torstai 21. marraskuuta 2013

Buumi?


Leipätiedotuksen mielestä karppaus buumi on loppumassa. Perusteena on se, ettei karppausleivät käy kaupaksi ja poistuvat valikoimista kiihtyvää tahtia. Tosiasiahan on se, ettei karppausleipä ole kovin monelle karppaajalle sopinut nimestään huolimatta. Viljan osuutta ei ole laskettu riittävästi joten hiilihydraatteja on aivan liikaa. Karppia siinä on lähinnä nimi.

Ei, en ole koskaan ostanut karppileipää, mutta olen sitä kyllä maistanut kun on tarjottu. Leipää mikä leipää, ei siinä sen kummempaa mutta valitettavasti liikaa hiilihydraatteja minun verensokerin käsiteltäväksi. Jos se jollekulle sopii, mikäs siinä.

Finriski tutkimuksen mukaan karppaajien määrä on noususuuntainen. Voihan asian niinkin tietysti ajatella. Karppausta kun on niin monenlaista. Yhteinen tekijä niille on hiilihydraattien vähentäminen. Tosin on paljon niitäkin jotka puhuvat ja jopa luulevat karppaavansa mutta todellisuudessa ovat jollakin mutanttidietillä jolle ominaista on hiilihydraattien vähentäminen, edelleen rasvan karttaminen ja kalorien sokea tuijottaminen. Eikä se yleensä tunnu toimivan kun ei jaksa. No milläs sitä jaksaa jos ei energiaa saa mistään.

Oma näkemykseni on, ettei karppaus edes ole mikään buumi niille jotka siitä ovat saaneet terveyshyötyjä. Se on jotakin mistä ei ole edes halua palata entiseen koska se on osoittautunut hyväksi ja toimivaksi. Useinmiten epäonnistumisista kertovat uutiset osoittautuvat hölynpölyksi jos siltä osin miten on kuviteltu karpattavan ja sitten siinä on epäonnistuttu. Epäonnitumiseen on helppo resepti. Ottamatta asioista selvää, karttamalla "kovia" rasvoja ja pitämällä tiukasti kiinni "terveellisestä" rukiista ja rypsistä. Siinä on valmis epäonnistumisresepti "karppaamiselle". Kun ryhdytään tuumasta toimeen ottamatta selvää edes perus asioista, on aikamoiset arpajaiset käynnissä siitä miten voisi voittaa. Ja onnistumismahdollisuudet taitaa olla lottovoiton kanssa samoilla viivoilla.

Leipä tiedotus sekä Finriski ovat molemmat väärässä. Todellisuudessa karppaajia lienee yhtä paljon kuin aikaisemminkin. Onnistujat jatkavat porskuttamista. Uusia kokeilijoita tulee ja menee. Hyvä puoli on se, että aina uusien kokeilijoiden joukossa on niitäkin jotka onnistuvat ja motivoivat sekä itseään, että muita jatkamaan. On myös niitä jotka syystä tai toisesta lipsuvat pikkuhiljaa takaisin entiseen. Eli kokonaismäärät tuskin hurjasti ovat viime aikoina muuttuneet.

Edelleen leipä- ynm. tahoilla on kova yritys väittää karppaamista ohimeneväksi buumiksi. Heille kaikille olisi elämä paljon helpompaa kun hyväksyisivät tosiasiat ja ryhtyisivät jatkamaan elämäänsä sen mukaisesti. Karppaus on tullut jäädäkseen, johtuen aivan puhtaasti se positiivisista vaikutuksista elävässä elämässä karppaajien itsensä kertomana. Niitä on vaikea leipäpropagandalla vesittää.

Leipätiedotus on ottanut ilmeisesti epätoivoiseksi kohderyhmäkseen juuri karppaajat, jotka ovat pääosin luopuneet viljatuotteista kokonaan. Tyhjänpäiväinen lätina kuitujen pakkosaannista ja leivän terveellisyydestä ei paljon lohduta jos vatsa ei viljoja kestä. Se ei silloin kestä sanoi tiedottaja aivan mitä tahansa. Ja mitä kuitujen määriin tulee, paljon kuituja tarvitsevat vain ne jotka koittavat sitä viljamössöä saada suolestaan läpi. Karpin suoli toimii aivan mainiosti vähän vähemmillä mutta paremmilla kuitutuotteilla.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti