torstai 29. joulukuuta 2011

Vierailija: Karppi-ukko

Ensimmäinen vieraileva kirjoittaja blogissani on Karppi-ukko. Jatkossakin kirjoituksia voi lähettää sähköpostitse: mikko@koltta.com ja hyvin aiheeseen liittyvät kirjoitukset pääsevät eetteriin. Kirjoitus voi olla faktaa, päätelmiä, mielipiteitä tai ihan fiktiotakin. Se etten välttämättä ole samaa mieltä, ei tarkoita sitä etteikö kirjoitusta julkaista. Hyvin kirjoitettu ja aiheeseen liittyvä kirjoitus kyllä julkaistaan.


Karppaajat sotkevat myös Suomen alkoholitilastot?

Kaupoista on voi loppunut. Leipomot supistavat toimintaansa ympäri Suomen. Kaiken takana on kansan villinnyt karppaus. Odottakaa vain me karppaajat tiedetään monta muutakin vaikutusta. Ehkä sen yllättävin vaikutus kansan laihtumisen lisäksi on  vaikutus alkoholin kulutukseen. karppausbuumi on Suomessa jatkunut voimistuvana ilmiönä jo kolme neljä vuotta. Samalla myös  alkoholin kulutus on tilastojen mukaan laskenut kolme peräkkäistä vuotta.

Me karppaajat olemme huomanneet että alkoholi ei enää maistu niin kuin ennen.  Ilmiöstä kertoi jo 1960 luvulla Atkins karppauskirjassaan. Saman ilmiön on jo huomannut uusimpien karppauskirjojen kirjoittajat potilaissaan; kuten Antti Heikkilä ja Annika Dahlqvist.

Alkoholi ja hiilihydraatit ovat molemmat riippuvuutta aiheuttavia kemiallisia sukulaisaineita.
Valmistetaanhan alkoholi hillihydraateista. Lihavuuteen ja diabetekseen taipuvilla on jatkuvasti päällä eräänlainen hiilihydraattiaddiktio. Ilmeisesti sama tai rinnakkaisilmiö ylläpitää myös alkoholiaddiktiota. Jos tämä ilmiö on tosi, täytyyhän sen hiljalleen näkyä Suomen alkoholitilastoissa. 

Heureka; karppaus raitistaa Suomea?

Karkea laskelma:
Arviolta Suomessa karppaa n 10% alkoholitilastoihin laskettavasta väestöstä.(vrt. voin ja leivän kulutus). Arviolta näiden karppaajien alkoholin kulutus laskee 30% (ei vaan viina maistu kuin ennen). Joten koko kansan tilastollinen alkoholin kulutus laskee 10% x 30 % = 3 % (=havaittu suuruusluokka)

 Karppi-ukko

Antti Heikkilä Ylen Akuutissa ("....karppaajalle ei viina maistu...."):
http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/karppaaja_ravintosuositusten_kapinallinen

6 kommenttia :

 1. Itse olen huomannut saman ilmiön. Kuinkahan käy nyt, SavonSanomat ehti jo moittia karppeja joulumielen pilaamisesta, nyt karppi pilaa selvin päin tai erittäi kohtuukäytöllä toisten muutkin juhlat! verotulot vähenevä. No niitähän voi aina korottaa!

  On noi "gurut" olleet monessa muussakin asiassa oikeassa. Esim. D-vitamiinista on ilmestynyt tutkimus: lihavilla lapsilla sitä on elimistössään vähemmän kuin hoikilla.

  VastaaPoista
 2. jostakin ihmeen syystä olut ei houkuttele enään meikäläistä. puskahan on huolestunut alkoholin runsaasta käytöstä tää veehoohoo olis hyvä välinen alkoholismia vastaan.

  VastaaPoista
 3. Tein pienen tutkimuksen, kysyin 10:ltä karppaavalta ystävältäni(puoli vuotta sitten)miten on käynyt alkoholinkäytön. Keskimäärin juuri tuo -30 %. Alkoholia he käyttivät aikaisemmin arvionsa mukaan n. 26 annosta kuukaudessa ja karppausinnostuksen jälkeen n. 18 annosta. Vähennystä/kk heillä yhteensä 80 annosta.

  Jos karppaajia olisi samalla logiikalla vaikka 10 000, vähenys alkoholiannoksissa/kk= -80 000 annosta/kk.
  100 000 karppaajaa= 800 000 annosta/kk.(vuodessa jo 9 600 000 annosta)
  1 000 000 karppaajaa= 8 000 000 annosta/kk.(vuodessa yhdeksänkymmentäkuusi miljoonaa annosta)
  VHH-vastustajat eivät missään nimessä halua tätä, kenties kansanterveyteen jotenkin vaikuttavaa asiaa, missään nimessä otsikoihin. Sehän tarkoittaa silloin sitä, että koko peli on menetetty. No, luulisin että media sen tulee huomioimaan, paitsi HS!!

  VastaaPoista
 4. JUURI NÄIN: 30% vaikuttaa uskottavalta...
  Terveyden ja Hyvinvoinnin Vastusyhdistys saa vielä keksiä kootut selitykset kun karppauksen kasvu jatkuu ja kansa tervehtyy. Luulen että karppaus näkyy jo joissain muissakin tilastoissa.. tarkkailkaamme...

  VastaaPoista
 5. Mies on sellainen sivutoiminen karppaaja, kun sattuu asumaan samassa taloudessa...
  On todennut ettei alkoholia voi juoda enää niin paljon, silloin kun karppaa.
  Ja toinen mikä on vähentänyt alkoholin kulutusta on hiilihapotuskone. Kuplavesi on korvannut osan maidosta ja osan ruskeista saunajuomista. Sama happokonevillitys on levinnyt myös sukulaisiin ja tuttaviin.

  VastaaPoista
 6. Karppaus näkyy myös henkilövaaka kaupassa

  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194713843045/artikkeli/+vaakoja+on+kyselty+jo+kaupan+portilla+.html

  tottakai karppaus laihduttaa varmasti..ja sen haluaa silti varmistaa...

  VastaaPoista