keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Media vaikenee

Media on monikko sanasta medium, joka tarkoittaa väliainetta, välittäjää tai keinoa, välinettä. Media tarkoittaa viestintäkanavia tai viestin välittäjiä. Sanaa käytetään yleisesti synonyyminä joukkotiedotusvälineille eli massamedialle joita meillä edustavat erityisesti muutamat suuret sanomalehdet, iltapäivälehdet ja tv kanavat.

Sensuuri on valtion viranomaisten suorittama suullisten, kirjallisten tai kuvallisten esitysten tarkastus, jonka läpäisy on edellytys julkaisun levitykselle tai julkiselle esittämiselle. Yleis- tai puhekielessä sensuurilla voidaan tarkoittaa myös jonkin tietyn tekstin, kuvan tai vastaavan jättämistä julkaisematta. Euroopassa sensuuri yleistyi kirjapainotaidon myötä, ja ensimmäisenä sen otti käyttöön katolinen kirkko. Sen jälkeen myös valtiovalta otti käyttöön ennakkotarkastusjärjestelmän hallitsijoiden kannalta epämieluisten ajatusten ilmaisun estämiseksi.

Itsesensuurissa kustantamot rajoittavat itse toimintaansa. Sanalla viitataan myös pidättymiseen sellaisten ajatusten ilmaisemisesta, joita pidetään valtion tai jonkin yksittäisen viranomaisen tai viraston kannalta arkaluonteisina.

Rasvakeskustelu (Suomessa usein nimellä rasvasota) on Suomessa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa ja muissakin  länsimaissa 1950-luvulla tai viimeistään 1970-luvulla alkanut ja edelleen jatkuva julkinen keskustelu ravintorasvojen asemasta ruokavaliossa. Keskustelua on käyty ensisijaisesti siitä, aiheuttavatko ravinnon tyydyttyneet rasvat sydänsairauksia vai eivät. Keskusteluun voidaan katsoa kuuluvaksi mediassa aiheesta käytävät keskustelut ja väittelyt, aiheesta tehdyt kirjat, lehtiartikkelit ja televisio-ohjelmat, kansanterveysvalistus ja siihen liittyvät toimenpiteet, sekä asiaa käsittelevät internet-foorumit ja blogit.

Vuonna 2014 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Erkki Vartiainen pahoitteli julkisuudessa sitä, että viralliset rasvasuositukset ovat jäämässä tappiolle informaatiosodassa siitä huolimatta, että harva lääkäri kyseenalaistaa ne. (Kukapa lääkäri joiden toimia THL kyttää, uskaltaisi ääneen sanoa mielipiteensä jos se THL:n linjasta poikkeaa - paitsi Antti.) Vartiainen ennustaa että kovia rasvoja suosiva trendi lisää sydäninfarkteja vuoteen 2020 mennessä. Vartiaisen ulostulo oli kommenttia edellisenä päivänä uutisoituun Cambridgen yliopiston johtamaan 72 tutkimusta käsittäneeseen yhteenvetotutkimukseen, jossa niin tyydyttyneellä kuin tyydyttymättömälläkään rasvalla ei havaittu yhteyttä sydänsairauksien riskin kanssa. Yhdysvaltain sydänjärjestön ravitsemustoimikunnan jäsen, professori Linda Van Horn kertoi, että Cambridgen tutkimus nosti esiin tyydyttyneen rasvan suhteen aiheellisia kysymyksiä, jotka otetaan huomioon toimikunnan kokouksissa ja sen tulevissa suosituksissa. Suomen ravitsemussuosituksiin uusilla tutkimuksilla ei THL:n mukaan tule olemaan vaikutusta.

Kaikesta edellämainitusta päästään yhtälöön: Tutkittu tieto - Media - THL - Sensuuri. Eli tutkitusta tiedosta huolimatta THL:n vaikutus asiaan on niin suuri, ettei media uskalla totuudesta puhua vaan sensuroi asiaan liittyvää uutisointia joka ONNEKSI on nykyään internetin välityksellä kaikkien nähtävillä tiedotusvälineiden kautta, joita Suomen sensuuri ei pääse käpelöimään. Viittaan tällä tietysti TIME:n uutiseen (The Truth About Fat) rasvattomuuden tekopyhästä ajanjaksosta joka on päättymässä. Ja viittaan myös siihen, ettei kotimaisessa mediassa yksikään merkittävä pelaaja ole kyseiseen aiheeseen samassa mielessä uskaltanut koskea pitkällä tikullaankaan.


Olen jo useampaan otteeseen peräänkuuluttanut tutkivaa journalismia joka on kateissa. Moni uskoo vielä sanontaan että totta se on jos se on lehteen printattu mutta miten pitäisi esittää sanonta kun siitä ei puhuta halaistua sanaa. Suomessa on sananvapaus, mutta vuosia tätä keskustelua puolesta ja vastaan seuranneena on pakko todeta, ettei se tunnu ihan joka asiaan pätevän. Jos yksi tai kaksi median valtavaikuttajaa vaikenisikin asiasta omiin syihin kuten markkinavoimiin vedoten, sen vielä ymmärtäisi, mutta kun koko valtamedia vaikenee tyystin, on vaikea olla miettimättä kuinka iso kiho tällaisen asian on päättänyt ja mistä moinen valta ja voima on annettu.

Kysynkin kuka tästä hiljaisuudesta päätti. THL, Lehtitalojen pääomistajat, mainostajat vai päätoimittajat. Koska usean pelaajan kentällä kukaan ei asiasta puhu, on sanomattakin selvää, että joku korkeampi vaikuttaja on pistänyt koko valtamedialta turvat tukkoon. Mutta miten ja miksi. Totuus ei pala tulessa ja historia osoittaa ettei sitä pysty kukaan loputtomasti kätkemään.

Time:n video, jos se on vielä näkemättä: http://ti.me/1xKIb99

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti