perjantai 1. kesäkuuta 2012

Liikkuminen

Jokainen on varmasti kuullut kliseen siitä, että ihminen laihtuu jos kuluttaa enemmän kuin syö. No olen useammassakin kirjoituksessa kertonut sen faktan, ettei se aina ihan näiden laskurien mukaan elävässä elämässä toimi. Mutta en minäkään millään tavalla väheksy liikunnan ja liikkumisen tärkeyttä.

Vaikka ehdottomasti suurin kunnia painoni pudotuksesta on puhtaasti ruokavalion ja erityisesti karppaamisen eli hiilihydraattien radikaalin vähentämisen ansiota, minäkin olen saanut apua myös liikkumisesta.

Olen sitä ihmistyyppiä jolle kuntoliikunta on pakkopullaa, joten se jää aika hemmetin vähäiseksi siitäkin huolimatta, että sen tärkeys ei ole jäänyt epäselväksi. Kyllä siitä muistetaan yhdestä jos toisesta tuutista mainita aina kun vain on mahdollista.

Onneksi on muunkin laista liikkumista, joka ei ole liikkumista vain liikkumisen vuoksi. Puhun arvatenkin hyötyliikunnasta. Se on minullekkin mieluista, tapahtuuhan se melkein kuin itsestään. Jotakin tärkeää tai tarpeellista tehdessä tulee myös liikuntaa.

Minulle mieluisimmat hyötyliikunnat ovat auton pesuun ja korjaukseen sekä erilaisiin omakotitalon kunnossapitoon ja puutarhaan liittyvät toimet. Lumien sulamisesta lähtien on kaikki vapaa aika tullut vietettyä mitä erilaisempien askareiden parissa ja sen huomaa voinnissa. Auton pesua ja korjaamista, puutarhan kunnostamista, aidan rakentamista... ja olo on parempi ja unikin maistuu paremmin.

Vaikka meissä on niitäkin, joiden mielestä liikunnan pitää olla tuskaista vääntämistä salilla, tai puuduttavaa lenkkeilyä pururadalla, väittäisin ettei liikunnan tarvitse aina olla tylsää tai yksitoikkoista. Moni varmasti sanoo ettei tuollainen Koltan "hyötyliikunta" ole mitään oikeaa liikuntaa, mutta näille Tuomaille kehotan omakohtaista kokeilemista, miten kovaa hommaa on esim. puhdistaa auto kliinerillä, sen jälkeen vahata se käsin ja vielä hoitaa kiillotus siihen päällle. Kokeneeltakin meni siihen viitisen tuntia. Ja kyllä se kropassa tuntui.

Hyötyliikuntaa ei kannata väheksyä. Se on mielekästä ja pienellä ajatuksella siitä saa myös erittäin tehokasta.

2 kommenttia :

  1. Kyllähän tuo ns. kuntoliikunta täytyisi panna verolle kun ajattelee mitä energian hukkaan heittämistä koko touhu on. Rehkitään hiki hatussa ja mitä saadaan aikaan? Hiilidioksidipäästöt lisääntyy jokaisella uloshengityksellä, perhana maailma tuhoutuu.. Jokaiselle lenkkeilijälle ainakin akkulaturi jalkaan ja akkureppu selkään niin tekevät edes jotain hyödyllistä. No entäs salilla? Hinkataan edestakaisin jotain taljoja vailla mitään muuta hyötyä kuin lämmöntuotannon lisääntyminen kehossa, perhana, ilmastonmuutos sen kuin etenee. Sinne vaan generaattori vaijerin päähän ja sali saa ilmaisen valaistuksen. Että hyötyliikunta kunniaan!!

    VastaaPoista
  2. Mikään liikunta ei ole hyödytöntä :D
    Ellu

    VastaaPoista