perjantai 27. syyskuuta 2013

Aamupalamyytti,


Siitä on väännetty peistä iät ja ajat. Toisten mielipide on että se on ihan pakko vetäistä tukeva aamiainen että jaksaa. Toiset taas eivät yksinkertaisesti pysty siihen, se ei tunnu hyvältä. Molemmat ovat osaltaan oikeassa mutta asialle on myös ihan järkevä selitys.

Kumotaan nyt myytti että tukeva aamiainen on pakollista ihan kaikille. Näin ei ole. Tukeva aamiainen on pakollista niille jotka toimivat hiilihydraateilla. Siinä se pähkinän kuoressa. Se ei ole pakollinen raskasta työtä tekeville eikä kovasti treenaaville. Se on valinta kysymys. Poltatko rasvaa vai poltatko hiilihydraatteja. Keho on koulutettavissa molempiin vaihtoehtoihin, mutta se ei toimi molemmilla yhtä aikaa. Hiilihydraatit ovat tässä mielessä keholle mieluisampia, ne ovat nopeampia ja helpompia.

Jos haluat laihtua ja polttaa rasvaa niin minäpä kerron vähän miten rasvanpoltto toimii suhteessa amiaiseen.


Jos olet pitkään syömättä tai olet vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, haimassa muodostuu insuliinin vastahormoonia eli glukagonia. Glukagonin tehtävä on tuottaa energiaa kehomme varastorasvasta silloin kun kehon insuliinitaso on matalalla, eli silloin kun emme ole syöneet pitkään aikaan tai kun syömme vähähiilihydraattisesti.

Glukagonitaso on korkeimmillaan aamuisin, 6-10 tunnin yöunien jälkeen. Aamun ensimmäinen ateria sitten päättää hyvin pitkälti sen miten tästä jatketaan päivän mittaan. Jos jätät aamupalan väliin tai aamupala on hyvin vähähiilihydraattinen, jatkaa tuo glukagoni varastorasvan pilkkomista energiaksi. Tätä tapahtumaa kutsutaan glykoneogeneesiksi, rasvanpolton jatkuessa koska maksalla ei ole tarjota energiaa hiilihydraattivarastosta suoraan.

Jos taas nautit hyvin hiilihydraattipitoisen aamiaisen, glukagoni käy tarpeettomaksi koska helpompi energianlähde on tarjottu hiilihydraattien muodossa. Jossakin vaiheessa päivää tuo hiilihydraattivarasto on käytetty ja keho vaatii uutta energiaa. Se ilmenee huonovointisuutena, näläntunteena tai jopa pahoinvointina. Usein siihen vastataan hiilihydraatilla koska se normalisoi tilanteen nopeiten. Rasvanpoltto ei siis pääse tällä menolla jatkumaan koko päivänä. Tämä onkin varsin katala niille jotka tankkaavat hiilihydraatteja ennen urheilusuoritusta olettaen että näin rasvanpoltto paranee entisestään.

Jos poltat ja treenaat hiilihydraateilla ja se toimii, mikäs siinä. Laihduttajan kannattaisi kuitenkin kouluttaa korppansa selviämään näistä treenijaksoistakin luottaen tuohon kehon kykyyn tottua toimimaan myös rasvanpoltolla kovemmissakin rasituksissa. Se oppii kyllä vaikka vaatii vähän aikaa ja vaivaa.

Mutta myytti siitä että aamiainen on kaikille pakollinen päivän tärkein ateria on vain myytti.

Olen kokeillut sen omakohtaisesti. Myös raskas työpäivä on mahdollista kestää ja jaksaa syömättä lainkaan aamiaista. Se on mahdollista kestää ja jaksaa myös syömättä päivän aikana. Keho polttaa rasvaa 24/7 jos pakotat sen siihen. Itse olen tehnyt töitä sellaisella rytmillä että olen syönyt vasta työpäivän jälkeen, ilman aamiaista tai päivällistä. Yllätyin itsekkin miten nopeasti keho siihen oppii ja miten hyvin siinä jaksaa ihan koko päivän.

2 kommenttia :

  1. On totta, että keho polttaa energiaa tehokkaammin ketoosissa, mutta ei ilman säännöllistä ruokarytmiä. Kun syö säännöllisesti, niin myös keho polttaa energiaa täydellä teholla, mutta jos ruokailu tapahtuu harvakseltaan, niin aineenvaihdunta toimii säästöliekillä ja pyrkii varastoimaan sitä vähäistäkin energiaa. Toisin sanoen, vaikka ilman aamupalaa jaksaisikin painaa, niin se ei kannata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omakohtainen kokemus on tässäkin asiassa paras opettaja. Säännölliseksi ruokarytmiksi riittää 12 tai 24 tunnin välein jos kehon siihen totuttaa. TÄmä on toki yksilöllistä ja ei varmasti sovi kaikille. Muttei sovi muutkaan ruokavalioon liittyvät olettamukset. Ne ei vaan toimi niin että sama resepti kaikille.

      Säästöliekistä höpinät on vaivan turhia niin kauan kuin ruuasta saa tarpeeksi energiaa ateriavälillä. Ehkä on syötävä vähän enemmän kerralla jos ateriavläit on pidemmät. Kun opettelee syömään nälän mukaan, eli syödään sitten kun on nälkä, eikä sitten kun kello sanoo niin ne ateriavälitkin on ihan sopivat.

      Poista