keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Tyhmä? karppaaja

Minähän en valita, mutta joskus ihmistä ottaa kerta kaikkiaan kuuppaan tyhmyys. Olen joskus lukenut, kuten moni muukin, miten karppaaminen tai hiilihydraattien vähentäminen tulisi aloittaa. Siellä jossakin kohtaa lähes aina sanotaan että lue kirja tai ota muuten vähän edes selvää siitä mihin olet ryhtymässä. Tällä kertaa kirjoitankin sitten ketokarppaamisesta ja sosiaalisesta mediasta.

Aika viikottaista on eri lähteistä lukea, miten joku on aloittanut karppaamisen. On vähennetty hiilihydraatit sinne 20 grammaan päivässä ja odoteltu viikkoja, jotkut jopa kuukausia että tulisi se energinen olo ja painon tasainen putoaminen. Eli kotimaan kielillä sanottuna, luin jostakin pari lausetta mainoksesta tai joku kaveri vihjaisi että jätäppä leipä pois. Enempää en ottanut selvää joten olen totaalisen ulalla siitä mitä teen.

Sitten turhautuneena juuri ennen paluuta entiseen kysytäänkin sosiaalisessa mediassa että mikä mättää... ja poikkeuksetta saadaan kysymykset, paljonko liikut, mitkä on aterioiden makroarvot jne. Ja vastaus on että liikun sopivasti ja en viitsi makroja mittailla kun kyllästyin jo aikaisemmin kalorilaskentaan. Eli kotimaan kielellä taas, et itsekkään tiedä missä mennään, mitä teet tai mikä mättää mutta kuvittelet että noin 500 kilometrin päässä joku osaisi nyt sanoa mikä on pielessä. Kerron salaisuuden. Pielessä ei ole mitään muuta kuin sinä itse. Asenne kuntoon, pää pois perseestä ja hommiin kun kerran joku on kiinnostunut auttamaan.

Kun vähennät niitä hiilihydraatteja, ei sitä energisyyden tunnetta tule jos olet jäänyt vajaille kaloreille ja liikut kovasti. Karppaus ei ole ilmaisen energian uusi tuleminen. Liikunta vaatii energiaa ja jo ennestään hiilareista vähennetty energia korvataan. Siksi niitä makroja alkuun tutkaillaan, että nähdään onko energian saanti riittävä ja onko niiden suhde ollenkaan sopiva. Jos ei viitsi, sitten pitää olla myös valittamatta ettei se toimi.

Kyllä karppaajat toisiaan neuvovat ja tukevat, se on nähty jo vuosien varrella. Muttei ole mitään mahdollisuutta auton asentajalla kertoa kuskille mikä mättää jos ainoa tieto jonka kuski antaa, on ettei se kulje. Ihan sama juttu karppauksessa. Vaihtoehtoja siihen miksi se ei nyt toimi on kymmeniä. Sen löytämiseksi tarvii tarkempaa tietoa siitä mitä tapahtuu ja ainoa joka sen tiedon voi antaa, on se jonka karppaamista säädetään.

Usein ongelma on pelkästään siinä, että ainoa ohje joka opittiin oli vähentää hiilihydraatit 20 grammaan tai alle. Sillä tosiaan pääsee ketoosiin nopeasti - muttei ollut tarkoitus pysyä siinä - poikkeuksina sairaalloinen ylipaino+diabetes2 tai lääkärin valvoma epilepsian hoito. Se kohta jossa käsketään sen alun jälkeen nostamaan ne hiilihydraatit sinne 50-60 grammaan, jäi siis kokonaan huomioimatta tai se kaikkitietävä kaveri unohti asiasta mainita. 

Ketoosi kyllä säilyy vielä siinäkin vaiheessa kun nostetaan hiilihydraattimäärä sopivalle tasolle. Elimistö saa tällöin aivan riittävästi hiilihydraatteja, saadaan monipuolisuutta ruokavalioon, eikä tarvitse syödä sitä "pelkkää rasvaa" josta monet narisevat. Kovasti urheilevat jotka enemmän kuluttavat, joutuvat usein nostamaan tuota rajaansa vieläkin korkeammalle. Suosittelisinkin aktiiviliikkujia laskemaan sen hiilihydraattimäärän prosentuaalisesti eikä grammoina. Silloin se olisi sohvaperunaan nähden vertailukelpoinen.

Eli kerrataan vielä. Lue kirja tai vaikka pari. Tai ota edes jollakin tavalla selvää miten aloitetaan JA MITEN JATKETAAN. Jos ei muuta lähdettä ole, niin tästäkin blogista on luettavissa juttu tai pari miten aloittaa.

Kiitos ja anteeksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti