torstai 15. joulukuuta 2011

Sivuvaikutus

Maikkarin netissä iski silmääni Uusituvan uudet(vanhat) metkut.

"Hiilihydraatteja välttelevänkin kannattaa muistaa ruokavalion monipuolisuus." Olikohan tää niinkun joku klisee tai semmonen humoristinen avaus kuten aurinko nousee aamuisin. Tai sitten tämmöiset itsestäänselvyydet ennen totaalista paskanpuhumista luovat uskottavuutta. En taida matkia.

"Tästä voi koitua pitkällä aikavälillä ravitsemuksellisia ongelmia, hän sanoo." Voi voi ja lämmin leipä. Voi tapahtua sitä ja voi tapahtua tätä. Mitään näyttöä kun ei ole niin voivotellaan nyt sitten. Huulet ne läyryää ja ääni kuuluu mutta asiaa ei irtoa. Joku taivaankappale voi huomenna lävistää Koltan. Shit happens.

"Toinen asia on se, että jos hyvät hiilihydraatit korvataan kovilla rasvoilla, tämä voi johtaa veren rasva-arvojen huonontumiseen, veren kolesterolipitoisuuden nousuun. Pitkällä aikavälillä tämä voi lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, Uusitupa jatkaa." Äijällä on jäänyt joku venäjän aikainen propaganda gramofoni päälle. Ilmeisesti tästäkin saadaan totta kun pidennetään tuo pitkä aikaväli niin pitkäksi että karppaaja kuolee vanhuuteen. Kuitenkin valtaosa karppaajista on raportoinut juuri päinvastaisista kokemuksista ja labratuloksista kuin mitä Matti mustamaalaa.

"Myös lapsilla karppaaminen on ongelma, koska lapsen kehitys vaatii monipuolisen ruokavalion, ja hiilihydraatit ovat erinomainen energianlähde." Energiaa saa muustakin kuin hiilihydraateista. Ja kasvamiseen tarvitaan paljon tärkeämpiä aineita kuin hiilihydraatteja. Kasvaminen ja kehitys itsessään eivät vaadi hiilihydraatteja. Ainoa jolle karppaaminen on tässä oikeasti ongelma, on Uusitupa itse. Lapset karppaavat mielellään kun ruoka on hyvää ja nälkäkin pysyy pidempään poissa.

"Hiilihydraatit korvattava hyvillä rasvoilla" Jep, Voilla ja läskillä.

"Kun hiilihydraatteja vähennetään, ne pitäisi korvata hyvillä rasvoilla eikä kovilla. Erityisesti suosittelen, että täysjyväviljatuotteet säilyvät ruokavaliossa. Kaikissa tutkimuksissa ne ovat osoittautuneet terveyttä edistäviksi." Meijerivoi nimenomaan on hyvä rasva, eikä se huoneenlämpöisenä ole edes kovin kovaa.Viljassa taas ei ole mitään sellaista tarpeellista mitä ei muusta ruuasta saisi. Ei edes täysjyvässä. Sitä turhaa tärkkelystä on sitten senkin edestä. EU:lta voisi kysyä jos viljalle saisi terveyttä edistävän virallisen statuksen ;)

"Pitkäaikaista karppaamista niukalla ruokavaliolla hän ei suosittele." Ei karppaamiseen kuulu niukkuus. Minäkään en suosittele hiilaripitoista ruokavaliota pontikalla höystettynä. Ainakaan kovin usein. Tai ainakaan miellään kovin usein. Vastentahtoisesti voi tietysti ottaa jos on ihan pakko muttei voi suositella.

Matti on ampuja. Tosin hän ampuu ensin ja laittaa sitten maalitaulun osumakohdalle (jos ylettyy), Ja hyvältä näyttää. Muiden karppaamisesta on tullut Matille vakavia sivuvaikutuksia. Matilta on uskottavuus kadonnut.

11 kommenttia :

 1. Voi Koltta, sä oot sitten ihana. "Hiilihydraatit korvattava hyvillä rasvoilla. Jep, voilla ja läskillä." Näin on!

  VastaaPoista
 2. Koltta, linkitin blogiasi Laatikaisen blogiin, ihmetellessäni miksi voi ei nosta VHHlla kolesterolia.
  Siellä Paavo kirjoitti näin:
  Esimerkinä mainitsemasi Koltan tarina selittyy varmasti osaltaan runsaalla painon laskulla ja siitä seuranneena liikunnnan määrän lisääntymisenä.

  Jos eläinrasvoja käyttävä karppaaja saa diettinsä avulla painonsa laskuun ja lisättyä liikuntaansa, voi kokonaisvaikutus kolesteroliin ja etenkin terveyteen olla hyvinkin myönteinen.

  Kuitenkin jos eläinrasvakarppaus vaihdettaisiin esim. välimeren ruokavalioon, jossa olisivat mukana täysjyväviljat, marjat ja hedelmät, sekä rasvat olisivat hyviä kasvisrasvoja ja kalan rasvaa, saattaisi lopputulos olla vielä huomattavasti parempi.


  Olinpas kuolla nauruun!! Miltäs sinusta tuntuu??? Voisiko olosi olla vieläkin parempi, jos lopettaisit sen rasvan leikkaamisen ja alkaist lorottaa sitä!??

  VastaaPoista
 3. Näytti meikän kohalla tuo VHH-ruokavalio lähinnä vain tasaavan LDL- ja HDL-kolesterolin suhteen tyyliin fifty-sixty. Käytännössä HDL:ää tuli roimasti lisää ja LDL-arvo laski jonkin verran 3kk vertailujaksolla. Triglyseridi tippui arvosta 2.64 arvoon 0.7. Ilman viljaa, ilman kasvirasvoja, ilman perunaa, hmm.. Ei se ymmärtänyt Terveystalon lekurikaan, että miten tämä voi olla mahdollista. Kyllä huvittaa kun Uusitupa ja kumppanit selittää edelleen, että vilja on suunnilleen tärkeintä ravintoa ihmiselle. Meikälle siitä taitaa tulla vaan mahavaivoja sekä selkäkipuja. Odotellaan nyt sitä 3-5 vuoden päästä iskevää sydän- tai verisuonitautia ja nautitaan sillä välin hyvästä ja ravinteikkaasta ruuasta ilman päivittäistä verenpainelääkettä.
  Puska/Uusitupa/Fogelholm/Schwab -akselilta saa nuiviin työpäiviin välillä huumoria. ;) Puska sanoi aamulla telkkarissa, että karppaus on pitemmän päälle vaarallista kenelle vain ja sopii ainoastaan aikuisille laihdutusdieetiksi. Katsotaan, kuinka vaarallista se onkaan..

  VastaaPoista
 4. Jotenkin vaan tuntuu ettei nämä professoritason henkilöt vaivaudu tutkimaan edes yksinkertaisimpia ravintoaine-sisältöjä näistä heidän superviljoistaan.Kun ei noissa eri viljojen koostumuksissa ole kuin joitain pieniä eroja(esim. ruis vs. vehnä).No rukiissa ehkä Kaliumia vain vähän vähemmän kuin esim. naudanpaistissa. Ja sitten nämä ihmeitä tekevät kuidut ovat n.10%:n osuudellaan rukiissa vahvoilla vehnän 3,5% vastaan. Prkl jos niitä kuituja nyt yleensä pitää saada niin samahan se on jos vetää vehnäjauhoja ja vaikka pellavansiemeniä kyytipojaksi niin jo on niin terveellistä että. Psyllium jauhe on muuten erinomainen aine esim. ihanaan marjapuuroon ja sisältää vain 85% kuitua eikä hiilareita nimeksikään.

  VastaaPoista
 5. "Esimerkinä mainitsemasi Koltan tarina selittyy varmasti osaltaan runsaalla painon laskulla ja siitä seuranneena liikunnnan määrän lisääntymisenä"

  Muuten ihan hyvä teoria mutta painon laskua oli alle 10kg siinä vaiheessa kun veriarvot ensimmäisen kerran mitattiin parantuneen. Että eipä mene ihan noin sekään asia. Toki arvot olivat vieläkin paremmat sitten 40kg jälkeen.

  VastaaPoista
 6. Mediaväitteiden ruotimista on hauska harrastaa ite ja lukea muiden tekemänä.

  Pontikka muuten vois toimia katkasuhoidossa. Se on niin pahaa ja siitä saa niin pahan olon, että vois olla tehokkaampi ku antabus

  VastaaPoista
 7. Tuosta Uusituvan kolesterolikommentista kuinka tyydyttyneet rasvat huonontavat veriarvoja, miten???

  Ns huonoa kolesterolia LDL(joka on yhtä välttämätöntä ihmiselle kuin "hyvä" HDL) on kahta tyyppiä. Tyyppi A ja tyyppi B. Tyyppi A on suurirakkulaista ja vaaratonta ihmiselle ja stetiinit laskevat sen pitoisuutta!!! Tyydytetty rasva laskee pienirakkulaisen B määrää.

  Tämä tieto on peräisin Antti Heikkilän blogista.

  VastaaPoista
 8. Olipa kerran tyypin 2 diabeetikko, joka kävi verikokeissa. Tällöin söin vielä metformiinia. Vastauksia saadessani ihmetteli, miten voi minun kokoisellani ihmisellä (178cm/125kg)olla niin huiman hyvät kolesterolit. KOkonaisarvo oli 3.5. Ei kuulema todennäköistä ilman lääkkeitä. Sen jälkeen aloitin VHH:n ja olen ollut sillä jo 1 v 2 kk. kolesterolini mitattiin ja ovat 3.8. Jossain kolesteroli kirjassa on ollut maininta, että jos kolesteroli on matala, se VOI kertoa pitkäaikaissairaudesta. No, minulla se on DM2, mutta miksei arvo sitten ole noussut tällä eläinrasvan puputtamisella??!
  T: CM

  VastaaPoista
 9. Tää oli ja aika hyvä lausahdus.
  "Erityisesti suosittelen, että täysjyväviljatuotteet säilyvät ruokavaliossa. Kaikissa tutkimuksissa ne ovat osoittautuneet terveyttä edistäviksi."

  Siis ei enään mitään 1000 tutkimusta vaan KAIKKI tutkimukset osoittavat täysjyväviljan ylivoimaiseksi.

  Jallu

  VastaaPoista
 10. EU:ssa ei löytyny yhtään tutkimusta, joka olis tukenu niitä terveys vaikutuksia

  VastaaPoista
 11. Terveysruis kirjoituksessa otin hieman kantaa juuri tähän EU:n näkemykseen näistä "terveyttä edistävistä" totuuksista.

  VastaaPoista