sunnuntai 7. elokuuta 2011

D vitamiini ja suositukset.

D-vitamiini on steroidihormoni, jonka esimuotoa muodostuu ihossa ja jota saadaan ruoasta. D-vitamiinin vaikutukset välittyvät vitamiinireseptorin (VDR) kautta. Reseptoreita on kaikissa soluissa, myös keskushermostossa. Useat kliiniset ja kokeelliset tulokset osoittavat, että D-vitamiini vaikuttaa myös aivojen toimintaan.

D-vitamiinia saadaan kalaöljystä, kalasta, maitovalmisteista, kananmunasta ja sienistä, ja sitä on nykyisin lisättynä pikkulasten velleissä ja äidinmaidonkorvikkeissa.

Diabetekseen sairastuneilla lapsilla on yleisesti D-vitamiinin puutosta ja se haittaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, osoittaa uusi kanadalainen tutkimus. Mitä enemmän D-vitamiinia oli seerumissa, sitä parempi oli sokeri- ja rasvatasapaino.

Suomessa suositeltiin vuoteen 1964 asti D-vitamiinia alle 3-vuotiaille lapsille 112,5 mikrogrammaa päivässä. Vuonna 1964 se alennettiin 50 mikrogrammaan. Yksitoista vuotta myöhemmin suositus laskettiin 25 mikrogrammaan ja vuonna 1992 se alennettiin peräti 10 mikrogrammaan.

Jokaisen alennuksen jälkeen uusien alle 14-vuotiaiden lasten diabetestapausten määrä lisääntyi. Vuoden 1992 jälkeen käyrä kääntyi jyrkkään nousuun. Käänteinen korrelaatio D-vitamiinin saantiin on erittäin vahva.


Tohtori Matti Tolonen:
"Aineistona on yli 12 000 henkilöä. D-vitamiinin anto lapsille vähensi merkitsevästi diabeteksen riskiä. "Lapsilla, jotka ottivat säännöllisesti suositellun D-vitamiiniannoksen (2000 IU eli 50 mikrogrammaa päivässä!) oli riskisuhde (RR) 0,22 (0.05-0.89) verrattuna niihin lapsiin, jotka saivat säännöllisesti suositusta vähemmän D-vitamiinia [...] Päivittäinen D-vitamiinilisä liittyy pienentyneeseen tyypin 1 diabeteksen riskiin. Vauvojen riittävän D-vitamiinin saannin turvaaminen voi auttaa kääntämään [laskuun] kasvavan tyypin 1 diabeteksen ilmaantumisen", kirjoittivat tutkijat Lancetissa jo vuonna 2001.
Hyppönen E, Läärä E, Reunanen A, Järvelin MR, Virtanen SM. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. Lancet. 2001 Nov 3;358(9292):1500-3.

Uudempi julkaisu (2007), jossa Elina Hyppönen on myös yhtenä kirjoittajana, osoittaa että yleinen periytyvä geenivirhe, CYP27B1 polymorfismi, vaikuttaa haitallisesti D-vitamiinin aineenvaihduntaan ja altistaa tyypin 1 diabetekselle. Aineistona oli 7854 tyypin 1 diabeetikkoa ja 8758 tervettä verrokkia Isosta-Britanniasta.

Alle 3-vuotiaiden lasten D-vitamiinin saantisuositukset pudotettiin alas väärin käsityksen vuoksi. Eräässä tutkimuksessa oli tulkittu, että D-vitamiini olisi aiheuttanay lapsille jotakin häikkää sydämessä. Myöhemmin paljastui, että kyseessä oli virhepäätelmä. Saantisuositusta ei kuitenkaan nostettu takaisin.

Englantilaisen viiden tutkimuksen meta-analyysin mukaan riittävä D-vitamiinin saanti voi ehkäistä lasten diabetesta. Kun saantisuositus pidetään liian pienenä ja lapsia sairastuu diabetekseen, siitä aiheutuu valtavia terveydenhuoltomenoja ja inhimillistä kärsimystä. Se ei näytä paljon painavan vaakakupissa, jossa vastapainona on päättäjien (valtion ravitsemusneuvottelukunnan) arvovalta.

Itse ajattelen, että maailman suurin tyypin 1 diabeteksen insidenssi Suomessa saattaa hyvinkin liittyä odottavien äitien ja vauvojen liian vähäiseen D-vitamiinin saantiin. Raskaana olevien naisten D-vitamiinin tarve voi olla 100 mikrogrammaa päivässä, kuten D-vitamiinitutkija tohtori Bruce Hollis (PhD) suosittelee. Hollis on "director of pediatric nutritional sciences at the Medical University of South Carolina, in Charleston, USA". Professori Michael Holick (Boston University) suosittelee lapsille 25 mikrogrammaa päivässä, mutta Suomessa suositus on vain 10 µg/vrk.
"
Matti Tolonen tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista. Hän on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti.


THL:n sivullahan nuo uudet suositukset ovat näkyvillä. Niissä 2-18-vuotiaille suositellaan 7,5 µg ja alle 2-vuotiaille 10 µg, kuin myös raskaana oleville ja imettäville naisille. Jotenkin tuntuu vaan hölmöltä kun tieteellisiä tutkimuksia D-vitamiinin terveyshyödyistä satelee mutta suosituksia ei nosteta. Yleensä tarve on 1-2,5 mikrogrammaa painokiloa kohti päivässä. D-vitamiini parantaa vastustuskykyä flunssia vastaan ja vähentää diabeteksen lisätautien riskiä. D-vitamiinin puutos, josta valtaosa suomalaisista kärsii, haittaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa.Tutkittu juttu.

Kun odottava äiti kun kysyy apteekissa D vitamiinista niin vastaus on että alle 50 µg ehdottomasti tai maksa räjähtää, munuaiset poksahtaa ja lapselle kasvaa toinen pää. Näin suomessa. Kansainvälisesti arvostetut D vitamiinin ykköstutkijat kuitenkin pitävät turvallista rajaa vähintään satakertaisena. Ja tarpeellistakin rajaa jopa kymmenkertaisena suomalaisiin suosituksiin nähden. Lastenlääkäri, luututkija Outi Mäkitien mukaan myrkytystapauksiin on vaadittu yleensä yli 1000 μg/pv.

Sehän tässä(kin) korpeaa että jälleen kerran  viralliset suositukset ovat ihan puskassa todellisuudesta. Ongelmahan ei ole meillä kriittisesti suhtautuvilla ja tiedonjanoisilla ihmisillä mutta entäs ne jotka syystä tai toisesta joutuvat nojaamaan virallisiin suosituksiin. Nykytiedon valossa näyttää siltä että virallisten suositusten perimmäinen tarkoituskin on pitää suomessa diabeteksen kyseenalaista maailmanennätystä ja hyvin on hommassa onnistuttu. D vitamiinit pois että saadaan uusia potilaita. Hiilihydraatit ylös että kuluu kunnolla lääkkeitä. Ja jälleen kerran herää kysymys kuka tässä voittaa ja kuka häviää. No se on selvä että meidän lapset tässä häviää. Voittaja on jälleen kerran lääkeyhtiö. Tottakai pitää olla väheksymättä myös verotuloja jotka tästä lääkebisneksestä kertyvät mutta eivät taida nuo eurot kattaa niistä aiheutuvia menoja terveydenhuollossa.

D-vitamiinin osalta virallinen kanta on että tutkimustuloksia ei ole tarpeeksi. Niinhän sanottiin tuosta karppaajien suosimasta eläinrasvan käytöstä. No mitä siellä THL:ssä sitten vuodesta toiseen tutkitaan kun ei ala näitä tuloksia ilmaantumaan vaikka asioista on vuodesta toiseen väännetty.

THL rahoittaa tärkeää tutkimusta. Koko suomen hyvinvointi on vaakalaudalla.

Että sillälailla. Voi itämeren pitkä vittu etten paremmin sano.

6 kommenttia :

  1. Mm. Yhdysvalloissa on kuvattu useita tapauksia, joissa vauvoja on otettu huostaan oletetun pahoinpitelyn vuoksi, kun riisitauti on aiheuttanut murtumia lapsille, raskaudenaikaisen D-vitamiinipuutoksen vuoksi. Murtumia voi tulla jo ennen syntymää.

    Englannissa riisitautitapaukset ovat taas yleistymässä.

    Jos imettävät äidit saisivat riittävästi (nyt puhutaan yli 100 IU annoksista näillä leveysasteilla, jotta saadaa oma tarve ja lapsen tarve hoidettua) D-vitamiinia, ei erillisiä vitamiinilisiä tarvittaisi. Ei ihmisillä luonnostaan ole Deetippoja tarvittu.

    Lisää tietoa esim. täältä: http://www.vitamindcouncil.org/. Suosittelen tutustumaan myös Michael F Holickin julkaisuihin, YouTubesta löytyy parikin hyvää luentoa (ilman tekstityksiä, mutta setä puhuu niin selkeästi, että auttava englannin kielitaitokin riittää).

    VastaaPoista
  2. Tuo luunmurtimien ja D vitamiinin puutteen välinen yhteys on useammassakin tutkimuksessa todettu. En uskalla edes kuvitella miten monta oikeusmurhaa oikeasti on tapahtunut huostaanottojen muodossa.

    1 IU D-vitamiinia: vastaa biologisesti 0,025 µg. Mari_S, olikohan tuo 100 IU annos oikein. 100 IU olisi noin kolmasosa nykysuosituksesta 7,5 µg:Sta. Vitamiinitutkijoiden mukaan oikea suositus olisi tuolla 100 µg luokkaa eli 1 µg D-vitamiinia vastaa 40 kansainvälistä yksikköä (IU), eli 100 µg= 4000 IU.

    Valtaosa suomalaisista D-vitamiinivalmisteista sisältää vain 7,5 µg D-vitamiinia/tabletti. Saadakseen edes 100 µg D-vitamiinia päivässä, pitäisi syödä yli 13 tällaista tablettia.

    Itse käytän D vitamiinilisää merkkiä mainostamatta. Päivittäinen lisä on noin 30 µg. Olen huomannut sen tasaavan verensokeria tuntuvasti. Harkinnassa on tilata iHerb.com:ista erityisvahvaa D-vitamiinivalmistetta, jossa on D-vitamiinia 5000 IU:ta eli 125 µg/kapseli. Näin tulisi yhdellä kapselilla katettua asiantuntijoiden suositus.

    VastaaPoista
  3. Minä olen käyttänyt 125 mikroa kolmen vuoden ajan. Kun olin syönyt deetä pari kk oli arvo 77, ja nyt kolmen vuoden syönnin jälkeen 107. Eli ei mitään myrkystystä ainakaan ole tapahtunut/tapahtumassa :) Painan 90kg ja olen 175 pitkä. Toivottavasti nostavat suositukset oikealle tasolle!

    VastaaPoista
  4. ^^tietystikin mikrogrammoja, pitäisi kirjoitella näitä hereillä. Mä popsin keväällä kapselimuotoista (öljyssä) D3-vitamiinia 50 mikrogrammaa 2x ja toukokuussa (muutaman auringossa vietetyn päivän jälkeen) verikoe antoi arvoksi n. 150. Eli tällä uskalsin jättää Deet kesätauolle.

    Liekö tämä vai aurinkokapselikuuri vai molemmat yhdessä, mutta koko kesänä en ole aurinkorasvaa käyttänyt mutta en myöskään palanut vaikka ulkona olen ollut myös ns. pahimpaan aikaan. Aiemmin olen palanut ulos vilkaisustakin. Lisäksi olen ihan oikeasti ruskettunut...

    VastaaPoista
  5. En yleensä liputa kaiken maailman salaliittoteorioiden puolesta mutta niin pitkään on koululääketieteen puolelta suositeltu suorastaan vaarallisia hoitoja sekä ravintosuosituksia ja pimitetty niitä halpoja ja toimivia tapoja pysyä terveenä että väkisinkin tulee mieleen että tämäkö se on se ratkaisu väestöräjähdykseen?

    Kun olisi hiukan enemmän epäeettistä tappaa pari kolme miljardia ihmistä nopeasti ettei olosuhteet kävisi sietämättömäksi... ihmiskunnan pitäisi vähintäänkin lakata kasvamasta suuremmaksi, mutta sitäkään ei ole näköpiirissä.

    Maapallon resurssit ei oikein enää riitä kasvavalle määrälle ihmisiä. Resursseilla tarkoitan ruuan tuotantoa, kulutushyödykkeitä jne. viihteestä yms. puhumattakaan.

    Mutta jos tapettaisiinkin vielä vähän enemmän ihmisiä syöpään, elintasosairauksiin jne.?

    Eikö olisi helpompaa ja halvempaa lopettaa kaikki uskonnot mitkä kieltävät ehkäisyn?
    Voitaisiin myös valistaa "kolmatta maailmaa" liiallisen jälkikasvun haittapuolista.
    Nykyäänhän jossain päin maailmaa tehdään mahdollisimman paljon lapsia omien vanhuuden päiviensä turvaamiseksi kun minkäänlaista sosiaaliturvaa tai vanhustenhoitoa ei yhteiskunnan puolelta ole olemassa.
    Tämä se on se maapallon suurin ongelma.

    Siltikin, kun jossain kääntyy syntyvyys laskuun kuten venäjällä jonkin aikaa sitten, niin SE koetaan ongelmaksi.
    Putinkin oikein kampanjoi syntyvyyden lisäämiseksi. Venäjä koki sen uhkana sillä logiikalla että suurvalta ei olisi enää suurvalta jos väestömäärä pienenisi... Kansakunnan "puhtauden" säilyttämiseksi eivät voineet edes avata rajoja ja ottaa enemmän siirtolaisia maahan, mikä olisi ollut se järkevin ratkaisu "ongelmaan".

    Mutta onnistuu se tyhmän massan nirhaaminen THL:n, WHA/WHO:n yms. ohjeita noudattamallakin.
    Järjestetään ihmisille jodin puutos, d-vitamiinin puutos ja syötetään niille tyhjää ravintoa.

    Sitten pidetään kannabis ym. lähes ilmaiset ja tehokkaat syöpälääkkeet edelleenkin laittomana niin alkaa kuolleisuus lisääntymään ja maailma pelastuu. :D

    Lohdullinen puoli tässä on se että ihmiskunnan luulisi tällä metodilla pikkuhiljaa viisastuvan, kun skeptikot, vähä-älyiset ja lampaina virallisia suosituksia noudattavat kuolevat pikkaisen muita nopeammin pois...

    VastaaPoista
  6. Vanha teksti, mutta pakko kommentoida ihan tämän D-vitamiinin takia. Itsellä on ollut jo pitkän aikaan D-vitamiinin puutostila pimeän aikaan ja vaikka syön järkyttävät määrät d-vitamiinia ne eivät ilman aurinkoa nouse. Pahimmillaan arvot ovat olleet 18, kun vähimmäissuositus suomalaiselle on 80. Nyt olen aloittanut karppaamisen, sillä olen kuullut sen hyviä puolia mm. mahan kunnossapitoon. Eräs lääkäri nimittäin vilautti mahdollisuutta, että mulla on suolisto niin huonossa kunnossa, että D-vitamiini ei vaan imeydy. Kiitos joka tapauksessa hyvästä blogista tähän mennessä. Jatkan lukemista

    VastaaPoista