maanantai 28. marraskuuta 2011

SUOSITUS

SuosmiSanakirja.fi - Suositus:

"ohje tms., jota suositetaan noudatettavaksi. esim. Kielitoimiston suositukset, jotka koskevat lyhenteiden muodostamista. Toimenpide-, hintasuositus. Ravitsemussuositus. Antaa asiasta suositus. Komitean suositus ongelman ratkaisemiseksi."

Suositus EI siis ole laki tai pykälä jota on rangaistuksen uhalla ehdottomasti noudatettava. Se ei ole pakottava, eikä sen noudattamatta jättäminen ole rangaistava teko. Jokainen täysjärkinen lienee tajuaa sanan SUOSITUS tarkoituksen. Sillä pyritään ohjaamaan, neuvomaan ja opastamaan.

Nyt on nostettu pöydälle lasten karppaaminen. Se VOI kuulemma olla vahingollista kehitykselle. Eplilepsiasta kärsiviä lapsiahan on ketoosilla hoidettu jo pidempään ja kysyisinkin ihan ensin että onko joku heistä jäänyt painon, pituuden tai älyn puolesta kehityksessä jälkeen ikätovereitaan ?? Niimpä niin, tällaista ei ole tiedossa. Ja ihan turhaa väittää ettei asiaa ole tutkittu, koko lapsuus iän näitä painoa ja pituutta erityisesti kytätään yteiskunnan toimesta, älyllisestä kehityksestä puhumattakaan. Herkimmät kouluterveydenhoitajat älähtävät jo millimetrin poikkeamasta keskiarvokäyrästä joten suuremmat muutokset olisi aivan varmasti nostettu jo esiin.

Tästäkin huolimatta Itä-Suomen huuhaayliopiston tutkija Ursula Schwab on sitä mieltä että karppaamisesta on aiheutunut lapsille kasvun viivästymishäiriöitä. Taas kerran asiaa on siis mitä ilmeisimmin tutkittu vaikka virallisen tahon edustajat väittävät että ei ole. Minä en ole asiaa tutkinut, joten en voi täysin varmasti tietää, joten joudun uskomaan siihen mitä olen asiaa tutkinut nimenomaan epilepsialasten osalta. Ja uskon vakaasti että jos Esim. Ursulalla olisi tällainen tutkimustulos käytössään, se tutkimus olisi jo julkaistu valtavan mediakohun kera, onhan karppaaminen niin naulattu tapetille isoilla nauloilla. Koska tällaisesta tutkimuksesta ei ole mitään tietoa, on mitä ilmeisimmin kyse vain Ursulan mielipiteestä.

"Huostaanottoja harkittu lasten karppauksen takia"

Olisipa taas kiva tietää mikä siellä taustalla todellisuus on, kun uutisoinnista jätetään huomiohakuisuus pois. Hieman epäilen että ruokavalion perusteella oltaisiin jo huostaanottamassa lapsia. Pääsääntöisestihän näissä itkuvirsissä huostaanotosta on taustalla ihan jotain muuta kuin isä ja äiti antavat säälinhaussaan ymmärtää. Kumma ettei kasvissyöjien lapsia ole jo huostaanotettu. Proteiinin ja kalkin vajeen luulisi aiheuttavan paljon todennäköisemmin kasvuhäiriöitä kuin hiilihydraattien korvaaminen rasvalla ja proteiinilla.

Mikäli joku sosiaalitantta nyt on oikeasti innostunut ja uutisoinnissa on oikeasti jotakin perää, otsikko voidaan myös kääntää oikein päin, eli huostaanottoja on harkittu koska ei noudateta virallisia suosituksia. En muista koskaan ennen tapahtuneen vastaavaa. Uhataan rangaistuksilla ja sanktioilla SUOSITUSTEN noudattamatta jättämisestä. Odotan kyllä mielenkiinnolla ensimmäistä oikeuskäsittelyä asian tiimoilta. Saadaanko viimeinkin Ruotsin tyyliin oikeuden päätös sille mikä on todistetusti terveellistä ja mikä ei. Oikeuskäsittely olisi siinä mielessä jopa toivottavaa, että siinä salissa ei riitä pelkät höpinät siitä että on tutkitusti turvallista ja on vahva näyttö. Sielä joutuu lyömään faktat pöytään. Tämän seurauksena Ruotsissa vähähiilihydraattinen ruokavalio pääsi noitavainosta, todellista näyttöä vhh:n haitallisuudesta ei ollut esittää - pelkkiä höpinöitä.

Aika kovaan näyttöön joutuu lastenvalvoja tai sosiaalitantta joka tuon portin aukaisee. Hänellä täytyy olla jo enemmän näyttöä asiasta kuin Puskalla ja Uusituvalla yhteensä. Tai sitten, kuten voisi luulla, hänellä on henkiystävä vailla adoptiolasta ja näin voi vähän tuupata lähimmäistä tarpeessa. Ehkä hieman turhan räikeästi sanottu kun haluan uskoa että Suomessa tuollainen ei olisi mahdollista erinäisten prosessien ja käsittelyn monimutkaisuuden vuoksi.

Koitin selvittää miten tuo kasvuhäiriö sitten ilmenisi karppaavalla lapsella. Kuten jo sanoin, en ole tässä mikään erityinen asiantuntija joten joudun pitkälti uskomaan tai olemaan uskomatta siihen mitä eri terveyskirjastot asiasta kirjoittavat netissä.

Pituutta varsinkin seurataan pitkälti vanhempien pituuden perusteella sillä pituuskasvu liittyy paljolti perintötekijöihin. Paljolti muttei kokonaan. Asiassa on monta muutakin muttaa aina yksilöllisistä eroavuuksista erilaisiin sairasteluihin ja infektioihin. Erityisesti pituuskasvussa tapahtuva poikkeamat ovat herkkä mittari siitä että jotain on pielessä. Mikäli lapsen kasvukäyrässä todetaan selvä taittuminen huonompaan suuntaan, kyse voi olla monenlaisesta sairaudesta. Munuaisten, sydämen, suoliston ja eräiden umpieritysrauhasten (kilpirauhanen, aivolisäke, lisämunuaiset) sairaudet voivat aiheuttaa kasvun taittumista. Ennen kuin nämä on pois suljettu, on aika hätäinen johtopäätös väittää että poikkeaman on aiheuttanut karppaaminen. Nykyäänkin terveellä, normaalisti kehittyvällä lapsella ennustusvirheet ovat yli 3cm luokkaa. Ottaen huomioon miten lyhyen aikaa alle kymmenen vuotias lapsi on karpannut ja miten vähän aikaa koko karppaaminen on ollut "muoti-ilmiö", on aika hätäisesti vedetty johtopäätöksiä kun ryhdytään uhkaamaan huostaanotolla.

Tosin tuo huostaanotolla uhkaileminen ei ole mitenkään harvinaista Suomessa. Työssäkäyvät vanhemmat joilla on elämä ja talous kunnosa, mutta joista toinen on joskus nuoruudessaan, kymmenen vuotta aikaisemmin, kerran joutunut nuorten selviämisasemalle humalatilan vuoksi, ovat saaneet ensimmäisellä neuvolakäynnillä uhkauksia lapsen huostaanotosta. Kuulostaa ehkä uskomattomalta mutta on tosi tapaus. Ei mikään urbaanilegenda vaan kirjoittaneen omin korvin todistama tapaus. Tuon tapauksessa mainitun, nyt yli kaksikymppisen nuorukaisen mukaan ei ole ollut lapsuudessa tai nuoruudesaa valittamista. Nuorukainen itse on muuttumassa isäksi jo vuodenvaihteen jälkeen. Uhkailla piti ihan muodon vuoksi, vaikka allekirjoittaneen kohdalla kaikenmoinen uhkailu on aika turhaa touhua. Tyhjät tynnyrit tuppaavat kolisemaan eniten eikä siitä äänestä paljon tarvitse välittää.

Ettei tämä aihe menisi pelkästään yksipuoliseksi lasten karppauksen puolusteluksi, muistutetaan nyt niitä vanhempiakin jotka antavat tai laittavat lapsensa karppaamaan. Se että hiilihydraatteja vähennetään ja "kovaa" rasvaa lisätään, ei varmasti aiheuta minkään näköisiä kasvuhäiriöitä. Hiilihydraatteja kun ei käytetä rakennusaineena muulle kuin rasvakudokselle. Mutta on sitten muistettava ne kasvavan lapsen tarpeet. Ruokavaliosta riippumatta lapset syövät melkein aina enemmän kuin aikuisten mielestä on tarpeen. Liikkuva ja kasvava tarvitsee enemmän, niin se vain on. Mutta erityisesti on syytä kiinnisttää huomiota niihin vitamiineihin ja hivenaineisiin että niitä tulee riittävästi. Karppaaminen on tehokas dietti tai terveellinen ruokavalio ja niissä on vissi ero. Minäkin joka karppaamista kannatan, olen vakaasti sitä mieltä että kasvavan lapsen kanssa on syytä pitää järki ja maltti matkassa.

Jos lapsia ryhdytään huostaan ottamaan ruokavalion vuoksi, mielestäni sairaalloisen ylipainoisista on syytä aloittaa. (Eikös Britanniassa ollut tällaisestakin uutisointia jonkin aikaa sitten). Ne joista ei ole täyttä varmuutta seisovatko vai ovatko makuullaan, ovat joutuneet vanhempiensa osalta paljon törkeämmän kohtelun ja piittaamattomuuden kohteeksi kuin karppaavat lapset.

Minä karppaan sen vuoksi ettei lasteni tarvitsisi isäänsä haudata ennen aikuistumista. Vielä huonommin on jos karppaavat vanhemmat joutuisivat lapsensa hautaamaan ennen lapsen aikuistumista. Miten se tv-mainos menikään jossa Oiva Lohtander niin osuvasti sanoi: Järki käteen.

17 kommenttia :

 1. Kyllä! Tätä on odotettu...

  Ja miksi karppaajien lapset? Kyllä varmasti on esimerkiksi alkoholistienkin lapsilla kasvu häiriintynyt jos ei viikonloppuna ole kotona ruokaa ollenkaan. Ja varmasti on häiriintynyt myös leveyssuunnan kasvu niillä, joita helppouden ja laiskuuden vuoksi kasvatetaan karkilla ja roskaruualla. Mitenkäs on vegaanien laita, eikös esim. maidon ainesosat ole hyvinkin tärkeitä kasvavalle? Entä kitudieeteillä laihduttajat, millaisen mallin lapset saavat siitä, kun vanhemmat kituuttavat miniannoksilla, ovat väsyneitä ja kiukkuisia? Entäpäs Nutrilett-dieetit, kyllä siinä pikkupiltillä äkkiä päässä vinksahtaa kun miettii miksi minä syön tätä ja äiti jotain mössöä... Kuinkas jaksetaan perheissä, joissa dyykataan ruoka roskiksesta, mahanpuruja kentie?

  Mutta hyi, siis hyi hyi. KARPPAAJAT!!!

  En laittaisi omaa lastani tiukasti karppaamaan, mutta en näe mitään pahaa siinä, että kotona hän syö makaroonin tilalla kasviksia, koulussa saa kuitenkin varmasti sitä hiilarimättöä päivän tarpeisiin ja ylikin, kun muutahan siellä ei syödä.

  Uskon karppaamiseen ruokavaliona, mutta uskon myös siihen, että kasvavan lapsen ei tarvitse pohtia ruokavaliota. Tärkeintä on, että syö aamiaisen, lounaan, päivällisen ja iltapalan, pientä välipalaa, jos on nälkä ja pysyy erossa niistä hamppareista ja pizzoista, syö niitä namuja ja limuja kohtuudella silloin tällöin. Saa tarvittavat hivenaineet ja jaksaa. Ja liikkuu...

  Puska muuttuu kouluruuassa puhuvaksi kun tarjolla on vähän salaattia, kaikille rajoitetusti 2 lihapullaa ja isot kasat pottua ja leipää. Näin ne lapset oppii syömään: ei vihreää, ei lihaa, pottua pottua pottua ja leipää leipää leipää.

  Eikä siinä mitään, pääasia että syövät ja kasvavat muullakin kuin lisä- ja säilöntäaineilla. Sama kai tässä vaiheessa on enää edes miettiä mitä siellä lapsen kotona syödään kun kouluruokailu laittaa sen päivän energiansaannin jo kirjaimellisesti läskiksi.

  VastaaPoista
 2. hyvä kirjoitus :)

  miulla ei vaan järki riitä ymmärtämään, että miten karppaus voi olla vaarallista..huah.

  VastaaPoista
 3. Koko käsite "lapsen huostaanotto" on niin äärimmäinen toimenpide ja kaikille osapuolille traumaattinen, että sen käyttäminen aiheettomana uhkailuna pitäisi välittömästi johtaa kyseisen virkailijan erottamiseen tehtävistään.

  Valitettavasti sitä huostaanottoakin tarvitaan, samalla tavoin kuin poliisi tarvitsee asetta, mutta sen käyttäminen uhkailuna pitäisi olla myös samalla tavoin rangaistavaa. Tulivoimaltaan molemmat ovat järkyttäviä työkaluja.

  VastaaPoista
 4. Mun kersat (25v tytär ((aloitti koko jutun)), ja nuoremmat pojat) karppaa kotona siinä kuin allekirjoittanutkin, keskimmäinen 14v kasvaa kuin rikkaruoho ja nuorin 13v ei ole kasvanut senttiäkään, pitäiskö nuorin siis huostaanottaa????? Eikö sosiaalitädeillä ole muita huolenaiheita (alkoholistiperheet, pahoinpitelyt, huumeidenkäyttäjät jne) kuin perheet missä syödään paljon kasviksia ja juureksia makaroonin sijaan. Onko Itä-Suomessa huostaanotossa eri säännöstö kun muualla......."syövät ruokaa mistä itse en tykkää"..........Kiitos taas hyvästä kirjoituksesta. Muuten ...käytän härskisti esittelysivuasi opasteena ihmetteleville....

  VastaaPoista
 5. Jokaikinen imeväinen Suomessa karppaa. Äidinmaito on karpeinta mahdollista ruokaa. Pitäisikö siis imeväisille ruveta jotain vesivelliä juottamaan ja imetys kieltää huostaanoton uhalla? Ja mikä hieno paketti se äidinmaito on muutenkin kuin rasvaisuuden osalta. Jää vassstussstusssskykyjugurtit kauas jälkeen!

  VastaaPoista
 6. Lapseni sairastui leukemiaan kolme vuotiaana ja silloin amerikkalainen syöpälääkäri "käski" vähentämään hiilihydraatteja rajusti, eli kaikki sokeri, pastat, viljat sun muut pois. Voita ja rasvoja tilalle. En tuolloin tiennyt mitään karppauksesta, tosin olin kuullut nopeiden hiilarien huonoista vaikutuksista. Poika eli 2 vuotta hyvin minimaalisilla hiilareilla ja sai samaan aikaan voimakkaimmat sytostaatit, mitä voi lapsi saada. Sanottiin, että pojan kasvu tulee pysähtymään hoitojen ajaksi. MUTTA! Meidän poika karppasi tietämättään 2 vuotta, voi paremmin kuin muut lapset, ja mikä ihmeellisintä, hän kasvoi niin hurjasti, että oli kaikkien käyrien ylärajoilla eikä se pysähtynyt kertaakaan... Kun katselin sitä järkyttävää sipsien, hampurilaisten, pitsojen, karkkien ja limujen syöntiä tuona aikana muiden lasten kohdalla, mietin, mistä nuo lapset saavat ravinnon. Näemmä lapsille on terveellisempää elää tuolla aiemmin mainitulla "ruokavaliolla" (pitsat ym.) - mikä on ikävä kyllä hyvin tyypillinen monen perheen lapsen ruokavalio - kuin karppaamalla. Pistää miettimään, mihin järki on kadonnut?

  VastaaPoista
 7. Meillä karpataan ja tytär on modifioidulla Atkinssilla, eli kolmen hiilihydraattigramman ateria kolme kertaa päivässä. Kun tämä MAD aloitettiin, lääkäri kertoi että se VOI aiheuttaa kasvun hidastumista, kolesterolin nousua ja kaikenlaista muutakin, mutta vain joillakuilla. Ei siis automaattisesti ja kasvunpysähdystä ja kaikilla. Kun veriarvot ja muut arvot kuitenkin meillä pysyivät kohdillaan, osa jopa parani, niin tätä jatketaan. Meillä siis tytär superkarppaa epilepsian takia.
  Huoli lapsista, joiden aineissa olevat tai alkoholisoituneet tai muuten vaan ymmärtämättömät vanhemmat eivät osaa antaa oikeata ruokaa ollenkaan pitäisi olla ensimmäisenä. Valmisruokateollisuuden kokonaan kasvattamat, joko ihan liian laihat tai sitten vakavasti ylipainoiset lapset vanhempineen tulisi johdattaa hoitoon, eikä uhkailla vanhempia, jotka syöttävät lapsiaan terveellisesti. Tapausta tuntematta ei tietysti voi sanoa karpataanko tuossa perheessä, vai "karpataanko" siellä vain. Senkin asian kun voi tehdä sekä oikein, melkein oikein tai täysin päin seiniä. Mutta asian rääpiminen lehdistössä, hyh!
  terveisin:superkarpin äiti

  VastaaPoista
 8. Nyt täytyy sanoa, että hävettää olla Kuopiosta ja hävettää sanoa opiskelevansa Itä-Suomen huuhaayliopistossa :D
  Haluan lääkäriksi ja haen nyt kolmatta kertaa keväällä lääkikseen tänne Kuopioon. Jos sisään pääsen ja opiskelu ensi syksynä alkaa, niin ihan jo tässä vaiheessa hirvittää, että miten pää kestää sitten, kun koulussa tuota VT-juttua syötetään joka tuutista..:( Itse en aio karppauksesta missään vaiheessa luopua, en vaikka teurastaa uhkaisivat..:( Valmistuneena lääkärinä aion kyllä ihan hyvillä mielin (ja vaikka uhallakin) suositella sairaille potilailleni tätä elämäntapaa. Miksi helvetissä suosittelisin jotain, minkä toimimisesta ei ole takuita ja mikä on itsenikin syömisvammailujen ja ahmimisien ym. kierteisiin joskus ajanut??

  Kiitos erittäin hyvästä blogistasi ja myös hyvistä keskusteluista karppifoorumilla:) Olet paras

  T. 20-vuotias nuori naikkonen Kuopijjosta

  VastaaPoista
 9. Ei sitä hävetä tarvitse että Itä-Suomen yliopistossa opiskelee :) Päinvastoin, siinähän on haastetta oikein urakalla.

  VastaaPoista
 10. lääkäriksi aikovalle:Toivon että pääset lääkikseen opiskelemaan,sinulla on hyvä tilaisuus päästä proffien uskomuksia koettelemaan,ei muuta kun "ikäviä" kysymyksiä sitten paljon vaan ja proffat tiukille:D.Suomi tarvitsee fiksuja lääkäreitä ja sinusta varmasti tulee sellainen.Tsemppiä.

  VastaaPoista
 11. Joo, haastetta riittää varmasti.. nimittäin siinä että kestän housuissani, kun ekat lääkefirmojen edustajat alkaa aivopesemään meitä.. On nimittäin ihan varmaa tietoa tuosta, usemapi kaveri joka lääkiksessä on, on kertonut että heti jo ekalta luokalta alkaen lääkefirmojen tyypit alkaa pitämään heille kaikkia tilaisuuksia ja juhlia yms...>:( Että ei ihmekään jos nää isot pamput on yhteydessä näisihin statiini-valmistajiin ym. ym...:(
  Surullista.

  -Sookie

  VastaaPoista
 12. Anonyymi: Kiitos paljon tsempeistä!!:) Mieltä lämmittää kun joku kannustaa. Joo, ahtaalle kyllä aion ajaa eräitä ihmisiä siellä jos tarve tulee... Kunhan eivät vaan potkaise koulusta ulos!!;D

  VastaaPoista
 13. Koltta ja muut: Katsokaapa tämä Disneyn animaatiofilmi vuodelta 1945... Hassua, että silloin tiedettiin jotain, mitä ei enää tänä päivänä tiedetä..

  http://www.youtube.com/watch?v=sVjxqWpMuSY&feature=player_embedded

  VastaaPoista
 14. Tuohon kouluterkkariin kommenttina, että kouluissahan ei puututa lihavuuteen. Meidän vanhin oli koko kouluiän pullea ja pullistui sillä vt:llä tasaisesti koko ajan. Joskus yritin kauniisti sanoa asiasta ja poika tuli koulusta, että terkkari sanoi ettei mitään syytä huoleen. Menee vähän ylhäällä, mutta ei haittaa. No, mehän jatkettiin rasvattomien tuotteiden syöntiä ja leipää ja makaronia ym vt-linjan mukaista ruokaa. Poika oli koko ajan syömässä, 1-2 h päästä oli jo nälkä kun oli syönyt. Vaikka olis syönyt kuinka paljon aterialla.

  Poika oli 7. luokalla, kun koulussakin herättiin asiaan. Tuli kommentti että pitäis katsoa mitä syö, ettei liho liikaa. Meidän ehkä onneksi minulla sitten todettiin D2:nen (pojan ollessa 8.luokalla) ja sain sokerimittarin. Mitattiin sitten pojankin sokerit ja kohollaanhan nekin olivat. Silloin poikakin skarppasi ja vähensi hiilareita. Pojan sokerit tasaantui parissa päivässä.

  Mutta mikä parasta nyt tuo poika on 9.luokalla, hoikka, verensokerit on normaalit ja mistä hän itse tykkää kaikkein eniten, on se ettei tarvitse olla "koko ajan syömässä" kuten hän itse asian ilmaisee. Lisäksi tykkää kun jaksaa paljon paremmin kuin aiemmin.

  Jos oltaisiin jatkettu vt:llä, poika olisi nyt 15 vuotiaana D2:sta poteva teini ja suunta tuskin olisi parempaan sillä entisellä ruokavaliolla.

  VastaaPoista
 15. Meillä pienellä paikkakunnalla pienessä koulussa kouluterveydenhoitajalla on aivan liikaa aikaa keskittyä kaikenlaiseen jonninjoutavaan hömpötykseen. Puolen vuoden - vuoden välein vuoroin tulee viestiä että paino on noussut liian nopeasti ja sitten taas seuraavalla kerralla liian hitaasti - ja sitä tulisi vanhempien seurata. Ilmeisesti tuo liian vähäinen työmäärä korreloituu hömppä viestien kirjoitteluna vanhemmille.

  Hyvähän se on että asiaa seurataan mutta järki käteen.

  VastaaPoista
 16. Hieno kirjoitus!!
  ja todellakin Sookie zemppiä sulle!!

  Olipa mahtavia kommentteja täällä! Ihan liikutuin lukiessani leukemia ja epilepsia lapsista.
  Mahtavaa kun kerrotte näinkin kipeistä asioista!!

  VastaaPoista
 17. Kalanmaksaöljypullon kyljestä: Suositeltava päiväannos..
  Sen jälkeen lukee "Suositeltua päiväannosta ei saa ylittää"

  Eli tuossakin ensin suositellaan ja sen jälkeen kielletään ehdottomasti

  VastaaPoista