tiistai 20. joulukuuta 2011

Terveysruis

RUISTA RANTEESEEN
Menit sitten oikealle tai vasemmalle, ei sielä niin pientä keskustelua ole etteikö vähintään yksi kolmesta paikalla olijasta ryhdy höpöttämään rukiin terveys hyödyistä ja kuidun tarpeellisuudesta, aivan kuin ruis olis ainoa mahdollinen kuitujen lähde maailmankaikkeudessa. Eli syvälle on upotettu uskomus suomalaiseen mieleen. Esimerkiksi eteläeuroopassa tällaisesta uskonnon omaisesta rukiin palvonnasta ei ole tietoakaan. Kuulostaa vähän samalta kuin jenkkien kommunismin pelko. Kun se äidinmaidossa on istutettu, ei se sieltä hevillä karise. Luulen että helpommin saa veturin VR:ltä.

Nyt kun leipomoteollisuus sai näpeilleen niin että läsähti, on ollut mielenkiintoista seurata mikä meni "pieleen". 21 ehdotuksesta vain 1 kelpasi EU:lle terveysväittämien kera. Kaiken lisäksi tämä tuli hakijoille täytenä yllätyksenä. Miten ihmeessä EU ei hyväksynyt väittämiä kun ne on Suomessakin niin laajalti hyväksytty ja tuhansissa tutkimuksissa toteen näytetty? No minäpä kerron. EU ei hyväksyny niitä siksi että väittämille ei löytynyt mitään perusteita. Hakijat tosin väittävät että syy oli huonosti tehdyssä hakemuksessa jota ei saanut enää jälkeenpäin täydentää kun selvisi minkälaista näyttöä vaaditaan. Lähtivät kuulemma soitellen sotaan.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsan asiantuntijat eivät vakuuttuneet esimerkiksi siitä, että ruisleipä voisi vaikuttaa edullisesti sokeriaineenvaihduntaan. En voi kun ihmetellä tätä koko huuhaa väittämää. Jokainen jolla on verensokeri mittari, voi helposti ihan itse omassa keittiössään kokeilla miten ruisleipä vaikuttaa verensokeriin. Minäkin olen sen kokeillut. Sitä on jopa tutkittu. Kaikki paitsi leivän tuottajat ovat samaa mieltä siitä että ruisleipä nostaa verensokeria merkittävästi, jopa sokerilimonaadin kanssa samaa kyytiä. Mitähän helvetin edullista siinä on sokeriaineenvaihdunnalle. Se on ilmeisesti edullista kun aineenvaihduntaa on ja PALJON.

Monelle tuli yllätyksenä että jopa kaura osoittautui terveysvaikutuksiltaan paremmaksi kuin ruis, kauran sisältämän beetaglukaanin ansiosta. Kauraa onkin tutkittu, kun taas rukiin osalta vedotaan vain laajoihin näyttöihin, eivätkä tutkijatkaan ole yksimielisiä siitä mihin rukiin väitetyt hyvät vaikutukset perustuisivat. Tiedotuspuoli on kyllä hoitanut tehtävänsä ja vähintään yhdeksän kymmenestä vastaantulijasta on varmoja siitä että ruis on terveyttä edistävää. Loput on ilmeisesti karppaajia.

Mutta mikä mielenkiintoisinta, asetus hyväksytyistä terveysväitteistä julkaistaan näillä näkymin aikaisintaan loppukeväästä. Hylätyt terveysväitteet on poistettava pakkauksista puolen vuoden kuluessa asetuksen voimaantulosta. Tässä käy luultavasti samalla tavoin kuin rypsipossussa. Niitä terveysväittämiä näkee kaupoissa vieläkin pakkauksissa vaikka ne kiellettiin jo kivikaudella. Sitä vaan ujutetaan ne kielletyt pakkauksetkin myyntiin kun ei niitä raaski roskiinkaan heittää. Joku perkeleen uhkasakko ja äkkiä tommosille. Entivanhaan rikollisista maksettiin palkkio. Kukahan maksaa palkkion jos tuollaisen lainrikkojan korvasta taluttaisin setvimään tekosiaan.. ja minne hänet pitäisi taluttaa.

Hauskin kommentti: johtaja Kalevi Saikkonen Vaasan Oy:ltä
"Vastuu ruistutkimusten tulosten julkistamisesta siirtyy entistä enemmän medialle."

Minä tuon kyllä tulkitsen niin että kun ei muu auta, lisätään propagandaa lehdistössä. Ja eiköhän meidän iltapäivälehdet ole täysin rinnoin mukana, saahan siitä vastineeksi hyvät mainostuotot. Kunnia menee mutta kassavirta kasvaa.

8 kommenttia :

 1. Asiaa taas! Sakkoa vaan väärästä mainostamisesta.

  VastaaPoista
 2. Hyvä Koltta! Kommentoin toisaalla, että "kaikki paha muuttuu hyväksi, kunhan mukana on täysjyväruisleipää".

  Ei siinä, ruisleipä on hyvää ja söisin itekin, jos maha kestäis, mutta ilmankin oon pysyny hengissä.

  VastaaPoista
 3. Makunsa puolesta minäkin söisin ruisleipää mielelläni. Mutta kun tuo verensokeri pomppailee heti stratosfääriin. Eikä se perseen pärinä yhtään edesauta asiaa :(

  VastaaPoista
 4. Kyllä se Uusitupa jaksaa antaa ruisleipälausuntojaan mediaan.

  VastaaPoista
 5. Syököön Uusitupa ja kannattajansa niin paljon ruisleipää kuin haluavat. Voisivat vaan pikkuhiljaa lopettaa sen tuputtamisen jonain terveyden graalin maljana.

  VastaaPoista
 6. Scandinavian Cardiovascular Journal, 2011

  We have now an overwhelming amount of scientific data that falsify the cholesterol myth.

  http://jsln.umin.jp/scand%20cardiovasc%20j%20CHOLESTEROL%20OBITUARY.pdf

  VastaaPoista
 7. Muistelisin, että rypsipossun terveysväittämät piti poistua vuoden vaihteeseen mennessä. Jos muistikuvani on oikea, pitäisi pakkausten muuttua vuoden vaihteen jälkeen. Sitä odotellessa.

  VastaaPoista
 8. Kannattaa katsoa Koltan erinomainen blogi elokuulta yhdestä ruisleivän ylistäjästä Jaakko Kolmosesta. Kehuu kuinka monta kymmentä tuhatta leipää on tullut syötyä elämänsä aikana ja on niin hoikkaa poikaa että. Ei näiden "aina oikeassa olevien" ihmisten päähän mahdu se, että ihmisten aineenvaihdunta ei tapahdu aina samalla tavalla joka ihmisellä.
  Kolmonen jäi myös mieleen eräästä TV:n ravintoillasta, jolloin hän kovaan ääneen kailotti Atkinsin kuolemasta siihen tyyliin, että Atkins kuoli vahvasti ylipainoisena sydänkohtaukseen tai sydämmen pysähdykseen. Että sellaista se karppaus aiheuttaa..

  Hyvää Joulua

  Jallu

  VastaaPoista