maanantai 12. joulukuuta 2011

Voi!

Voi on meijerituote, joka on valmistettu kirnuamalla maitoa, hapatettua kermaa tai niiden sekoitusta. Voi on päivittäiselintarvike lähes kaikkialla maailmassa. Lehmänmaidosta valmistettu voi on tavallisinta, mutta voita voidaan valmistaa myös muiden nisäkkäiden, esimerkiksi lampaan, vuohen, puhvelin tai jakin maidoista.

Aiheeseen liittyy paljon väärinkäsityksiä ja vääristeltyä tietoa. Voi on luonnontuote, vaikkakin sitä nykyisin valmistetaan lähinnä teollisesti eikä kirnuamalla kuten muinoin koska kirnuamalla valmistaminen olisi tavattoman kallista. Voin väitettyihin terveyshaittoihin ei tällä kertaa paneuduta, niistä olen kirjoittanut jo niin moneen otteeseen ettei liene kenellekkään ole jäänyt epäselväksi mikä on kantani tähän.

Sydänliiton näkemys on, että voi on hyvin epäterveellistä ja suositteleekin teollisesti paljon monimutkaisemmin valmistettuja kasvirasvoja voin sijaan, kykenemättä kuitenkaan esittämään pitäviä perusteita väittämiensä tueksi koska sellaisia ei ole. Keys:in tutkimus eikä PK projekti valitettavasti surkean tulkittavuutensa vuoksi enää kelpaa perusteluksi. Edes Pekka Puska ei ole niin huolissaan voin nykyisestä käytöstä kuin Uusitupa, joka muistaa joka yhteydessä painottaa voin ainakin osittaista korvaamista dieselöljyllä. "Nyt puhutaan vieläkin hyvin pienestä tasosta verrattuna 1970-lukuun. Suositukset eri puolilla maailmaa edelleen samat, pidemmän päälle terveellisempi vaihtoehto voittaa". Ja kerrankin olen Pekan kanssa samaa mieltä, terveellisempi vaihtoehto voittaa. Pekka on jo ilmoittanut ettei eläinrasva ole muuttunut terveelliseksi karppaajien myötä. Tosi on tuokin Pekan väittämä, eihän sellainen voi muuttua takaisin terveelliseksi joka ei ole alunperinkään ollut epäterveellistä.

On väitetty että voin syöminen kohottaa kolesterolia. Tosin väittäjiltä on unohtunut se tosiasia että elimistö osaa säädellä omaa kolesterolituotantoaan ravinnosta saadun kolesterolin mukaan joten ei se ihan käsi kädessä kulje niinkuin väitetään. Sittemmin on myös ihan tieteellisesti todistettu että maitorasvaa käyttävillä on ihan hyvät kolesteroliarvot. Näin myös allekirjoittaneelle kävi sen jälkeen kun vaihdoin margariinit, kasviöljyt  ja kevytlevitteet kunnon meijerivoihin.

Karppauksen myötä, ja venäjältä saatavan paremman hinnan vuoksi voi on kaupoissa loppunut hyllyistä. Valitettavasti se on vain puoli totuutta. Media pelottelu voin loppumisesta on saanut aikaan sen että osa ihmisistä hysteerisesti hamstraa voita pakkaseen aina sitä nähdessään. Kuulin juuri naisesta joka on pakastanut 100 kiloa voita, ettei se vain pääse loppumaan. Voi Mooses ja pari muuta pyhää miestä mikä idiootti. Juuri tuon poikkeuksellisen hamstraamisen myötä se voi todella loppuu kaupoista.

Usein aivan tarkoitushakuisesti ylläpidetään harhakuvaa siitä, että karppaajat vain mässäilevät paljaalla voilla ja paistetulla pekonilla munien kera. Joskus tuntuu että joillakin ihmisillä on oikeasti joku idiotismi geeni joka aiheuttaa pätkimistä aivoissa aina kun he yrittävät ajatella. Minäkin syön voita margariinin sijaan ja käytäv voita mm. paistamiseen. Mutta koska en syö leipää, en käytä voita leivän päällä kymmeniä nokareita päivässä. Toki siivu voita menee silloin kun lihaa tms. paistan pannulla, mutta tämäkään voi ei päädy suuhuni kokonaisuudessaan. En toki kaada sitä paistamiseen käytettyä voita lautaselle. Ainoastaan se paistettu tuote nostetaan makeisiin suihin ;)

Pekonit ovat parhaimmillaan kuumalla pannulla paistettuna, ihan omassa rasvassaan joka niistä irtoaa paistamisen aiknana. Munat taas ovat erityisen hyviä juuri tässä samaisessa pekonirasvassa paistettuna. Tämäkään rasva ei lopulta päädy kokonaisuudessaan lautaselle. Munia ja pekonia kerran tai pari viikossa. Ei ollenkaan kohtuutonta minusta jos ajatellaan että viikon ateriointi käsittää 7-14 ateriaa. Siihen jää vielä kovin monta ateriaa jotka eivät sisällä pekonia ja munia vaan esim. Lihaa, kanaa tai kalaa ja kasviksia.

Vaikkei voilla läträtä siinä mielessä kuin rasvakammoiset rohvessoorit koittavat rahvaalle kansalle uskotella, ei sitä ole mitään syytä pakokauhulla pelätä. Järki kädessä voin käytössä.

5 kommenttia :

 1. Kerrankaan ei uutisissa syytetty karppeja! Norjassa voin kaupoista loppumisen syynä on kuulemma sateinen kesä! Tietysti, jos sateet johtuvatkin karppauksesta...

  VastaaPoista
 2. Ylen tekstitv:ssä oli sama syy voin loppumiseen Norjassa, mutta muistettiin myös syyksi laittaa vähähiilihydraattinen ruokavalio;)

  Jallu

  VastaaPoista
 3. Kai osasyynä voi myöskin pitää meijeriteollisuuden varautumista voin menekin kasvuun. Onhan jo vuosikymmeniä saarnattu voin ja muiden rasvojen, siis ei-teollisten, suoranaisesta myrkyllisyydestä. Samalla on kauppojen "tiskit" täyttyneet näistä super-hyper sydänystävällisistä teollisuuskemikaalirasvoista.

  VastaaPoista
 4. miksi ihmeessä voita pitää pakastaa? eikö se säily ihan jääkaapissakin, omassa paketissani on ainakin päiväystä ensi kesäkuuhun asti...

  VastaaPoista
 5. Ei mun jääkaappiin kyllä mahtuis 100 kiloa eli 200 pakettia voita :)

  VastaaPoista