maanantai 27. tammikuuta 2014

Elämän nektari


Tästä puhutaan paljon. Varsinkin uusille karppaajille muistutetaan juomisen tärkeydestä. 50-70% ihmisen painosta on vettä. Se vaihtelee ja jos on enemmän rasvaa, prosenttiosuus laskee. Rasvan joukossa on vähemmän vettä kuin muissa soluissa, noin 20%. Toisaalta se, että rasvasoluissakin on vettä usein unohdetaan, kun lasketaan, paljonko kaloreita tarvitsee polttaa.

Vedestä 2/3 on solujen sisällä ja loput soluja ympäröivässä ulkoisessa nesteessä. Nestettä soluissa sitoo kalium ja vastaavasti solun ulkoisessa nesteessä natrium, ja veriplasmassa natriumin lisäksi proteiinit. Kaikki solujen aineenvaihduntareaktiot tapahtuvat vesiliuoksessa. Siksi veden määrä ja koostumus solujen sisällä ja ulkopuolella säilyvät lähes vakioina, ja ovat hormonaalisen säätelyn alaisia.


Vesi on välttämätön kaikille fysiologisille toiminnoille. Jos elimistö menettää vettä 2-5 %, työkyky heikkenee merkittävästi, jopa yli kolmanneksen. Noin 20 % veden menetys johtaa aikuisella ihmisellä kuolemaan. Pikkulapsille jo 13-16 %:n veden hukka on hengenvaarallinen.

Suhteellisen suuri määrä nestettä käytetään ruuansulatuksessa, jossa ruokamassaan sekoitetaan veteen liuenneina erilaisia entsyymejä ja muista ruuansulatusnesteitä. Ruuansulatuskanavaan erittyy 7 – 10 litraa nestettä joka vuorokausi. Ruokamassa on ohutsuolessa erittäin nestepitoista vellimäistä litkua, josta ylimääräinen vesi imeytyy pois paksussa suolessa. Toisaalta taas paksusuolessa on oltava nestettä riittävästi ummetuksen välttämiseksi. Riittävä nesteiden nauttiminen auttaa ummetuksen välttämisessä. 

On myös hyvä tietää, että kovilla pakkasilla syntyy erityisen helposti nestevajausta, sillä pakkasilma on kuivaa ja neste haihtuu tästä syystä tavallista tehokkaammin hengityksen mukana keuhkoista, ja myös iholta hiki haihtuu erityisen nopeasti. Pakkasilla siis pitäisi juoda enemmän.

Liiallisen vedenjuonnin seuraukset


Vettä voi juoda liikaa, ja ennen kuolemaa oireena usein on tajunnan menetys. Normaalin ihmisen ei tarvitse olla huolissaan veden juonnistaan, yleensä kuolemat vedenjuonnin seurauksena liittyvät vedenjuontikilpailuihin, tai siihen, että yksilö jostain kumman syystä, esimerkiksi psyykkisen häiriön johdosta, yrittää juoda suuren määrän vettä lyhyessä ajassa. Varsinainen syy vedenjuonnin vaarallisuuteen ei kuitenkaan ole veden myrkyllisyys, vaan se, että liika veden juonti muuttaa ihmisen elektrolyyttitasapainoa.

Jos juo yli 3 % painostaan vettä, niin olisi suotavaa, että vesi sisältäisi elektrolyyttejä, ja olisi esimerkiksi kivennäisvettä. Urheilijoilla nestehukka voi kuumuuden ja fyysisen suorituksen vuoksi olla suuri, ja urheilijat käyttävät ns. urheilujuomia nestetasapainon palauttamiseen. Juomien sisältämiä kivennäisaineita ovat natrium ja ainakin osa seuraavista: kalium, magnesium ja kloori.

On terveellistä juoda riittävästi, muttei koko vuorokauden annosta yhdellä kertaa. Terveellä ihmisellä elimistö osaa ohjata liiallisen veden ulos elimistöstä virtsan mukana. Tästä syystä vuorokaudessa voi juoda useammankin litran yli tarpeen. Tyhjästä taas on paha nyhjäistä joten liian vähäinen veden juonti on haitallisempaa. Koska vettä poistuu ihmisessä monella tavalla, ihminen tarvitsee elääkseen jatkuvasti merkittäviä määriä vettä. 

Ihminen kuolee ensimmäisenä hapenpuutteeseen (minuuteissa), sitten vedenpuutteeseen (vuorokausia) ja ravinnonpuutteeseen vasta viikkojen tai kuukausien jälkeen. Tästä saadaan hyvä rytmi. Joka minuutti tarvitsee hengittää. Vettä riittävästi vuorokaudessa ja ravintoa riittävästi viikossa. Esim. ravintoa ei tarvitse joka minuutti kuten ei vettäkään. Tai edes joka tunti.

No paljonko sitten on riittävästi?


Janon tunne ilmoittaa elimistömme tarpeesta saada juotavaa. Olisi kuitenkin hyvä juoda jo ennen kuin on janoinen, koska jano merkitsee jo pientä nestevajausta. Päivittäin juomia tulisi nauttia ainakin noin 2–3 litraa muttei kaksinkertainenkaan määrä vuorokaudessa ole vielä liikaa. Toki hyvin kevyt ihminen tarvitsee vähemmän kuin todella painava. Juominen on hyvä aloittaa heti aamusta ja juoda pitäisi tasaisesti koko päivän ajan. Kiinteänkin ravinnon mukana tulee useinmiten yli litran verran vettä vuorokaudessa.

Ja veden lisäksi myös suola täytyy olla tasapainossa.


Missimalli Karita Tykkä eli omaa sukua Karita Tuomola kuvasi lehtihaastattelussa , miten hän joutui vakaviin ongelmiin elektrolyyttitasapainonsa kanssa. ”Olin karttanut suolan syöntiä siitä syystä, että kaikissa lehdissä varoitettiin sen epäterveellisyydestä, Treenatessani kuntosalilla join pelkkää vettä ja hikoilin, jolloin viimeisetkin suolat lähtivät. Natrimumtasapaino järkkyi niin pahasti, että minulta meni taju. En ollut pitkään tajuton, mutta minut pidettiin kolme vuorokutta tarkoituksella nukutettuna, jotta elimistön suolataso saatiin rauhassa nostetuksi.” 

Ruokasuolaa ei siis kannata liikaa välttää, varsinkaan jos ei kärsi korkeasta verenpaineesta. Ruokasuola ei myöskään aiheuta korkeaa verenpainetta kaikille ihmisille, vaan vain kolmasosa ihmisistä on sellaisia, joilla liiallinen suolan nauttiminen johtaa verenpaineen nousuun. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti