torstai 15. joulukuuta 2011

Diabetes nyt.

Diabetes, lat. diabetes mellitus, vanhalta nimeltään sokeritauti, on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai lakkaamisesta haimassa (nuoruustyypin diabetes, tyypin I diabetes, diabetes mellitus juvenilis) tai insuliinin verensokeria laskevan vaikutuksen heikkenemisestä elimistössä (aikuistyypin diabetes, tyypin II diabetes). Kahden päätyypin lisäksi diabeteksesta on lukuisia välimuoto- ja erityistyyppejä, joista yleisin on raskaudenaikainen diabetes.

Faktoja (kaypahoito.fi):
 • Diabetes on eräs nopeimmin lisääntyvistä sairauksista Suomessa.
 • Diabetesta sairastaa jo yli 500 000 suomalaista ja tauti vie 15 % terveydenhuollon menoista. Ennusteen mukaan sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana.
 • Vaikka diabeteksen hoitoon on käytettävissä lukuisia lääkkeitä insuliinia myöten, millään niistä ei ole pystytty oleellisesti muuttamaan taudinkulkua.
 • Erityiskorvausoikeutettujen diabeetikkojen määrä kasvoi 34 % vuodesta 2005 vuoteen 2010
 • Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on Suomessa suurin koko maailmassa.

Silmiinpistäävää on se että nykyisistä suosituksista ja lukuisista käytössä olevista lääkkeistä huolimatta ennustetaan diabeetikkojen määrän ja terveydenhuollon kustannusten nousevan merkittävästi lähivuosina. Maalaisjärjellä ajatellen tästä pitäisi jo huomata että jotain on ihan helvetisti pielessä mutta ei, kaikesta huolimatta käypä hoito on luikauttanut mukaan oikean emävalheen: "Hiilihydraattien kokonaissaanti ei ole yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin". Minä ymmärrän tämän niin ett1ä jollekkin aineelle ylenpalttinen altistuminen ei siis aiheuta allergisia tms. oireita suuremmalla todennäköisyydellä kuin jos aineelle ei altistuta. Pisti miettimään. Monesti eläimille allerginen ihminen diagnosoidaan vasta sitten kun perheeseen on hankittu oma eläin, eli oireita tai vaivaa ei ilmene satunnaisessa altistumisessa, vasta sitten kun altistus on muuttunut jatkuvaksi. Tai ainakin näin olen kuullut lääkärien sitä usein selittävän mutta ilmeisesti nyt on päätetty ettei liika altistuminen edesauta yliherkkyyttä.

Minä, sekä useat muut minuun yhteyttä ottaneet tyypin 2 diabeetikot ovat voineet oleellisesti muuttaa taudinkulkua vähentämällä hiilihydraattien määrää tuntuvasti. VHH:ta vastustavien mielestä lääkkeetön hoito ilman ensimmäistäkään diabeetikolle tyypillistä oheisvaivaa, on liian vaarallista. Ainoat jotka nykytilanteesta hyötyvät ovat lääketehtaat ja henkinen voitto VHH:n vastustajalle. Tosin tuota henkistä voittoa on huono juhlia sitten enää kun valtion tulot ei riitä jokaisen sairastuneen lääkkeisiin. Lapsuudesta muistan myös sen miten esim. sukujuhlissa diabeetikkoa ajatellen oli sokerittomia vaihtoehtoja tarjolla, ja muistan senkin että niitä hiilihydraatteja piti tarkkailla vähän siellä sun täällä.

Nykyisissä suosituksissa on ikävältä kuulostava ristiriita: "Elämäntapahoito on aina keskeistä diabeteksen kokonaishoidossa ja erityisesti ehkäisyssä." Mutta kuitenkin elämäntavaksi suositellaan runsashiilihydraattista ruokavaliota ja verensokerin kurissa pitämistä insuliinilla (inska lihottaa). Tämä on minusta kohtuutonta, pöyristyttävää ja täysin anteeksiantamatonta. Suoranainen terroriteko diabeetikkoja ohtaan. Ei koira-allergisellekkaan suositella parin tunnin päivittäistä koiran sylissä pitämistä ja kortisoonia. Miksi siis diabeetikoille ensisijainen suositus on elää "normaalisti" ja keskittyä lääkkeisiin. Pitää kuulemma olla oikeus syödä yhtä makeasti kuin kaikki muutkin. Mutta kun ei ole!!!! Olet diabeetikko ja elä sen mukaan.

Vakavasti puhuttaessa, nykysuositusten taustalla on se vaihtoehdon pelko. Jos hiilihydraatteja vähennetään niin se pelottava, kammottava armageddonin aiheuttaja eli eläinrasva tulee tilalle. Ihminen on selvinnyt maapallolla tuhansia ja taas tuhansia vuosia syömällä mm. lihaa ja eläinrasvaa. Sitten ihminen ja tekniikka  kehittyivät niin pitkälle että joku naula-aivo keksi miten kasvirasvaa saadaan tuotettua. Luono on siis suunnitellutkin ihmisen niin että koko evoluution lopputuloksena oli keksiä miten se kasvirasva saadaan kasvista margariinirasiaan. Ja vaikka margariinin yleistymisen myötä meidän valtiontalous kaatuu terveydenhuoltomenojen holtittomaan kasvuun, pysytään väittämässä että kasvirasvan ansiosta ihminen on terveempi, maailma pelastuu, taivas kirkastuu, kaikki saa pesää ja lopulta kuolleetkin palaavat elävien kirjoihin - kiitos kasvirasvan.

Muutosta ei varmasti tule tapahtumaan ellei nykyiset diabeetikot ryhdy sitä itse vaatimaan. Meitä yksittäisiä rummunhakkaajia pidetään hölmöinä kylähulluina jotka mölisevät keuhkonsa tyhjiksi valtavirtaa vastaan. Mutta puoli miljoonaa diabeetikkoa sais äänen kuuluviin halutessaan. Ovathan he sitä toki yrittäneet järjestäytymällä yhdistykseksi. Tosin se meni vituiksi kuin vapaussota. Tämä yhdistys... tai liitto, on ottanut tehtäväkseen kävellä nykysuositusten laatijan talutushihnassa ja olla visusti hiljaa. Tästä syystä on syntynyt vaihtoehto joka ei tottele samaa isäntää vaan pyrkii ensisijaisesti palauttamaan diabeetikoille paremman, terveellisemmän ja vähemmän kemikaaleilla toteutettavan elämänlaadun.

13 kommenttia :

 1. Diabetetesliiton ohjesääntönä on että "sillä se lähtee millä se on tullutkin"

  VastaaPoista
 2. No tuohon allergia-asiaan... Itselle kissat ovat aiheuttaneet oireita, mutta oman kissan oireet ovat kadonneet muutamassa kuukaudessa. Sama toistui toisen ja kolmannen kissan kohdalla. Eli kroppa kyllä tottui niihin ennen oireita aiheuttaneisiin proteiineihin. Nyt epäilen, että jos jäisin ilman kissaa, niin allergia puhkeaisi kunnolla.

  Hoidetaanhan siitepölyallergisiakin nykyään siedättämällä.

  Jostain syystä sama homma ei toimi viljan, hiilarien ja insuliinin kanssa. Vaikka miten popsin hiilareita ja viljoja yli 30 vuotta, niin silti se leipä aiheutti vatsakipuja ja sokeri verensokerin heilahteluja. Jostain syystä kaikki tämä paska (myös se ripuli) jäi VHHlla pois. Ei muuten kroppa siedättynyt siihen viljaan vaikka miten yritin...

  Muuten taas Koltta, hyvää tekstiä!

  VastaaPoista
 3. Sinällään tuo Anonyymin mainitsema siedätyshoito toimii myös ruokavalion suhteen, mutta siinä vain kuluu useampi sukupolvi (tai ennemminkin kymmeniä tuhansia vuosia) ennen kuin ihmisruumis oppii hyödyntämään jotain uutta ravintona. Viljan kohdalla tuota siedätystä on jo aika pitkään harjoitettu, mutta siltikään se ei monelle sovi.

  VastaaPoista
 4. Eikö allergioiden siedätyshoidossa lähdetä hyvin pienistä annoksista liikkeelle, ja edetään hissun kissun kohti suurempia määriä. Tämä nykyinen virallisterveellinen "hiilihydraattisiedätys" suosittelee heti hiilihydraattiallergisillekin satoja grammoja per päivä.

  VastaaPoista
 5. "sillä se lähtee millä se on tullutkin"

  tämä on tiettävästi homeopatiaa.

  VastaaPoista
 6. Itse asiassa on jopa tutkittua tietoa, että oma kissa/koira ei aiheuta oireita allergikolle, mutta vieraat kyllä. Jostakin tämän luin joskus.

  VastaaPoista
 7. Ainakin neuvolassa pahan ihottuman kanssa asioidessamme meille sanottiin, että kymmenen vuotta sitten jätettiin allergiaa aiheuttava ruoka-aine pois, nykyään ei jätetä, vaan siedätetään. Ja ainakin yksi ruoka-aine on selvillä, mikä sitä ihottumaa aiheuttaa.

  Minä en varmasti rupea siedättämään sillä perusteella, että allergia VOI kymmenen vuoden päästä helpottaa, jos siihen asti lapseni joutuu itkemään itsensä uneen ihottuman takia.

  Kuten Patrik Borg sanoi, mikään ruoka-aine ei oo niin tärkeä, etteikö sitä vois korvata muilla.

  VastaaPoista
 8. Itselläni todettiin viime kesänä tyypin 2 diabetes. Heti diagnoosin saatuani päätin, että ja paskat tämä tauti syödään pois. Roskikseen lensi kaikki "terveelliset" vähärasvaiset tuotteet ja rupesin karppaamaan.
  Nyt olen sitten ollut puolivuotta tiukalla karppaus linjalla (hiilarit >70g päivässä) ja THL:m ja Puska&Kumppanit konsernin mukaan minun pitäisi olla jo haudassa mutta miten kävikään. Viisi viikkoa diagnoosista lopetin diabetes lääkityksen (Insluliini ja Diformin) sekä nyt ovat veren HDL, LDL ja triglyseridit tasoittuneet täydellisiin lukemiin verenpaineesta puhumattakaan. Ja kaikki tämä on saatu noilla "vaarallisilla" ja "tappavilla" kovilla rasvoilla sekä välttelemällä "ihmiselle välttämättömiä ja tarpeellisia" hiilihydraatteja ja samalla kuituja.

  VastaaPoista
 9. Tämä alkaa hiljalleen tuntumaan käsittämättömältä, siis ettei ite hallitus jo puutu taistoon. Jos tosiaan on niin, että karppauksella, tai puhutaan mieluummin vhh:stä, saavutetaan noin hyviä tuloksia mutta silti THL & co. parta vaahdossa suosittelee kiihkeästi muuta. Nythän on niin, että toinen ryhmä valehtelee, joko karppausmyönteiset tahi sitten -vastaiset henkilöt. Itse puolivillaisena karppaajana kuitenkin olen taipuvainen uskomaan karppausmyönteisiä.

  VastaaPoista
 10. ,,,,ja fogelholm ilmotti taas iltalehdessä

  Liian tiukka karppaaminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä, Fogelholm sanoo.

  - Tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa, sydäntautien riski voi kasvaa, ja todennäköisesti myös suolistosyöpien riski kasvaa, Fogelholm luettelee tutkimusnäyttöä.

  ,,ja pääsin karppaamalla eroon D2 lääkkeistä ????????

  VastaaPoista
 11. karppaamalla minäkin, sekä aika moni, on päässyt diabetes läkkeistä eroon. en siis todellakaan ymmärrä miten karppaaminen sitten kohottaisi riskiä sairastua. johtopäätökseni onkin, että Uusitupa suoraan sanottuna valehtelee.

  VastaaPoista
 12. Pakko virallisen tahon on valehdella, koska hain juuri verikoe tulokseni ja ovat niin hienoja, että! Ainoa, josta sain huomautuksen, oli se että keto aineet oli plussalla, mutta tuumasin vaan sen olevan tarkoituskin. :D
  CM

  VastaaPoista
 13. Liityn siihen joukkoon , joka on VHH:lla päässyt eroon Diformiinista, syötyään sitä noin kaksi vuotta. Enkä valehtele. On tosi mielenkiintoista mittailla nyt sokereita. Rasva-arvotkin ovat erinomaiset. Vastauksen haluaisin minäkin saada, mihin teoriaan perustuu väite, että VHH lisää diabeteksen riskiä.

  VastaaPoista