keskiviikko 10. elokuuta 2011

Asiantuntijoiden suusta .

Oletteko huomannet miten virallisen ravitsemussuosituksen äänenkannattajat ja terveysasiantuntijat ovat pääsääntöisesti ne joita media käyttää "asiantuntijoina" kertoessaan miten karppaus VOI olla terveysriksi ja miten karppaus VOI olla vaarallista. Ilmeisesti heillä on jonkin verran tietoa koska he eivät väitä että ON ja samalla syyllisty valehteluun joka voitaisiin esim. tällä blogilla tuoda kaiken kansan tietoon. Eli se VOI olla. Silloin ei valehdella. Punainen auto VOI olla kestävämpi kuin sininen. Eli kun mitään tietoa ei ole tai halutaan pitäytyä visusti virallisella linjalla niin VOIvotellaan. No ymmärtäähän sen, kuka terveydenhuollon ammattilainen uskaltaa lähteä toitottamaan asioita työnantajansa ohjeistuksen vastaisesti ja ottaa riskin että joutuu kilometritehtaalle. No mitä hyötyä tällaisesta voivottelusta on? Ei paskan vertaa.

Nyt käymme läpi tänään, keskiviikkona 10. elokuuta armonvuonna 2011 julkaistun "uutisen" mtv3.fi sivuilta: IS: Terveysasiantuntijat huolissaan – ”karppaus voi olla vaarallista”

"Esimerkiksi rasvat ovat yksi pulmapiste tämän karppauksen suhteen. Jos karppaaja poistaa ruokavaliostaan kaikki kasvisrasvat ja korvaa ne proteiinista saatavilla eläinrasvoilla, ollaan vaarallisilla vesillä, kertoo dosentti Tiinamaija Tuomi Ilta-Sanomille."
Mistähän tämäkin asiantuntija on asiantuntemuksensa saanut. Kuka hullu poistaa ruokavaliostaan kaikki kasvirasvat. Vai eikö esim. oliiviöljy enää olekkaan kasvirasva. Ja mihin ihmeeseen perustuu väittämä että se eläinrasva on epäterveellisempi kuin esim. rypsiöljy. Todennäköisesti vastaus on "1953 tehty tieteellinen tutkimus osoittaa" tai "sehän nyt on tiedetty jo -50 luvulta saakka".

"Tuomen mukaan sydänsairauksien riski kasvaa tällöin moninkertaiseksi."
No useammassa kirjoituksessani olen jo osoittanut, todistuaineistojen kera, että tämä on silkka vale. Pelkkää paskapuhetta koko väittämä. "Professori Pedersenin ryhmä (Biong ym, 2006) on määrittänyt penta- ja heptadekaanihapon määrän ihmisen rasvakudoksesta, mikä antaa luotettavan kuvan maitorasvan pitkäaikaiskäytöstä. Terveet henkilöt olivat syöneet maitorasvaa merkitsevästi enemmän kuin infarktipotilaat." Tässä on nyt tutkimustuloksen ja asiantuntijalausunnon välissä paha ristiriita. Varsinkin kun tämän saman todisti jo ruotsalainen, Professori Vessbyn ryhmä varsin kattavassa tutkimuksessa, niin kumpaakohan minä uskon. ;)

"Toinen ongelma on dosentin mukaan marjat, joita osa karppaajista välttelee hiilihydraattipitoisuuksien takia."
Tietämättömyys senkun laajenee. Voi Mooses ja pari muuta pyhää miestä näitä meidän tietämättömiä asiantuntijoita. Ilmeisesti Dosentti Tuomi oikeasti kuvittelee että marjoja ei käytetä vaikkakin joka toinen vastaus karppaajilta kysymykseen "mistä kuituja saa?" on kasviksista ja marjoista. Huomaa että asiantuntemus on kova. On vain jostain ihan toisesta asiasta kuin mitä käsitellään. Vähän samalta kuulostaa jos kysyt autokorjaajalta ohjeita siitä mitkä verhot kannattaa makuuhuoneeseen laittaa. Autokorjaajakin tietää että "joo, kannattaa ne vuan verhottii laittoo jottei nuapur näje sissää."

"Asiantuntijoiden mukaan hiilihydraattien välttely pienissä määrin ei sinäänsä ole haitallista, mutta jos ruokavalio muutetaan niin sanotuksi ”mikrokarppaukseksi”, voi tulla ongelmia. Mikrokarppaajat valitsevat hyvin tarkkaan, mitä suuhunsa pistävät ja silloin unohtuvat helposti ne terveellisetkin öljyt."

Ei ne unohdu. Kyllä mä ainakin olen samaa mieltä että terveellistä oliiviöljyä kannattaa käyttää. Mutta sitä biodieselin alkuainetta, rypsiöljyä en suuhuni laita edes pitkällä tikulla. Rypsiöljy sisältää omega 6- ja omega-3 -rasvahappoja. Antti Heikkilä:
"Kun puhutaan hyvistä ja huonoista rasvoista, todellinen pahis on arakidonihappo (AA). Elimistö valmistaa itse arakinodihappoa linolihaposta, jotka molemmat ovat omega-6-rasvoja." Uutisissa kerrottiin 17.2.2011 eturauhassyövän uudesta hoitokeinosta, mikä uutisen mukaan perustuu arakidonihapon toiminnan estämiseen.

27.11.2009/Uutispalvelu Duodecim:
"Muun muassa kasviöljyjen sisältämä linolihappo voi altistaa haavaiselle paksusuolitulehdukselle. Sitä ravinnostaan paljon saavat sairastuvat kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut, osoittavat Gut-lehdessä julkaistut tulokset.

Linolihappo muuttuu elimistössä arakidonihapoksi, jonka aineenvaihduntatuotteista osa edistää tulehdusten syntyä. Arakidonihappoa löydetään runsaasti haavaista koliittia sairastavien paksusuolen limakalvoilta, joten yhteys on biologisesti uskottava."


"Jos ruokavaliosta jättää pois kaikki viljaperäiset kuidut ja kasviksistakin suuren osan, on kroppa ihan jumissa. Ja ummetus on varmasti kova!"
jostain ihmeellisestä syystä sadat, ellei tuhannet karppaajat mm. karppaus.info foorumille eivät ole tällaista huomanneet. Pikemminkin jos jättää pois viljaperäisen möhnän, peräsuolessa ei tapahdu käymistä ja jatkuvat ripulit ja ummetukset loppuvat. Suoli tuntuu toimivan moitteetta ilman actimällin ja activian kaltaisia "ummetusta" ja "kireyttä" poistavia lisukkeita. kyllä se rasva putken voitelee, kokemusta on.

"Tuomen mukaan 20g päivässä hiilihydraatteja ei yksinkertaisesti riitä ihmiselimistölle.

– Tällaista en suosittele missään ruokavaliossa. Hiilihydraatit ovat yksi elimistömme tarvitsemista pääravintoaineista, ja niiden äärimmilleen viety välttäminen johtaa ennen pitkää elimistön epätasapainoon ja muihin terveysongelmiin."

Tuomen mielestä karppaus = Atkinsin induktio. Mutta tämähän ei pidä alkuunkaan paikkaansa vaikka on ihan yleinen käsitys karppaamisesta. Jos arvoisa dosentti Tuomi olisi vaivautunut lukemaan sitä kirjaa pari sivua eteenpäin tai käymään edes kerran internetissä minkä oletan dosentinkin käytössä olevan, hän olisi huomannut että tuon muutama vuorokauden - maksimissaan parin viikon mittaisen induktion jälkeen jopa Atkinsin ohjeissa hiilihydraattien määrää nostetaan. Nosto tehdään jokaiselle itselleen sopivalle tasolle. Vaikka tiukalla linjalla olevat pyörivät 20-50g suuruusluokassa, keveimmissä karppausmuodoissa hiilihydraattiraja on jopa viisinkertainen tuohon asiantuntijan olettamukseen verrattuna. Mutta sitä ei tainnut asiantuntija tietää kun ei ottanut asiasta selvää.

Asiantuntija Tuomi ja muutkin asiantuntijaksi tekeytyvät voisivat pikkuhiljaa ryhtyä perehtymään  asioihin joita kommentoivat ennenkuin aukovat leipäläpiään valtamedioille. Sitäpaitsi hiilihydraatit eivät ole elimistön tarvitsema pääravintoaine. Pääravintoaineena voi halutessaan käyttää myös rasvaa. Se mikä on elimistön kannalta tärkeää on glukoosi. Ja sitä saa elimistö muustakin kuin hiilihydraateista. Proteiinista rasvan avulla poltettu glukoosi + ketoaineet toimivat ihan yhtä hyvin energian lähteenä kuin hiilihydraateista saatava glukoosi.

Ei tunnu korkeat oppiarvotkaan takaavan sitä että olisi oppinut ottamaan edes hitusen selvää mistä puhuu ennenkuin lähtee julkisesti kommentoimaan. Yksi ainoa lause ei kaivannut väärinkäsitysten, väärinymmärrysten, tiedon puutteen tai valheen korjaamista. "hiilihydraattien välttely pienissä määrin ei sinäänsä ole haitallista". Ihan kohtalaisen hyvin noinkin monen kommentin osalta. Sanoisin että hiilihydraattien välttely pienissäkin määrin on askel parempaan. Lotossa yksi oikein siis.


Vittu oikeesti herätkää. Sattuu päähän tommonen asiantuntijoiden tietämättömyys.

10 kommenttia :

 1. Kas kun siellä oli tuo "pienissä määrin", kun kuitenkin kovasti varoiteltiin "rajusta karppauksesta". Voi maailma kun joskus löytyisi joku ihan aikuisten oikeesti puolueeton toimittaja jostain perämetsästä.

  VastaaPoista
 2. Voi olla sitä ja voi olla tätä. Niinpä. Ulos lähteminenkin voi olla ihan helvetin vaarallista, ties vaikka auto ajaisi ylitse :P

  Keep up the good work, tätä blogia on ilo lukea!

  t: Nightfall

  VastaaPoista
 3. Luin kyseisen roskalehden artikkelin lomamatkalla keskisuomessa, juuri ennen aamupalaa. Meinasi siinä pekonit mennä väärään kurkkuun kun niin taas pisti vihaksi nää besserwisserit. Teki mieli kiljua ääneen: "tulkaapa kaikki katsomaan millaista myrkkyä on karppaajan aamiaislaitasella!" No, siinä oli munaa, pekonia, KURKKUA, TOMAATTIA, SALAATTIA, toisessa kulhossa maustamatonta jogurttia ja MARJOJA ilman makeutusta.

  Kuten edellinenkin vierailija kirjoitti, jatka samaan malliin!

  T: Marita

  VastaaPoista
 4. "Hiilihydraatit ovat yksi elimistömme tarvitsemista pääravintoaineista"
  Väärin. Hiilihydraatti on se ainokainen energiaravintoaine (alkoholin ohella), jota elimistö ei tarvitse. Sitä osaa ihmiskroppa tehdä ihan itse. ;)

  Tämä ei tietenkään tarkoita, että nolla-hiilarilinja olisi välttämättä terveellinen. Sen sijaan hiilarin TARVE on hatusta vetäistyä. Fysiologisesti sitä ei ole pakko saada grammaakaan.

  Terv. Erihanna

  VastaaPoista
 5. hmm. en tiedä mihin nämä kommenttini sopisi parhaiten mutta onpahan ajatuksia.

  mä en oikeasti ymmärrä miksi karppajilla ja joillakin muilla sellaista vastakkainasettelua...haetaan yhtä oikeaa totuutta, jota ei varmaan ole.

  itse olen lievän lihavuuden alarajalla, bmi karvan alle 26. olen toki kiinnostunut alentamaan tuota lukemaa, eikä matkaa ole hirveästi ja oikeastaan en ole edes painosta niin kiinnostunut. paino on kesäloman jälkeen laskenut, mutta en tiedä paljon kun en omista vaakaa enkä aio hankkiakaan.

  mä olen (tietenkin) samaa mieltä, että helpointa painonhallintaa on miettiä mitä syö. ja hiilarit, totta, leipä ja peruna ja pasta yms...helppo tinkiä. mutta mäkään en ymmärrä miksi mun pitäisi syödä proteiinia enemmän kuin huippu-urheilija, ja maalaisjärkikin sanoo että rasvan mättäminen naamariin ylenmäärin ei ole viisasta...joo tajuan kyllä karpausideologian meknismin, rasvaa tarttetaan polttoaineeksi kun haluaa laihtua, mutta...

  onkohan siinä kuitenkin eroa, mitä pitäisi tehdä jos bmi huitelee reippaammissa lukemissa kuin mitä itelläkin? jos ensisijainen tavoite on olla terveellisempi ja näyttää hyvältä vaikka 3 vuodenkin päästä (eikä ensisijaisesti vaikka laihduttaa 15 kg 4kk:ssa tms) niin olenko ihan pahasti hakoteillä jos tavoittelen sellaista syömistä ja elämäntapaa missä ei tarvitse muuttaa kaikkea? mua häiritsee esim. karppaajien hedelmäkammo, tai into kasvattaa rasvansyöntiä, toisaalta musta tuntuu idioottimaiselta puolustella leivän tai peruinan terveellisyyttäkin...

  radiossa oli muuten joku hyvinvointi-ilta, jossa ainakin mun mielestä näitä asioita keskusteltiin ihan terveellä järjelläkin. yksi siellä sanottu ajatus jäi erityisesti mieleen: tavoitepainossa pysyminen kovan laihdutuksen jälkeeen on tilastollisesti vaikeampaa kuin mistä tahansa syövästä toipuminen.

  no ei mulla muuta, tsemppiä kaikille! iloitkaa elämästä.

  VastaaPoista
 6. Aika monesta kohdasta olen edellisen kommentoijan kanssa samaa mieltä. Proteiineja on turha korottaa jos taso on muutenkin hyvä. Mutta rasvaa on tarpeen lisätä jos hiilareista luopuu, kituuttamalla ei kovin moni onnistu.

  Ja tuosta tavoitepainosta pysymisessä on jutun juuri. Jos pitää karppaamista diettinä joka loppuu aikanaan, todennäköistä on että kilot palaa sitten takaisin melko nopeaa kyytiä. Näin on millä tahansa dietillä. Tai jos laihdutat hölkkäämällä ja tavoitepainossa lopetat hölkkäämisen, kilot tulee takaisin. Ei karppaaminen siinä mielessä ole mikään poikkeus.

  Siksipä minullakaan ei ole mitään aikomusta lopettaa karppaamista tavoitepainoon päästyäni. Hellitän "ehkä" hiukan hiilihydraateille asettamastani rajasta, mutten missään nimessä palaa takaisin vanhaan. Miksi ihmeessä haluaisinkinaan, kun huomioi kaikki ne hyvät puolet jotka olen saavuttanut jo ennen tavoitepainoa.

  VastaaPoista
 7. Lasketko sä Koltta sun päivittäisen hiilarimäärän?

  VastaaPoista
 8. Lasken. Pyrin noin 20 grammaan ja vaadin itseltäni että se jää alle 50 gramman.

  VastaaPoista
 9. pitääkö karppaajan olla ketoosissa, että laihtuu?

  VastaaPoista
 10. Eihän se ketoosi mikään pakko ole, varmasti hiilihydraattien vähentäminen jo itsessään vaikuttaa. Se on sitten yksilöllistä riittääkö se vai ei.

  kyllähän virallisellakin ruokavaliolla kuulemma voi laihtua ja monet laihtuvatkin, miksei siis yhtä hyvin ilman ketoosiakin. Ketoosi on vain merkki siitä että elimistö käyttää rasvaa ja proteiinia hiilihydraattien sijaan energian saantiin.

  VastaaPoista