torstai 4. elokuuta 2011

Ennakkoluulot kuin berliininmuuri.

Tämän hetkisen asiakkaani ja työkohteeni, suuren lääkeyhtiön henkilökunnan keskuudessa on hyvä otanta eilaisia ihmisiä. Ennakkoluulot ja käsitykset tuntuvat olevan kaikille yhteisiä. Tällaisessa yhteisössä on taukojumppana mahdollisuus tehdä mielenkiintoisia havaintoja ihmisten käyttäytymisestä ja reaktioista.

Kun ihmiset näkevät sairaalloisen lihavan ihmisen, heillä herää usein miten ajatus että eikö tuokaan viitsi tehdä asialle mitään, tietämättä lainkaan kuinka vähän tai paljon kyseinen henkilö on yrittänyt asian eteen tehdä. Aika yleinen käsitys tuntuu olevan että tällainen henkilö on laiska, hieman tyhmä ja omasta hyvinvoinnistaan välinpitämätön vätys. Varmasti tällaisiakin on meidän lihavien joukossa, mutta on myös niitä jotka yrittävät, lyövät päätään seinään ja yrittävät uudellee - vuodesta toiseen ilman tuloksia.

Sitten kun ryhdyt vaikkapa minun laillani karppaamaan, kuinka ollakkaan et ole enää laiska vätys vaan täysin vastuuntunnoton hullu joka pelleilee omalla terveydellään.
- Jos sä korvaat hiilihydraatit proteiinilla niin sun munuaisetha kosahtaa.
- Ei kun mä korvaan hiilihydraatit rasvalla.
- Hullu! siitähän seuraa diabetes ja sokeritauti ja suonet tukkeutuu.
- Mä oon itseasiassa päässyt eroon diabeteslääkkeistä ja veriarvotkin on parantuneet.
- No mutta sulle voi seurata jotain ikävää tommosesta epäluonnollisesta dietistä. Mä en ainakaan jaksais noin hankalaa. (kukas se olikaan se laiska vätys).
Ja tämänkaltaisia keskusteluja mahtuu kolmetoista tusinaan.

Jospa en kerrokkaan että karppaan. Kerronkin vaikka että olen allerginen viljalle enkä vain tykkää perunasta.
- No mitä sä sitten syöt kun et leipää.. mistä niitä kuituja saa?
- Ihan vihanneksista ja marjoista niitä saa.
- No mutta pitäähän sun saada kuituja, eikä mikään voita leipää.
- En mä tarvitse niin mahdotonta määrää kuituja kun en syö sitä leipää mistä sitä moskaa suoleen tulee.
- Mitäs sä oikein syöt sitten normaalisti.
- Lihaa, kanaa, kalaa ja salaattia. Marjoja ja vihanneksia. Munia ja lihapitoista makkaraa.
- No mut toihan on hyvä ja kuulostaa terveelliseltä.
Eli pieni valkoinen valhe teki minusta terveellisen, allergian uhrin. Mutta enää en ollutkaan hullu terveydelläni pelleilijä.

Vetäisenpä hatusta ihan oman määritelmän tilanteelleni.
- Kun mulla on toi hiilihydraattien imeytymishäiriö. Mun verensokeri nousee liikaa ja insuliinitasapaino häiriintyy jos syön hiilihydraatteja. Siitä seuraa heti lihomista ja kaikenlaisia vatsavaivoja.
- Voi kauheeta. Ethän sä sitten voi hiilihydraatteja syödä ollenkaan.
- Voin mä ihan vähän mutta en kovin paljoa.
- No mitä sä sitten oikein syöt.
- Lihaa, kanaa, kalaa ja salaattia. Marjoja ja vihanneksia. Munia ja lihapitoista makkaraa.
- No mut toihan on ihan hyvä ja kuulostaa terveelliseltä.
Että sillälailla.

Tärkeintä on että en mainitse sanoja "karppaaminen" tai "vähähiilihydraattinen" niin kaikki on hyvin, taivas aurinkoinen, kaikki saa pesää ja maailma pelastuu. Mutta jos vain menen mainitsemaan nuo maagiset taikasanat, ihmisten aivoissa syttyy välittömästi punaiset valot. Taikasana - Atkinson - Kuoli ite - VAARA! Vaikkakin Atkinson kuoli onnettomuuden uhrina päähän kohdistuneen iskun seurauksena, syy mitä ilmeisimmin tuntuu olevan hänen diettinsä. Niinhän se on että karppaajan saadessa sydän- tai verisuonitaudin, syy on ruokavalion. Virallisperseestä olevaa linjaa noudattavan kohdalla se on aina silkkaa sattumaa. "Sairastuminen olli sattumaa ja huonoa arpaonnea, josta ei voi valittaa" kommentoi virallisterveellisten elämäntapojen puolestapuhuja ja lääkäri Pertti Mustajoki.

Jos en seuraa virallisia ravintosuosituksia, olen tuomittu. Vaikkakin suositukset muuttuvat valon nopeudella verrattuna siihen miten ihminen biologisesti kehittyy. Suositukset vaihtuu kymmenen vuoden välein ja ihmisen evoluutio ei taida ihan pysyä tässä mukana. Koska suosituksia tekevät eivät välitä faktatiedosta, on muutoksia turha perustella uuden tiedon valossa tehtävillä tarpeilla. Eiköhän siinä vain pidetä omaa työllisyyttä kunnossa kun ronklataan niitä vuodesta toiseen.

Oletteko muuten kuulleet tai nähneet tällaisia numeroita: 60/25/15. Moni varmaan tunnistaa siitä ravintosuosituksen. 60% hiilihydraatteja, 25% rasvaa ja 15% proteiinia. Lisäksi suositellaan 3 ateriaa ja 3 välipalaa päivässä. Tottakai tuollaisella ruokavaliolla tarvitaan välipaloja. Hiilihydraatit imeytyvät nopeasti ja kuluvat nopeasti. Ei vaan jaksa. Me edesvastuuttomat rasvansyöjät pärjäämme kolmella aterialla päivässä ilman välipaloja ja jaksamme ihan koko päivän ilman nälkää. Kun verensokeri ei heilu kuin hullun mulkku mielettömän perseessä, ei sitä tarvitse olla koko ajan tankkaamassa. Ja rasva sisältää enemmän energiaakin. Ai niin. Nuo mainitsemani maagiset luvut 60/25/15 ovat karjankasvattajien rehukaava eläinten lihottamista varten. Ihme juttu kun ihminenkin lihoo sillä kaavalla.

Jostakin kummasta syystä (nostiko kissa hännän itse) THL:n pääjohtaja Pekka Puska pitää  kynsin ja hampain kiinni siitä harhakuvasta että eläinrasvan käytöllä ja sydän- ja verisuoni taudeilla olisi jokin tieteellisesti todistettu yhteys. Vaikka muissa pohjoismaissa, jopa EU:ta myöten on asiaa tutkittu ja kaikenkaikkiaan on jo olemassa yli 20 tutkimustulosta jotka osoittavat ettei tällaiselle yhteydelle ole mitään näyttöä, ei Puska ole valmis edes harkitsemaan sitä vaihtoehtoa että hän saattaakin olla väärässä.

No eipä silti, hänen pitkän uransa ansioksi on luettu sekin että meillä on kyseiset taudit vähentyneet... tai ainakin niihin kuolleisuus. Lääketieteen kehittymisellä mm. pallolaajennusten osalta ei varmaankaan ollut mitään tekemistä asian kanssa. Ja kuin naulaksi arkkuun kyseiselle rasvaharhaopille, helmikuussa 2008 Puskalle myönnettiin englantilaisen Rank-palkintorahaston suurpalkinto. Rahasto palkitsi Puskan hänen ansioistaan suomalaisten ruokavalion muuttamisessa. Jipikaijjee matöfakkör. Nyt mekin syödään karjankasvattajien lihotusmallin mukaisesti. Toivottavasti olet tyytyväinen saavutuksiisi.

Pekan saavutukset:
- Syömme vähemmän eläinrasvaa suomessa.
- Tuotteiden rasvat korvataan hiilihydraateilla.
- Diabeetikkojen määrä kasvaa koko ajan.
- Lihavien määrä kasvaa koko ajan.
- Lasten ylipaino-ongelma kasvaa vuosi vuodelta.

Olenko mä jumalauta ainoa joka näkee tässä olevan jotakin päin helvettiä.
:)

11 kommenttia :

 1. Kiitos tästä, tulostan anopille luettavaksi. Me molemmat olemme myöskin "sairastuneet" imeytymishäiriöön ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Koltalle sanoista, joihin en itse osaa ajatuksiani pukea :)

  VastaaPoista
 3. Et sä todellakaan ole ainoa joka näkee asiat näin. Kovaa vauhtia koetan omaa ukkoani vaihtamaan sen perkeleen pullan mussutuksen pois ja vaihtamaan sen KUNNON pekoni-munakas aamiaiseen (ilman leipää, pullaa, tai muuta HH pitoista) mutta ei.. josko se nyt kun tätä sun blogias lukee, niin tajuis että ei tää oo vaan akkojen höpötystä :)

  VastaaPoista
 4. Toi "hiilihydraattien imeytymishäiriö" on nerokas määritelmä. Otetaan heti käyttöön, pitääkö lähde mainita?

  VastaaPoista
 5. Sitä diagnoosia saa lainata vapaasti ihan ilman lähdetta :)

  VastaaPoista
 6. Näin karjankasvattajana kysyn, että mistä nuo prosenttiluvut on saatu? Hh on halpaa eli nurmi/nurmirehu ja vilja, mutta rasvaa ei meillä käytetä ja valkuainen on se jolla eläimet "lihotetaan" eli kasvatetaan ne lihakset joista sitä ruokaa tehdään.

  VastaaPoista
 7. "kaikki saa pesää ja maailma pelastuu."

  Lupaatko, että varmasti saa? :D

  VastaaPoista
 8. Tyyli Lyyli on oikeassa, ei karjalle rasvaa syötetä vaan valkuaista. Prosenttiluvut itsessään lienevät aika oikeat.

  VastaaPoista
 9. Oi Koltta, idolini, näitä tekstejä on niin ilo lukea :) Tiukkaa tavaraa ja aiheesta pöllytetään ns. asiantuntijoita. Mä myös aion lainata tätä "hiilihydraattien imeytymishäiriötä", aivan loistava määritelmä!
  -Lintuska

  VastaaPoista
 10. Ah.. Loistavaa. Eksyin alunperin lukemaan tätä blogia, koska kaveripiirissä on karppaukseen hurahdettu ihan tohinalla. Näiltä hurahtaneilta ei vaan yhdeltäkään ole saanut mitään järkeviä kommentteja puolesta/vastaan, vain uskovaistyylistä vaahtoamista pekoniaamiaisten puolesta.
  Hourupäiseen karppauspaatokseen kyllästyneenä aloin jo inhota koko aihetta, kunnes löysin tämän blogin. Kiitoksia siis eri näkökulmien esittämisestä ja vielä tyylillä!

  VastaaPoista
 11. Suo siellä vetelä täällä. Hyvätkin asiat saa pilattua turhalla kiihkoilulla. Ihan turhaan monet karppaajat intopinkeänä joka välissä hehkuttavat ja tuputtavat karppaamista jokaiselle vastaantulijalle.

  Tarjoillaa me näkökulmia, tietoa ja vähän viihdettäkin. Kun se oma halu löytyy, loppu sujuu itsestään. Ei me kaikki karppaajat olla nuttura tiukalla vannomassa sen ainoan oikean nimeen.

  VastaaPoista