keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Ristiriitaisia

Aika moneen otteeseen olen eri yhteyksissä purnannut julkisuudessa esiintyvien virallisten suositusten mannekiineja vastaan. Mielestäni en ole sitä tehnyt aiheetta koska oikeasti uskon että niissä ohjeissa pitäisi lukea otsikkona: "Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää".

Puska & CO on toistuvasti julkisuudessa ilmoittanut ettei vhh ruokavaliota ole tarpeeksi tutkittu, joten sitä ei voi suositella sen enempää elämäntavaksi kuin dieetiksi laihduttajalle. Kuitenkin hänen totuudentorvensa Fogelholm ja Uusitupa toistuvasti ovat julkisuudessa kertomassa että vhh on hidas harakiri ja sen noudattajia tulee lähivuosina kuolemaan ja tippumaan kuin sieniä sateella. Ihmettelen vain mihin tutkimuksiin nämä MIELIPITEET sitten oikein pohjautuvat jos tutkimuksia ei arkkipiispan mukaan ole tarpeeksi tehty. Niinpä niin, ei mihinkään tutkimukseen koska ne ovat vain mielipiteitä. Mutta on valitettavaa että kun tällainen "asiantuntija" tuon mielipiteensä tuo julki valtamediassa, tavallinen tahvo käsittää sen totena. Ja vanha fakta on että kun jotain paskapuhetta tarpeeksi toistetaan, puhujan lisäksi sitä ryhtyvät pitämään totena myös kuulijat.

Tohtorit ja professorit koittavat mediassa toitottaa muoti-ilmiöstä ja ohi menevästä huumasta. Varmasti joillekin teineille kyse on muoti-ilmiöstä mutta on ihan turha höpöttää ohi menevästä huumasta niille jotka ovat saaneet terveytensä takaisin. Pitää olla jo päässä vikaa jos luopuu jostakin sellaisesta jonka on itse kokenut hyväksi, vain sen vuoksi että professori on sitä mieltä että se on pahasta. Harmi ettei tällainen mediassa isosta ihmisjoukosta ja heidän elämäntavoistaan paskaa puhuminen ole sitä kiihottamista kansanryhmää vastaan. Lähinnä se on vain mustamaalaamista ja sitä itseään, paskapuhetta.

Asiantuntijoiden mielestä virallisilla suosituksilla ei ole mitään tekemistä sen asian kanssa että diabetes on jo räjähtänyt käsiin. Vaikka meille on syötetty virallisterveellistä moskaa jo esikoulusta alkaen, jatkettu samaa paskanmakuista linjaa peruskoulussa ja keskiasteen oppilaitoksissa ja nyt sitä samaa kuraa tyrkytetään työpaikka ruokaloilla. Ihmiset eivät kuulemma noudata suosituksia ja ovat siksi sairaita. Eiköhän enemmistö kuitenkin edelleen syö siellä esikoulussa, koulussa, oppilaitoksessa tai työpaikan ruokalassa joten väitän että he noudattavat sitä suositeltua linjaa. Toki tässä on henkilötasolla pieniä eroja sen mukaan kuka mistäkin tykkää mutta vähemmistönä ovat ne jotka eväisiin turvautuvat... varsinkin ennen työelämää. Ja oman kokemukseni mukaan erilaisissa yrityksissä, kyllä ne eväiden käyttäjät ovat pieni vähemmistö.

Syömme siis pääsääntöisesti virallisen linjan mukaan. Ja olemme sairaampi kansa kuin koskaan ennen mutta näillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Ylimieliset narsistimme vain jumputtavat ettemme liiku tarpeeksi ja syömme sitä kovaa rasvaa ja sokerilimpparia liikaa. En tiedä pitäisikö heille itkeä vai nauraa. Todennäköisesti he ovat uskossaan niin tukevalla tasolla ettei tuo illuusio koskaan puhkea ja totuus valkene joten näihin turvenuijiin on turha edes yrittää enää vaikuttaa. Heidän seuraajansa taas, jotka mahdollisesti ovat paljon kriittisempiä ja avarakatseisempia, eivät tulevaisuudessa usko kaikkea vanhaa selvänä totuutena ilman todellista näyttöä. Ilman kriittisyyttä jälkipolvilta, eläisimme edelleen käsityksessä että maailma on litteä ja sen reunalta voi pudota. Yhtä kova oli historiassa vastustus kun ensimmäistä kertaa koitettiin väittää että maa on itse asiassa pallo eikä lätty.

Diabetes leviää ja rönsyilee samaa mallia ihmisten vyötäröiden kanssa. Jo nyt meillä kuluu yhteiskunnassa niin valtava määrä resursseja pelkästään diabeteksen ja sen erilaisten oheisvaivojen hoitoon ettei terveydenhuollon talous sitä meinaa kestää. Eikä tähän ole parannusta luvassa. Pian olemme tilanteessa että jokaisessa perheessä on ainakin yksi diabeetikko. En tiedä miten pahaksi tilanteen pitää mennä ennen kuin valtaväestö herää tajuamaan että jokin tässä yhtälössä mättää ja pahasti.

Olen tässä pohtinut että jos se virallinen suositus ei ole se oikea tapa eikä tiukka karppaaminenkaan ole se ihanteellinen niin mikä se sitten oikeastaan voisi olla. Ehkä se on se tasajako. Kolme tärkeintä tekijää, kolmannes kustakin saattaisi olla se ihanteellinen ravinnon perusta ihmiselle. Tuskin luoja tai kohtalo tai evoluutio laskeskeli mielessään että jakauma olisi ihanteellinen joillakin tietyillä numeroilla tai prosenteilla. 65/25/10 tai muu sellainen laskentamalli. Eiköhän todennäköisempää terveellä ihmisellä ole se 1/3 kutakin. Diabeetikolla ja insuliiniresistenssistä jo kärsivällä tuo hiilihydraatin määrä tulisi olla vieläkin rajoitetumpi.

Moni ihminen tulee tätäkin lukiessaan miettimään että mitäs se Koltta höpäjää, hyvinhän tässä on pärjätty. Totta tuokin. Osa on pärjännyt hyvin ja yhä suureneva osa ei ole. Tuota kolmeen jakamista tukee sekin seikka että yhä lisääntyvä tutkimustulosten määrä osoittaa että pelkästään vähentämällä hiilihydraatteja nykysuosituksista, on saatu selkeästi terveyttä edistäviä tuloksia, eli se perunan, pastan ja viljan vähentäminen merkittävästi riittäisi tosi monella. THL totta kai on nämä kumonnut tutkimatta edes asiaa, eiväthän ne voi olla oikein koska ne eivät tue jo -50 luvulla hyväksi havaittuja tuloksia. Mm. THL:n pääjohtaja Puska on jo useampaan otteeseen todennut että valtavassa tutkimusten määrässä on aina se mahdollisuus että otetaan sieltä vain se mikä tukee sitä omaa näkemystä. Tässä kohtaa Puska unohti että osoittaessaan jotakin sormella, 3 sormea osoittaa hyvin usein omaan napaan. Ja näinhän THL on toiminut jo vuosikausia. Tutkimustulos on hyvä ja pätevä jos se tukee THL:n rasvakammoa. Mutta jos ei tue, se on pakko olla kelvoton, väärä ja manipuloitu.

Nyt kun me karppaajat olemme taitavia löytämään karppaamista tukevia tutkimuksia, herää kysymys että onko karppaajat myös pätevämpiä tutkimustulosten kerääjiä kuin niitä tällä hetkellä keräävät tahot. Ovathan nuo tutkimukset ihan jokaisen nähtävillä netissä. Vai onko sittenkin kyse edelleen siitä että virallista linjaa huonoksi osoittavat tukimukset jätetään ylimielisesti huomioimatta juuri sen vuoksi ettei ne tue sitä rasvakammoista ja diabetekseen johtavaa, insuliinilla päällystettyä tietä.

Sanottakoon tuota tasajakoa vaikka ravintoarvojen pyhäksi kolminaisuudeksi. Viralliseen linjaan tuo tuskin sopisi, onhan siinä ihan liian vähän hiilihydraatteja ja liikaa sitä rasvaa. Ja vaikka se rasvan osuus vielä menisi läpi niin sitten keuhkottaisiin että se pitää olla sitä kasvirasvaa ettei tule sairaaksi. Tässä asiassa uskon vakaasti oppimani ja kokemani pohjalta että se luonnonmukainen voi on huomattavasti terveellisempi kuin teollisesti tehty moottoriöljy. Jos se voi ja läski on niin mahdottoman vaarallista, miten on selitettävissä se tosiasia että ihmisillä kolesteroliarvot, verenpaine ja verensokerit parantuvat ihan pääsääntöisesti kun he jättävät hiilihydraatit roimasti vähemmälle. Eihän se kerta kaikkiaan ole mahdollista jos asiat olisivat niin kuin meille annetaan ymmärtää. Luulisi jo tyhmemmänkin tajuavan että tuo yhtälö mättää ja pahasti.

Harmi ettei mikään isompi ruokatalo tai lihateollisuus ole ryhtynyt VHH:n kannattajaksi suoraselkäisellä ja äänekkäällä linjalla. Jos VHH:ta lobattaisiin edes 10%:lla siitä rahamäärästä jolla on iskostettu ihmisten mieliin viljan ja kuidun tärkeys, muuttuisi Suomen kansa kertaheitolla terveemmäksi kuin vuosikymmeniin. Mutta ei, viljaa pitäisi kiskoa sisuksiinsa vaikka siitä kuidusta suurin osa on vain läpijuoksevaa paskaa. Sitten se moska juuttuu suoleen, hiiva ja sokeri käy pötsissä ja turvottaa ja puristaa. Pitää syödä terveysjogurtteja että saadaan se paska taas liikkeelle... ja parhaimpana lopuksi, viimeisin mainos jonka näin, kehotti syömään jotain hemmetin viljapatukoita tai myslisekoitusta että saisi vielä vähän lisää sitä moskaa sinne suolta tukkimaan. Vaikutus on sama kuin nuotion sammuttaminen bensalla tai juopon parantaminen kossulla. Jo krapulan parantaminen viinalla on yhtä tarkkaa hommaa kuin on ripulin parantaminen pieremällä.

14 kommenttia :

 1. Lihateollisuus valitettavasti Suomessa menee sieltä missä aita on matalin. Kaikenmaailman kevyt-nakit on yksinkertasesti paljon halvempia valmistaa, kuin täyslihanakit kun niihin voi tunkea melkeen mitä vaan halpoja aineksia. Ja tämä taas tarkoittaa enemmän voittoa.

  VastaaPoista
 2. Yksi proffa sanoo, ettei ole tutkittu ja toinen sanoo, että on tutkittu ja siihen kuolee.
  No sitä kuolemista ja tutkimuksia odotellessa me vain karppaillaan.
  Terveiset kaikille.

  VastaaPoista
 3. Hyvin tiivistetty: "No sitä kuolemista ja tutkimuksia odotellessa me vain karppaillaan."

  Olen Koltan kanssa ehdottomasti samaa mieltä, että joku kokonaisvaltainen aivottomuus vaivaa THLn tuubanheittäjiä, koska eivät tajua tsekata aina vain kasvavaa karppaajien joukkoa, meitä varmasti saa tutkia, verinäytteitä ottaa ja vyötärön ympärystä mitata.

  Mutta............on kuulemma epäeettistä alkaa tutkia VHHta koska siinä joutuu syöttämään vaarallisia kovia rasvoja koehenkilöille. VOI PYHÄ SYLVI !!!!!

  Epäeettistä sensijaan on syöttää sokeria (=hiilihydraatteja) sellaisille, joiden kroppa ei sitä jaksa/pysty enää käsittelemään, mutta niin tehdään joka päivä sadoille tuhansille ympäri maailman. Kaiken kruunuksi komennetaan pistämään insuliinia mukamas verensokeria alentamaan, vaikka elimistö on jo kyllästetty insuliinilla.......Mahtaako maailmasta löytyä sellaista rautalankaa, jota vääntämällä asiat saisi selviksi THLn valopäille.

  Kiitos Koltta selväsanaisesta blogista. Hyvät syksyn jatkot

  VastaaPoista
 4. ai,ai,ihan taas hykertelen niin etten meinaa tuolilla pysyä,niin selväsanaista tekstiä olit taas Koltta kirjoittanut,jatka,jatka,lisää,lisää tätä...

  VastaaPoista
 5. Lainaus mirvapen kommentista: "Mahtaako maailmasta löytyä sellaista rautalankaa, jota vääntämällä asiat saisi selviksi THLn valopäille."

  Luultavasti ei löydy, harjateräskin taitaa olla liian ohutta. Suosittelen siirtymistä suoraan ratakiskoon jos siitäkään on mitään apua.
  Kiitos Koltta jälleen kerran hyvästä tekstistä, sulla on sana hallussa ja sitä on ilo lukea.

  VastaaPoista
 6. Veikkaan että helpompaa olisi työntää jääkaappi kylmää kirnuvoita villikissan perseeseen sukkapuikolla,kun saada THL:n valopäät ymmärtämään ja myöntämään virheensä.

  VastaaPoista
 7. Uusitupa sanoo, ettei ole tutkittu miten karppaaminen vaikuttaa terveyteen, mutta kuitenkin tietää, että 3-5 vuoden kuluessa tulee karppaajille finito ja jos ei ihan sitä niin kärsivät puutostaudeista. Piru vie, kyllä Suomessa sen verran karppaajia on, että voitais hyvin tutkia, jos haluttaisiin. Mutta pelko on se, että tulokset olisivatkin juuri päinvastaisia kuin arvon proffa on antanut ymmärtää.
  Ja nyt kun porukalla ei oikein riitä enää sanomista niin nyt vedotaan siihen, että maailma kuolee nälkään kun karppaajat syö kaiken lihan!!! Ja hiilijalanjälki on kammottava!!! Mutta miksi kukaan ei puutu siihen kuinka paljon myrkkyjä ja lannotteita käytetään "puhtaan suomalaisen" viljan kasvattamiseen?

  VastaaPoista
 8. Antti Heikkilä kirjoitti omilla sivuillaa, kuinka tutkijat pyörittelevät papereitaan ilman mitään käsitystä ihmisten kärsimyksistä, mitä taas lääkäreillä on. Ei voida töksäyttää syö näin tai syö noin. Nuorilla on allergioita ja yliherkkyyksiä, ikääntyvillä saattaa olla useampi vaiva huomioitavaksi. Laatikainen totesi, että 10% viljat ei käy ärtyvän suolen takia. Monilla myös vatsalaukku rauhoittuisi, kun tärkkelykset ja sokerit eivät kävisi ja kuplisi siellä. Tärkkelys diabeteksessa monesti pahempi kuin sokerit. Ja miksi kohdella aikuisia ihmisiä kuin kiukuttelevia lapsia, jos ovat moniin vaivoihinsa avun löytäneet. Kun muu ei auta uhataan kuolemalla, mutta niin käy kaikille.

  VastaaPoista
 9. karppaava viljelijä31 lokakuuta, 2011

  Viitaten Kiten kommenttiin viljan myrkkyihin, niin vilja pääsee vielä helpolla verrattuna rypsiin. Viljan voi jopa jättää myrkyttämättä kokonaan, jos hivenen pienempi sato riittää. Mutta rypsillä on eri myrkytykset tehtävä useamman kerran kesässä.

  VastaaPoista
 10. Hyvä kirjoitus taas.
  Niin kaikihan eivät edes liho VT valiolla. Oireet sisäisestä rappeumasta tulevat myöhemmin. Ehkä jo sitten kun on myöhäistä.
  Oma mieheni on laiha luikku ja ihan yllättäen pakollisessa työpaikkalääkärin tarkastuksessa löytyi korkeat sokeriarvot ja uhka D2seen. Eihän sen olisi pitänyt olla yllätys. Sekä isä, että äiti ovat D2 ja normaalipainon rajoilla. Silti tuli kylmä olo kun kuuli tämän.

  Lääkäri rupesi kyselemään ruokavaliosta ja ehdotteli perunan ja leivän vähennystä varovaisesti. Ja kuullessaan että potilaan vaimo karppaa, sanoi oikein iloisesti!! " alat syömään vain vaimosi ruokia!"

  Että on näitä hyviäkin lääkäreitä, mutta jälkikäteen olen ajatellut, että hän ikäänkuin "tiskin alta" tarjoili VHH ruokavaliota.
  Rikkoi ilmeisesti sääntöjä?!

  Ehkä asiat muuttuisi jos lääkärit saisivat tehdä kuten he haluaisivat!??

  VastaaPoista
 11. Niimpä niin, ei se insuliiniresistenssi lihavuutta vaadi. Liika rasitus hiilareille pitkällä aikavälillä riittää oikein hyvin. Aivan yhtälailla kuten minkä tahansa aineen pitkä altistus, hiilaritkin aiheuttavat ongelmia vasta sitten kun kroppa ei enää siedä poskettomia määriä.

  Kyllä se painokin siitä herkästi sitten nousuun kääntyy kun ryhdytään sitä insuliinia tykittämään nahkaan - valitettavasti. Nimim. kokemusta on :)

  VastaaPoista
 12. Olishan se mukava käydä sellaisella lääkärillä, joka ajattelee omilla aivoillaan. Niin saa nykyäänkin tehdä. Vaan kun on nuo käypähoitosuositukset. Jos niitä noudattaa on tehnyt "oikein" kävi kuinka kävi eli ei joudu vastuuseen.

  Sitten väittävät, että paranevathan nuo veriarvot, kun ihminen laihtuu eli laihtumisen seurauksena. Meitsikä ei vielä ole laihtunut, mutta veriarvot on hyvin selkeästi parantuneet. Ehkä laihtuminen seuraa perästä - bonuksena!

  VastaaPoista
 13. Näin minullakin. Labrarkokeet näyttivät parempia tuloksia heti kun paino kääntyi laskuun. Tuskin se kilon-parin pudotus vielä oli se syy joka muutoksen aiheutti. Eiköhän se kuitenkin ollut se muutos ruokavaliossa.

  Tottakai nyt kun painoa on pudonnut enemmän, se varmasti isolta osin on vaikuttanut mm. verenepaineeseen ja unen laatuun joten en toki väheksy pelkästään ja ihan painon pudotuksen tuomia hyötyjä.

  Kaikki muutokset kumminkin lähtivät siitä elintapojen ja ruokavalion muutoksesta. Se ei siitä miksikään muutu vaikka hiilarimannekiinit kuinka koittaisivat vängätä että joudun ennenaikaiseen hautaan. Tosin tuskin yhtään sen nopeammin kuin olisin joutunut 200 kiloisena, rasvattomalla kalorivajaalla ja insuliinirikkaalla historiallani.

  VastaaPoista
 14. Miksi teollisuus ei kampanjoi terveellisen perusruuan puolesta? Kas kun siitä ei saa niin hyvää katetta. Esimerkkinä nerokas uutuustuote: broilerin KEVYT naturel rintapalat. Kuinka lihatuotteesta saadaan kevyt? Pumpataan lihaan 20 prosenttia vettä! Jos ennen myytiin 1000kiloa lihaa ja siitä saatiin 15e kilo, nyt samalla liharaaka-ainemäärällä myydään 1200 kiloa tuotetta' jonka hintaan voi lisätä kevyttuote premiumia. Onhan se hyvää bisnestä kun myy vettä hintaan 15000e/kuutio. Kate on kohdallaan.

  VastaaPoista