maanantai 8. elokuuta 2011

Vastuun pakoilu.

Tiedättekös kunnioitetut blogini seuraajat, yrittäjänä on joutunut tutustumaan sellaisiinkin asioihin kuin irtisanomisen perusteet ja pätevyys tehtäviin. En ryhdy noita vaikeaselkoisia lakitekstejä lainailemaan mutta pienenä yhteenvetona mainitsen että irtisanomiselle pitää olla aina jokin painava peruste. Työnantajan taloudellinen tilanne on usein se kaikkein selkein, jos bisnes ei luista, on pakko vähentää myös tekijöitä. Vaikeampi on tilanne sitten kun todetaan ettei työntekijä ole pätevä hoitamaan tehtäviää tai osoittautuu tehtävissää epärehelliseksi ja menettää työnantajan luottamuksen. Asiallisena ja painavan syynä pidetään yleisesti sellaisia työntekijästä itsestään riippuvia syitä, kuten töiden laiminlyömistä, epärehellisyys ja ilmeistä huolimattomuutta työssä.

Ensialkuun tällaisesta yleensä seuraa puhuttelu, sitten varoitus ja lopulta lopputili jos ei muutosta parempaan tapahdu. Ikävä kyllä meillä on olemassa myös suojatypaikkoja joissa kaikki edellämainitut "rikkeet" on sallittuja ja joskus tuntuu että ne ovat suorastaan perusedellytys tehtävissään pysymiselle.

Aikaisemmissa blogeissani olen maininnutkin tuon THL:n asetelman "kovien" rasvojen epäterveellisyydestä. 1953 tehdyn tutkimuksen pohjalta annettuja suosituksia kiristellään vuosi vuodelta vaikka kyseisen tutkimuksen tekijä 1980 totesi ettei näyttöä olekkaan. No suosituksia ei sitten kumminkaan korjata nykyistä todistusaineistoa vastaavaksi vaan jatketaan jo THL:n kiveen hakattua linjaan.

Aikaisemmassa blogissani mainitsin tuon THL:n asetelman D-vitamiinin saaantisuosituksista. Virhetulkinnan perusteella suositukset tiputettiin minimiin. Ja vaikka myöhemmin todettiin että tulkintavirhe oli selvä, ja on osoitettu erikseen että liian alhaisilla suosituksilla on kiistaton yhteys lasten diabeteksen lisääntymiseen, ei suosituksia koskaan ole korjattu asiantuntijoiden osoittamaan suuntaan vaan jatketaan THL:ssä kiveenhakattua linjaa ja pienennetään entisestään.

Palataanpa sitten meidän surulliseen ja surkuhupaisaan sikainfluenssarokotteeseen. Varmasti jokainen osallaan seurasi käytyä keskustelua ja viestintää eri medioissa joten ei nyt ihan juurta jaksaen puida asiaa, katsotaan muutamia "asiantuntijoiden" kommentteja matkan varrelta:

THL:n rokoteturvallisuuslääkäri Ulpu Elonsalo sanoi: ”Rokotteiden eri tuottajat käyttävät eri apuaineita. Suomeen tilatun H1N1-rokotteen käyttämä tehoste on jo testattu ja tutkittu lintuinfluenssarokotteen yhteydessä. Aine on havaittu tehokkaaksi ja turvalliseksi”.

THL:n tutkimusprofessori Petri Ruutu totesi Ylen uutisille: “Rokote, jota Suomessa käytetään on turvallinen, monipuolinen osoitusaineisto kertoo siitä.” THL:n Ruutu: Suomessa annettava rokote turvallinen, Yle.fi, 22.10.2009]
Vakuutteluista huolimatta THL ei näyttänyt yhtään ainoata tutkimustulosta, joka todistaisi oikeiksi väitteet sikainfluenssarokotteen turvallisuudesta.

(STT): Sveitsi rajoitti kiistellyn sikainfluenssarokotteen käyttöä - "Rajoitukset koskevat Pandemrix-rokotetta, joka on käytössä myös muun muassa Suomessa. Sveitsin viranomaisten mukaan rokotetta ei anneta raskaana oleville, alle 18-vuotiaille eikä yli 60-vuotiaille. Sveitsin lääketieteenlaitos Swissmedic rajoitti rokotteen käyttöä, koska sen vaikutuksista raskaana oleviin naisiin ja lapsiin ei ollut tarpeeksi tietoa."

Rokotetta raskaana oleville suosittelleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska totesi: "Meillä on erittäin vahva näyttö tämän rokotuksen turvallisuudesta."

"Rokotevastainen liike voi joutua vastuuseen" - Suomenmaa haastatteli THL:n pääjohtaja Pekka Puskaa. Puska syytti Rokotusinfo ry:tä "huhujen" ja "rokotusten vastaisen tiedon" levittämisestä. Puskan mukaaan "huhujen levittäjillä" on vastuuta mahdollisista kuolemista: "Jos tulee kuolemantapauksia henkilöille, jotka ovat kieltäytyneet rokotuksesta uskoen näihin perättömiin huhuihin, niin se on tietysti ikävä asia. Silloin huhujen levittäjille tulee tiettyä painetta päänsä päälle, ja heillä on jonkunlainen osavastuu kuolemista."

THL:n linja julkisuuteen narkolepsiaepäilyssä näyttää olevan kokolailla: Emme voineet tietää, kukaan ei voinut tietää, muutkin maat päättivät samoin. Pääjohtaja Pekka Puska Nelosen TV-uutisissa: "Niin, kysymys on siitä, että mitä vastuuta tässä otetaan. Me toimimme silloin parhaan tiedon perusteella, niinkuin muutkin maat."

Näin meillä. Jos rokotuskriittinen sivusto antaa ihmisille tietoa asiasta, kuitenkaan suosittelematta sen enempää puolesta kuin vastaan, se halutaan mahdollisten kuolemantapausten esiintyessä vastuuseen. Nyt kun selkeiden valheiden jälkeen osoittautui että rokote EI ollut turvallinen ja rokotteessa oleva tehoste EI ollut turvallinen ja pääjohtajan esittämä "Erittäin vahva näyttö" osoittautuikin virheelliseksi, millä tavalla THL on kantamassa vastuuta ihmisten harhaanjohtamisesta ja päätösten tekemisestä. Ihmisiä ei kauheasti lohduta se että "muutkin maat tekivät samoin" tai "ette voineet tietää" kun kuitenkin henkilökuntanne väitti tietävänsä ja näytönkin piti olla ERITTÄIN vahva. Ehdotan että kannatte vastuun ja irtisanoudutte välittömästi tehtävistänne. Päätösten tulee perustua tietoon, ei siihen mitä muut maat tekevät.

Ja nyt olemme taas asian ytimessä. Kaikille kolmelle tässä mainitsemalleni asialle (rasva,D-vitamiin,rokote) on yhteistä se että ensin väitetään asian olevan tietyllä tavalla ja suositukset ovat turvallisia. Sitten huomataan että suositukset eivät olleetkaan turvallisia tai ei välitetä todisteista jotka niin näyttävät. Lopuksi vedotaan siihen että ei me tiedetty tai näin maailmalla yleisesti tehtiin. Ja normaalisti virheen huomaamisen jälkeenkin jatketaan vain sillä alkuperäisellä linjalla niinkuin mitään muutosta tiedossa oleviin tosiasioihin ei olisi tapahtunut.

Kun maailmalla jotain pärähtää niin THL loikkii kuin kiimainen kani tekemään pikaisia päätöksiä. Mutta jos kansalaiset oman kokemuksensa ja ulkomaisia tutkimuksia kaivellessaan huomaavat että asiat eivät ole kunnossa niin sitten vedotaan vain siihen ettei ole tarpeeksi tutkittua tietoa. Eikä varmasti tule jos THL käyttää rahansa tutkiakseen mm. minkälaiset ihmiset suomessa viljelevät laitonta kannabista. Eikö todellakaan mitään tärkeämpää terveyttä edistävää tutkittavaa löytynyt... kuten vaikka VOIN ja KERMAN yhteys sydän- ja verisuonitauhteihin.. siinä olisi saatu parinkymmenen ulkomaisen tutkimuksen tueksi yksi omakin tutkimus eikä olisi tarvinnut enää vedota siihen että ei ole tietoa. Tai olisi voinut tutkia tuota taulukkoa joka osoittaa selkeästi yhteyden uusilla diabetestapauksilla ja D vitamiinin suositusten laskemisella. Näitä ei todellakaan kannata tutkia koska sehän vain osoittaisi että suositukset ovat päin persettä.

Tiesittekös muuten että THL:n sivuilla on oikein kerrottu arvoista ja tehtävistä.

THL:n arvot joissa on mielestäni epäonnistuttu:
"Riippumattomuus; Olemme riippumaton asiantuntijalaitos, joka pohjaa työnsä tutkimustietoon. Toimimme läheisessä kansainvälisessä yhteistyössä ja pidämme asiantuntemuksemme korkealla tasolla."
Tästä huolimatta lukemattomat kansainväliset tutkimustulokset eivät vaikuta pääjohtajan rasvakammoon.

THL:n mielestäni epäonnistuneena tehtävänä on:
"väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen"
"sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ehkäiseminen"

Väestö tosin on lihavampaa, sairaampaa ja huonovointisempaa näistä pieleen menneistä mutta edelleen voimassa olevista suosituksista johtuen kuin koskaan mutta onneksi lääketiede pitää meidät elossa entistä pidempään.
   
THL:n mielestäni epäonnistuneet lakisääteiset tehtävät:
"tutkia ja seurata väestön hyvinvointia ja terveyttä, niihin vaikuttavia tekijöitä ja niihin liittyviä ongelmia, ongelmien yleisyyttä ja ehkäisymahdollisuuksia."
Ilmeisesti tuohon hyvinvointiin kuuluu lihavuuden lisääntyminen ja insuliinin suuremmat markkinat. Ainakin margariinitehtaat ja lääkefirmat voivat todella hyvin. Samaa ei voi sanoa ihmisistä.
"kehittää ja edistää toimenpiteitä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi ja ongelmien vähentämiseksi"
No mutta kun ne ongelmat vain lisääntyvät koko ajan. Diabetes lisääntyy, lihominen lisääntyy ja lasten lihominen lisääntyy.
"antaa asiantuntijatukea hyvinvointia ja terveyttä edistävien politiikkojen, toimintatapojen ja käytäntöjen toteuttamiseksi"
Asiantunteva oli tosiaan lakialoite jolla pyrittiin vain säätämään laki niin että THL:n oma lainrikkomus (sukupuolitautirokotetutkimus jossa lainvastaisesti rokotetta testattiin nuorilla ilman lupaa kummaltakin vanhemmalta) olisi tullut lailliseksi. Vaikka se loukkaa perheiden itsemäärämisoikeutta, ihmisoikeuksia, YK:n lasten oikeuksien sopimusta sekä EU-lainsäädäntöä, jonka mukaan alaikäisten osallistuminen lääketieteellisiin- tai vastaavankaltaisiin testeihin tarvitaan aina huoltajien suostumus.
"kehittää ja ylläpitää sosiaali- ja terveysalan keskeisiä termejä, määrityksiä ja luokituksia"
Kehitystä on tosiaan tapahtunut. Hyvät eläinrasvat on onnistuneesti korvattu tulehduksia edistävillä Omega kutosilla.

THL:n mielestäni epäonnistuneet asetuksen mukaiset tehtävät
"toimia asiantuntijaviranomaisena kansanterveystyöhön ja erikoissairaanhoitoon liittyvissä asioissa"
Hyvin on kansanterveys kehnossa jamassa. Lihavaa ja sairasta.
"huolehtia Suomen rokotehuollosta ja valvoa maassa käytettävien rokotteiden ja vastaavien valmisteiden laatua."
Tämä rokoteasiahan käytiinkin jo pikaisesti läpi. Laatu tuli varmistettua ja sitä rataa. Testitkin tuli tehtyä. Erään tietokoneiden käyttöjärjestelmiä valmistavan yhtiön tapaan testattiin tuote loppukäyttäjillä.

Tutkittuani näitä asioita olen vielä niin shokissa etten oikein tiedä miten tämänkertaisen kirjoitukseni päättäisin. Jotenkin siihen tapaan se täytyy tapahtua että herra se on herrallakin. Ehkä näitä ylilyöntejä, virhearviointeja, valheita ja uskomusten pohjalta tehtyjä suosituksia on ryhdyttävä lähettämään suoraan ministeriöön joka THL:n toimia (toivottavasti) valvoo. Eihän tämmöinen peli voi loputtomasti jatkua. Kansalle ja päättäjille valehdellaa, tietoa pimitetään, tärkeitä tutkimustuloksia jätetään hyödyntämättä. Todella epäpätevää ja epärehellistä toimintaa.

Ja minähän en mistään mitään tiedä, lueskelin ja kaivelin vain ja tein tällaisia johtopäätöksiä. Voi ne olla virheellisiäkin ja olenkin suoraselkäisenä miehenä valmis muuttamaan kantaani ja myöntämään virheeni mikäli tietooni tulee jykevämpää todistusaineistoa asioista kuin tähän mennessä - mutta minä en olekkaan pääjohtaja.

4 kommenttia :

 1. Asiaa jälleen! ( Yllätys, yllätys :) )

  Olen valmis valtuuttamaan sinut ottamaan yhteyttä THL:ää valvovaan ministeriöön ainakin omasta puolestani. Jatka samaan malliin.

  T: The Z

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa! Hienoa, että viitsit kaivella näitä :)

  VastaaPoista
 3. Niin kauan kun lukijoita riittää ja uusia aiheita löytyy tai lukijat aiheita ehdottavat, minä viitsin kaivella, tutkia ja kirjoittaa :)

  VastaaPoista