torstai 28. marraskuuta 2013

Marraskuulta

Margariinia ? Ei vaan satularasvaa.
Voi on aiheettomasti kriminalisoitu. Tätä on nykytietämyksen valossa enää vaikea edes virallisen tahon kiistää, sen verran vahva näyttö on asiasta jo olemassa. Viimeaikaiset uutiset kertovat, että rasvattomasta hypestä huolimatta Suomi on kärkimaita sydäntautikuolleisuuden saralla. Tarvitaanko joku oikein professori tason asiantuntija toteamaan että rasvattomuus ei siis ole auttanut asiaa mutta diabeetikoita se on tuottanut sitten senkin edestä. Puhumattakaan muista vaivoista, jotka liittyvät esimerkiksi rasvaliukoisten vitamiinien heikkoon imeytymiseen ilman ravintorasvaa.

Päinvastoin kuin kansan on annettu ymmärtää, Australialainen tutkimus osoittaa, että kasvirasvat lisäävät kuolleisuutta niihin verrattuna jotka käyttävät eläinrasvoja. Kyseisessä tutkimuksessa ei poikkeuksellisesti keskitytty kolesteroliarvojen mittaamiseen vaan verrattiin nimenomaan kasvirasvaa ja eläinrasvaa käyttävien tilannetta toisiinsa. Näyttö siitä, että margariini vie ennenaikaiseen hautaan on kiistaton. Tutkimuslinkki


Voin tie pöytään on hyvin selkeä. On lehmä, josta saadaan maitoa. Sitten on maito josta kirnutaan voita. Se on valmis käytettäväksi. Ei lisäaineita, ei kemiallisia prosesseja, ei korkeita lämpötiloja.
 


Margariinilla on vähän toisenlainen reitti, sitä ei aivan yhtä helposti esitetä.

- Öljyä sisältävät siemenet, pähkinät tai pavut jauhetaan ja niistä poistetaan öljy erilaisten liuottimien avulla, joista yleisimpiä ovat heksaani ja heptaani (bensiinissä esiintyvä hiilivety).

- Liuotin poistetaan seoksesta höyryttämällä seos noin 150 asteen lämpötilassa.

- Öljy valkaistaan eli siitä poistetaan väriaineita (lehtivihreä ja beetakaroteeni) erilaisilla suodatusmenetelmillä tai 110 asteen lämpökäsittelyllä.

- Hajujen poistamiseksi kuuma öljy käsitellään korkeassa alipaineessa 30-60 minuutin ajan. Prosessissa käytetään hyvin korkeaa 240-270 asteen lämpötilaa.

- Öljystä riippuen siitä voidaan myös poistaa lesitiini ja se voidaan puhdistaa lipeäkivellä. Lipeäkivi muodostaa öljyyn saippua-aineita, joiden poisto tarvitsee lisäkäsittelyitä.

- Mahdollinen talvikäsittely käsittää öljyn jäähdyttämisen ja suodattamisen, jonka seurauksena öljy ei saostu jääkaappisäilytyksen aikana. Lopputuloksena on kirkas, varsin stabiili ja melkein mauton öljy valmiina vietäväksi kaupan hyllylle myyntiin tai raaka-aineeksi margariiniteollisuudelle. 


Margariinin valmistamiseksi öljy tarvitsee vielä lisäkäsittelyn:

- Vertauskuvallisesti voidaan ajatella että ennen vaihtoesteröintiä kasvirasva on sykkyrällä olevaa ”spagettia”, ja spagettinauhojen välillä on paljon tilaa. Vaihtoesteröinti auttaa tätä ”spagettia” järjestäytymään limittäis-lomittain, jolloin muodostuu tiivis ja pitävä rakenne.
Vaihtoesteröinnissä käytetään katalyyttinä natriumetylaattia, lämpötila on 110 °C ja paine 10 megabaaria. Aikaa vaihtoesteröintiin kuluu 10–30 minuuttia

- Jotta margariinille saataisiin puoleensa vetävä voita muistuttava ulkonäkö sekä ”vitamiinirikas” koostumus, joudutaan siihen lisäksi lisäämään erilaisia lisäaineita ja keinotekoisia vitamiineja.

- Seosta aletaan kiteyttää eli jäähdyttää samalla voimakkaasti sekoittaen. Kun rasva-vesiseos jäähtyy alle 20-asteiseksi, se muuttuu jähmeäksi ja lopulta juoksevasta kiinteäksi, sillä kasvirasva kiteytyy mikroskooppisten vesipisaroiden ympärille estäen vesipisaroiden ja pehmeän öljyn liikkumisen. Massan vaivaamista ja kiteyttämistä jatketaan vielä hetken aikaa, kunnes rasvakiteistä tulee niin pieniä, ettei niitä voi havaita silmin tai suussa margariinia maistaessa.

Nyt tämä teveellinen massa (vituttoman lehmän voi) on valmis pakattavaksi ja tarjoiltavaksi sinulle ja lapsillesi. Diesel auton omistajien harmiksi, margariini sellaisenaan ei sovi polttoaineeksi jäykkyytensä vuoksi. Mutta prosessia aavistus muuttamalla siitä saadaan oikein hyvä polttoaine joka sopii lähes kaikkii dieselmoottoreihin. Verottaja tosin on huolehtinut meillä siitä, ettei sellaisella polttoaineella kannata ajaa, vaikka se olisi huomattavasti parempi vaihtoehto kuin yleisesti käytetty raakaöljyyn perustuva diesel.


Mutta "terveellinen" margariini, jos se kerran sopii dieselautoon niin tottakai se on hyväksi myös ihmiselle. Vanha kansa sanoi että silmät ja aivot tarvitsevat rasvaa. Eivät olleet ihan väärässä. Jo -40 luvulla pohjoisen metsätyömies tiesi sen, ettei mies jaksa työpäivää aamuhämärästä iltapimeään jos ei pöydässä ole kunnon rasvaa.

Yhdysvaltalaisen neurologi David Perlmutter väittää, että hiilihydraattipitoinen ruokavalio on aivojen surma. Tuoreessa Journal of Alzheimer’s Disease –julkaisussa mainittiin erikseen tutkimus joka tukee Perlmutterin väitettä. Tutkimuksessa havaittiin, että yli 70-vuotialla ihmisillä oli 42 prosenttia pienemmät mahdollisuudet sairastua kognitiivisiin kykyihin vaikuttaviin sairauksiin jos he noudattavat LCHF (vähähiilihydraattista, rasvaista) ruokavaliota.

Tutkimus antaa tukea myös muille tutkimuksille jotka ovat ehdotelleet sitä mahdollisuutta, että Alzheimer on itse asiassa yksi muoto diabeteksestä, aiheutuen liiasta pitkäaikaisesta altistumisesta hiilihydraateille. Useammassa tutkimuksessa onkin tultu johtopäätökseen, että 60% energiansaannista hiilihydraatteina on täysin metsässä. Oikea, terveellinen prosentti olisikin 5-20 luokkaa.

Ravinnolla on keskeinen merkitys aivojen monimutkaisen verkoston toiminnalle ja aivoterveydelle. Sekä neuronit eli hermosolut että viestiä vievät aivojen välittäjäaineet muodostuvat ravintotekijöistä. Ravinto vaikuttavaa lisäksi immuniteettiin eli vastustuskykyyn, mielialaan (esim.masennus, aggressiivisuus), hormonitoimintaan, lisääntymiskykyyn, syöpien kehittymiseen, perimään, unen laatuun, jaksamiseen jne... Keskeisin tekijä on ravinnon vaikutus suolistoon ja aineenvaihduntaan, jossa muodostuu jopa 80% immuniteetistamme. Immuniteettijärjestelmäsi toimiessa huonosti sairastut.

Jostakin kumman syystä mm. masennus, jaksaminen, vatsan toiminta ja yleinen virkeys ovat juuri niitä asioita joita VHH:lle siirtyneet ihmiset ovat huomanneet positiivisina vaikutuksina. Kun tuota asiaa vähän tarkemmin ajattelee niin en todellakaan enää ihmettele miksi.

2 kommenttia :

  1. Näinpä. Ja voit kuvitella, kun naapurin maitotilalta hakee vastalypsetyn maidon, separoi sen kermaksi, hapattaa ja kirnuaa voiksi. Pesee kirnupiimän(todella herkku) ja suolaa aikaansaannoksen, on käsissäsi(ja vatsassa) varsinaista superherkkua.

    VastaaPoista
  2. ^Superfood, kelpais mullekin :)

    VastaaPoista