keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Karppausinnostus

Lehtitietojen, joiden paikkansapitävyys on usein kyseenalaista, mukaan karppausinto on hiipunut. Tällä kertaa uutisoinnissa on varmasti perää, onhan selvästi ollut havaittavissa, että mediakohukin karppauksen ympärillä on hiljentynyt. Omalta osaltaan se selittyy varmasti sillä, että aina kun jostakin kohutaan, muotitietoiset ovat kärkipäässä kokeilemassa "uusia" asioita. Enkä näe siinä ainakaan karppauksen osalta mitään pahaa. Kokeilemallahan se selviää onko se itselleen sopiva juttu. Olen usein ennenkin todennut ettei se kaikille sovi, eikä se ole mikään autuaaksi tekevä ratkaisu kaikkiin ongelmiin jokaiselle. Perusterve, sopivasti liikkuva ja riittävän itsekurin omaava henkilö pärjää huomattavasti vapaammalla menolla kuin tällainen lihava perusdiabeetikko, vähemmän liikkuva ja auttamattomasti mielitekojen uhri jolla elämä repeää kaikista henkseleistä kun mieliteot saavat vallan.

Ei ole käynyt edes riettaassa ja ilkikurisessa mielessäni että sellaisen karhunpalveluksen itselleni tekisin ja luopuisin kaikesta siitä mitä olen mitättömän vähällä vaivalla saanut aikaan. Toki olen usein vaimollekkin sanonut että mitenkäs maistuisi pizzerian pizza, mutta eipä tuota vain ole kokeiltu. Ei ole mieliteot ottaneet valtaa. Mahalaukkukin on jo tässä ajan kuluessa kutistunut niin, ettei sellaisiin urostekoihin pystyisi kuten aikaisemmin vaikka haluaisikin. Tosin nopeastihan se mahalaukku venyy jos sille tielle lähtee. Mutta sitten siinä venyy kaikki muutkin paikat ja sitä nyt koitetaan välttää, mieluusti jopa päinvastoin.

Tiesittekös muuten että nyt se on tutkittu jälleen, Americal Journal of Clinical Nutrition -lehden tekemän tutkimuksen mukaan D-vitamiini- ja kalsiumlisät saattavat auttaa ylipainoisia painonpudotuksessa. Enpä olisi uskonut ;) Varmaan juuri sen vuoksi meillä viime vuonna pienennettiin D-vitamiini suosituksia, ettei meiltä ainakaan ylipainoiset loppuisi kesken. Paino on voimaa ja ylipaino on kaiketi sitten ylivoimaa. "Tutkimukseen osallistuneiden ihmisten vatsoille tehdyissä tietokonekuvauksissa ilmeni, että kalsiumilla ja D-vitamiinilla vahvistettua mehua juoneiden sisäelinten ympärillä oli selvästi vähemmän viskeraalista rasvaa kuin vertailuryhmäläisillä." Sisäelinten ympäriltä rasvan väheneminen ei ole huono juttu, vaikkei varsinaisesti painoa olisi pudottamassakaan.

Muutamaan otteeseen olen näistä D-vitamiineista naputellut ja tämäkin tutkimus jälleen kerran osoittaa että mitä ilmeisimmin se Koltta ei taaskaan ole päätään ihan aiheetta aukonut. Mene nyt jo sinne vitamiiniostoksille jos et muuta keksi ;)

Törmäsinpä tuossa uutisia lueskellessa seuraavaan lauseeseen: "Lundin yliopiston tutkijan Anne Nilssonin mukaan runsaasti kuituja sisältävä ruoka pitää veren sokeritason sopivana koko aamupäivän ajan. Vaalea leipä sen sijaan aiheuttaa veren sokeritasoon piikin, josta ei tutkimuksen mukaan ole aivoille hyötyä." Tästä, asia sisällöltään hyvästä jutusta puuttui uutisoinnin myötä pari tärkeää seikkaa:
 1. Kuidun saanti ei ole sama asia kuin leivän syönti. 
 2. Tumma leipä nostaa verensokeria siinä missä vaaleakin leipä. 
 3. Karppaajalla verensokeri ei pompsahtele ;)
Mutta kyllä välillä vituttaa tota lunta kolata. Sitä tuntuu taas riittävän niin että suoli meinaa housuun pudota kun perse pitkällä pukkaa pihaa puhtaaksi.

7 kommenttia :

 1. Kiitos kaunis taas mahtavasta kirjoituksestasi :)Olen tässä nyt muutaman kuukauden lueskellut säännöllisesti blogiasi(kaikki kirjoituksesi on kahlattu läpi). Tää mun teksti ei nyt vissiin ihan tähän kommenttiosioon kuulu mutta haluun kertoo sulle ja muille tän mun tarinan. Poista jos katsot aiheelliseksi. Olen kuun lopussa 40 täyttävä 1-vuotiaiden kaksosten (tyttö ja poika)äiti. Muksut on ekat ja vikat meikäläiselle. Onneks tuli kumpaakin laatua.Olen lähes koko elämäni ollut lihava lukuunottamatta 3-4 ensimmäistä ikävuotta. Äitini oli yksinhuoltaja ja hänen kanssaan asuttiin mummolla joka hoiti mua äidin ollessa töissä. Mummo teki hyvää perusruokaa ja käytti kunnon aineita, kermaa ja voita. Olen koko aikuiselämäni syyttänyt mummoa että hän minut on lihavaksi syöttänyt ja niin kaikki muutkin syyttivät. Kaikki virallisterveelliset dieetit on kokeiltu, mutta tuloksetta. Raskausaikana iski sitten raskausdiabetes. Diabetes on muutenkin meidän suvun rasite(yllätys, yllätys!) Muksujen synnyttyä aloin sitten miettiä oikeesti tota syömispuolta ja sitä ettei heidän tarvitsisi kärsiä ylipainosta kuten mä olen kärsinyt. Nyt olen viime kesäkuusta asti karpannut ja lukenut aiheesta vähintään ne kirjat jotka kaikki kunnon karppaajat tietää + satamääriin nettikirjotuksia ja blogitekstejä. Olen tullut siihen tulokseen että ei mummon ruuat mua lihottaneet vaan äidin syöttämät kevyt-tuotteet yms. kun muutettiin kahdestaan asumaan. Myös jatkuva syömisten kyttääminen ja nalkutus ylipainosta tekivät varmaan tehtävänsä. Ja nykytilanne onkin sitten melkein 130 kg elopainoa(joka oli sama ennen raskautta) ja pituutta 158 cm että on sama käveleekö vai pyöriikö ;) no joo, olen nyt tässä puolen vuoden aikana saanut pois 12 kg karppauksella. Ei tosin oo niin hyvin kun olin ajatellu mutta parempi vissiin hitaasti kun nopeesti. Kerkii toi nahka mukana kutistua. Ja toi vähäinen yöuni muksujen takia ei varmaan auta paljon tilannetta. Mutta on monta asiaa muuttunut kuten: ei enää ilmavaivoja, ei ihmeellisiä kolotuksia, kolesteroli laskenut 5,8:sta 5,0. Paha 3,5:sta 2,8 ja triglyt myös mutten nyt muista tarkkoja lukuja. verenpainelääkettä en syö enää. Että onhan toikin jo jotain :)
  Kiitos sulle vielä kerran sun mahtavasta blogista ja jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 2. Kaupassa kiinnostuin kun uudessa Kauneus ja terveys-lehdessä oli Puskan haastattelu ja sen päivän ruokalistaa. Ei paljoa hänenkään päivään leipä kuulunut, aamiaisella mysliä ja iltapalalla leipää. Muuten hyvin kasvis, kala ja marjavoittoinen. Kuulostaa ihan hyväkarpilta :D

  VastaaPoista
 3. Pekka Puskalla on juhlavuosi. 40 vuotta Pohjois-Karjala projektia. Hän pelasti suomen sydäntautiset kevennetyllä ruokavaliolla. Hänen suosittelemansa ruoka on ihan sairaan hyvää. Diabeteskin on lisääntynyt sen jälkeen moninkertaisesti.

  Itse uskon sydänkuolemien vähentyneen tupakanpolton-, stressin vähennyttyä ja yleisen elintason noustessa. Niinhän se tapahtui muissakin paikoissa, ei pelkästään Pohjois_karjalassa.

  Uskon myös, että jossain vaiheessa Puska ja Fogelholm ujuttavat itsensä terveellisen VHH-ruokavalion taakse tyyliin näinhän me olemme aina sanoneet ja opettaneet. Fogelholmilla on jo muutama ujutus tehty.

  Ja Koltta. Hommaa lumilinko, niin hommat sujuu kuin itsestään. Tai onhan ne lumityöt joskus aika kivojakin kun kaipaa raitista ilmaa ja liikuntaa.

  Jallu

  VastaaPoista
 4. Kysymys sille, joka luki Puskan ruokavaliosta. Söihän Puska kuitenkin oppiensa mukaan mitä 6-8 palaa leipää silloin iltapalalla?

  VastaaPoista
 5. Itsekin hylkäsin pizzeriat karppauksen seurauksena pari vuotta sitten,tosin olen löytänyt ne uudelleen. Nykyään syön vain alkusalaatit sekä täytteet pizzan päältä. Tulen siitä varsin kylläiseksi, enkä koe huonoa omaatuntoa parinsadan gramman jauhomöykyn syömättömyydestä.

  VastaaPoista
 6. Mä olen karpannu jo yli 1.5 vuotta ja kävin pizzalla alku aikoina eli karppausta tais olla takana n. 4 kk. Käytiin miehen kanssa meidän entisillä kotikulmilla "maailman" parhaassa pizzeriassa, mutta eipä ollut enää. Pizza ei maistunut enää yhtä hyvälle kuin ennen. Ei edes vaikka siinä oli tätä majoneesikastiketta päällä. Tiedä mitä sekin pitää sisällään, mutta varmastikkaan ilman E-aineita ei vältytty. Syötiin varmaan puolet pizzasta ja loput vietiin sukulaisille syötäväksi. Se oli niin iso kolahdus, että ei sen jälkeen oo paljo pizzaa tehny mieli.Vieläki muistan sen maun ja kuinka se veti naaman kurttuun. Kokeilkaa rohkeesti, niin huomaatte kuinka paljon parempaa ruokaa syötte karppauksen johdosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli pizzerian pizzakin maistettua ja huomasin ihan saman, ei se ollut ollenkaan niin hyvää kuin muistelin. Tosin se ei ole ainoa asia minkä olen huomannut ettei maistu enää ollenkaan niin hyvältä kuin muinoin. Karppaaminen selvästi muuttaa myös makuaistia. Uusi aika, uudet herkut :)

   Poista