perjantai 9. syyskuuta 2011

10 käskyä +2

Ensimmäiset kymmenen ovat lienee enemmän tai vähemmän tuttuja ja jos eivät ole niin ehkä olisi aika opetella. Tai sitten ei. Tutkitaan me vähän noita kahta seuraavaa koska ne liittyvät toisiinsa aika läheisesti.

11. Käsky: Älä selitä.

Ei ole ihan harvinainen juttu, että karppausta vastaan koitetaan käydä kaikenlaisella selittämisellä ja höpötetään vanhoja uskomuksia täytenä totena. Eikä siinä tietysti mitään jos oikeasti uskoo siihen mitä väittää mutta sen jälkeen kun tuo väittämä on kiistatta osoitettu perättömäksi, alkaa se tuon taivaallinen selittäminen. Koitetaan siskon kaiman kälyn asiantuntemukseen vedoten vielä vähän elätellä toiveita, että jospa se rasva on sittenkin viel ihan vähän vaarallista. Mutta kun ei ole, älä selitä.

12. Käsky: Älä valita vaan tee asialle jotakin.

Olemme tässä huomanneet että vhh:sta on ollut ihmisillä hyötyä aika monenlaisiin erilaisiin vaivoihin. Kipuihin, psoriasikseen, suolistovaivoihin ynm. on ihmiset saaneet uskomattoman paljon helpotusta juuri ruokavaliota muuttamalla terveellisempään suuntaan.

Nyt kun tällainen ystävä sattuu kohdalle joka vastaavista vaivoista jaksaa kerta toisensa jälkeen ruikuttaa, tulee aika helposti hänelle sanottua että kokeileppa vhh:ta / karppaamista kun siitä on moni muukin saanut apua. Vastaus on yleensä se että kaikkea on kokeiltu ja tää on kroonista ja tähän ei poppakonstit auta. Ei uskalleta edes kokeilla.

Ilmeisesti se kutina, särky tai vaiva ei ole vielä tarpeeksi paha kun ei olla valmiita siitä leivästä luopumaan. Lääkkeitä ollaan valmiita ottamaan purkista jos jonkinlaista merkkiä ja mallia mutta ruokavalio on pyhä lehmä ja sitä ei olla valmiita muuttamaan. Mieluummin valitetaan ja selitetään.

Liekkö näillä masokisteillä joku pakonomainen tarve saada olla sen rakkaan vaivansa kanssa kun siitä ei hennota luopua. Roikutaan kiinni kuin pieksevässä ukossa uskaltamatta ottaa se ensimmäinen askel parempaan. Onpahan ainakin joku varma aihe mistä voi ruveta tuttavaansa aina kiusaamaan kun sen sattuu näkemään. Ollaan kuin eläkeläismummot kaupan jonossa, kilpailemassa kovaan ääneen siitä kummalla on enemmän vaivoja ja parempi lääkitys.

Eli älä valita vaan tee asialle jotain. Tai sitten oot tekemättä mutta pidät turpas kiinni etkä selita.

11 kommenttia :

 1. Ihan kuin lukisi omia ajatuksia.Kuinkahan monelle monivaivaiselle olenkaan ehdottanut leivättömyyttä,vastauksena on yleensä "mitäs sitte syön jos en leipää" tai "leivästä en luovu!".No ''pitäkööt vaivansa ja syökööt lääkkeensä.

  VastaaPoista
 2. Siulla kun on tuo tekniikka ja homma muutenkin hallussa Koltta,niin pitäisiköhän ottaa noita THL:n lausuntoja ja selityksiä talteen myöhempää käyttöä varten.Olen aika varma että tulevaisuudessa THL:llä on paljon seliteltävää.Eipä sitten voi THL kiistää valehtelua ja väärien tietojen levittämistä.

  VastaaPoista
 3. Saman olen huomannut minä! On kilpirauhasvaivoja ja keskikehon turvotusta kaverilla ja kun yritän sanoa, että lopeta viljan ja sokerin käyttö, kokeile edes, niin selitys alkaa, että "kun sinä et ymmärrä, kun tähän ei auta mikään" No, avasin Koltan nettisivun silti kaverin koneelle, jospa edes vähäsen lukisi ja kokeilisi, niin ei tarvitsisi monena aamuna kuunnella ainaista mahaan koskee- valitusta.

  VastaaPoista
 4. Mietiskelin tässä aamukahvilla päivän ruokailua. Tulipahan sitten mieleeni seuraavaa, olisi kiva lukea muiden "ruokalistoja" ja vaikka kopioida niitä sitten suoraan omaan keittiöön ja lautaselle. Voisiko Koltta liittää sivuille oman ruokapäiväkirjan? Saisi siitä varmasti aloittelevakin karppaaja apua ateriasuunnitteluun.

  VastaaPoista
 5. Riikalla ihan hyvä ajatus mutten usko että varsinaisesta ruokapäiväkirjasta olisi kovinkaan monelle hyötyä.

  Aloittelijalle se antaisi aika vääränkin kuvan, koska usein syön vain kahdesti koko päivän aikana ja monelle varsinkin aloittelijalle joka on tottunut siihen 5-6 ateriaan päivässä, kiusaus yrittää suoraan samaa on ehkä liian iso ja moni unohtaisi sen ettei nälkä kuulu karppaamiseee.

  Alle sata kiloiselle aloittelijalle vielä näinkin painavan päivittäiset kalorimäärät saattavat tuntua kauhistuttavilta varsinkin jos se syödään kahdessa erässä päivässä.

  Mutta jonkinlaisia ateriamalleja ja reseptejä voisin omien aterioideni perusteella kerätä, joita voi sitten omaan tilanteeseen ja painoon tai tavoitteeseen jokainen itse soveltaa.

  VastaaPoista
 6. Mielelläni minä olen tätä lueskellut, mutta Fanituotteet, ei oikein ymmärrä. Jos palautetta on moisien tarpeesta tullut ok.
  Minun kynnys fanittaa on todella korkea, tykätä voin, seurata voin, mutta fanittaminen, siihen tarvitaan paljon.
  Ja koska tämäkin kirjoitus korostaa, älä valita toimi, mikä minusta soveltuu myös koko elämään, ei vaan ruokailuun, niin minäkin toimin ;)

  En nyt osaa selittää mikä siinä vastustaa, mutta vastustaa todella lujaa.

  VastaaPoista
 7. Muotoilin tuon ajatuksen ruokapäiväkirjasta huolimattomasti, puoliunessa ensimmäisen kahvikupin voimin ;) En siis tarkoittanut varsinaista päiväkirjaa määrien kera vaan oliskohan kuvaavampi ruokalista?

  Esim. lounas:kukkakaalia, pihvi + pippurikermakastike tai jotain tuollaista....

  Kun monen monta kertaa olen törmännyt siihen että tämä ateriasuunnittelu on muka vaikeaa ja joskus vaan itselläkin lyö täysin tyhjää. Ja jos vielä reseptin saa linkiksi perään niin sehän on pelkästään plussaa :)

  VastaaPoista
 8. en voi ostaa fanituotettta koska en ole pudottanut viittäkymmentä kiloa.Voisin ostaa kyllä jos paidassa/tuotteessa olisi jotain VHH liittyvää sanomaa.Koltta laittaa nyt mietintä myssyn päähänsä ja keksii jotain hauskaa ja päräyttävää millä voi hämmentää,ehkä vähän härnätä puskauskovaisia ohikulkijoita ja täysjumileipää sekä actimälliä ostavia ostoskärrykyttääjiä ;)

  VastaaPoista
 9. Tästä aiheesta on jo tuohon linkin yhteyteen laitettu tietoa.

  VastaaPoista
 10. Riikka, karppaus.info on kattava sivusto ja keskusteluista löytyy ihmisten ruokapäiväkirjoja.

  piparimuru

  VastaaPoista
 11. Löytyy myös ketju "Mitä söit tänään päivälliseksi" Ja aloitussivulta reseptiosio.

  t. K-S

  VastaaPoista