torstai 6. helmikuuta 2014

Kuningas alkoholi


Tällä saralla en ole mikään kuningaskuluttaja tai varsinainen asiantuntija. Omakohtainen kokemus varsinkin karppaus ajalta on varsin vähäinen. Toissa vuonna kerran ja viime vuonna oli vähän hiljaisempaa sillä puolella.


Huomioitavaa on kuitenkin se, että varsin monelle karppaajalle tulee ensimmäisellä kerralla yllätyksenä se, miten paljon voimakkaammin kossu kilahtaa kaaliin kun elimistössä ei niitä hiilihydraatteja niin paljon olekkaan.


Alkoholi kuten tupakkakin on sellaisia asioita ihmisillä, että jokainen tietää mahdolliset riskit ja ihan itse sitten päättää juoko tai polttaako. Enkä ehdottomuuksiin vaivu tässäkään asiassa. Jos tuntuu siltä että on otettava niin mikäs siinä. Jos se ei ole ongelma ja riippuvuus niin matokuuri silloin tällöin tekee hyvää ainakin päälle. Omalle kohdalle on vain käynyt niin, ettei oikein maistu, joten tuntuisi tyhmältä juoda vain siksi että se on niin siistiä ja kun muutkin tekee niin. Teen paljon sellaista mitä muut ei tee ja jätän paljon sellaista tekemättä mitä muut tekee. Omia polkujani tallailen välittämättä siitä onko se siistiä vai ei.

Karppaajallekkin löytyy vähähiilihydraattisia juomia jos haluaa alkoholinkin osalta pysyä tiukasti ruodussa. Eri asia on sitten se, osuuko saatavilla olevat vaihtoehdot omiin makumieltymyksiin. Hieno kevyt tuotteissa alkoholin osalta on se, että niissä ei mainosteta rasvattomuutta vaan sokerittomuutta. Oikeasti siis kevyt tuotteita.

Mitäpä karppi sitten voisi ottaa kun iltaa istutaan. Esimerkiksi punaviinit ovat monesti varsin vähä hiilihydraattisia. kohtuukuivassa punaviinissä on noin 0,5 grammaa hiilihydraatteja sataa millilitraa kohden. Oluet ovat hiilihydraattipommeja varsinkin vähänkään enemmän nautittuna, mutta näiden light versioissa päästään monilla merkeillä reilusti alle grammaan desiä kohden.

Maukkaissa nimikkodrinkeissä ja siidereissä ei valitettavasti ole juurikaan vaihtoehtoja edes light versioissa. Tarkkana saa olla, että karpille sopivan vaihtoehdon löytää. Tai sitten on vain tyydyttävä vähään. Vähähiilihydraattisesti elävälle useimmat alkoholijuomat ovat petollisia ja hidastavat painonpudotusta. Jos haluat nauttia vhh:n aikana alkoholia, suosi kuivia punaviinejä tai kirkkaita juomia sekoitettuna hiilihydraatittomiin miksereihin.

» Muutamia esimerkkejä juomien hiilihydraateista.

4 kommenttia :

 1. Hei!

  Kiitoksia viihdyttävästä blogista. Osaat kirjoittaa selvästi ja hauskasti, myöskin tosin aika provosoivasti ;)

  Valitettavasti monissa teksteissä on kuitenkin hieman faktavirheitä. Suosittelen selvittämään asioita hieman tarkemmin ennen niiden kirjoittamista. Esimerkiksi alkoholin imeytymiseen tai sen poistumiseen elimistöstä ei vaikuta se, kuinka täynnä elimistön hiilihydraattivarastot ovat. Ymmärrän toki, että tämä syy-seuraus-suhde on helppo uskoa, koska ennen alkoholin nauttimista nautittu ateria hidastaa alkoholin imeytymistä verenkiertoon. Erityisesti hiilihydraattipitoinen ateria saa aikaan tämän vaikutuksen.

  Hyvää kevättä!
  Terveisin Elina
  lääketieteen kandidaatti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoholin rajumpi vaikutus perustuu omaan ja muilta karppaajilta saatuun kokemukseen. Sehän ei tunnetusti ole tutkittua faktaa muttei tee siitä yhtään vähemmän totta.

   Poista
  2. Alkoholin rajumpi vaikutus perustuu omaan ja muilta karppaajilta saatuun kokemukseen. Sehän ei tunnetusti ole tutkittua faktaa muttei tee siitä yhtään vähemmän totta.

   Poista
 2. Perse kipeytyi kaatumisen seurauksena, jonka syynä oli niin hirveä humala, etten muista milloin viimeksi olisin siinä kunnossa ollut. Olin tyystin unohtanut, ettei häppää voi vetää kuten ennen karppausta. Olin käynyt syömässä ravintolassa ennen siirtymistä varsinaisesti viihteelle enkä siinä syödessä hiilareita vältellyt, ainoastaan potut jätin syömättä, vaan eipä sillä ollut vaikutusta.Ystäväni sanoi syyksi sen, että kroppa on kuivempi karpatessa ts. kun ylimääräistä nestettä ei ole hiilarimätön vuoksi kroppaan kertynyt, niin sen vuoksi häppä kihahtaa pahemmin. Olipa syy mikä tahansa, kannattaa muistaa, että karpatessa kippaa hitaammin ja vähemmin.

  VastaaPoista