tiistai 13. toukokuuta 2014

Hoitoo

Asiantuntijat ovat ryhtyneet oikein kilpaa antamaan ohjeita miten eri dietit ovat toinen toistaan parempia kakkostyypin diabeteksen hoidossa. On viis kakkosta ja paastopätkiä ja joskus jopa karppaamista. Valitettavasti se nyt ei vaan toimi niin että diabetestä hoidetaan dietillä. Ongelmat ja oireet varmasti millä tavalla vaihtoehdolla korjautuvat dietin ajaksi mutta yhtä varmasti palaavat kun dietti päättyy. Ja se jää usein dietistä puhuttaessa mainitsematta. Dietit alkavat ja loppuvat. Jokainen jojoiluun tutustunut sen tuntee ja tietää.

Sanokoot asiantuntijat julkisuuden janossaan mitä haluavat, ainoa oikea ratkaisu on pysyvä muutos ruokavalioon. Hiilihydraatteja ei pidä nauttia enempää kuin elimistö pystyy käsittelemään joko ihan lääkkeittä tai pahimmassakin tapauksessa kohtuullisella lääkityksellä joka ei todellakaan tarkoita käypähoidon syö mitä haluat ja pistä insuliinia mallia.


Liikunta auttaa, kyllä sen jokainen tietää , kyllähän kaikkitietävät pätemisen tarpeessa olevat kukkakepit siitä herkeämättä muistuttavat. Mutta laihtuminen tapahtuu ruokavaliolla. Varsinkin ihan helvetin pahasti ylipainoisen kohdalla ensin on saatava läski palamaan, että on edes mahdollista liikkua. Ainakin itse huomasin sen, että halu liikkua tulee kyllä sitten kun se on kivutonta.

Karppaamisen yksi monista hyvistä puolista on se, että se toimii myös ilman kuntoliikuntaa. Kyllä, ihan aikuisten oikeasti siinä rasva palaa vaikka sohvalla maatessa. Liikkumalla toki palaa enemmän mutta pointti onkin se, että paino putoaa kyllä liikunnattakin.

Liikunnan lisäksi toinen mantra jota kuulette, on se kalori sisään kalori ulos metodi, joka perustuu kalorilaskentaan ja teoriaan. Siinä kuitenkin unohtuu aina se, että sillä on oikeasti merkitystä mistä kalori tulee. Kaikki hiilihydraateista saatavat kalorit päätyvät elimistöön. Mutta kaikki rasvasta tulevat kalorit eivät päädy. Sen tietää jokainen liikaa rasvaa syönyt. Heille rasvaripuli on tuttu.

Netistäkin löytyy jo useampi ihmisten tekemä testi jossa he ovat tietyn ajanjakson aikana nauttineet reilusti liikaa kaloreita. Ero on tuloksissa ollutkin siinä, että hiilihydraattipitoisena nautitut kalorit päätyvät ylipainoksi moninkertaisena vhh:n verrattuna. Mutta kummassakaan tapauksessa ne eivät päädy siinä määrin ylipainoksi mitä kaloriteorian laskennalla pitäisi. On siis selvää että kalorilaskenta on vain teoriaa ja parhaimmillaankin suuntaa antavaa.

Kaloreita laskiessa on ongelmallista jo se, että saisit selville miten paljon itse kulutat päivän aikana. Sitä ei todellakaan voi katsoa mistään laskurista tai taulukosta. Koko aineenvaihdunta on niin yksilöllistä ja mukana on lukematon määrä muuttujia joita ei niin vain kotikonstein voi edes mitata. Kyllä taulukko varmasti suuntaa antaa. Yhtä hyvin kuin silmä kertoo etäisyyksiä. Rannalta saareen katsottaessa ehkä joka kolmaskymmenes pystyy sanomaan paljonko matkaa on.

Mutta ei kalorien laskemisessa mitään pahaa ole. Jos se tuntuu sellaiselta ratkaisulta joka toimii. Kokeilemalla voi toki itse testata että jos nautin XXX määrän kaloreita vuorokaudessa, johtaako se laihtumiseen vai ei. Ja jos se johtaa laihtumiseen ja se on tavoitteena niin mikäs siinä. Tosi hieno juttu. Mutta kakkostyypin diabeetikkoa sekään ei itsessään auta jos ne vähäisetkin kalorit nautitaan sellaisista lähteistä jotka sotkevat verensokerit taivaisiin. Siitä seuraa paljon muitakin vaivoja kuin ylipaino tai väsyminen.

1 kommentti :

  1. Pohjalainen 5.6: diabeteksesta. Hyvin on saatu rasva taas syylliseksi.
    "Diabetes ei tapa. Sen kanssa pärjää herkkusuukin "Pitää katsoa mitä syö. Kaikkein vaarallisinta on rasva. Sokerikaan ei ole niin vaarallista. Pullaa voi ottaa mutta vain palan kerralla!" Näin löytyy taas "totuus" painetussa sanassa.

    VastaaPoista