maanantai 19. elokuuta 2013

LAKIALOITE


Kansalaisaloite.fi sivustolla on nimenkeräys menossa. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/495 johon toivotaan allekirjoituksia asian saattamiseksi eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteen sisältö
Laaditaan laki joka kieltää lausunnon antamisen potilaasta, tätä näkemättä ja tutkimatta. Erikoislääkärin lausunto ja tutkimukset riittävät. Kelassa ja vakuutusyhtiöissä käytetään tallaisia "haamulääkäreitä" joista ei ole tarjolla edes nimitietoja.

Perustelut
Lääkäreillä on pitkä koulutus ja erikoislääkäreillä on vielä pidempi. Näiden ammattilasten yli kävellään jatkuvasti, asettaen heidän tutkimuksensa ja diagnoosinsa kyseenalaisiksi. Lukuisat ihmiset joutuvat kurjuuteen ja hätään haamulääkäreiden ylimalkaisten lausuntojen takia. Asiaan on saatava korjaus.

Nyt on olo kuin Hannu Karpolla. Kerron siis pari esimerkkiä.

Liki 60 vuotias mieshenkilö joka on saanut useamman sydänkohtauksen. Hänelle on tehty avosydänleikkaus, ohitusleikkaus ja pallolaajennus. Hän kykenee moitteetta nostamaan maitopurkin ja kävelemään 50 metriä ennenkuin katkokävely ja diabeteksen huonontamat jalat aiheuttavat ongelmia. Muista vaivoista mainittakoon kilpirauhasen vajaatoiminta ja korkea verenpaine. Useamman erikoislääkärin lausunnot eivät vaakakupissa painaneet, Kelan ensimmäinen vastaus oli EI SAIRASELÄKETTÄ.

Liki 50 vuotias mieshenkilö jolla selkärangan rappeuma sekä reuma. Ei siis mitään toivoa pranemisesta ja kivuiltaan pystyy juuri ja juuri kotona asumaan. Elämä on pelkästään kivun kanssa tasapainoilua. Molemmista vaivoista erikoislääkärin lausunnot ja tutkimustulokset. Kelan ensimmäinen vastaus oli EI SAIRASELÄKETTÄ.

Molemmat ovat tositapauksia havumetsien maasta. Kela olisi halunnut kuntouttaa kaksi pitkän työuran tehnyttä miestä joista kumpikaan ei erikoislääkärien mukaan ole kuntoutettavissa työkykyiseksi. Heidän kuntouttamiseen ja sairaspäivärahaan Kelalla on varoja vaikkei kummastakaan enää olisi tullut työkykyistä. Mutta ensimmäinen vastaus on EI SAIRASELÄKETTÄ.

Tämä johtuu siitä, että Kelalla ja vakuutusyhtiöillä on molemmilla käytössää kaikkivoipa haamulääkäri, joka tietää ja osaa kaiken erikoislääkäreitä paremmin. Hän on Jumalasta seuraava niin pätevyydessään kuin viisaudessaankin. He pystyvät potilasta näkemättä antamaan diagnoosin joka menee kaikkien aikaisempien ja alaan erikoistuneiden lääkärien edelle, osoittaen ettei Suomalaisella erikoisläärillä nyt vain ole mitään virkaa tai asiantutemusta omalla sarallaan.

Tai sitten KELAn ja vakuutusyhtiöiden lääkäreillä nyt vain on se automaatti joka ensimmäisellä hakukierroksella automaattisesti hylkää hakemuksen, koska osa hakijoista tyytyy tähän eikä vuosiin hae muutosta jo annettuun päätökseen. Sairaspäivärahoihin ja kuntoutukseen menee ilmeisesti vähemmän rahaa kuin sairaseläkkeisiin. Automaatti toimii hyvin, erikoislääkärit turhautuvat ja potilaat kärsivät ja kärvistelevät. Raha ratkaisee, ei se mikä on oikeus ja kohtuus.

Lakialoitteessa halutaan loppu tällaisille haamulääkärien automaatti hylkäyksille. Jos potilaasta halutaan antaa lausunto, on potilas tutkittava tai lausunnon perustuttava ainakin jonkin sortin lääkärin tutkimukselle.

Olen allekirjoittamalla osoittanut kannatukseni tälle asialle. Toivon muidenkin tekevän niin. Saisimme tämän epäkohdan korjattua.

1 kommentti :

  1. Olen itse tuon uhrina joskus ollut. Minut Kelan lääkäri totesi terveeksi ja työkykyiseksi, vaikka ei ollut koskaan nähnyt? Olin varannut häneltä ajan vastaanotolle ja kun löin röntgen kuvat näkyviin, niin ei ne kiinnostaneet, häntä kiinnosti vain jonkun Kelan virkailijan tekemä yhteenveto sairauksista ja sen virkailijan lausunto, että ei halua minua eläkkeelle, vaikka selkä oli jo romuna ja hiton paha uniapnea? Ilmoitti että minun paperit siirretään Ouluun, koska kaivoin hänet esille ja kun vaadin laskua käynnistä, niin kieltäytyi kirjoittamasta sitä? Näin Kela toimii.

    VastaaPoista