maanantai 26. elokuuta 2013

Median faktat

Moni teistäkin varmaan luki iltapäivälehdestä kuinka he olivat selvittäneet faktoja uskomuksiin liittyen. Mielenkiintoisia faktoja. Tutkitaan niistä nyt vaikka kolmea.


Fakta: Ananas poistaa nestettä elimistöstä.
Lehti: Ei pidä paikkaansa.
Koltan kokemus: Kusettaa selvästi enemmän ananaksen syönnin jälkeen. Jos se normaalia runsaampi kusi ei tule elimistöstä niin mistä helvetistä se sitten tulee. Tuskin tässä on keksitty uutta tapaa luoda kusta tyhjästä.

Fakta: Hedelmäsokeri lihottaa
Lehti: Ei lihota. Kun ne korvaa muuta ruokaa.
Koltan kokemus: Hedelmäsokeri nostaa verensokeria joka taas nostaa insuliinin tarvetta joka lihottaa. Varsinkin niillä joilla insuliini ei toimi täysillä. Hedelmäsokeri on ehkä se katalin sokeri insuliinihäiriöistä kärsiville, sillä sokeri on sokeria mutta hedelmien terveellisyydestä paukutetaan kovasti rumpua ja uskotellaan että hyvät vaikutukset painaisivat vaakakupissa huonoja enemmän. Näin ehkä terveellä ihmisellä onkin. Diabeetikolla asia on täysin päinvastoin, mikään mikä tarkoituksella nostaa insuliinin tarvetta, ei ole diabeetikolle hyväksi. 

Fakta: Kananmuna kohottaa kolesterolia
Lehti: Joidenkin kohdalla pitää paikkansa.
Koltan kokemus: Tästä on tutkittua näyttöä, kananmunan kolesteroli ei siirry syömällä syöjän kolesteroliksi. Asiaa on vatvottu suuntaan ja toiseen vuosikausia. Kuitenkin on olemassa selvä näyttö, ettei ruuassa oleva kolesteroli siirry syöjään kolesteroliksi - ainakaan kananmunien kohdalla. Tämän puolesta puhuu sekin tosiasia, että todella moni karppaaja käyttää paljon kananmunia mutta tästäkin huolimatta heillä kolesteroliarvot ovat parantuneet karppaamisen myötä.

Kun media juolkaisee otsikoita joissa se väittää selvittäneensä faktoja, monelle lukijalle tulee mieleen että tässä on nyt sitten se lopullinen totuus. Tosiasiassa se mitä tuutista tupsahtaa ulos, on toimittajan yhdeltä tai kahdelta virallisterveellisen linjan äänitorvelta kysymä mielipide. Mutta mikäs siinä olisi uutta, räväkkä otsikko myy lehtiä. Ei tarkoituskaan ole parantaa kansanterveyttä vaan haalia pätäkkää kassaan.

2 kommenttia :

  1. Kolesterolilääkkeitä määrätään ihan turhaan. Nyt on tutkimuksissa todettu, että korkean kolesterolin tekijä on geeni, joka löytyy n. 10%:lla väestöstä:

    http://dzinninajatuksia.blogspot.fi/2013/03/kananmuna-onkin-terveellista.html

    VastaaPoista
  2. Niin ja jos kolesterolista puhutaan, niin Suomessahan on laskettu ns. kolesterolirajaa. Ennen aikuiselle ihmiselle oli ok, jos kokonaiskolesteroli on alle 7, nykyään raja on 5, ilmeisesti siksi, että saadaan kaupattua enemmän lääkkeitä. Yhdysvalloissa tutkivat 100 000 ihmistä, jotka tulivat sairaalaan sydänkohtausten tms takia, ja näillä ihmisillä olikin LDL normaalia matalampi. Joku voisi vetää johtopäätöksen, että ei se "pahakaan" kolesteroli, LDL saa liian matala olla, mutta Suomen asiantuntijat ei...
    Vanhuksilla korkea kolesteroli suojaa mm aivoja ja muitakin toimintoja, eli heille sitä 7:n rajaakaan ei kannata käyttää.

    VastaaPoista