torstai 9. lokakuuta 2014

Tosiystävä

Ystävyys tarkoittaa kahden tai useamman ihmisen välistä ihmissuhdetta, jota pidetään tuttavuutta läheisempänä – tosin molemmissa on eritasoista läheisyyttä. Ystävyyttä ja tuttavuutta ajatellaan yleensä saman jatkumon osina. Ystävyyttä tutkitaan sosiologian, sosiaalipsykologian, antropologian, filosofian ja zoologian aloilla. Ystävyyssuhteista on esitetty useita tieteellisiä teorioita, kuten sosiaalinen vaihtoteoria, pääomateoria ja kiintymyssuhdeteoria. En itsekkään ymmärtänyt tuosta kovin paljoa mutta kuulosti tooosi hienolta.


Sukulaisia ja vihamiehiään ei aina voi valita mutta ystävät pääsääntöisesti voi. Monilla niitä on vähemmän kuin toivoisivat, toisilla taas enemmän kuin pystyvät kunnolla ylläpitämään. Ja sitähän ystävyys vaatii. Ystävyyttä pitää vaalia, ei se ole mikään automaatti että päätimme hänen kanssaan olla ystäviä joten se siitä. Se on sitä henkilökemioiden kohtaamista. ystävän seurasssa viihtyy ja hänen erilaisuuttaan ja mielipiteitään osaa arvostaa vaikkeivät aina käsi kädessä omien mielipiteiden kanssa menisikään. Yksi asia on varma, ystävyyttä ei voi pakottaa olemaan, sille joko on mahdollisuus tai ei ole.

Ystäviä on monenlaisia. Niitä jotka pysyvät sattui tai teit mitä tahansa. Niitä jotka katoavat heti kun olet heille tarpeeton ja sitten kaikkea näiden kahden väliltä. Aika moni karppaaja on saanut huomata, että niitä ystäviä katoaa yllättävän kevein perustein. Todellisia syitä tähän on monia mutta kaikille näille yhteistä on kysymys siitä, oliko se ystävyys sittenkään niin todellista kuin kuviteltiin. Hyvä ystävyyssuhde kestää jopa karppaamisen. Kyllä ystävyydessä on ollut jotain muuta pahasti vialla jos joku pistää välit poikki siksi että muutit elämäsi paremmaksi ravinnon osalta. Pelkäsikö ystäväsi että et olekkaan pian teistä kahdesta se pullukampi kaveri.Karppaamisen myötä onneksi on mahdollista saada paljon uusia, samoin ajattelevia ja ennenkaikkea samoin toimivia ihmisiä jotka ovat oikeasti kiinnostuneita samoista asioistakin. Todennäköisesti tuo sinut hylännnyt ystävä joka loukkaantui kun et enää otakkaan kahvin kanssa pullaa, on oikeasti tarjonnut kahvia vain saadakseen itselleen tekosyyn pullan puputtamiseen. Sinua, hyväntahtoista ystävää käytettiin vain välineenä tuon tekosyyn toteutumiseksi.

Eikä karppaaminen ole ollenkaan ainoa asia joka saa ystävyyden rakoilemaan. Useinmiten ongelmat tulevat siitä, että mielipiteet menevät ensin ristiin ja sitten ei siedetä sitä toista enää ollenkaan. Näin käy ainakin siinä vaiheessa jos toinen on pitkään toiminut honda-miehenä vain myötäillen toisen mielipiteita mutta on sittemmin saanutkin oman mielipiteensä esille joka ei olekkaan dominoivan osapuolen kanssa yhtenevä. Näissä tilanteissa tosiystävyyttä punnitaan. Kyllä ystävällä, jos ystävyys on tukevalla pohjalla, saa olla eriäviäkin mielipiteitä sen vaikuttamatta ystävyyteen negatiivisesti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti