perjantai 18. marraskuuta 2011

Jouluvoi

Aivan liian kauan on edellisestä kirjoituksesta aikaa.. Ehkä siksi etten viitsisi kirjoituksesta toiseen vain toistaa itseäni kuin rikkoutunut grammari, mutta välillä on pakko avata porstua leukaperissä kun päivästä toiseen saa lehdistä lukea jos hurjempiakin ohjeita siitä miten hiilihydraatteja pitää vähentää oikein.

Voipula pilaa ihmisten joulun ja meijereille se on tullut yllätyksenä. Näin siis iltalehdessä. Mikäs vitun yllätys se nyt on. Eikös suuri ja mahtava Valio juuri kesällä ilmoittanut ettei tule vastaamaan voin kasvavaan ja kasvanneeseen kysyntään. Eli pula oli tiedossa jo aikaa sitten, ei mitään yllättävää. Paitsi tietysti se yllättää että yritys jonka toimialaan myös voi kuuluu, on päättänyt olla vastaamatta kasvaneeseen kysyntään. Kannattaisiko kuitenkin miettiä vielä kertaalleen sen asiakkaan toiveita, ne tulot kun pääsääntöisesti tulevat sieltä asiakkaan kukkarosta. Voin tietysti toivottaa menestystä myös YT neuvotteluihin, jotka ennenpitkää ovat edessä jos asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen on tuota luokkaa.

Miksi se ihmisten joulu nyt yht. äkkiä menee piloille kun ei ole voita. No ilmeisesti siksi että vuoden kevytrasvoilla kituuttamisen jälkeen ollaan valmiita kerrankin syömään luonnonmukaisia, perinteisiä ja maukkaita ruokia. Niitä ei haluta pilata rypsistä puristetulla polttoöljyllä vaan ne valmistetaan perinteisellä ja luonnonmukaisella voilla. Maku on kaiken perusta. Tulevana jouluna tosin ainakaan karppaajan ei tarvitse tuntea morkkista siitä että tuli käytettyä voita rypsin sijaan.

Samaisessa iltalehdessä oli artikkeli aiheestä ruokalista karppaajalle.. Muutenhan tuo oli ihan hyvä artikkeli, patisi pari kohtaa siinä meni päin persettä. Alku, kesiosa ja loppu. Näitä lukuunottamatta oli tosi hyvä artikkeli.

Alussa kerrottiin että näillä ravitsemusterapeutin ohjeilla vähennetään hiilihydraatteja terveellisesti. Tosin ne ohjeet, jos niitä kirjaimellisesti noudattaa, tulevat aiheuttamaan vain lisää sairastumisia. Jättämällä hiilihydraatteja pois ja syömällä enemmän teollisesti valmistettua kasvirasvaa ja lisäaineilla höystettyä karppileipää, saat vain aikaisempaa enemmän lisäaineita kehoosi hiilihydraattien tilalle... Voi Mooses ja pari muuta pyhää miestä, EI NÄIN.

Keskivaiheessa kerrottiin että täysjyväviljaa ei ainakaan saa jättää pois. Siinäkin puhuttiin totaalista sitä itseään mitä vilja mahassa on eli paskaa. Edelleen tuntuu olevan vaikea käsittää ettei niitä viljoja pelkästään sen vuoksi jätetä pois että ne ovat hiilihydraatteja pahimmasta päästä nostaen verensokeria kidesokeria nopeammin, vaan sen vuoksi että isolla osalla ihmisistä ne aiheuttavat vaivoja. Iholle, vatsaan, suoleen. Jo siksi niitä on syytä vältellä. Onneksi sentään EU tasolla ei ainakaan vielä tanssita minkään leipätiedotuksen tai muun propagandakoneiston pillin mukaan ja faktojen perusteella hylättiin yritys saada terveyttä edistävät ominaisuudet viljatuotteisiin. Ehkä tähänkin on joskus huononnus vielä tulossa jos jaksavat lobata ja lahjoa tarpeeksi. Jenkkilässähän tuo olisi hoitunut puhtaasti rahalla.

Loppuosa artikkelista menikin sitten taas penkin alle kuten nykyään ravitsemusterapeuteilla on tapana. Kaikki muu on vielä siedettävää mutta se rasva, se pitäisi kuulemma olla kasvirasvaa eikä missään nimessä eläinrasvaa.

Hienot oli ohjeet, oikein virallisterveellisen linjan mukaisia ja niin antikarppaamista kuin voi vain olla. Eli voit terveellisesti karpata kunhan et tee niitä kolmea tärkeää asiaa joilla karppaaminen voi onnistua. Minkähän talven raiskaaman kuusen alta näitä terapeutteja sikiää jotka eivät suostu ymmärtämään mistä karppauksessa on kyse.

Jenkkilästä tulikin mieleeni että siellä ihan hallitustasolla riitelevät siitä onko pizza vihannes. Helvetti että sattuu Suomalaistakin päähän kun jenkkien tyhmyyksiä sivusta seuraa. Ja näillä sankareilla on ydinaseita hallussaan. Pelottava ajatus.

Hekkilän Antti on maininnut Koltan blogissaan. Olen oikeasti otettu. Kesti hetken tajuta miksi blogin kävijämäärät saivat hurrikaanimaisen nousukierteen hetkessä. Kiitokset Antille.

Olen Antin kanssa muuten täysin samaa mieltä että ei se pelkästään riitä että vähennetään hiilihydraatteja, kyllä siinä on huomioitava niitä yksilöllisiäkin tarpeita. Kuten olen monesti aikaisemminkin sanonut, ei ravintoasioita voi vetää yhden mallin mukaan kaikille. Se ei toimi yksillä virallisilla ohjeilla, eikä se toimi yhden karppaajan ohjeilla. Jokaisen on joko itse haettava se oikea malli kokeile ja kärsi tekniikalla, tai käytettävä ammattilaisen/asiantuntijan apuja hyväkseen. Suurempi ongelma on sitten se että minkä asiantuntijan neuvoilla onnistuu. Terveiset kuitenkin Antille "pohjoisen pojalta" täältä Espoosta :)

Huomasitteko muuten tuossa pienen aikaa sitten kun oli tullut julki tutkimus jossa kookosta ja soijaa käyttäviä verrattiin keskenään. LDL laski ja HDL nousi kookosrasvaa käyttäneillä ja soijan käyttäjillä oli käynyt ihan päinvastoin. Toki tutkimus oli varsin pieni, enkä paremmin tunne minkälaiset lähtökohdat tutkittavilla oli joten varauksella on syytä tähänkin ensin suhtautua.

Ihmeellisintä tässä kaikessa kuitenkin on se, että soijaa kehutaan usein vuolaasti. Sitä kuvataan ravintoarvoltaan erinomaiseksi. Soija sisältää hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja, isoflavonoideja, auttaa alentamaan kolesterolia jne. Tai ainakin näin on luultu.

Ilmeisesti soijan terveellisyys perustuu siihen huomioon, että länsimaissa on havaittu aasialaisten käyttävän soijaa ja olevan terveempiä. Onhan näitä mielleyhtymiä :) Joku voisi kuvitella että Koltta hoikistuu koska se käyttää niin paljon internettiä. Eikös tuossa ole ihan samanlainen yhtälö.

Soija tulisi käsitellä pitkällä käymisprosessilla, ollakseen terveellinen ja turvallinen tuote. Taloudellisesti tällainen ei kuitenkaan ole kannattavaa joten kannattavuuden nimissä on menty monesti sieltä missä aita on matalin. Minä en halua manata soijaa syvimpään helvettiin, mutta ilman perinteistä käymisprosessia valmistetun soijan on havaittu aiheuttavan seuraavia terveysongelmia: ruoansulatusongelmat, alentunut immuniteetti, PMS, endometrioosi, alentunut hedelmällisyys miehillä ja naisilla, allergiat, ADHD, sydänsairaudet, syöpä, aliravitsemus, alentunut libido.

Ei tuomita soijaa yhden tutkimuksen perusteella mutta tätäkin asiaa kannattaa pohtia.

12 kommenttia :

 1. Olen ihmetellyt tuota samaa Valion päätöstä olla vastaamatta voin tarpeeseen?
  Ihmeellistä?
  Jotain korruptiota varmaan taas... Onneksi meidän kaupassa löytyy sentään Tanskalaista luomuvoita.
  Tänään aion mennä meijerin kauppaan. Jospa edes sieltä löytyisi voita.

  Jatka koltta kirjoittamista vain! Ei kuulosta rikkinäiseltä grammarilta ikinä!! :)

  VastaaPoista
 2. "Hyvä artikkeli, lukuun ottamatta alkukohtaa, keskiosaa ja loppua, jotka olivat perseestä."
  Hyvä koltta, kuin olisi omia ajatelmiaan lukenut.

  VastaaPoista
 3. kaiken takana on niukkuus ,eli jos johonkin tuotteeseen on kova kysyntä ja sitä on markkinoilla niukasti,siitä vähästä ihmiset ovat valmiita "taistelemaan" ja maksamaan enemmän.busines on businesta.

  VastaaPoista
 4. Itselläni pisti verenpaineen nousuun samaisen roskalehden otsikko "Asiantuntijat huolissaan karppaajien lapsista" tai jotain tähän suuntaan. Siis voi jeesus!!! Voisko nää "asiantuntijat" hoitaa ensin kuntoon ja olla huolissaan alkoholistien, narkkareiden ynnä muiden lapsista jotka oikeasti ovat ilman hoivaa ja huomiota.

  Lisäksi karppaajathan ovat mitä esimerkillisimpiä ja vastuullisimpia vanhempia huolehtiessaan itsestään, jotta olisivat täällä pidempään lapsiaan varten ja terveenä. Opettajana kyllä huomaa ettei siellä karppaajien kotona asiat todellakaan päin mäntyä ole vaan päin vastoin, niin sievästi osaavat karppienkasvatit ottaa lautasille salaattia ja syödä nimenomaan sitä ruokaa eikä kasapäin leipää niin kuin pitsalla ja hamppareilla kasvatetut nirppanokat.

  Enkä ole edes vielä karppaavaan lapseen törmännyt, kyllä se on ihan vaan vanhempien ruokavalio ollut.

  VastaaPoista
 5. Valio on meijeri, ainakin alunperin. Mielestäni kaikenmaailman kermakkeita sun muita pitäisi halukkaille väsätä jossain ruokatehtaissa, ei se o meijerin hommaa. Jos voin hinta nousee liikaa, alan ostamaan pienempiä paketteja, enkä korvaa erotusta monityydyttymättömillä tai kertatyydyttyneillä öljyillä tai kasvisrasvoilla. Ehkäpä löydän jostain edullista laardia tms.

  Soijatuotteita vastustan henkeen, vereen siksi, että se on ensimmäinen geenimanipuloitu kasvi ja todellakin saattaa tuhota koko maailman, sanoivat viherpiipertäjät ihan mitä vaan. Eli mielestäni karppaus on luonnonmukaisenpaa elämää, kuin esim. kasvissyönti, vaikka päinvastoin väitetään.

  VastaaPoista
 6. Mää nääs hain mailta vintilta vanhan kirnun ja rupeen tekeen nääs itte voita,viälä kun tuolta Ahlmannilta saa tota kunnon maitoo.

  VastaaPoista
 7. Haa, kyllä siinä varmasti kunnon evästä tartteekin, että jaksaa kirnuta kilon voita.
  Taputukset sulle ;)

  VastaaPoista
 8. Voin teko ei ole Valiolle sitä kannattavinta bisnestä. Lähteekö tästä taas Ruotsiin voinhakumatkat?!! :D
  Mitens ruottis on vastattu kasvaneeseen kysyntään?

  VastaaPoista
 9. Voi loppu Suomessa ja mitä tekee Valio? No ei ainakaan lisää vointuotantoa, wtf? Ja niitä viimeisiäkin varastoja kyörätään sitten Venäjälle...Ja minne muualle Valio nyt veikään. Voi pyhä yksinkertaisuus, etten paremmin sano.

  Jatka vain Koltta kirjoittelua ihan reippaasti =)

  TT

  VastaaPoista
 10. Hei, anonyymi 19.11. Ruotsiin ei kannata suunnistaa voinhakumatkalle. Siellä voi loppui jo kesällä kaupoista. Seuraan ruotsalaisia LCHF- blogeja, ovat himpun verran meitä edellä määrä- ja laatutiedoissa. Virallisen tahon vastustus on kyllä sielläkin tosiasia.
  Niin, meidänkin S-marketissa on jo viikkoja ollut lappu "Valitettavasti Valio ei ole pystynyt toimittamaan voita".
  Nyt kansalaisliike pystyyn, kommenttia Valiolle.

  VastaaPoista
 11. Laardi voisi olla oikein kova sana voin tilalla paistamisessa sun muussa. Ja jos ostaa "raakana" eli talina, hintakaan tuskin päätä huimaa vaikka sen uunissa kypsentää (muistaakseni Kotiäidin sivuilla kerrotaan possusaippuan valmistuksen yhteydessä talin käsittelystä - laardiin vaan sopivasti suolaa ni avot). Kolttahan on siitä onnellisessa asemassa, että läheltä löyty Kiven Säästöpossu, luomutila jolta ehkäpä saisi tilattua ihan vaan talia. www.luomupossu.fi

  VastaaPoista
 12. Voi on aina voita. Onnekseni täällä perähikiällä on karppaajia sen verran vähän että voita on löytynyt kaupan hyllystä ainakin tähän asti.Voita voi myös pakastaa, eli jos nyt satutte sitä kaupasta löytämään, niin kärri täyteen ja satsi pakkaseen, ja joulu pelastuuuuuuuuu....

  VastaaPoista