tiistai 1. marraskuuta 2011

Ulkoistuksia ja palvelua

Tuli tuossa mieleeni että nyt kun karppaajat ovat niin kovin kunnostautuneita löytämään tutkimustuloksia jotka ovat selkeästi karppaamista ja vähähiilihydraattista ruokavaliota suosivia, heräsi kysymys että miksei virallista linjaa puoltava, "kehittävä" ja apinan raivolla puolustava THL ole. Ehkä siksi ettei se tue johdon henkilökohtaista rasvakammoa. Vai olisiko niin että säästösyistä nuokin tehtävät on jo ulkoistettu jollekkin banaanivaltion yliopistolle. Ilmeisesti Itä-Suomen yliopisto on tässä ulkoistusryhmässä ihan kärkisijoilla, onhan heillä kommentti jokaiseen asiaan joka ulkomailla tutkitaan, kunhan se tukee THL:n linjaa. Kommentit tulevat lehtiin jopa nopeammin kuin uutisoinnit itse tutkimuksista.

Toinen asiakaspalveluun liittyvä huomioni tuli K-kaupasta, jonka leipäosaston kulmalla juttelin toimittaja neitojen kanssa. Mainitessani ettei karppaaja tarvitse mitään leipähyllystä, oli myyjättären pikainen kommentti että kyllähän karppista voi syödä. No olen samaa mieltä, karppista voi toki syödä jos haluaa... samoin perunaa ja ruisleipää. Eli jokainen joka haluaa lisäaineilla höystettyä viljaa napaansa työntää ja sitä sitten aktimälleillä sieltä yrittää läpi puskea, saa niin toki tehdä. Vapaa maa, oma tahto. Ensi kerralla kun kaipaan myyjättären mielipiteitä, pyydän sitä kyllä erikseen: I don't remember asking you a god damn thing !!
Karppaamisesta on ollut se hyöty, etten ole ollenkaan niin äkkipikainen kuin vielä puoli vuotta sitten. Asioita ehtii ja pystyy miettimään ennenkuin kiukunpuuska ja pikkunälkää pistää sanomaan jotakin joka jälkeenpäin harmittaa että olisi saanut jäädä sanomattakin...

Pari esimerkkiä kuluneen kesän ja syksyn ajalta siitä, miten meillä asiakaspalvelu hommansa hoitaa.

Tapaus Sanoma.

Otan ensimmäiseksi loistavaksi esimerkiksi Sanomat, joiden Aku Ankan lukijana minäkin olen ollut kohta 40 vuotta. Eli siitä lähtien kun sarjakuvat alkoivat kiinnostamaan. Niinpä ajattelin jälleen kerran kun tuli myyntipuhelu, jossa tarjottiin lehteä ja kivoja bonus juttuja, että eipä pidetä liian pitkää taukoa Akun tilaamisessa. No idea oli hyvä ja toiveet korkealla. Ehkä se vanhaan hyvään aikaan olisi vielä onnistunut mutta nykyaika on ihan toista kun voisi kuvitella.

Ensin se taulapää myyjä laittoi toimitusosoitteen väärin. Osoite toki on helppo puhelimessa kuulla väärin, mutta että postinumerokin voi mennä niin totaalisesti pieleen. No näitä toki sattuu joskus ja tapahtuu. Joten minä koetin sitten korjata asiaa netissä olevalla lomakkeella koska muuta selkeää yhteystietoa ei ollut tarjolla jossa asian voi muutoin kuin verbaalisesti esittää. Oletin että kirjallinen ilmoitus toisi korjauksen asiaan. Tätäkin odottelin turhan pitkään, vasta laskun tultua ja oltuani 4 viikkoa ilman lehteä, ryhdyin toimeen.

Lähetin siis korjauspyynnön jossa kerroin virheelliset tiedot ja kirjoitin oikein selkeästi oikeat tiedot joita tulisi käyttää. Oletin että näin selkeän palautteen ymmärtää vähän tyhmempikin asiakaspalvelu henkilö. No saahan sitä luulla vaikka luuta lihaksi tai margariinia terveelliseksi. Eihän siitä tullut hevon vittua. Sähköpostiin kyllä tuli vastaus että lähettävät puuttuneet numerot ja korjaavat toimitusosoitteen.

No lupauksesta huolimatta niitä lehtiä ei koskaan tullut. Tosin uudemmat numerot rupesivat tulemaan vaikka niissä oli edelleen osoite väärin. Saivat korjattua ainoastaan postinumeron. Kadun nimi oli edelleen poskellaan. Kiva kun on noin tarkkaavaista henkilökuntaa. Onneksi edes posti.. tai Itella osaa näemmä kuljettaa roinat perille vaikka osoite on noinkin poskellaan.

No koska lehti tuli niin ajattelin että olkoon osoite mikä vaan kunhan homma toimii. Esitin sitten että he korjaisivat laskun päivämäärät oikein koska kuukauden lehdet jäi saamatta. Eli merkitään laskutusväli alkamaan kuukautta myöhemmin ja jatkumaan kuukautta pidempään. Tämä ei ollutkaan mahdollista vaan se lasku olisi pitänyt maksaa jossa kuukausi  meni pelastusarmeijalle. Valitettavasti en maksa siitä mitä en ole saanut joten esityksestäni asiakaspalvelija lopetti tilaukseni.

Kiitokset vielä Akun tilauksia hoitavalle asiakaspalvelulle. Ennen helvetti jäätyy ennen kuin Mikko Pietarinen alias Koltta Pälkäneeltä tilaa Sanomilta ainoatakaan lehteä tai julkaisua. En kaipaa yhtään tuommoista ylimääräistä säätämistä noin yksinkertaisessa asiassa.

Tapaus Sonera.

Kun nyt viikot työn vuoksi oleskelen täällä Espoossa, ja Sonerakin innostui nopeat yhteydet tarjoamaan kiinteistössä josta olen boksin yöpymisiä varten vuokrannut, ajattelin että tottahan minulle nopeat yhteydet ja koti-tv lisäkanavineen kelpaa. Uskaltaahan sitä Soneran kokoiselta yhtiöltä jotakin tilatakkin ja toivoa saavansa jotakin toimivaa. Idea oli kuten tilaajakin, simppeli mutta tyhmä.

Netti tuli ajallaan ja toimii. Kiitos edes siitä. Koti-tv taas ei toimi ja se ilmeisesti ei Soneran asiakaspalvelussa ole kovin korkealla omissa laatuvaatimuksissa. Tosin olen vasta kolmesti ollut yhteydessä asiakaspalveluun tämän asian tiimoilta kahden kuukauden aikana. Ehkä odotukseni ovat vain liian korkealla.

Tv:n katselu on perseestä. Epämääräisen säännöllisesti kuvassa tulee tauko. 1-30 sekuntia kerrallaan. Onneksi näitä tulee enimmillään vain noin 30 kertaa tunnissa. Katso siinä sitten jännäriä tai länkkäriä. Ensin vedetään pyssyt ja seuraavan kerran kuva liikkuu kun sankari poistuu auringon laskuun. Vittu jees.

Ehkä tämä vielä joskus tulee korjautumaan. 6 viikkoa ensimmäisen yhteyden oton jälkeen tuli viesti että vikailmoitus on kirjattu. Aivan mahtavaa, se vei tietoyhteiskunnassa VAIN 6 viikkoa ottaa ilmoitus vastaan. Kai sen korjaamiseen menee sitten 6 kuukautta.

No tämän nopean ja toimivan netin vuoksi minä kärsin. Mutta arvaappas soneran myyjä, kun seuraavan kerran soittelette minulle, yrityksellemme tai yrityksille joissa työskentelen asiantuntijatehtävissä. Voitte olla helvetin varma että teidän palveluja ja yhteyksiä ei valita, kiitos nopean ja tehokkaan asiakaspalvelun.

Molempia edellämainittuja tapauksia yhditää pari tekijää. Suomalaisia, tunnettuja, isoja yhtiöitä jotka itse kuvittelevat että heillä on hyvä ja laadukas asiakaspalvelu. Kummaltakaan edellämainituista en kaipaa vastinetta, selityksiä tai hyvityksiä. Olette jo kusseet muroihinne ja mikään selitys ei poista sitä tosiasiaa että tuon kokoisilla yhtiöillä noinkin pitkällä asiakaspalvelu historialla ei mikään selitys ole riittävä. Ettekä ryssineet ensimmäistä tai viimeistä kertaa. Mutta koska ryhdytte oppimaan virheistänne?

Ja lopuksi terveiset HK:lle. En ole kuukausiin ostanut ainoatakaan tuotettanne kuten lupasin kun selvisi että tungette sitä antbioottisikaa joka helvetin tuotteeseen. En uskalla ostaa tuotteitanne koska en voi olla varma ettei sitä helvetin rypsiä ole tungettu joka paikkaan. Rypsipossu sitä ja rypsipossu tätä. Ryhtykää pitämään huolta niistä possuista ja lopettakaa se rypsillä myrkyttäminen. Voisitteko edes merkitä punaisella merkinnällä ne tuotteet joissa EI ole rypsipossua. Rypsi, myrkyillä kasvatettu, sikojen sairauksien aiheuttaja. En tahdo antibioottilihaa lautaselleni, kiitos.

1 kommentti :

 1. Hauska oli lukea näistä isoista "asiakaspalvelun" ammattilaisista. Oma kokemukseni on esim. kun soitan Elisan asiakaspalveluun kyselläkseni vaikka kännykän kuuluvuus-ongelmaa niin jonotusaika on usein enemmän kuin 10min. Monissa firmoissa toitotetaan että hoida netissä kun ei meillä ole aikaa asiakkaillemme. Säästäähän firma monta työntekijää kun asiakasneuvojia on vaikka 2kpl ja soittajia useita kymmeniä.
  Itse olin melkein 20 vuotta postinjakajana ja voin sanoa että postinjakelun laatu on heikentynyt takavuosista todella paljon. Eli kirjeitä ja lehtiä menee väärin. Jakajille on tehty niin isot piirit että työajan puitteissa on vaikea selviytyä paitsi jos jättää tauot pitämättä ja juoksee pää kolmantena jalkana. Valtion yhtiön alasajoa on tahallisesti tehty jo pidempään jotta voidaan sitten hyvällä syyllä avata markkinat kilpailulle(se autuaaksi tekevä)!
  Nyt olisi syytä boikotoida kaikkia isoja firmoja,koska ne eivät kuuntele tai palvele asiakkaitaan. Itellaa on vaikea boikotoida mutta valtion/poliitikkojen olisi syytä suitsia sielläkin johdon ylisuuria palkkoja sekä muita idioottipomoja, jotka repivät tavallisen duunarin selkänahasta itselleen. Kyllä näitä paperinpyörittäjiä riittää.
  Ruokateollisuudessakin isot jyrää kyseenalaisin keinoin vaikka en asiaan ole perehtynyt.
  Missä raha siellä ongelma!!!
  Vielä yksi heitto: jos säädettäisiin laki että yrityksen koko saisi olla max. 30kpl työntekijöitä, kuinka paljon palkkaa voisi maksaa toimitusjohtajalle? veikkaan että 500 000€ vuodessa olis pikkasen liikaa....

  VastaaPoista