sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Karpin sydän

"Suomalaisten kolesteroliarvot ovat nousseet tuntuvasti viiden viime vuoden aikana, kertoo Finriski 2012 -tutkimus". Tämän tutkimustuloksen uskon. Eikä tällaisen tutkimuksen tekeminen ole edes vaikeaa, verrataan vain Suomalaisilta mitattuja kolesteroliarvoja tietyin väliajoin ja nähdään mihin suuntaan ollaan menossa.

Eräässä hömppälehdessä, jonka tarkoitus on myydä, eikä tutkia tai tuoda esiin faktoja, tuo samainen otsikko oli käännetty tällaiseen muotoon: "Tutkimus: Karppaus aiheuttaa satoja sydänkohtauksia!". Täyttä paskaa. Olen käynyt verikokeissa usein. Koskaan ei ole tässä yhteydessä kysytty, minkälaista ruokavaliota noudatan tai karppaanko. Ellei verinäytteen ottaja ole telepaatti, hän ei siis voi tietää kolesteroliarvoistani, onko ne yhteydessä karppaamiseen vaiko eivät. Samanlainen ääni on kantautunut muidenkin karppaajien taholta, ei ole kysytty asiaa. Eli tutkimukseen tämä johtopäätös ei ainakaan perustu.

Mistä siis tulee tämä yhteys että karppaus on syynä kolesteroliarvojen nousuun. Keräämäni tietojen mukaan suurimmalla osalla karppaajista kolesteroliarvot ovat laskeneet ja osalla pysyneet ennallaan. Tämä otanta on toki pieni, vain noin 500 karppaajaa on kyselyyni vastannut tähän mennessä. Kuitenkin tämä on täysin päinvastaista tietoa kuin mitä tuossakin uutisoinnissa ihmisille väitetään.

Eiköhän tosiasia kuitenkin ole niin että karppaamisen mainita tuossa uutisoinnissa on vain toimittajan tai päätoimittajan keino saada myyntiä paremmaksi. Takana voi toki olla näistä jommankumman henkilökohtainen karppausvastaisuus, onhan kyseisen hömppälehden uutisoinnissa saatu vastaavaa katsella jo toista vuotta.

Ennusteen mukaan naisten sydänkohtaukset lisääntyvät lähivuosina 100-170:lla ja miesten 200-300 tapauksella vuosittain. Nähtäväksi jää pitääkö ennustus paikkansa. Voi toki pitääkkin. Mutta kannattaisi ainakin niiltä, jotka jäävät eloon, kysyä että karppaatko. Tuskin tullaan kysymään, näen jo nyt tulevat hömppälehden otsikot mielessäni kuinka karppaajat ovat saaneet sydänkohtauksia. Itse jutussa sitten kerrotaan miten paljon kohtaukset ovat lisääntyneet, mutta karppaus ei liity enää tässä vaiheessa koko asiaan, se on vain myyvä otsikko.

Ainoa asia miksi tämä oikeastaan harmittaa, on se, että ihmisissä on vielä tavattoman paljon niitä joiden mielestä asia täytyy olla totta kun se on lehteen kirjoitettu. Tämä on ehkä joskus ollutkin asian laita mutta tänä päivänä on aivan sama kirjoittaako sen otsikon pää vai perse, yhtä paljon siihen voi luottaa.

Entäs jos tulevaisuudessa käykin niin että kolesteroliarvojen kohoamisesta huolimatta sydänkohtausten määrä ei kasvakkaan??? Uutisoidaanko sitten se, ettei kolesteroliarvot olekkaan välttämättä aivan suorassa syy-yhteys suhteessa sydänkohtausten määrään. Tuskinpa, jos näin käy, siitä tullaan vaikenemaan totaalisesti.

Suomessa sattuu vuosittain noin 23 000 sydäninfarktia. Suomen väkiluku on noin 5,4 miljoonaa henkilöä. Eli noin 0,43% saa sydäninfarktin vuosittain. Suomen väkiluku kasvaa vuosittain noin 24000 henkilöllä ja uusia infarkteja on luvassa ennusteen mukaan siis noin 300-470. Jos tuo skenaario toteutuu niin sitten infarktin saa vuosittain 0,43% eli muutos on noin sadasosa prosentin luokkaa ja jos ennuste ei pidäkkään paikkaansa, prosentit saattavat jopa laskea aikaisemmasta. 


Jos pitää paikkansa viranomaisten ja median näkemys karppaajien määrästä, että se olisi noin 10% eli puoli miljoonaa suomalaisista (vaihtelee helvetisti lähteestä riippuen). Silloinhan seuraavan viiden vuoden aikana infarktien määrä pitäisi kasvaa kymmenillä tuhansilla eikä muutamalla sadalla, kun kerran monta sataa tuhatta karppaa.

Asiaa kannattaa miettiä useammalta kantilta.

6 kommenttia :

 1. Kaiken huippuna on Puskan kommentti että karppaamalla pudotetut kilot on väärin laihdutettuja, että nyt sitten kaikki vaan lihomaan takaisin tiputtamansa kilot että päästään laihduttamaan oikealla, Puskankin hyväksymällä tavalla. Onhan se totta että vain yksi tie vie Roomaan......eikö ?!

  VastaaPoista
 2. P.S Kiitos Koltta että taas palasit blogimaalimaan, onkin jo ehditty odotella 8 )

  VastaaPoista
 3. Loistava kirjoitus taas kerran! Ja hyvät noi luvut, ne kertoo paljon. Miksihän kukaan (esim vaikka se lehtien lehti Hesari) ei julkaise tietoja siitä, miksi niin moni virallisterveellinen syöjä saa infarkteja, aivohalvauksia, lihasheikkoutta, infektioalttiutta jne. Jännä juttu, mut kukapa sitä sahaa oksaa, jolla itse istuu.

  VastaaPoista
 4. Asiaa! Tuli taas mieleen se väärin sammutettu tulipalo...

  VastaaPoista
 5. Aika käsittämätöntä tämä Puskan ajattelutapa ja suoranainen pelottelu.
  Muka väärin laihdutettu ja vaikka tuntee olonsa loistavaksi ja kolesterolitkin ovat alentuneet niin kaikki on kuitenkin tehty väärin.
  Fogelholmikin muisti vielä mainita, että kaikki eläinrasvat ovat epäterveellisiä.
  Että silleen taas..

  VastaaPoista
 6. Puskan propagandakommentointi perustuu siihen mihin muukin propaganda: Kun tarpeeksi toitottaa, niin siihen saattaa pian ihmiset uskoakin. Tai ainakin suurin osa, joka sit teilaa ne loput jotka ei usko.

  VastaaPoista