitoiset suositukset, aivan liian tiheät ruokailuvälit ja rasvaton ruoka.

Päiväkodit, koulut ja useimmat työpaikkaruokalatkin pyrkivät pilkuntarkasti noudattamaan ravitsemus suosituksia, joten on sanomattakin selvää että tässä yhtälössä on jotain päin persettä. Virallinen taho mitä ilmeisimmin edelleen uskoo vahvasti että syynä on vain ja ainoastaan se, etteivät lapset liiku tarpeeksi.


Voi olla tottakin, etteivät lapset nykyaikana liiku aivan yhtä paljon kuin allekirjoittaneen lapsuudessa, mutta on narsistista kuvitella, että tämä olisi pääsyy kakkostyypin diabeteksen ja rasvamaksan yleistymiseen lapsilla. On vain liian pelottavaa avata silmät ja nähdä mikä oikeasti mättää.

Todellisuudessa syyt ovat ruokavaliossa ja muissa elintavoissa. Rasvattomuus on johtanut siihe, että kylläisyyden tunne tulee siitä kun vatsa ei enää vedä. Rasvan kylläisyyttä tuova tunne jää puuttumaan ja syödään aivan liikaa tarpeeseen nähden. Tiheät ateriavälit pitävät elimistön jatkuvasti tilassa jossa energiaa varastoidaan muttei näitä varastoja ehditä koskaan purkamaan.

Ikävintä tässä koko yhtälössä on se, ettei lähitulevaisuudessa ole tulossa minkäänlaista muutosta. Niin kauan kun vanhat rasvakammon lähettiläät jumittavat tärkeimmillä jakkaroilla huolehtien lääketeollisuuden ja kemianteollisuuden loistavasta tulevaisuudesta, loppulaskun maksavat tämän hetken lapset ja nuoret.

On totta, että jotkut edistyneimmät uskaltavat syyttää sokeria. Mutta samaan hengenvetoon painotetaan erilaisten hiilihydraattivoittoisten "terveysruokien" puolesta tajuamatta, että hiilihydraatti on sitä sokeria. Ainoa ero on siinä, että sokeroitu virvoitusjuoma on pahasta hampaille verrattuna vaikkapa ruisleipään. Hiilihydraattien määrä on kuitenkin virvoitusjuoman puolella. Ja lopputulos on se, että reuisleivästä saatu hiilihydraatti ei ole yhtään sen parempi vaihtoehto kuin selvästä sokerista saatu. Elimistö joutuu niistä huolehtimaan aivan lähteestä riippumatta. Määrät ratkaisevat, ei se mistä ne tulevat.

Ainoastaan hampaat ovat erityisasemassa siinä mistä lähteestä ja missä muodossa tuo sokeri nautitaan. Tutkimusten ja hammaslääkärien mukaan hampaat kestävät viisi hyökkäystä vuorokaudessa. Miksi sitten suositellaan kuusi ateriaa päivässä. Tämä tuntuu niin älyttömän tyhmältä kuin vain voi. Kestät viisi vasaran iskua otsaan. Lyö siis kuusi kertaa niin voit paremmin. Voi Mooses ja pari muuta pyhää miestä mitkä suositukset.

Lapset kasvatetaan riippuvaisiksi hiilihydraateista. Heti kun verensokeri laskee normaalille tasolle, alkaa kuvitelma, että on taas nälkä. Juuri kun sitä varastoitua energiaa pitäisi purkaa, tulee "kiukkunälkä". Itse asiassahan se ei ole nälkää nähnytkään mutta niin sitä kuvataan. Elimistö huutaa uusia hiilihydraatteja. Asiantuntijat sanovat ettei tällaista riipuvuutta ole olemassakaan. Kannattaisi ehkä tutustua kirjojen ja kansien sijaan pieneksi hetkeksi elävään elämään lapsiperheessä. Aika monelle vanhemmalle on tuttu tilanne jossa lapsi tulee koulusta muutama tunti kouluruokailun jälkeen ja tilanne on se, että jos jotain ei saada just nyt heti, helvetti repeää.

Kysymykseni kuuluu, koska joku ryhtyy kantamaan vastuun näistä modernien suositusten seurauksista. Tuskin koskaan, joten paras vain vanhempien ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ryhtyä ihan itse huolehtimaan siitä, että lapset syövät terveellisesti eikä virallisterveellisesti. Toinen näistä on jo näyttänyt mihin se johtaa...

1 kommentti :

  1. Nyt olet niin oikealla asialla kuin olla voi. Sieltähän ne ravintotottumukset kotoa tulee lapsillekkin ja jos koulukin tekee orjallisesti virallisten totuuksien mukaan ruokaa lapsille niin ei se voi kun mennä pieleen ja seurauksena on just näitä vanhempien ihmisten tauteja kuten diabetes ja rasvamaksa.
    Onko kukaan edes vakavissaan esittänyt kysymystä, mistä tämä johtuu?
    Ei se riitä, kun sanoo yksinkertaiseksi syyksi, että lapset eivät liiku, pelaavat vain tietokonepelejä. Samoinhan lääkärit sanovat aikuisille aina, että pitää liikkua enemmän ja syödä "terveellisesti". Ett silleen

    VastaaPoista