lauantai 11. tammikuuta 2014

Tavoitteet


Vuoden vaihtumisen myötä moni aloittaa jälleen uudelleen. Terveemmät elämäntavat, paremman tai ainakin erilaisen ruokavalion. Jotkut luopuvat tupakoinnista ja/tai alkoholista. Hyviä aikomuksia ja tavoitteita, jotka turhauttavan usein sitten päätyvät unholaan.

Usein lähtökohdat ovat vain harhaanjohtavat. Media luo kuvaa ihanne miehestä ja naisesta. Naisen pitää olla pitkä, hoikka, kaunis ja muodot kohdillaan. Mihen taas pitää olla lihaksikas, liikunnallinen ja sixpäkki virheettömässä kunnossa.


Kun tälleiset tavoitteet asettaa itselleen, pitää myös olla valmis tajuamaan miten paljon aikaa ja vaivaa tuo tavoite vaatii. Ei ne mallipojat ja tytöt ole niihin lehtikuviin päästäkseen istuskelleet iltaa mäkkärissä tai pirtelöbaarissa. Kovan työn ja itsekurin takana ovat olleet ja aikaa on kulunut puhumattakaan siitä, että kaikesta siitä vaivasta huolimatta nuo kuvat on usein manipuloimalla vähän vielä korjailtu vastaamaan päätoimittajan tavoitteita.

Uudenvuodenlupaus voisi siis yhtä hyvin olla: Pyrin johonkin joka ei ole mahdollista kuin yhdelle miljoonasta ja sittenkin phoshoppia tarvitaan valokuvia muokkaamaan sopiviksi. No onhan se hyvä että on tavoitteita, ketä realistisuus kiinnostaa.

Kuitenkin tuohon varsin hyvää tarkoittavaan lupaukseen ja aikomukseen olisi hyvä liittää pieni lisäys. Tavoite on olla vähän paremmassa kunnossa ja elopainossa kuin aikaisemmin. Ei tavoitteen tarvitse olla orionin tähtikuviossa jos haluaa jalat irti maasta. Ei ole pakko tavoitella kaukaisinta vaihtoehtoa ensimmäiseksi. Askel kerrallaan kävelemäänkin opitaan. Bolttia myöten kovatkin juoksijat ovat alussa olleet vaippoihinsa paskovia konttaajia. Eikä Bolttikaan vetäissyt satasen maailmanennätystä heti parin ensimmäisen askeleen jälkeen.

Kun ensimmäinen tavoite on realistisesti saavutettavissa, voi tavoitetta aina nostaa korkeammalle jos se ensimmäinen oli "liian" helppo. Tavoitteen korottaminen tietäen että se on mahdollista, on paljon palkitsevampaa kuin epärealistisen tavoitteen laskeminen alaspäin pikkuhiljaa huomattuaan ettei minusta tullutkaan mr tai miss maailmaa.

Tavoitteita pitää olla. Niiden pitää olla myös käytännön tasolla saavutettavissa, muuten tavoite pysyy aina tavoittamattomissa eikä se palkitse koskaan. Tänä vuonna hitusen paremmin kuin viime vuonna. Ensi vuonna sitten vielä vähän paremmin kuin tänävuonna.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti