keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Fosfaattikinkkua


Vielä 2011 esim. Taloussanomat uutisoi joulukinkuista: "Kävitkö kinkkuostoksilla? Ostit tyhjää ja syöt fosfaattia". 

Aihe oli tarpeellinen, sillä fosfaattien johdosta pahimmillaan jopa puolet joulukinkuista saattoi olla vettä. Oli siinä veden litrahinta melkein ravintola tasolla.

Mutta miten on tänä jouluna 2013. Tietävätkö edes teollisuudessa, mitä EU sanoo fosfaattien käytöstä:

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1333/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, elintarvikelisäaineista. Siirtymäaika päättyi 1.6.2013

E338 – E452  Fosforihappo – fosfaatit – di-, tri- ja poly­- fosfaatit

Asetuksessa (LIITE 2) sanotaan, että käyttö on sallittu "Ainoastaan kuivat jauhemaiset elintarvikkeet (esim. valmis­tusprosessissa kuivatut elintarvikkeet ja niiden seokset), lukuun ottamatta tämän liitteen A osassa olevassa taulukossa 1 lueteltuja elintarvikkeita." Ei sovi kinkku ainakaan tähän ryhmään suoraan, paitsi jos se on kuivattua ja jauhemaista mitä todellakin toivon että se ei ole ainakaan minun pöydässä.

Liitteen A taulukko 1 onkin sitten mielenkiintoista luettavaa, siellä on paljon tuoteryhmittäin tuotteita joihin sitä saa poikkeuksena  lisätä, mutta raakalihavalmisteissa se on sallittu vain ja ainoastaan "breakfast sausages" ja tähän ryhmään ei mielestäni joulukinkku kuulu. Joten kinkut on oltava fosfaatti vapaita 1.6.2013 jälkeen - siirtymäaika on siis päättynyt. 

Luvassa pitäisi siis olla fosfaatitonta joulukinkkua. Mutta jotenkin jää sellainen tunne että luopuuko kinkkumyyjä vedestä saamistaan voitoista ihan mukisematta. Tuskin, onhan veden lisäämiseksi muitakin keinoja kuin fosfaatit. Ainakin tällä hetkellä, mm. Atria rikkoo tätä asetusta varsin törkeästi. Siinä ne fosfaatit etiketissä komeilevat kissan kokoisilla kirjaimilla.

Mitä tekee valvova viranomainen. Istuu käsiensä päällä ja raapii persettään, miettien miten voisi vielä tehdä paremmin hallaa vaikkapa lemmikkien ruokia valmistaville tahoille. Ei näy, ei kuulu minkäänlaista reaktiota kun isot konsernit paskat välittävät EU asetuksista.


Lähetin Eviralle tiedustelun asiasta, jäämme odottamaan vastausta:


Arvoisa vastaanottaja, 
Asiani koskee EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUSTA (EY) N:o 1333/2008, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, elintarvikelisäaineista. Siirtymäaika päättyi 1.6.2013 
E338 – E452 Fosforihappo – fosfaatit – di-, tri- ja poly­ fosfaatit 
Asetuksessa sanotaan, että käyttö on sallittu "Ainoastaan kuivat jauhemaiset elintarvikkeet (esim. valmis­ tusprosessissa kuivatut elintarvikkeet ja niiden seokset), lukuun ottamatta tämän liitteen A osassa olevassa taulukossa 1 lueteltuja elintarvikkeita. Liitteen A taulukossa  1 mainitaan poikkeuksena että raakalihavalmisteissa se on sallittu vain ja ainoastaan "breakfast sausages". 
Kuitenkin tällä hetkellä lähes kaikissa kaupassa tarjolla olevissa joulukinkuissa on käytetty jotakin lisäainetta E 338–452 ja asia on myös suurimmassa osassa tuoteselosteita mainittu. 
Olisin kiinnostunut tietämään, miten tällainen piittaamattomuus EY asetuksia kohtaan saa jatkua kenenkään puuttumatta asiaan. 
Ystävällisin terveisin,
Mikko Pietarinen
Pälkäne
mikko@koltta.com

Lisäksi lähetin myös kyselyn parille ruokatalolle, liittyen kiellettyyn lisäaineeseen jota he edelleen käyttävät. 

Muutama vuosi sitten, eräs opiskelija teki opinnäytetyön nimenomaan kinkkujen fosfaattipitoisuuksista. Karua luettavaa sinänsä, vähiten mitattuja fosfaatteja oli... ylläri, Tanskalaisessa tuontikinkussa. Toki kotimaisetkin olivat niukin naukin siinä silloisten asetusten rajoissa, alle 5g fosfaattia per kilo. Tanskalaiset jäivät selvästi alle puoleen tästä. Hankalaksi menee tuo kotimaisten suosiminen kun aina tulee korville jostakin puskasta.

Fosfaattien käyttökielto tulee voimaan pyykinpesuaineissa vuoden 2013 kesäkuun lopussa ja astianpesuaineissa vuoden 2017 tammikuusta lähtien. Fosfaatteja käytetään pesuaineissa vähentämään veden kovuutta, mikä tehostaa puhdistamista. Fosfaatit aiheuttavat kuitenkin haittaa ympäristölle, sillä ne rehevöittävät vesistöjä.

Onhan se tosi hyvä että vesien rehevöitymistä rajoitetaan mutta tästä jää vähän sellainen maku että saa sitä suoleen laittaa vaikkei järveen saa. Jotenkin tulee taas sellainen olo että ihminen on vessanpönttöä huonommassa asemassa. Pöntöstä ei saa vetää alas ihan mitä sattuu mutta sisuksiinsa sitä saa laittaa jos se on ruokaan voittojen maksimoimiseksi lisätty.

Amerikkalaiset tutkijat ovat todenneet yhteyden liiallisen fosfaatinsaannin ja osteoporoosin välillä. Syynä on juuri lisäaineina käytettävät fosfaatit, jotka häiritsevät kalkki/fosfori tasapainoa. Suomalaiset tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että fosforihapolla ja polyfosfaateilla on voimakas kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä saostava ja sitova ominaisuus, joka estää niiden normaalia imeytymistä suolesta.

Professori Heikki Karppasen mukaan jo vuonna 2000 suomalaiset saivat ravintosuosituksiin perustuvien laskelmien mukaan 2,5 kertaa enemmän fosfaattia kuin kalkkia. Ihanteellinen kalkki/fosfori suhde olisi noin kahden suhde yhteen eli kaksi osaa kalkkia ja yksi osa fosforia.

3 kommenttia :

  1. Mahtavaa Koltta, taas kerran pelkkää asiaa! Varo vaan ettet joudu milleen listalle ;) kun alkaa sohimaan muurahaispesää...

    VastaaPoista
  2. No mutta sehän olis eräänlainen meriitti hyvin tehdystä työstä :)

    VastaaPoista
  3. Atrian kuluttajapalvelu vastasi kiitettävällä ripeydellä kyselyyni fosfaateista. Vesi tulee pysymään kinkuissa joko fosfaateilla tai tylysti suolalla.

    "Hyvä asiakkaamme

    Kiitos viestistänne Atrian kuluttajapalveluun. Joulukinkuille on haettu erityislupaa Eu komissiosta, käyttää fosfaatteja jatkossakin kinkkujen valmistuksessa. Hakemus on vielä käsittelyssä Eu komissiossa ja tämän väliajan on sallittua käyttää joulukinkussa fosfaatteja. Emme halua luopua Joulukinkussa fosfaattien käytöstä, koska muuten kinkkujen suolapitoisuus nousisi. Luomukinkussamme fosfaatteja ei käytetä. Kiitos antamistanne tiedoista."

    VastaaPoista