torstai 12. joulukuuta 2013

Liha


Joulukinkkua. Tai kalkkunaa jos kinkku ei maistu. Tästä tulikin mieleeni, että lokakuussa kun maailmaa parannettiin lihattomuudella, totesin sen olevan jokseenkin tekopyhää hurskastelua joka tuskin kuittaa 11 kuukauden lihan mättämistä muualla kuin omassa pienessä mielessä. Mutta nythän on oiva tilaisuus näyttää jokaisen omalla kohdallaan ettei se ollut tekopyhää. Joulu ilman lihaa ja kinkkua. Ei taida osanotto olla ihan samaa luokaa. 

Meitä A-luokan lihan syöjiä on paljon. Ilmeisesti paljon enemmän kuin lihattomia. Ja mielestäni jokainen saa mättää kupuunsa juuri sellaista tavaraa kuin haluaa, se ei ole minulta pois. Joskus olen tosin vähän piikitellyt kasvissyöjiä mutta en mitenkään pahantahtoisesti, vaikkakin toisinaan saa lukea aika kärkkäitäkin kommentteja siitä miten me lihansyöjät pilaamme maailman ja toimimme monessa muussakin suhteessa edesvastuuttomasti ja päin persettä.Laitetaan tähän muutama argumentti joilla on koitettu lihansyöjiä syyllistää vuosien saatossa.

1. Lihansyönti on julmaa eläimiä kohtaan.

Lihan syöminen ei ole eläinten oikeuksien vastakohta, ne eivät kumoa toisiaan. Päinvastoin varsin moni lihaa syövä haluaa, että lihaa on kohdeltu hyvin myös sen eläessä ja loppu on kivuton ja nopea. 

2. Eläimiä pitää kohdella yhtä hyvin kuin ihmisiä.

Tottakai meidän kuuluu olla huolissamme eläinten hyvinvoinnista, syömme niitä tai emme. Mutta ei eläintä tarvitse rinnastaa ihmiseen. Paitsi tietysti koiran omistajat joista moni inhimillistää lemmikkinsä ja samalla tekee sen elämästä tietämättää tavallista hankalampaa.

Tässä on vain kulttuurieroja, eläin kuitenkin on eläin eikä ihminen. Jossakin päin maailmaa eläimiä kohdellaan lemmikkeinä ja jopa perheenjäseninä. Samoja eläimiä kasvatetaan ravinnoksi toisella puolella maailmaa, eikä paikallinen ihminen siellä näe sitä mitenkään ongelmaksi vaikka joku toinen pitää niitä lemmikkeinä.

3. Tiedätkö mitä liha tekee sisuskaluillesi?

Jep, se täyttää mahan ja saa minut kylläiseksi. Ei se tee mitään muuta, se on vain ruokaa. Se ei kirjoita paljastuskertomuksia tai ryhdy suolessa kapinaan ja päätä pysyä sisällä kun on aika poistua kehosta. Sillä ei ole omaa tahtoa tai päätäntävaltaa. Se ei tee muuta kuin on ravintoa. Sillä ei ole missiota tai ylevää tarkoitusta parantaa maailmaa. Ruoka on ruokaa.

4. Eri kattaukset.

Kun kasvissyöjä vierailee lihansyöjän luona, odotetaan automaattisesti, että hänelle tarjotaan kasvisvaihtoehto. Kumma juttu, mutta kun lihansyöjä vierailee kasvissyöjän luona, ei saatanan varmasti ole tarjolla lihansyöjän vaihtoehtoa, ei IKINÄ. Ihme jalustalle kasvissyöjät nostavat itsensä. Ilmeisesti kasvissyöjät saavat sisuksiinsa jotain tappajabakteereja jo lihan valmistuksestakin. Tämäkö nyt on sitä tasa-arvoa taas kerran.

5. Lihantuotanto aiheuttaa suurta vahinkoa ympäristölle.

Aivan oikein. Kun voittojen maksimointi ja kustannusten leikkaukset ovat keskeisessä roolissa, ympäristö kärsii eniten. Kannattaa ehkä laatia kirje vaikka sille omalle kansanedustajalle, että tämäkin epäkohta saadaan korjattua. Ehkä jokaisen kannattaa ihan omalla kohdalla miettiä sitä lähituotannon ja luomun merkitystä niin kauan kuin se on olemassa. Eines konsernien tehtävä ei ole miettiä ympäristöä vaan maksimoida voitot.

6. Vihannes on pidempi sana kuin liha.

No shit Sherlock. Pihvi on nopeampi syödä kun ei mene niin paljon aikaa paskanpuhumiseen.

7. Pekoni, rasvainen tirisevä etova...Ei sitä voi ymmärtää jos sitä ei syö, ei se selittämällä siitä parane. Pekoni on kuningas lihajalosteissa, sitä pitää lähesty pää kumarassa ja nöyränä.

8. Jokainen on varmasti kuullut argumentin, ettei ihminen ole tarkoitettu lihansyöjäksi.

Ihminen on kehittynyt ylivoimaiseksi lajiksi juuri lihansyönnin ansiosta. Lihansyönnillä on ollut erityisen merkittävä rooli siinä, että aivot ovat kasvaneet isoiksi ja siinä miten ihmisen kommunikointikyky ja sosiaaliset taidot ovat kehittyneet. Ihminen ei olisi ilman näitä taitoja onnistunut koskaan metsästämään itseään huomattavast isompia ja nopeampia eläimiä ravinnokseen. Ilman lihansyöjien evoluutiota nykyiset kasvissyöjät eivät ehkä kykenisi edes keskustelemaan asiasta.9. On laiskuutta olla huolehtimatta sitä mistä ruoka tulee.

Valitettavasti kaikilla ei vain ole mahdollisuutta analysoida asioita ja varsinkaan ruokaa niin tarkasti, tai mitä tuotantoeläimille tapahtuu katseilta piilossa. Jos maailma olisi täydellinen, yksikään eläin missään ei joutuisi millään tavalla kärsimään, työn tehokkuus olisi 100% ja ihmiset olisivat terveempiä kuin koskaan ennen, kaikkien eläessä yli sata vuotiaiksi terveenä ja virkeänä.

Ikävää mutta maailma ei ole täydellinen. Alityöllistettyjä, työttömiä ja köyhyysrajan alapuolella eläviä on  kymmeniä ellei satoja miljoonia. Esimerkiksi sivistyksen kehdossa USA:ssa joka kuudes ihminen on jossain vaiheessa ruokapulassa. Ei ole jokaisella sitä yleellisyyttä käytössä, että voisi miettiä mistä ruoka tulee ja onko sen syöminen korrektia vai ei. Tai miten se käsitellään tai pakataan. Heidän suurin huolen aihe on onko ruokaa.

10. Ihminen on sitä mitä syö.

Luojan kiitos. Haluan olla lihaksikas ja muutenkin tiukkaa tavaraa. Tosin en muista syöneeni komeaa seksipetoa tällä viikolla joten siinä meni pohja tuolta yhtälöltä.


Minä en vastusta kasvissyöjiä. Arvostan yksilön vapautta itse päättää mitä suuhunsa laittaa. Ehkä juuri siksi olen myös varsin kyllästynyt siihen, että lihan syöjiltä odotetaan toistuvasti että he puolustelisivat kantaansa käyttäessään tätä samaa vapautta valita. Älkääpä siis viherpiipertäjät nousko parrikaadeille, ei ryhdytä sotimaan siitä kumpi on oikeassa ja kumpi väärässä koska mielestäni olette aivan mettässä mutta tämähän on nimenomaan mielipide asia, ei oikea tai väärä.

Sovitaanko niin että puolin jos toisin tuo loan heitto RIITTÄÄ. Tuo syyllistäminen lihan syönnistä tuntuu vain niin tyhmältä. Evoluution myötä on moni eläin kehittynyt nimenomaan tuotantoeläimeksi eikä edes pärjäisi ilman ihmisen huolenpitoa. Pitäisikö esim. lehmät tappaa sukupuuttoon kun niistä ei kukaan olisi enää huolehtimassa. Vai ottaako joku kaiken karjan lemmikeiksi.

Epätäydellisessä maailmassa meillä kotimaassa ollaan eläinten oikeuksissa kuitenkin verrattaen hyvällä mallilla. On myös vapaus olla kasvis- lihan- tai sekasyöjä miten itse haluaa. Asiat voisi olla paljon huonomminkin kuin ovat.

  

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti