lauantai 3. syyskuuta 2011

Luulen tietäväni

Asiantuntijoiksi itsensä määritelevät henkilöt antava mielenkiintoisia lausuntoja karppauksesta. "Riisin ja juuresten pois jättäminen...", "Vain liha- ja maitotuotteita käyttäen.." tai esimerkiksi "Ei ollenkaan marjoja tai hedelmiä.." on jo tämän loppukesän ja syksyn aikana luettuja asiantuntijoiden kommentteja karppaamisesta. Näille kaikille on yhteistä se että asiantuntija oli varmasti pätevä ja sopiva, mutta ei kertomaan karppauksesta. En tiedä olenko jotenkin poikkeava, mutta en minä kehtaisi mennä minkään sortin mediaan tai haastatteluun esiintymään asiantuntijana ja sitten osoittamaan parilla ensimmäisellä suun avauksella totaaliset tietämättömyyteni käsiteltävästä asiasta. Ehkä tuossa on kyse BigBrother ilmiöstä. Telkkariin tai lehteen hinnalla millä hyvänsä. Menköön maine kunhan julkisuus lisääntyy.

Arvoisa "asiantuntija", se että luulit tietäväsi ei tarkoittanut sitä että olisit oikeasti tiennyt mistä puhuit paskaa.

Tällä kertaa päästetään media vähän helpommalla, vaikkei se sitä ole millään tavalla ansainnutkaan, ja keskitytään enemmän tavallisten ihmisten kommentteihin ja väittämiin joita vähähiilihydraatisesta ja karppaamisesta yhä uudestaan kuulee esitettävän. Mielestäni nämä luulot ja olettamukset ovat yksi perimmäinen syy siihen, miksi karppaajia pidetään nyt kiihkoilijoina. Ja jos vielä ryhdyt tällaisia uskomuksia ystävällesi oikomaan, olet heikoilla jäillä. Jos joku vankkumatta uskoo ja luulee tietävänsä, ei sen harhaopin oikominen ole ollenkaan sieltä helpoimmasta päästä. Kiihkoilijan ja karppauksen tuputtajan maineen saat nopeasti kun ryhdyt puskauskovaiselle totuuksia latelemaan.

Käsitelläänpä tätä usein käytettyä sanahirviötä "vähähiilihydraatiton". Siis mitä vittua tuo oikein tarkoittaa. "Vähä" viittaisi että on jotakin vähän... hiilihydraatti antaisi ymmärtää että vähän hiilihydraatteja.. ja hiilihydraatiton tarkoittaa EI OLLENKAAN hiilihydraatteja. Eli sanan pitäisi kai tarkoittaa "vähän mutta ei ollenkaan hiilihydraatteja". Niin että mitenkä se meni? Onko vähähiilihydraatittomassa vähemmän hiilihydraatteja kuin paljohiilihydraatittomassa.

Tuosta päästään ihan automaattisesti sanaan "vähähiilihydraattinen". Jos älykkyysosamääräsi on suurempi kuin kengän numero, ymmärrät että se on vähän mutta ei missään nimessä tarkoita kokonaan ilman hiilihydraatteja. Tämä tosin tuntuu yllättävän monelle olevan ylipääsemättömän vaikea asia. Ilmeisesti peruskoulu on epäonnistunut luetun ja puhutun ymmärtämisen opettamisessa pahemmin kuin kukaan uskalsi arvella. Vähähiilihydraattinen ei siis tarkoita äärimmilleen ja pahimmilleen tai ihan kokonaan ilman hiilihydraatteja. Se tarkoittaa vähän hiilihydraatteja. "Vähän" on yksilöllistä. Ihan niin kuin on karppaaminenkin, YKSILÖLLISTÄ. Toiselle vähän on 70 grammaa, toiselle sama vähän on ihan liian paljon.

"Aivot tarttee hiilareita". Hiilarit ja alkoholi on ainoat mitä aivot eivät välttämättä tarvitse. Sen sijaan aivoille tekisi todella hyvää jos sinne lorautettaisiin edes tilkka skeptisyyttä, maalaisjärkeä ja tiedonjanoa siellä nyt pesivän sinisilmäisyyden, hyväuskoisuuden ja naiviuden tilalle.

"42 vuotias, syömishäiriöstä kärsivä "Outi" joutui sairaalaan karppaamisen vuoksi" (TS 31.8.2011). Ravitsemusterapeutin kanssa yksissä tuumin nämä kaksi "asiantuntijaa" tulivat johtopäätökseen että karppaaminen on siis hengenvaarallista. Syömishäiriöt ja se ettei Outi syönyt hiilihydraatteja EIKÄ rasvaa, eivät varmaankaan vaikuttaneet asiaan mitenkään. Ai niin Outihan joutui ensimmäisen kerran sairaalaan jo 20 vuotiaana syötyään vain hedelmiä. Hedelmätkin ovat siis mitä ilmeisimmin hengenvaarallisia. Ehkä se karppaaminen ei olisi Outillekkaan ollut vaarallista, jos Outi olisi todella karpannut eikä jättänyt myös rasvaa pois. Ei se pelkkä oliiviöljy ihan riitä energian tuotantoon vhh:lla. Jos Outi ei olisi ollut idiootti, Outikin olisi voinut onnistua. Nyt Outi hölmöili ruokavalionsa kanssa ja tuli sitten vielä tekemään itsestään totaalisen ääliön, kertomalla sen julkisesti. "Hei, Olen Outi ja luulin karppaavani. Karppaaminen on tosi vaarallista."

"HK Ruokatalon tuotekehitys- ja markkinointijohtaja Markus Gotthardt kertoo, että asiakaspalautteen perusteella juuri luonnonmukaisuus vaikuttaisi nyt mietityttävän kuluttajia." Ja te vastasitte kysyntään rypsipossulla. Eipä olisi voinut pahemmin metsään mennä rekatiot tuohon asiakaspalautteeseen. Traktorin polttoaineen raaka-aineilla kyllästettyä porsasta. Eikä siinä vielä kaikki. Minä, kabanossin suurkuluttaja ja lihatuotteiden ylin ystävä olen joutunut luopumaan kokonaan HK:n tuotteista. Ilmeisesti se paskapossu ei mennyt kunnolla kaupaksi kun sitä piti ryhtyä työntämään joka hemmetin tuotteeseen. Mutta että kabanossiinkin. Toivottavasti se joka tuon pyhäinhäväistyspäätöksen teki, palaa helvetissä ikuisesti. Kiitos HK, asiakassuhteemme OLI pitkä ja lihaisa.

"Karppaajat kammoavat hiilihydraatteja". Haist vittu joka tän keksit. Ei karppaajat kammoa mitään muuta kuin idiootteja kommentteja ja rasvakammoisia aivopieruja. Se että haluan olla tarkka hiilihydraattien määrästä ja siitä mistä ne tulevat, ei tarkoita että kammoaisin niitä jotenkin. En myöskään kammoa viinaa vaikken joka perjantai pulloa otakkaan. Enkä kammoa ystäviäni vaikken ihan joka viikko ehdi kylässä käymänkään. 

Saan lähes ihottumaa, näppylöitä ja allergisen erektion kun luen lehdestä jonkun Fogelholmin "asiantuntija" lausunnon että "ÄÄRIMMILLEEN" vietynä karppaaminen voi olla vaarallista. Tiedän muitakin asioita jotka voivat olla äärimmilleen vietynä vaarallisia. Esim. jos ihan äärimmilleen pidättää hengitystä, se voi olla vaarallista. Äärimmilleen vietynä rasvaton ruokavaliokin on hengenvaarallista. Tai jos ihan äärimmilleen jauhaa jatkuvasti julkisuudessa totaalista paskaa, se voi olla omalle uskottavuudelle todella vaarallista. Sen tohtori varmaan on jo omakohtaisesti huomannut.

14 kommenttia :

 1. En tiedä minkälainen "asiantuntija" olet asiassasi, eikä liiemmin kiinnostakaan, mutta syömishäiriöistä "Outia" pilkatessasi ja haukkuessasi idiootiksi, menit pikkusen liian pitkälle. Ehkä juuri tällaiset karppauksen tyrkyttäjät ja hehkuttajat voivat saada aikaan niitä syömishäiriöitä. Syömishäiriö on vakava sairaus, älä pilkkaa sitä sairastavia. Mielestäni kaikkien dieettien ja ruokavalioiden puolesta puhujien täytyy olla tarkkana siitä mitä puhuu. Itse en ymmärrä koko karppausta enkä ihmisiä, jotka sitä pystyy noudattamaan, mutta en suinkaan käy heitä idiooteiksi haukkumaan. Senkus karppaat, mutta jätä syömishäiriöiset asian ulkopuolelle.
  Niin ja kyllä en ole blogiasi seurannut enkä aio seuratakaan, satuinpahan tarttumaan "Outin"
  tarinaan ja ylimieliseen suhtautumiseesi.

  VastaaPoista
 2. Pauliina, voi Kyynel.

  Huomasin ettet tosiaan lukenut blogiani. Jos olisit lukenut, ja myös ymmärtänyt lukemasi, olisit huomannut etten syömishäiriötä sairautena haukkunut vaan henkilöä joka syyttää karppaamista sairaalaan joutumisestaan, vaikkei hän edes karpannut vaikka luuli niin tekevänsä.

  Mutta mielestäni syömishäiriökään ei millään tavalla oikeuta arvostelemaan elämäntapaani ja yleistämään sitä hengenvaaralliseksi vain siksi ettei se tälle syömishäiriöiselle sopinut. Mielipiteeni on että "Outi" ON idiootti syyttäessään karppausta omista virheistään ja kieltämällä sen tosiasian että hänen ongelmansa ovat ihan jossain muualla kuin ruokavaliossa. Se että Pauliina sun mielestäs sitä ei sais ääneen sanoa on ihan sun oma henkilökohtanen helvettis.

  Kun "Outi" on idiootti ja syyttää karppausta jonka aloitti yli 20 vuotta syömishäiriönsä alkamisen jälkeen, ei se Outin tyhmyys siitä muuksi muutu, totean sen blogissani tai olen toteamatta. Tässä blogissa ei idiootit saa sääliä millään verukkeella, ei edes syömishäiriön. Vai onko liian vähän syöminen jotenkin parempi veruke omalle tyhmyydelle kuin liika syöminen?

  VastaaPoista
 3. Voi kyynel tosiaankin!

  Ja kyllä olet oikeassa, oma on helvettini: taistelu syömishäiriöisten puolesta tässä itsekkäässä maailmassa. Sairastuminen esim. anoreksiaan 20 vuotta sitten ei tarkoita sitä, sairaus pysyy aina samanlaisena, se on taistelua anoreksian, bulimian ja muiden syömishäiriön muotojen kanssa. Syömishäiriöinen etsii koko ajan keinoja mennä pidemmälle ja pidemmälle, eikä tällaiset yksipuoliset hehkutukset ainakaan sitä vie parempaan suuntaan. Vaikka kuinka olet "asiantuntija", toivon että ymmärrät myös asian vakavuuden. Äsken siirryin tästä blogista toiseen, jonka kirjoittaja suri tyttärensä kuolemaa; syömishäiriöinenhän tekee hidasta itsemurhaa. (voi kyynel?)Ehkä mielestäsi kaikki syömishäiriöiset ovat idiootteja ja sinä itse ainoa täysjärkinen. Mielestäni olet edelleen hyvin ylimielinen, eikä se siitä muuksi muutu, totean sen tai olen toteamatta.
  Pauliina

  VastaaPoista
 4. Ja tämä kaikki vuodatus syömishäiriöstä liittyy yhden syömishäiriöisen, joka kuvitteli karppaavansa, Turun Sanomissa esittämiin väittämiin karppaamisen vaarallisuudesta miten?

  Jos ryhtyy mediassa syyttämään karppaamista vaaralliseksi ja samalla itse osoittaa ettei ole edes karpannut eikä se ollutkaan sairaalaan joutumisen syy, on syytä olla valmis myös kestämään arvostelua sanomisistaan.

  Onko syömishäiriö saanut jonkinlaisen tabun leiman, ettei sitä sairastavien julkisuudessa esittämiä väittämiä ja syytöksiä saisi millään tavalla kommentoida?

  Mielestäni "Outin" väittämät ovat oikein hyvä esimerkki kirjoitukseni aiheeseen liittyen. Sinulle Pauliina syömishäiriö voi olla tabu johon ei saa liittää mitään negatiivista mutta minulle ja selkästi myöskään Outille se ei sitä ole. Tuskin hän muutoin olisi itse sitä lehdessä tuonut esiin tässä yhteydessä.

  Jatka vain taisteluasi syömishäiriöisten puolesta, ihan hyvällä asialla olet. En millään tavalla ole asiaasi vastaan vaikka sinusta selvästi siltä tuntuu. Mutta tämähän oli vain loistava esimerkki mainitsemastani luetun ymmärtämisestä.

  VastaaPoista
 5. Minä myönnän, lievästi kiehahti yli: Tartuin vain sanoihin syömishäiriö ja idiootti. Sen jälkeen taisi kaikki muu kirjoitettu suodattua sen tietyn filtterin läpi. Ymmärrän nyt pointtisi, kun kerroit "Outin" taustan.
  Ehkä syömishäiriöt ovat jollain tapaa tabu, mutta minua pelottaa ihmisten ymmärtämättömyys, ja en nyt tarkoita sinua, ja se, miten ajattelemattomasti sanottu sana tuuppaa sairastuneen, jonkun tietyn pisteen yli.
  Ja tottakai asioista pitäisi puhua julkisesti, mutta se tapa miten puhutaan... Sitä voisi miettiä.
  Pyydän anteeksi kiehahtamistani, etkä enää vaikuta ylimieliseltä. Minun ei olisi pitänyt hypätä blogiisi ja takertua yhteen kohtaan. Ja ehkä, jos olisin tiennyt postauksesi taustan, suhtautuminen olisi voinut olla toisenlainen.
  Karppaaminen on varmasti se sinun juttu ja varmasti monen muunkin, kunnioitan sitä.
  Syömishäiriöiden taustalla on useita syitä,joten tuskin "Outikaan" pelkästään karppausta voi siitä syyttää. Eli ihan oikeassa olet.
  Hyvää syksyn jatkoa terveiden elämäntapojen merkeissä!

  Pauliina

  VastaaPoista
 6. Pauliina, arvostan omistautumistasi asiallesi ja mielestäni näet vaivaa todella tärkeän asian puolesta.

  VastaaPoista
 7. Outista on nyt tehty väkisin varoittava esimerkki ettei harhaoppisuus kannata.Fogelholm ja muut "asiantuntijat" ovat oikeassa,karppaaminen ÄÄRIMMÄISEN päin persettä on vaarallista.Outi on kaikessa hyväuskoisuudessaan uskonut mitä mediassa on karppaamisesta kerrottu ja epätoivossaan päättänyt kokeilla,huonoin tuloksin valitettavasti.Outin tarina olisi voinut olla myös päinvastainen,mutta tuskin se olisi lehtien sivuille päässyt?Tässä tilanteessa idiootteja on ainoastaaan nämä ns asiantuntijat ja media,jotka syystä tai toisesta levittävät väärää tietoa asiasta jota he eivät ymmärrä.Outi on propagandan viaton uhri.Toivon hänelle pikaista paranemista.Kannattaa kokeilla karppaamista OIKEIN.Pauliinalle suosittelisin tutustumaan karppaajien omiin kertomuksiin kokemuksiin,ne ovat aika ristiriitaisia näiden "asiantuntijoiden" teoriapohjaisiin mutu juttuihin.Aloita vaikka täältä blogista.

  VastaaPoista
 8. Pauliinalle haluaisin kertoa, että kyllä meissä lukijoissa (ja karppaajissa) on monia, jotka ymmärtävät syömishäiriön vakavuuden. Ymmärrämme, että kyseessä ei ole mikään huomionhakuisuus tai dieetti-leikki. Se on vakava sairaus, joka vaatii hoitoa monella tapaa. Pään pitäisi parantua, mutta niin myös ruumiinkin, jota pitää hoitaa ruualla, joka on taas syömishäiriöisen vihollinen.

  Virallisterveellisellä ruokavaliolla ruuasta on tehty myös tietynlainen "vihollinen". Ruokaa pitäisi syödä vain tietyn verran, vaikka mieliteot sanovat "lisää, lisää!" Karppauksessa ruoka on ystävä, joka auttaa meitä voimaan hyvin. Karppauksen yhteydessä ei ole hirveästi mitään "himoja", mitä vt-ruokavaliolla on. Makeanhimo, suolaisenhimo. Pakko saada jotain hyvää! Yksi päivä näin kaksi naista kampaajalla. Ystävyksillä oli väriaineet päässään ja he keskustelivat toistensa kanssa. Toinen naisista lappoi pantterikarkkeja suuhunsa niin, että puhui suu täynnä. Muistan tuon tunteen, kun oli PAKKO saada karkkeja, eikä siitä päässyt mihinkään.

  Kumpi kuullostaa luonnollisemmalta ja terveellisemmältä: Nälkä ja tämän jälkeen itsensä ravitseminen luonnollisella ruualla eli rasvalla, proteiinilla ja kuitupitoisilla vihanneksilla, ei nälkää... VAI hirveä nälkä, kevyttä hiilaripitoista ruokaa vähän, makeanhimo, pullaa, nälkä, kevytjugurtin syöminen, kauhea nälkä, suolaisenhimo jne.

  VastaaPoista
 9. Niin, nythän on muotia mollata karppausta. Toivoisin, että mahdollisimman moni ottaisi selvää siitä, mitä karppaus on. Minulle karppausta on yksilön mahdollisuus valita. Syönkö oikeaa ruokaa vai eineksiä, lisäaineita ja teollisuushöttöä? Uskonko muka-asiantuntijoiden höpöpuheita vai tutkittua tietoa? Olenko kylläinen vähemmällä syömisellä vai nälkäinen jatkuvalla mässäilyllä?

  VastaaPoista
 10. Hienoa, että asia herättää keskustelua. En ehkä hetkellisen raivostumisen vallitessa aivoissani, saanut pointtiani oikein esille. Minä en halunnut puuttua itse karppaamiseen. Kuten kerroin, en siitä mitään ymmärrä enkä itse pystyisi sellaista ruokavaliota noudattamaan. Siihen minkälainen on oma suhteeni ruokaan ja syömiseen... no, sen voi jokainen päätellä itse. Kukin tavallaan. Ne karppaa, jotka kokevat sen omaksi jutukseen ja tiedän, että suurin osa ihmisistä tietää miten vakavia syömishäiriöt ovat. Tämän takia haluaisin, että syömishäiriö ja idiootti eivät kuuluisi samaan lauseeseen eikä edes samaan kappaleeseen. Syömishäiriöinen kulkee ohuella langalla, eikä siihen paljoa tarvita, että se lanka katkeaa.Hän on oman alansa asiantunija, tosin hyvin vääristyneesti, mikä on äärimmäisen surullista. Tiedän, etten voi kyseistä sairautta taistelullani maailmasta poistaa, mutta toivon, että se ravistelisi edes jonkun hereille. Te karppaajat olette taas oman alanne asiantuntijoita, tuottehan esille sitä oikeata tapaa karpata.
  Uskon, että bloggaaja ja minä, kuitenkin ymmärsimme toistemme pointit. Itse opin tästä, että lasken ensin kymmeneen, ennen kuin puutun asiaan, josta en mitään ymmärrä tai jonka taustoja en ole tutkinut.
  Jatkakaa valitsemallanne tiellä, minä jatkan omaa taisteluani!

  VastaaPoista
 11. Kuulin työpaikalla taukohuoneesta jo lähtiessäni naisen sanovan toiselle jotain karppaamisesta (siinä kohtaa aloin kiinnittää huomiota, että mitäs sieltä suusta nyt tuleekaan). Nainen sanoi toiselle jostain (en jäänyt paikoilleni, joten en kysynyt että mistä) kuulleensa/lukeneensa, että karppaus tuhoaa maksan. Että onko sillä väliä, ryyppääkö maksansa vai poksauttaako sen karppaamalla. Toinen kuunteli ja kommentoi "niinniin".

  Jatkoin poiskävelyäni ja jäin miettimään, mitä helv.

  Mistähän tuollaista infoa mahtaa saada? Kuitenkin näen vähähiilihydraattisen ruokavalion oiken järkevänä. Siis normaalina, en niin kuuluisasti "äärimmilleen vietynä".  -Suba

  VastaaPoista
 12. Kauhean rasistinen ajatus ettei kukaan syömishäiriöinen voisi olla idiootti! Ihan yhtä rasistinen, kuin ettei kukaan karppaaja voisi olla idiootti. Ja niin kauan kuin syömishäiriöinen syyttää häiriöstään muita, hän on hakoteillä. Kun hän alkaa keskittymään itseensä, omiin tuntemuksiinsa ja ajatella, voi se häiriökin parantua. Ehkä.

  VastaaPoista
 13. Anteeksi aiheen ohitus, mutta tarkoititko todella kirjoittaa saavasi "allergisen erektion"... Noilla nauruilla kulutti kyllä Karppinen- leivän ja reilun juustosiivun kalorit... :D

  VastaaPoista
 14. Tarkoitinko... se jääköön mysteeriksi ;)

  VastaaPoista