sunnuntai 21. elokuuta 2011

Peruna

Tiesittekö että peruna on varsin uusi ravinnoksi käytettävä viljelykasvi Suomessa, siitäkin huolimatta että se kuuluu niiden yhdeksän joukkoon joilla tuotetaan 75% ihmisravinnosta. Suomessakin kuluu perunaa keskimäärin noin 60kg per lärvi, koko vuodelle jaettuna 165 grammaa päivässä. Perunan viljely Suomessa yleistyi vasta 1800 luvun lopulla. Peruna korvasi nauriin jota on viljelty täällä jo esihistoriallisen aikana. Hyvä kun eivät perinneruuaksi jo nimitä. Valitettavasti tuo syrjäytetty nauris olisi ollut suurimmalta osin paljon parempi ja terveellisempi vaihtoehto.

Tänäpäivänä keskiverto Suomalainen mieltää perunan peruselintarvikkeeksi ja kehtaapa osa ravitsemusasiantuntijoista edelleen kehua perunaa kuidun lähteenäkin. (Keitetyssä perunassa on kuitua 0,8-1,0g sataa grammaa kohden). Kuidun lähteenä peruna on mm. Finelissä sijalla yli 80. Perunaa mainostetaan myös loistavana C-vitamiinin lähteenä huikean 8,2mg pitoisuudella joka on alle viidesosa nauriista ja alle kymmenesosa mm. parsakaalista ja perunassa se vielä vähenee varastoinnin ja käsittelyn aikana. Jopa kukkakaalissa on melkein seitsenkertainen määrä C-vitamiinia. Mutta onhan perunassa hiilihydraatteja reilusti yli kymmenesosa josta suurin osa on tärkkelystä. Kaikessa yksinkertaisuudessa, peruna on lähinnä vain halpaa vatsan täytettä.

Monet karppaajat, allekirjoittanut mukaanlukien on luopunut perunasta kokonaan. Mutteivät kuitenkaan kaikki. Varsinkin uuden perunan aikaan moni karppaajakin läväyttää kunnon voisiivun uudenperunan päälle eikä se maailma kaatua sen muutaman perunan vuoksi. Mutta eivät karppaajat sellaisia määriä perunaa syö kuin alussa mainitsin. En ainakaan tiedä sellaista karppaajaa jonka ruokavaliossa peruna olisi yhtenä yleisimmistä aineksista. Saattaahan toki sellaisiakin olla.

Yllättävän moni karppaaja on alussa epäillyt leivän lisäksi nimenomaan perunasta luopumisen olevan jotenkin se toinen vaikea asia. Mutta eipä tuo tunnu sitten valtaosalla olleen kuitenkaan niin kynnys kysymys että perunan vuoksi olisi toisin päätetty. Yleisin kysymys karppaajille tuntuu kuitenkin sen leivän ohella olevan se peruna. Mitä syödä jos ei kerran leipää ja perunaa. Karppaajat sen tietää mutta olettekos te muut kokeilleet tehdä sitä perinteistä muussia kukkakaalista. Tai käyttää keitettyä kukkakaalia perunan tapaan. Ei muuten ollenkaan hullumpi vaihtoehto ainakaan minun mielestäni. En ole perunaa ikävöinyt.

4 kommenttia :

 1. "Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea. Perunaa kun suuhun vie, sillä alkaa pitkä tie, vatsassa sen paras paikka, eikös lie."

  Kuinka moni muistaa tämän valistuslaulun kenties 80-luvulta? Olen maalta kotoisin ja olen syönyt perunaa kaikissa muodoissa ja monta monta kertaa viikossa. Toki lapsena se toimi ihan hyvin ruokana, mutta en aikuisena koe, että sillä saa nälkää lähtemään ollenkaan. Siksi karppaan...

  VastaaPoista
 2. Ollessani muutama vuosi sitten kuntoutuksessa, kiukuttelin siitä kun perunaa suositellaan joka paikassa, ja en ole siitä koskaan pitänyt. silloinen ravitsemusterapeutti sanoi, ettei perunassa ole mitään sellaista minkä takia sitä pitäisi syödä jos ei siitä pidä!Kyllä helpotti.

  VastaaPoista
 3. "Peruna on senverran suomalainen perusruoka, että kyllä sinun sitä kuuluu syödä!"
  Änkytin sitten hädissäni lääkärille, että vatsa ei oikein siedä sitä.
  "Kyllä se lääkkeillä saadaan kuntoon", kuului vastaus.
  No, kuitenkaan en syö enää tuota Pommerin sodan tuomaa halpaa vatsantäytettä, ainakaan keitettynä.

  Vatsakaan ei muistuta enää biologisen sodankäynnin koelaboratoriota. Ja jos nyt sorrun niin sen taatusti huomaa... ;-)

  Niin ja toimintakyky säilyy reilummankin syömisen jälkeen,
  sekä kuten täällä useasti on todettu, nälkä pysyy pitempään pois.

  VastaaPoista
 4. Muistelen joskus kuuleeni, että uusissa perunoissa ei juuri ole ravinto-arvoa...ilmankos ne on niin
  hyviä. Hiilareita ehkä sama kuin jossain täysikäisessä lantussa 3%...7%.
  karppaajalle vain ja ainoastaan aivan uutta perunaa

  VastaaPoista