torstai 24. marraskuuta 2011

Ihmiskoe

Minua on pitkään vaivannut verensokeri asiat.Ensin ne vaivasivat kun niitä ei saatu kuriin edes käskemällä. Käskettii pillerillä ja käskettiin insuliinilla ja sitten niitä oikein ruoskittiin ämpärillisellä insuliinia. Eivät vain asettuneet edes siedettävälle tasolle. Onneksi nyt on toisin.

Monta kuukautta on paastosokerini ollut siellä 5 +/- 0,5. Kaksi tuntia aterian jälkeen mitattuna sokeri on ollu alle kuuden. Eli ainakin minun mielestäni aivan loistavalla tasolla mennään.

Olen muutaman kerran repsahtanut iloittelemaan. Tai ainakin yrittänyt, siis hiilihydraattipitoisilla herkuilla. Mieleenpainuvin kerta oli omat häät ja 40v päivät syys/lokakuun vaihteessa. Kyllä oli perinteinen täytekakku MAKIAA. Niin makiata oli ettei oikein voi parhaalla tahdollakaan sanoa että se olisi erityisen houkuttelevaa :) harmikseni en tuolloin tajunnut mitata sitä aterian jälkeistä sokeriarvoa. Mutta onhan minulla tuo luonnollinen mittari joka on kertonut asian jo vuosikausia. Kun kusi pöntössä vaahtoaa, sokerit on päin persettä. Niinhän siinä silloinkin kävi.

Sittemmin olen testannut pari muutakin ateriaa ja ihan mittarin kera. Laitan tähän nuo muutamat yksittäistapaukset joissa olen "revitellyt" oikein miehekkäästi tehden ihmiskokeita. Ensin tuote ja sitten sokeriarvo pari tuntia syönnin jälkeen kun sen pitäisi olla jo palautunut ainakin sinne alle seitsemään:

1.Pizzerian jauhelihapizza8
2.Kaurapuuro annos, voisilmä10
3.Reissumies juusto,kinkku13
4.Hampurilaisateria, Carols10
5.Jäätelö: mansikka/juustokakku9

Noin monesti olen revitellyt reilun puolen vuoden karppaamisen aikana, liki kerran kuussa. Pizzaa en jäänyt kaipaamaan. Se oli oikeastaan pienoinen pettymys kun karppipizza on paljon täyttävämpi vaikkakin vähän hitaampi tehdä. Enpä jäänyt kaipaamaan kaurapuuroakaan. Vaikkei puuro nostaisi verensokeria noin paljon, puuron jälkeen tuntui pitkään kuin olisi tiiliskiven paiskannut mahaansa. Reissumies oli näistä repsuista annoksena pienin ja nosti verensokeria eniten. Tätä en oikein vieläkään käsitä että jos se olisi edes puoliksi niin terveellistä kuin annetaan ymmärtää niin miksi siinä käy noin. Jäätelö oli ihan ok. Tosin aluksi se maistui äklön imelältä mutta nopeasti tuntuu suu tottuvan makeaankin. Onneksi en sitä mitenkään erityisesti jäänyt kaipaamaan. Voinen ottaa toistekkin jos tulee tilanne tai erityinen halu. Hampurilaisateria oli sitten ihan hetken mielijohde ja enemmänkin syynä oli se että kaikissa muissa paikoissa oli sillä hetkellä tolkuton jono eikä ollut aikaa odotella. En jäänyt erityisesti kaipaamaan sitäkään vaikka clubiateria oli joskus aivan ehdoton suosikkini.

Voisin noita kaikki tietysti syödä. Ja naksutella sitä insuliinia nahkaan päivästä toiseen, eihän se minulta ole pois kun kela maksaa. Tosin jos joka aterialla sokerit pomppaa tuolla tavalla, tarvitaan sitä insuliiniakin sitten jonkin verran enemmän kuin pari napsahdusta. Ja siitähän seuraa taas lisää lihomista.

Toisaalta voisin jättää nuo syömättä ja kuten tänäänkin, sydä lihapullia, kermakastiketta ja salaattia. Maku miellytti huomattavasti enemmän. Mahassa ei tunnu pallolta. Verensokeri ei pompannut. Ja pysyn kylläisenä iltaan saakka. Todennäköisesti painokin pysyy laskuvoittoisena. Eikä tarvita lääkkeitä.

Ei noista kahdesta nyt ole niin tolkuttoman vaikea edes valita. Eihän siinä oikein ole edes kysymys mistään monivalinta tehtävästä. Puska, Uusitupa ja Fogelholm on varmasti sitä mieltä että Tuommoinen vähähiilihydraattinen lihapullat ja kerma salaatteineen tappavat minut nopeammin kuin hiilihydraattipitoisemmat vaihtoehdot. No, saahan sitä olla ihan sitä mieltä mitä haluaa. Hullukin saa olla mutta onko pakko olla myös TYHMÄ?

11 kommenttia :

 1. Aika kamalat nousut tuo kaurapuurokin saa!??
  Ja sitä olen esikko rukalle tyrkyttänyt aikoinaan joka aamu ja ruisleipää ja ihmettelin, miksi se lihoo. ja takuulla liikkui. kyllä toiset lapsesta asti lihoo herkemmin. Olisi mielenkiintoista mitata hänen ja laihojen sisarusten sokerit esim. kaurapuuron jälkeen.

  Nyt karppina on poikakin laihtunut ja kasvanut hurjasti pituutta.

  Mutta, oletko koskaan maistanut näitä kaupan karppileipiä ja mitannut sitten sokereita??
  Jos suostut tähän ihmiskokeeseen, niin tee se!! :)
  Kiinnostaa ihan hirveesti mitä esim. karppinen tekee sokereille?

  VastaaPoista
 2. http://lchf3356.blogit.fi/

  Tuolla oli jo Veijo Puustinen ennättänyt kokeilemaan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos linkistä :)
  Hitsi, tuo gluteiini!
  Olen pitänyt lapsille pakkasessa näitä karppisia kun välillä kerjäävät leipää.
  Mutta taidan hävittää nekin ja syököön mantelileipiä!!

  VastaaPoista
 4. Kokemani perusteella karppileivätkin jää jatkossakin kauppaan.

  VastaaPoista
 5. En oo karppileipää maistanut enkä kyllä aiokaan. Yhden tuoteselostetta luin, mutta oli niin paljon tekstiä, että jäi ilman muuta hyllyyn.

  VastaaPoista
 6. Minä kokeilin elokuussa karppista ja en kokeile toista kertaa... 3 päivän aikana söin 6 siivua ja tuloksena oli järkyttävä mahakipu/närästys...

  VastaaPoista
 7. Ennen oli mottoni, että kaikkea pitää kokeilla kerran. Nyt elämänkokemusta hieman enemmän (+20v) keränneenä en ole enää sitä mieltä. Karppisleivistä mulle riittää tieto siitä mitä ne sisältää. :)

  VastaaPoista
 8. Työkaverin taistelua diabeteksen kanssa samassa huoneessa olen kaksi vuotta katsellut. Sokerit yli 10 huitelee koko ajan, sain hänen mielensä muuttumaan ja vähensi leipää, sokeriarvot putosivat heti alle 8:n. Vuosikausia jatkuneiden pitkien sokeriarvojen takia sairastui kuitenkin maksasyöpään, jonka takia jää nyt sitten pitkälle sairaslomalle, toivottavasti selviää hengissä.

  VastaaPoista
 9. Meillä on Karppista koko ajan pakastimessa. Paistan aamulla ennen töihin lähtöä pari kananmunaa, siivun karppileipää alle ja menoksi. Mielestäni toimii aivan hyvin. Tuon leivän kanssa on vain vähän niin, että se vaan on niin hillittömän kätevä jos pitää nopsasti saada murua rinnan alle ja mieluummin tosiaan käyttää vähän parempaa vaihtoehtoa, vaikka ei sekään hyvä ole.

  Näkisin, että maltillisesti käytettynä, muutama viipale päivässä, ko tuote on aivan ok.

  VastaaPoista
 10. Mulle ei niin maltillista käyttöä löydy, mutta oonkin sokerivammainen. Mulla kaurapuuro suurella voisilmällä ilman maitoa nosti sokerit 18 asti! Ilmeisesti en tuon jatkuvan VT-tiedotuksen takia ole ottanut riittävän vakavasti tätä omaa D-kakkostani. Kahdeksikon molemmin puolin pyörii nyt täysin ilman lääkitystä, onneksi useimmiten alle kasin. ikääkin on 20v enemmän kuin Koltalla ja sen piikkiin oon laittanut, kun ei ole onnistumistarina kummoisempi. Mutta sinnikkäästi koetan vaan jatkaa.

  VastaaPoista
 11. Meillä maisteltu eri sortin karppileipiä ja niin vaan jäävät pussiin homehtumaan kuin muutkin leivät,lapsilta en ole leipiä kieltänyt, poika 14v, mallia rimpula, syö toisinaan muutaman palan hapankorppua, herra 13v ei syö mitään leipää edes koulussa, huostaanotto uhannee............

  VastaaPoista