keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Suosikkidietit

Virallisen tahon uskovaiset ovat jälleen ryhdistäytyneet ja rummuttaneet kovasti suosikkidiettien mollaamiseksi maanrakoon. Ne eivät toimi tai ne ovat turhia tai niistä on jopa terveydellistä vaaraa ja haittaa. Todellisuudessahan niistä mistään ei taida olla varsinaista haittaa muille kuin virallisen linjan kannatukselle. Kaikki virallisesta poikkeava on väärää ja tuomittavaa ja yleensä mediassa esiintyy asiantuntijana virallisen linjan kannattaja joka ei kyseisestä dietistä tai ruokavaliosta tiedä mitään muuta kuin mitä on lukenut jonkun toisen virallisen linjan asiantuntijan lausumana. Pääsääntöisesti siinä asiaan perehtymätön antaa lausuntoja jotka on hatusta revitty ja arvalla valittu.

Mutta kansa uskoo ja se on pääasia. Ihmiset on vuosia opetettu siihen, että totta se on jos se on lehteen kirjoitettu. Varsinkin vanhempi väestö pitää median lausumaa lähes pyhänä totuutena eikä ole edes kuviteltu koskaan että se ei välttämättä olekkaan ihan näin. Kuitenkin nykyaikainen uutisointi on lähinnä mielipiteiden julkituontia aiheesta riippumatta. Sen mielipide ratkaisee jolla on eniten maksukykyä. Eikä tämä koske vain ravitsemusta ja terveyttä, sama on nähtävissä niin politiikkaa kuin ulkomaantapahtuvia koskevissa uutisissa. Näille kaikille yhteistä on se, että ihmisten omat kokemukset ovat pahasti ristiriidassa uutisoinnin kanssa. Tämä on tullut ravitsemuksen osalta julki jo usein mutta muun uutisoinnin osalta se selveni kun Ukrainan kriisiä kävi ihmisiä paikanpäällä katsomaassa ja heidän näkemäänsä verrattiin "uutisiin". Ei mennyt nallekarkit yksiin.


No mikä se sellainen suosikkidietti on, on minullekkin vähän epäselvää. Luulisin että se on jotakin sellaista joka on saanut paljon kannattajia ja mielestäni ainoa tapa saada laajempaa kannatusta miellekkään dietille on se, että se tavalla tai toisella toimii. Dietin tehtävä on kaiketi pudottaa painoa ja suosittu dietti mitä ilmeisimmin saa tämän aikaan. Kaiken kokemani ja lukemani perusteella kuvittelisin edelleen että kalorilaskenta ja rasvan välttely on kuitenkin se kaikkein suosituin dietti. Jos nämä kaksi faktaa yhdistää niin eikö silloin virallinen taho itse tuomitse virallisen tahon tuomitessaan suosikkidieetit. Silleen sitä kustaan omiin muroihin ajattelematta. 

Kovimmin asiasta tuntuu pitävän huolta Mikael Fogelholm joka kehtasi taas kerran (ehkä sadannen) ilta-sanomissa väittää, että hiilihydraattien vähentäminen aiheuttaa diabetestä ja lisää kuolleisuutta. Viinan vähentäminenkin siis aiheuttanee alkoholismia. On sanomattakin selvää että erilaisten sokereiden vähentäminen ei todellakaan aiheuta sokeritautia vaan juurikin vähentää riskiä, mutta Mikael ei ilmeisesti ole edes tajunnut mitä diabetes on. Kuitenkin sitä on hyvä käyttää pelotteena koska jokainen varmasti tuntee jo jonkun jolla on diabetes, niin yleistä se on ja syypää sen yleistymiseen on yksinomaan viralliset ravitsemus suositukset... korjaan määräykset, joita on joka koulussa, kerhossa ja laitoksessa noudatettu. Niistä ei ole sopinut poiketa tai THL on asiantuntija roolin vaihtanut omatoimisesti pillupoliisin rooliin ja ruvennut mäkättämään ettei "suosituksia" noudateta.

Olen ennenkin sanonut että jos sulla on sellainen juttu joka toimii niin pidä siitä kiinni. Ihan sama onko se virallista vai pakanallista kunhan pääset sillä tavoitteeseesi ja voit hyvin. Ja kaikkein vähiten kannattaa laihdutukseen liittyvissä asioissa kuunnella jotakin suvituulen nussimaa vinkuheinää jolla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä mitä laihduttaminen on. Kysy ennemmin joltakulta joka on itse kokenut laihduttamisen ilot ja surut.
  

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti