maanantai 26. tammikuuta 2015

Ummetusta

Paska. Se ei ole mediaseksikästä ja joidenkin mielestä jopa etova aihe. Mutta kaikki sitä suoltaa ja kaikkia se kiinnostaa joskus tavalla tai toisella. Viimeistään siinä vaiheessa se muuttuu todella kiinnostavaksi kun ilmenee ummetusta. Eri lähteitä vertailemalla tulin lopputulokseen että ummetusta esiintyy noin 10% ihan tavallisista ihmisistä.

Karppaamista kritisoidessa ummetus on yksi yleisimmistä argumenteista ja vedotaan siihen, että karppaajat kärsivät ummetuksesta siksi, että eivät saa tarpeeksi kuituja kun eivät syö viljoja. Ensimmäinen ristiriita löytyi jo ummetuksen itsehoidosta. Kehotetaan juomaan paljon ja nauttimaan kuitupitoisia kasviksia. Ja tietysti liikkumaan paljon. Apteekista saatavat kuitutuotteet tulivat seuraavana ja vasta sitten hännänhuippuna mainittiin viljaoista saatavia kuituja. Toinen ristiriita löytyy karppaajille itselleen tehdystä kyselystä jonka mukaan karppaajista alle 4% on kärsinyt ummetuksesta jossain vaiheessa karppaamista. Siis yli puolta harvempi kuin kansasta keskimäärin.

Tosiasiassa ummetusta käytetään argumenttina vain siksi, että ihmiset on saatu uskomaan viljan hyvyyteen. Viljat aiheuttavat turvotusta todella suurella määrällä ihmisiä, mutta ei se mitään, sitä voi aina lääkitä erilaisilla valmisteilla. Tosin näissä valmisteissa on usein maun vuoksi sokeria mutta pääseepähän turvotuksesta eroon. Viljan mukana saadaan paljon kuituja ja sitten niitä todella tarvitaankin että kaikki se käyttökelvoton kuona tulisi ulos, jolla ei ole mitään muuta merkitystä kuin kilahtaa läpi. Syödään paljon viljaa, että viljan käyttökelvoton osuus tulisi sujuvasti läpi. Videään siis säkillä valoa tupaan.

Vuosia on karppausta moitittu mitä erilaisemmilla väittämillä. Kerta toisensa jälkeen ne on pystytty erilaisissa tutkimuksissa kumoamaan. Tärkein yksittäiselle ihmiselle on kuitenkin se oma kokemus, mutta some:n tuoma hyöty on siinä, että helposti näkee ettei ne väittämät olleet puuta heinää vain omalla kohdalla, niin on käynyt muillekkin karppaajille. Yhden ihmisen kohdalla se voisikin olla sattumaa mutta jos massiivinen enemmistö karppaajista on kokenut saman, on turha puhua enää yksittäis tapauksista tai siitä että asiasta ei olis mitään tietoa.

Siitäkin huolimatta että tietoa ja kokemusta on, tänäkin päivänä toimittajat revittelelvät erilaisilla otsikoilla siitä miksi VHH on huono asia. Tällaisia näkee lähes viikottain. Usein väittämät ovat niin uskomattomia, että oikein päähän sattuu. Surullista asiassa on se, että valtaosa lukijoista pitää lehteen painettua totena. Kun siitä on mustaa valkoisella, se on totta. Kukaan ei vaadi toimittajia vastuuseen sanomisistaan. Kukaan ei myöskään vaadi toimittajan lähteenä käyttämää ravintoterapeuttia vastuuseen sanomisistaan. Ei tietenkään, terapeuttihan on toitottanut juuri sitä informaatiota jota valvova viranomainen vaatikiin hänen toitottavan. 

Selkärankainen ravintoterapeutti ja toimittaja jättäisi väärän tiedon levittämättä. Se olisi reilu teko kanssaihmisiä kohtaan. Mutta se ei myy ja voihan olla että esimies on antanut tehtäväksi moittia karppaamista. Leipäfirma joka osti mainostilaa halusi mainoksen sellaiselle sivulla jossa parjataan karppausta. Toimittajalle napsahti pakkosauma. 

Tällainen parjausjuttu on nähty ja koettu. Niitä tulee tasaisin väliajoin ja yhteistä niille on se, että joka kohta joka niissä esitetään, on ristiriidassa likipitäen jokaisen karppaajan omien kokemusten kanssa. Eli niissä ei ole mitään perää mutta valitettavasti ihmiset jotka eivät asiasta tiedä, uskovat sen.

Suurin oppi koko karppaamisaikana onkin ollut siitä mielenkiintoinen ettei se liity karppaamiseen millään tavalla. Se kuuluu näin: Lehteen kirjoitettua totuutta ei ole olemassakaan - tutkiva journalismi on kuollut. Lehdessä on luultavasti ummetus, eikä faktat pääse julkisuuteen.

  

2 kommenttia :

  1. Olen itsekkin kovin ihmetellyt tuota asiantuntijoiden vankkaa tietoa tuosta ummetuksesta. Aivan outo käsite meidän perheessä. Ja kaiken lisäksi pierut on pilalla, kun eivät enää haise miltään... No, ollaan oltu tällä "dieetillä" vasta noin 5 vuotta, ettei kai näin aluksi asiaa huomaakaan ;)

    VastaaPoista
  2. Kuidusta tehdään paperia. Mihinkä minä kuitua tarvitsen? Sitä en ymmärrä. Vaan mikä saapi vattan löysälle niin oli ruismaltaista tehty kotikalja...onko siinä kuituja?. Jallupullo juotuna ei mulle aiheuta enään mitään vaivoja eli ei alkoholi. Reippaasti ruisleipää niin kohtalaisen liukkaasti tulee.

    VastaaPoista