torstai 29. joulukuuta 2011

Huomioita

Joulu on onnellisesti takana päin. Kuten etukäteen olen usein maininnut monessakin yhteydessä, joulun aikaan nautitaan ne perinteiset herkut joita olen jo vuosikymmenet pikku pojasta asti tottunut jouluna nauttimaan. Niin tänäkin jouluna. Imelletty perunapuuro, keitetty peruna ja ruisleipä olivat ne merkittävimmät erot karppaajan arkipäivään. Meni siino toki jokunen joulupipari, joulutorttu ja suklaamakeinenkin. Eikä siinä sen kummempaa, kyllähän paksu kinkkusiivu sinapin kera reissumiehellä hyvältä maistuu. Se on kuulemma vielä erityisen terveellistä, sanovat että ihan oikeaa super-ruokaa.

Valitettavasti sain siitä super-ilmavaivatkin. Koska mokomaa ei ole koettu viime kevään jälkeen, on vaikea nähdä muuta syytä kuin tuo peruna ja/tai ruisleipä. Ilmavaivat ja suoraan sanottuna piereminen oli pari päivää sitä luokkaa että pieni kaasulaitos olisi ollut kateellinen sellaisista tuotoista. Jouluyönä ystävien ja sukulaisten kera pelatussa lautapelissä tosin sain useamman kerran syytteen geneven sopimuksen loukkaamisesta bio kemiallisten aseiden käyttäjänä. Kestin sen kuin mies. Pieni hinta pienistä iloista joulun aikaan. Kestin myös kunnialla tuon 4-5 päivän ripulin joka tosin aiheutti jo suurempaa tuskaa itsellekkin.

Muttei niin paljon pahaa ettei jotakin hyvääkin tullut pantua merkille. Kakkostyypin diabeetikkona ja totaalisesti lääkityksen lopettaneena panin merkille että piparit ja makeiset eivät aiheuttaneet kummempaa piikkiä verensokeriin ainakaan pidemmäksi aikaa. Jo maanataina oli paastosokeri taas alle kuuden. Tästä vedän sen johtopäätöksen, että vaikka tilanne ärtyisi niinkin pahaksi kuin se joskus allekirjoittaneella oli, on siitä mahdollisuus oikealla ruokavaliolla päästä parempaan suuntaan. Kun jatkuvaa altistusta hiilihydraateille ei kohtuuttomissa määrin ole, kestää keroppa tuon yksittäisen piikin tai herkuttelen huomattavasti aikaisempaa paremmin.

Suhtauduin aikaisemmin skeptisesti lukemiini kirjoituksiin siitä, että kakkostyypin diabeteksen voisi parantaa ruokavaliolla, ei vain poistaa oireita. Mutta nyt olen valmis tarkistamaan kantaani, huomattuani että selkeää parannusta insuliiniresistenssiin ja sokeriarvojen heilahteluun on havaittavissa. Tällaista asiaa pitäisi toki vakavasti tutkia enemmänkin mutta kuka siihen lähtisi kun vhh:takaan ei voi tutkia kun tälläisen epäterveellisen ruokavalion noudattaminen edes tutkimus tarkoituksessa on jotenkin väärin... asiantuntijoiden mielestä. Vähänpä he tuntuvat tietävän.

7 kommenttia :

 1. Itse en uskaltanut syödä viljajuttuja jouluna, kun pelkäsin vatsanväänteitä ja viikon kestävää älä-mene-kauas-vessasta-oloa.
  Karpit lanttu- ja porkkanalaatikot söin ja rosollit, ja maha pysyi kunnossa.
  Suklaa aiheutti ahmista, mutta lapset olivat onneksi kaverina ja söivät suklaat loppuun (sitä 80 % jäi, mutta se ei aiheuta ahmimista).

  VastaaPoista
 2. Eipä tee mieli leipää, oli se sen verran mielenkiintoinen muistutus siitä miksi karppaaminen on mulle hyvä juttu ;) Kovasti mielelläni palasin jo arki rutiineihin ja eväisiin joulun juhlinnan jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Sairaalassa kuultua:

  Potilas: verensokerini on 22 ja pitäisi lähteä syömään.

  Hoitaja: Oletko laskenut koskaan hiilihydraatteja?

  Potilas: En

  Hoitaja: Laske näin,leipäpala ja maitolasi kummatkin n.10g,peruna 5g ja jos otat kaksi perunaa se tekee 10g... siis pistä insuliinia sen verran, kuin näille eväille tarvitsee :(

  Ei siis puhettakaan, että ohjattaisiin syömään oikein, tai että sairaalan ruoat joskus olisivat sinne päinkään :( :(

  VastaaPoista
 4. Mulle sanottiin TYKSissä että mun diabetekseni on väistynyt, mutta alttius on. Nyt kun olen raskaana, saattaa arvot kuulema nousta, mutta aika näyttää. :) En uskaltanu jouluna syödä mitään laatikoita jne, koska oon niin pitkään ollu syömättä, että mieluiten en kärsi mistään vatsanväänteistä.

  CM

  VastaaPoista
 5. Voi Koltta-ystäväin,minäkin kokeilin oikein luomurukiistä sata vuotta vanhalla juurella tehtyä ruisleipää 2palaa ja voi taivas sitä paskan määrää ja niitä pieruja ja vatsanväänteitä.En ikimaailmassa laita mistään viljasta valmistettua tuotetta suuhuni,kyänäinno,sano tampereen likka

  VastaaPoista
 6. Minä olen aloitteleva karppaaja. Ennen joulua olin karpannut kolme viikkoa. Söin jouluna normaalia jouluruokaa, ja kyllä tuli huono olo. Olikohan syynä korkeat glukoosiarvot vai insuliiniarvot? Mistä tällaiset oireet johtuvat: lihassärkyä, heikotusta ja pahoinvointia? Ei ole diabetesta, ei ole ainakaan todettu. Liikalihavuuttakaan ei ole.

  VastaaPoista
 7. Kyllä se yleensä on gluteeniviljat, jotka vatsavaivoja aiheuttavat. Olethan perehtynyt gluteeniviljojen terveysvaikutuksiin (tai pikemminkin "sairausvaikutuksiin")? Tässä on lyhyt ja kätevä aloitus aiheeseen: http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny/ Mulla loppui viljojen jättämisen jälkeen kaikki vatsaongelmat ja yllättäin myös pahat kuukautiskivut! Satunnaisesta riisi- tai peruna-annoksesta ei tule vatsavaivoja, korkeintaan lievää turvotusta.

  -Laura

  VastaaPoista