tiistai 21. tammikuuta 2014

Asiantuntijoille


Arvoisa ravitsemuksen asiantuntija jolta pyydetään kommentteja karppauksesta. Ennenkuin päästelet suustasi sammakoita, jotka saavat ennenkaikkea itsesi näyttämään täydeltä idiootilta, suosittelen tutustumaan aiheeseen josta aiot lausuntojasi päästellä.

Karppaus (vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja on muitakin ), suomennettu lyhenteestä LCHF (Low Carb, High Fat)  ei tarkoita että syödään täysin ilman hiilihydraatteja. Se ei myöskään tarkoita että korvataan hiilihydraatit proteiinilla. Lyhykäisesti sanottuna se tarkoittaa hiilihydraattien vähentämistä ja terveellisten luonnon rasvojen lisäämistä. Pääsääntöisesti proteiinimäärät pidetään ennallaan tai koitetaan asettaa ne 1-1,5 grammaan per tavoitepainokilo. Kovaa treenaavilla tämäkin on ihan jotain muuta. Yksi muotti ei sovi kaikille.

Terveelliset luonnon rasvat eivät taas tarkoita margariineja tai rypsiöljyjä. Ne tarkoittavat lihansta, kanasta ja kalasta luonnostaan saatavia rasvoja sekä voita. Mukaan lasketaan myös kasvikunnasta tulevia rasvoja esim. pähkinöistä, oliivista ja kookoksesta. Muitakin on paljon, tosin rypsit ja rapsit eivät tähän ryhmään kuulu.

Karppauksessa ei ole mitään äärimmäistä. Siihen ei ole olemassa yhtä oikeaa reseptiä. Paljon liikkuvalle VHH on ihan eri määrä hiilihydraatteja kuin vähän liikkuvalle. Tärkeämpää kuin laskea montako grammaa niitä hiilihydraatteja tulee, on laskea kuinka suuri osuus prosentteina päivittäisestä energiasta on hiilihydraatteja. Huippu-urheilijoitakin on VHH:lla mutta MM tason urheilijan hiilihydraatti määrät ovat jotain ihan muuta kuin sohvaperunana. Samoin on päivittäisen energiamäärän kanssa. 

Karppaukselle ja muille VHH ruokavalioille periaatteessa yhteistä on hiilihydraattien vähentäminen, rasvojen lisääminen ja erityisesti täysin turhien tärkkelysten ja usein myös viljatuotteiden vähentäminen tai kokonaan karsiminen ruokavaliosta. Hiilihydraattien määrälle ei ole mitään ohjekirjaa, sopiva määrä on jokaisen itse itselleen asetettava tai haettava. Niitä pitää lisätä jos liian vähäinen määrä ei tunnu hyvältä mutta sitä sopivaa määrää ei mikään ohjekirja pysty kertomaan.


Suurin osa karppaajista kertoo syövänsä enemmän kasviksia kuin ennen karppausta mutta tätä ei juurikaan huomioida, karppaus on kirosana samalla tavoin kuin tupakointi ja sitä vastaan on hyökättävä hampaisiin saakka aseistautuneena. Tosin mediassa asiantuntijoiden aseet ovat olleet lähinnä vesipyssyjä juurikin siksi etteivät PÄÄSÄÄNTÖISESTI edes tiedä mistä lausuntojaan nakkelevat. Mutta julkisuushan on lienee aina hyvä asia vaikka sitten munaisikin itsensä.


Pelottavinta karppaus on lääketehtaille sekä laihdutusbisnekselle. Toki on paljon niitäkin jotka karppaavat vain hetkellisesti ja lopettavat, mutta ilmeisesti liian paljon on niitä jotka onnistuvat pysyvästi. Bisneksen kannalta jokainen jolla jojoilu loppuu pysyvän ruokavaliomuutoksen myötä, on menetetty potentiaalinen asiakas. Pysyvä painon pudotus on usein myös selkeästi vähentänyt erinäisten kalliidenkin lääkkeiden tarvetta.

Karppaamalla painonsa pudottanut ja sopivana pitävä henkilö ei enää jojoile, hän on tehnyt viimeisen laihdutuksen elämässään toisin kuin ne, jotka vuodesta toiseen pudottavat kymmenisen kiloa ja sitten saavat sen takaisin. Heissä riittää bisnekselle potentiaalia. Ovat aina valmiita kokeilemaan uusia jippoja joilla pääsisi siitä missä aita on matalin. Eivät huomaa että siinä kohtaa ojakin on syvimmillään.

2 kommenttia :

  1. Iso käsi ja suuri sydän tähän! Samalla asialla. :D

    -Massu, kohtalotoveri.

    VastaaPoista
  2. Olen myös eräänkin kerran ihmetellyt minkälaisia "asiantuntijoita" haastatellaan kun kommentoidusta asiasta ei ole edes perustietoja. Onko niin, kun on siunattu asiantuntijatittelillä, vastuu tiedon hankintaan loppuu ja voi laukoa mitä tahansa. Odottelen myös mielenkiinnolla tämän mediahiljaisuuden loppumista, mitä tuoneekaan tullessaan.....tai no kyllähän me sen tiedämme..."karppaaminen on vaarallista, kolesteroli kohoaa, sydänkohtaukset lisääntyy, DM2 lisääntyy, Itämeri saastuu" ja karppaajat senkun porskuttaa. Aurinkoista kevättä kaikille porskuttajille

    VastaaPoista