tiistai 17. huhtikuuta 2012

Rikkinäinen puhelin

Muistatteko tuon lasten leikin. Piirissä tai rivissä useampi vaahtosammuttimen kokoinen. Yksi aloitti kuiskaamalla jonkin asian tai sanan seuraavalle ja ketjun tai piirin lopussa sitten tarkistettiin mikä sana sieltä tuli tuutista ulos. Mielenkiintoisia muutoksia matkalla tapahtui. Aidasta tulee aidan seiväs.

Maailman lyhyin rikkinäinen puhelin on Hesarilla. Tutkijalta saatu tieto muuttui totaalisesti päästyään uutisen otsikoksi. Tutkimus jossa tutkittiin "vitamiinilisän vaikutusta syöpäriskiin" muuttui uutiseksi päästyään muotoon "karppaajat alttiimpia diabetekselle". Tutkimuksessa seurattiin yli 50 vuotiaita tupakoivia miehiä ja heidän syömisiään seurattiin yhden kerran täytettävällä kyselylomakkeella. Tämän jälkeen heidän syömisiään ei seurattu.

Otsikon laatijan mielestä karppaajat ovat siis olleet yli 50 vuotiaita tupakoivia miehiä, toisin kuin minulle vastanneet karppaajat, joista enemmistö on hieman alle 40 vuotiaita naisia - joiden tupakoinnista en ole kysynyt. Tutkittavien miesten "karppiateriat" sisälsivät liki 300g hiilihydraatteja päivässä - heidän oman kertomansa mukaan.

En tiedä minkälainen kusimutteri-limanuljaska tuonkin otsikon takana on, mutta ilmeisesti joku karppaaja on joskus kussut hänen muroihinsa tai vienyt häneltä puolison, ei tuollaista asioiden vääristelyä voi millään muulla tavalla selittää. Otsikon ainoa tarkoitus oli siis mustamaalata karppaamista jälleen kerran. Tutkimuksella, siihen osallistuneilla henkilöillä tai saaduilla tuloksilla ei ollut mitään tekemistä karppaamisen kanssa, mutta kuitenkin jälleen kerran karppaaminen oli tähänkin asiaan vedettävä mukaan ja tottakai negatiivisessa valossa, olihan kyse Sanoma konsernin tuottamasta uutisesta.

Pitkään on melko kiistatta ollut tiedossa se, että diabeteksen ehkä kaikkein suurin riskitekijä on lihavuus. Tätä ei mielestäni ole yritetty, eikä ole tarpeenkaan kiistää. Tottakai diabetes voi tulla laihallekkin ihmiselle, mutta ylivoimaisesti suurin osa kakkostyypin diabeetikoista on sairastuessaan ylipainoisia. Tämä tuskin on silkkaa sattumaa.

Johns Hopkinsin yliopiston tutkimus 60 ylipainoisen koehenkilön kohdalta osoitti selvästi, että vhh ruokavalio oli vähärasvaista tehokkaampi laihdutuskeino. Laihduttaminen on ylipainoiselle ja diabeetikolle aina hyväksi ruokavaliosta riippumatta, mutta tutkimuksen perusteella hiilihydraattien korkeampi määrä hidastaa rasvanpolttoa laihdutettaessa.

Samainen tutkimus myös osoitti selvästi sen, ettei vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien laihduttajien ei tarvitse olla huolissaan verisuontensa kunnosta. Laihduttaminen kun on aina hyväksi versuonille, tämäkin ruokavaliosta riippumatta.

Viimeaikoina on myös monessa yhteydessä mainittu suklaan terveydellisistä vaikutuksista. Tutkimusten mukaan suklaa näyttää vaikuttavan suotuisasti insuliiniaineenvaihduntaan, verenpaineeseen ja kolesterolitasoon. Suklaa myös sisältää antioksidantteja, jotka voivat auttaa torjumaan soluille haitallisia vapaita radikaaleja. Mikään autuaaksi tekevä terveysruoka tai super-eines suklaa ei kuitenkaan ole, varsinkaan lahduttajalle, sillä suklaa on myös melkoinen kaloripommi. Terveysvaikutuksista parhaan hyödyn saakin suosimalla tummempaa suklaata ja kaakaota. Vaalea sokeripommi aiheuttaa enemmän haittaa kun hyötyä.

7 kommenttia :

 1. Otettiin vielä Gi mittari mukaan sekoittamaan asiasta tietämättömiä. Heti otsikko paljasti koko pazkan. Bensalla on ennenkin sammutettu tulta. Oikeuteen pitäis haastaa noin törkästä valheesta. Samantien voisi nyt valtamedia kirjoittaa, ettei Niinistö ollutkaan ruotsissa vierailulla. Yhtä aito uutinen. Onneksi on mm. Koltta joka kertoo totuuden.

  VastaaPoista
 2. Raakasuklaa on terveellistä,ei ne sokeri- ja lisäainepommit,joita kaupassa myydään. Ne on kuumennettu ja käsitelty vapaiksi kaikista antioskidanteista ja vitamiineista.

  VastaaPoista
 3. Antti Heikkilän (ja hänen mukaansa muutaman muunkin lääkärin) mukaan lihavuus ei aiheuta diabetestä, vaan lihavuus ja diabetes (II) aiheutuvat samasta syystä, vääränlaisesta ravinnosta. Siksi ne esiintyvät todella usein yhdessä. Tämä on jopa aika järkeenkäypää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaltaan on varmasti noinkin. Vääränlainen ravinto, lihavuus ja liikunnan puute. Kaikkihan ne kulkevat käsi kädessä.

   Poista
 4. Alla on tarinaa ameriikan maalta. (valitettavasti kokonaan englanniksi)

  Lyhyesti, miehen tarina on vähän samanlainein kuin Koltalla. Oli alkanut paleodieetille ja saanut kuukaudessa jätettyä insuliinin ja muut lääkkeet pois. Parissa kuukaudessa oli painoa pudonnut yli 20kg. Mies teki vain yhden virheen. Perusti blogin, jossa kertoi asioistaan ja syömisistään.

  Nyt sitten Pohjois-Carolinan "Board of Dietetics and Nutrition" väittää kaverin esiintyneen lääkärinä (koska on suositellut ruokavaliotaan muillekin). Mies tosin kertoo itse joka välissä, ettei hänellä ole minkään valtakunnan koulutusta lääketieteen tai ravitsemuksen alalla.

  Nyt blogi pitäisi sitten kirjoittaa kokonaan uusiksi, (pitänyt sitä 3 vuotta) tai joutua maksimissaan 120 päiväksi vankilaan. Kyllä. Vankilaan.

  Uutinen asiasta:

  http://reason.com/blog/2012/04/23/blogging-about-the-paleo-diet-can-get-yo

  Diabetes-Warriorin blogi:

  http://www.diabetes-warrior.net/

  VastaaPoista
 5. Koltta kiltti. Kirjoittele jo kun et ole pitkään aikaan meitä kirjoituksillasi ilahduttanut. Eihän noita suomensuosituimpia voi tääläinen tollo tavis lukea kun ovat niin pirun viisaita ja ainakin minun Äo:n yläpuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työkiireistä.. tai oikeammin niiden puutteesta johtuen olen joutunut panostamaan uusien tehtävien metsästämiseen. Edellinen suurempi asiakkuus päättyi eikä uutta ole osunut kohdalle, joten ei ole ollut oikein aikaa keskittyä asioiden kaivelemiseen. Karppausta en toki ole lopettanut enkä asioiden seuraamista mediassa, mutta voimavarat ei oikein ole riittäneet niiden syvempään ruotimiseen. Kunhan taas löytyy taho joka haluaa vuokrata webmasterin, koodarin tai tietokanta expertin pidemmäksi ajaksi niin voi enemmän keskittyä taas myös karppijuttuihin.

   Pitkä jakso vähemmällä työllä olisi aikaisemmin kyllä masentanut totaalisesti mutta tuntuu tuo karppaus vaikuttaneen siihenkin asiaan. Sitä vaan painaa eteenpäin.

   Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä ;) mutta leikki leikkinä.

   Poista