maanantai 26. maaliskuuta 2012

Juupas eipäs

Muutama päivä sitten juutuin töllön ääreen katselemaan mielenkintoista kinastelua "super"ruoka gurun ja virallisten suositusten äänitorven välillä. Molempia yhdisti vankka uskomus siitä että ovat itse täysin oikeassa ja toinen on totaalisen mettässä. Jäi vähän sellainen maku että suo siellä vetelä täällä. Näissä ravitsemus asioissa on vähän samanlainen meno kuin kaikessa muussakin äärikiihkoilussa, meno on perseestä ja tavikset kärsii seuraukset.

Niin paljon kuin haluaisinkin vain tyrmätä virallisia suosituksia ja kannustaa poikkiteloin asettunutta super-ruoka intoilijaa, on kuitenkin pakko todeta että en pysty. Kumpikin tuntui olevan sitä mieltä, että hänen näkemyksensä on se ainoa oikea totuus. Minä taas edelleenkin peräänkuulutan sitä, ettei yksi muotti nyt vaan toimi jokaisella.

Kumpi sitten oli oikeassa ja kumpi väärässä. Lyhyesti sanottuna molemmat. Molemmat olivat sekä oikeassa, että väärässä. Vastaus riippuu ihan siitä kuka kysymyksen esittää. Jollekkin se virallinen linja on hyvä, toimiva ja terveellinen mutta joku ihan toinen pääsee samaan lopputulokseen sen toisen hepun mallilla. Ainoa joka on oikeassa, on se joka tekee niinkuin omalla kohdalla on hyvä ja se selviää etsimällä omalle kropalle sopivin vaihtoehto. Se ei välttämättä ole kumpikaan ääripää vaan jotain sopivasti siitä väliltä.

Ainoa joka taas on totaalisen väärässä, on Fogelholm. Hän antaa lausuntoja mediassa karppaamisesta, mutta on kuitenkin totaalisen tietämätön mistä edes puhuu tai mitä karppaaminen edes tarkoittaa. Tilanne on suunnilleen sama, kuin minä ryhtyisin nyky tietämykselläni laukomaan ehdottomia totuuksia vaikkapa jalkapallojoukkueen valmentamisesta. Olen kuitenkin kerran katsonut melkein koko ottelun televisiosta joten asiantuntemukseni täytyy olla aukoton. En tosin muista enää ketkä pelasivat vastakkain tai miten ottelu päättyi mutta mitäs se taas liittyy siihen että voi antaa asiantuntija lausuntoja. Eikö diabeetikkojen ravitsemus suosituksetkin ole osoittaneet että lausuntoja voi antaa tietämättä asiasta hevon vittua.

Sitä en ole vieläkään ymmrätänyt, miksi se on niin vastenmielistä hyväksyä kun joku löytää itselleen toimivan ratkaisun joka nyt ei ihan virallisten suositusten mukaan mene mutta virallisen tahon tekemillä terveystarkastuksilla ja verikokeilla osoittautuu parhaaksi vaihtoehdoksi yksilön kohdalla. Onko tosiaankin niin että kaikki ratkaisut, jopa yksilölliset, jotka eivät kilahtele näiden nutriletti mannekiinien kassaan, on tuomittava apinan raivolla alimpaan helvettiin.

Fogelin mielestä karppileivät on pelkkää paskaa. No vittu ole syömättä niitä. Joku muu voi niistä tykätä ja siihen on jokaisella oikeus. Minun mielestäni täysjyväleivät tuottavat suolestani kohtuuttomasti pelkkää paskaa ja aiheuttavat vyötärön seudulle turvotusta ja tuskaa, joten olen syömättä niitä. Eipä silti itse en välitä karppileivästäkään mutten silti tuomitse ketään joka syö täysjyväleipää tai karppileipää. Jos leivästä tykkää eikä siitä ongelmia aiheudu niin syököön.

4 kommenttia :

 1. Mistä ohjelmasta oli kyse? Olis kiva kattoa se, jos löytyy netistä.

  VastaaPoista
 2. Anonyymille: Olisikohan se ollut tämä juttu: http://www.mtv3.fi/makuja/uutiset.shtml/yle-ruokahipin-ja-terveysviranomaisen-kiivas-vaittely--kumpaa-pitaisi-uskoa?1517004 Tuo superfoodguru Olli Posti on kyllä hitusen liian hippi ja kiihkoilija noissa ruoka-asioissa.. Vaikka itse superfoodeja jonkin verran käytänkin :D

  VastaaPoista
 3. Tein kerran Saimaan rannassa olevassa kyläbaarissa tutkimuksen mikä on oikea tapa savustaa muikkuja. Kun tosiaan puhutttiin siitä ainoasta oikeasta tavasta tavan takaa. Toiset suolasivat muikut etukäteen toiset jälkeenpäin. Piti olla kaisloja alla ettei tartu ritilään jne. Haastattelin suurinpiirtein 10 henkilöä.
  Tulos oli se, että ainoa oikea tapa savustaa muikkuja on kenen luona savustetaan. Se on ainoa oikea tapa.

  Samoin näissä ruoka-asioissa. Ei ole kaikille sopivaa yhtä oikeaa tapaa syödä oikein. Jokainen voi hake sen parhaan tavan mikä hänelle sopii. Jos se suosii karppausta niin hyvä. mutta jos jokin muukin toimii ja on hyvä olo niin hyvä sekin.

  Eli nämä viralliset ravintosuositukset eivä aina (useinkaan) käy kaikille henkilöille. Vaikka sitä jonkun Fogelholmin ja Puskan on niin vaikea hyväksyä. No joo.. Jallu

  VastaaPoista