maanantai 26. syyskuuta 2011

Pelkät hiilihydraatit

Varsinkin leivästä puhuttaessa on tullut viimeaikoina kovaksi väännöksi se, onko ne hiilihydraatit hyviä vai pahoja. Onko ne hitaita vai nopeita ja onko ne liukenevia vai liukenemattomia.

Ensiksikin allekirjoittaneelle on aivan sama minkälaisia ne hiilihydraatit ovat. Vuorokausirajani on 50g hiilihydraattia, riippumatta niiden hyvyydestä, nopeudesta tai liukenemisesta.

Toisekseen en välttele leipää vain hiilihydraattien vuoksi. Paljon suurempi tekijä on oma hyvinvointi. Se leivän puputtaminen kun saa turvottamaan, pärisyttämään ja kiristämään. Ja kun minä en halua sitä actijugurttuia syödä vain sen takia että leivän kuidut menisi jouhevammin perseestä ulos. Paljon helpommalla pääsen kun en niitä ensinkään sisuksiini työnnä.

Kolmanneksi pointiksi toisin vielä sen että hyvyydestään, hitaudestaan ja imeytymättömyydestään huolimatta ainakin minulla leipä (niin venhnäinen kuin rukiinenkin) nostaa verensokeria aivan kohtuuttomasti, joten jos haluan edelleen elää 100% ilman insuliinia ja metforeemia, en VOI syödä leipää. Ja haluan elää ilman lääkkeitä joten leipä nyt vaan ei ole vaihtoehto. ps. Ei ole ummetusta ollut vielä kertaakaan. Mutta eipä ole perseposketkaan pärisseet paskaroiskeissa kuten entivanhaan.

Einesmarkkinat ovat reagoineet vähähiilihydraattiseen "villitykseen" tuomalla omia vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja markkinoille, mikä itsessään on jo erinomaisen hieno asia. Aika moni karppaaja tosin välttelee eineksiä muistakin syistä kuin hiilihydraattien vuoksi, mutta tuohan tämä sentään vaihtoehtoja niille jotka haluavat. Ja eikös se koko karppaamisen yksi perusajatus ole saada niitä vaihtoehtoja. Terveellisempiä, parempia ja toimivampia vaihtoehtoja.

Tarkastelin välittömästi mitä Kokkikartanon vähähiilihydraattiset einekset pitävät sisällään. Totta oli että hiilihydraatteja oli mukavan vähän ainakin ilmoituksen perusteella. Harmikseni tosin silmään pisti välittömästi nuo maissitärkkelys, kasviöljy ja säilöntäaineet.

Säilöntäaineet tosin on pakko hyvksyä jos eineksiä aikoo käyttää. Ne vaan eivät taida säilyä edes kohtuullista aikaa ilman minkäänlaista säilöntäainetta. Ja maissitärkkelys olisi varmaankin korvattavissa terveemmilläkin vaihtoehdoilla mutta tuskin tuossa niitä kovin suuria määriä on voitu käyttää mikäli ilmoitetut hiilihydraatit pitävät paikkansa. Ateriasta riippuen kuitenkin reilusti alle 10g per satasessa.

Mutta miksi tuo helvetin kasviöljy. Laittakaa VOITA sinne sörsseliin. Ja E-koodit minimiin ihan suosiolla. Mitä paremmin niistä pääsee eroon, sen kiinnostavammaksi tuotteet muuttuvat ainakin minulle. Kyllä nuo mielestäni ovat kuitenkin hieno yritys oikeaan suuntaan. Voisin kuvitella itsekkin satunnaisesti kiireen tai tilanteen vaatiessa hyödyntäväni vhh einestä mutten usko että missään tapauksessa niiden suurkuluttajaksi ryhtyisin.

Hienoa kuitenkin että markkinnoille tulee vhh vaihtoehtoja. Se on hemmetin hyvä asia.

16 kommenttia :

 1. Kiitos vinkistä, Koltta! Joskus kun tulee tilanteita joissa pitäisi syödä jossain laitosruokailussa (koulut ym). Näissä on hyvä vaihtoehto hiilarimössölle, kunhan vaan löytyy oikea kauppa ja mikrouuni läheltä. :)
  Ainoa haittapuoli on siinä, että soija-allergiselle jää vain yksi vaihtoehto. Miksi, oi miksi, pitää sitä soijaa tuputtaa joka paikkaan???

  VastaaPoista
 2. Leivästä puheen ollen, oletko tutkaillut jo Karppinen ynnä muita vähähiilihydraattisia leipiä? Olisi kiva kuulla mielipiteesi! :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä minä karppista olen kerran maistanut ja ihan leivältä se maistui. Ostanut sen sijaan en ole eikä ole aikomustakaan. Kun lopetin leivän syönnin, ei vain yksinkertaisesti ole tehnyt enää mielikään joten miksi antaa pirulle pikkusormi.

  Mutta olen sitä mieltä että tosi hyvä juttu kun tällaisiakin vaihtoehtoja on tarjolla. Toiset haluavat niitä käyttää ja toiset eivät. Itse olen pyrkinyt siihen että jos jostakin olen päässyt irti, en ainakaan tietoisesti hae korviketta. korvikkeella on ainakin minulla monesti paha tapa olla vain polku takaisin vanhaan.

  VastaaPoista
 4. Paikallisen Cittarin kauppias on kiitettävästi ollut ajan hermolla karppaamisen suhteen, liekö itsekin karppi, en tiedä. Mutta Karppista on tarjolla parhaalla paikalla runsaasti, ja kermahyllyssä on alkanut tavaraa riittää. Aiemmin oli aina loppu, nyt ei enää, kun hyllytilaa on lisätty. Lisäksi näin myymälässä erään makkaravalmistajan hyllytilan edessä ison mainosjulisteen: sopii erinomaisesti karppaajille, hiilihydraatteja 0g. Ilahduttavaa kerrassaan.

  VastaaPoista
 5. Hulluja on ne elintarvikkeiden myyjät joiden mielestä tämmönen "ohimenevä muoti ilmiö" on niin vähäinen ettei sitä kannata huomioida.

  Ihmetytti mm. Valion puheet ettei voin tuotantoa lisätä vaikka kysyntä kasvaa. ILmeisesti Valio toivoo että kilpailijat hoitaa kasvavan kysynnän.

  VastaaPoista
 6. Valio toivonee tosiaan kovimman kilpailijansa ArlaIngmanin saavan jalansijaa, samoin kuin huonolta kuulostava vaihtoehto eli ulkomainen voi tullee sitten saamaan myös jalansijaa. Jollei Valio halua kysyntään vastata.
  Toisaalta entisenä (Valiolaisena) maidontuottajana totesin jo aikoinaan, että Valio on melkoisen v..ttumainen yritys. On kerran saanut imagon että on kotimaista, mutta kappas vaan kun kukaan ei epäile, niin enenevässä määrin tehdään tavaraa Virossa...
  Tämän vuoksi meillä suositaan nykyisin mieluummin ArlaIngmannia muutenkin.

  VastaaPoista
 7. Rainbown tanskalainen luomuvoi on ihan hyvää, ja myös halvempaa kuin Valion tai ArlaIngmannin vastaavat. Toivottavasti Tanskassa riittää edelleen kermaa vointekoon, vaikka sitä viedäänkin jo Ruotsiin ...

  VastaaPoista
 8. Nuo kokkikartanon vhh ateriat ihan kelpo yrityksiä, paitsi se soijapihvi annos jossa pihvi ei hyvän makuinen. kana-annos on tosi hyvä. Nämä voisi olla kyllä halvempia. Mutta hyvä että näitä tulee kauppoihin.

  VastaaPoista
 9. En ymmärrä, miksi Karppinen on niin suosittua. Ensin hehkutetaan, kuinka karppaus mahdollistaa eroon pääsemisen prosessoiduista, lisäaineita tiukkuvista elintarvikkeista ja sitten ostetaan Karppista, jolla on täsmälleen nuo ominaisuudet. Sama kuin aiempi light-jogurtti-innostus: ihan sama mistä se on tehty, mutta hei rasvaa on vähemmän!

  Ojasta allikkoon...

  VastaaPoista
 10. Olet niin oikeassa että ihan puistattaa :) hyi hyi karppiselle :)

  VastaaPoista
 11. Eka viestiin kommentti, että mikro tappaa ruuasta kaiken bioenergian ja muuttaa molekyylirakennetta. Netistä löytyy kyllä tietoa tästäkin, mutta eihän sitä ihmisille julkisesti jaeta, kun bisnes menee. Ja noista tuotteiden valmistamisesta. Jokainen käsittely heikentää ruuan ravinnepitoisuutta ja sähkökäsittely tappaa kaiken bioenergian. Se kuka ei tiedä, mitä BE on, niin itämailla se tunnetaan kaikkiallisena elämänvoimana praanan tai chiinä. Sitä on kaikessa elävässä, niin ihmisessä, eläimissä ja kasviksissa ja ihminen tarvitsee sitä joka päivä ruuassa tai juomassa. Tästä voi lukea lisää mm: Esko Jalkasen kirjoista tai tilata saksasta BE mittarin jolla pääsee mittaamaan tuotteiden BE kenttiä. Esim: Tehotuotanto tuottaa melkoista paskaa, jos näin suoraan sanotaan ja näissä BE on pieni jos ollenkaan ja luonnollisesti tuotetuissa taas hyvät kentät. Suomessahan tuosta BE tärkeydestä ei voi puhua kun hyvä bisnes menee. Ei olisi enää tehotuotantoa eikä tuotteita voisi käsitellä kovin voimakkaasti, että ne eivät menettäisi energiaansa. Mikro näistä kotona pahin kuitenkin. Ravinnepitoisuudet on sitten ihan oma juttunsa taas ja se MAKU ;)

  VastaaPoista
 12. Koltta karppaa. Ehkä vois vielä tiukentaa sitä 50gr kuitenkin millaisia hhydraatteja syö, mutta totta, se on niin aikaa vievää näpertelyä, että voih. Oli miten oli ja aiheesta sivuun, huolimatta siitä, että "tosimies ei torttuun tukehdu" niin olis tosi upeeta, jos Koltta jättäisi tekstissään suolistonsa sisäiset lentävät tai lentämättömät aineet ja tavat kuitenkin ihan omaksi ja mahd. perheensä iloksi. Ei näköjään muutkaan vastaajat ole siihen sortuneet.

  VastaaPoista
 13. miulla paska tulee aamulla yleensä kahvia odotellessa ja sitten kahvin jälkeen käyn uudestaan vielä jälki-istunnolla,ummetuksesta ei ole tietoakaan.Kerron toki lisää jos kiinnostaa.(sori en mie tahallee)

  VastaaPoista
 14. Pidä Koltta toi asenne, jos ei joku kestä suoraa puhetta niin paljon väliä :)
  Suolen toiminta on ihan normaalia, jos jonkun mielestä ei voi siitä puhua niin se on tekopyhää.
  Vhh:n aloitin viime elokuussa ja ihan samaa voin sanoa kun edellinenkin kirjoittaja, vatsa toimii kun kello

  VastaaPoista
 15. Hmm, näissä asioissa on aina puolensa, Vhh lienee varsin mainiö, mutta ei kuitenkaan aina kokototuus. tässä linkki toisaalle, ei kuitenkaan pusan koohotuksiin. Harmillista että tässä ruokavaliossa on niin isot taloudelliset tekijät takana että puolueetonta tutkimusta ei olekaan. http://www.precisionnutrition.com/low-carb-diets

  VastaaPoista