lauantai 25. tammikuuta 2014

Liha puhuu


Ei saatana mene jakeluun jokun helvetin Fogelholmin aivopierut. "Aikuinen ihminen ei tarvitse lihaa", professori toteaa. Mitä kohtaa faktasta "ihminen on sekasyöjä" professori ei ole ymmärtänyt. Sekasyöjä tarkoittaa, että ihminen pystyy hyödyntämään niin liha- kuin kasvikunnan tuotteita. Esi-ihmisellä tuo on tietysti tarkoittanut sitä, että voidaan hyödyntää sitä mitä kulloinkin on saatavilla. Muttei se edelleenkään tarkoita sitä että pitäisi tyytyä vain toiseen.

Jos joku vielä epäröi että onkohan se ihminen sittenkään sekasyöjä, niin vilkaisu hampaisiin selvittää tämän kysymyksen. Ihmisen etuhampaat ovat kehittyneet tyypillisesti lihan leikkaamiseen, kun taas poskihampaat ovat kehittyneet kasvisten hienontamiseen. Ihminen on luonnostaan siis sekasyöjä, eli syö sekä lihaa että kasviksia. Tätä tukee myös muut ruuansulatuselimistön ominaisuudet, ruuansulatuselimistömme on sopeutunut sekasyöntiin. Ero moniin puhtaisiin kasvissyöjiin ihmislajilla on siinä, että ihminen ei pysty hyödyntämään lainkaan selluloosaa. 



Lihassa on kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot helposti käytettävässä muodossa. Amino hapot muodostavat proteiineja ja niitä on kaikkiaan 20 erilaista. Yhdeksää näistä aminohapoista elimistö ei kykene itse valmistamaan, vaan ne on saatava ravinnosta (essential amino acids). Loput yksitoista (non-essential amino acids) valmistuvat muista aminohapoista, sekä hiiltä ja typpeä sisältävistä yhdisteistä. 

Säännöllisesti eläinperäisiä tuotteita nauttivan ei tarvitse huolehtia välttämättömistä aminohapoista, koska suusta sisään menevä tavara sisältää kaiken jo itsessään. Liha ja B-ryhmän vitamiinit kulkevat käsikädessä. B-ryhmään kuuluvat B1 (tiamiini), B2 (riboflaviini), B3 (niasiini), B5 (pantoteenihappo), B6 (pyridoksiini), B7 (folaatti/foolihappo), B9 (biotiini) ja B12 (kobalamiini).

Myös tällaisen aivopierun livautti prohvessoori iltalehdelle: "ainoastaan kasvava lapsi ja nuori voi hyötyä lihan sisältämästä raudasta, mutta aikuisten kohdalla punaisen lihan syöminen ei ole välttämätöntä." Anemiasta ei liene siis mitään haittaa, koska rautaa ei ole aikuisena enää tarpeen saada.

Rauta on yksi merkittävistä hivenaineista, jonka saannissa sekasyöjät päihittävät kasvissyöjät kuusi nolla. Rautaa esiintyy kahdessa muodossa; on eläinkunnasta saatavaa hemirautaa ja kasvikunnasta saatavaa ei-hemirautaa. Hemiraudan imeytyminen on aivan ensiluokkaista ei-hemiraudan imeytymiseen verrattuna. Koska rauta on muutenkin huono imeytyjä, on aivan päivänselvää, miksi raudanpuutosanemia on niin yleistä juuri kasvissyöjien keskuudessa. 

Makromineraaleiksi kutsutaan sellaisia mineraaleja, joita tarvitaan yli 100mg vuorokaudessa. Tähän sarjaan kuuluu kuusikko kalsium, magnesium, fosfori, kalium, natrium ja kloridi. Kiinnostavaa sinänsä että kaikkia makromineraaleja saa juurikin laajasta valikoimasta eri eläinkunnan tuotteita. 

Vielä kun muistetaan se fakta, että sekä euroopassa että aasiassa tehdyn tutkimuksen mukaan vähiten ja eniten punaista lihaa syövät ääripäät elävät keskimäärin yhtä pitkään, EI OLE minkäänlaista ravitsemuksellista tai terveydellistä perustetta tukemaan professori Fogelholmin mielipidettä lihan käytön suosituksista. Mielipiteet on kuin pieru. Jokaisella omansa.

"Eniten lihaa syövät nauttivat vähiten kasviksia", professori kertoi Ravitsemusneuvottelukunnan tiedotustilaisuudessa torstaina. Nyt en enää kestä. VOI VITTU MITÄ PASKAA. Syön lähes päivittäin lihaa. siis ainakin 5 kertaa viikossa. Ja koskaan elämäni aikana en ole syönyt yhtä paljon kasviksia kuin nykyään. Samaa kuuluvat sanovan suurin osa karppaajista. Kasvisten määrä lisääntyy kun niillä korvataan tarpeettomat hiilihydraatit.

Ihminen toimii täysteholla silloin, kun ruokavalio koostuu sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista tasapuolisesti ja kun eri lähteistä saatavat ruoka-aineet tukevat toinen toisiaan. Terveellisessä ruokavaliossa kasvikset, vihannekset ja marjat kulkevat käsi kädessä ja toiselle reunalle lautasta kuuluvat lihat (myös kana), kalat, kananmunat, sekä erityisesti maksa, oliiviöljy, voi, kookosrasva, pähkinät, siemenet ja täysrasvaiset maitotuotteet. Muistakaa siis monipuolisuus ja viitatkaa kintaalla professorin ehdotuksille jättää liha pois lautaselta vain jonkun markkinavoimien laatiman suosituksen vuoksi. 

2 kommenttia :

  1. Täyttä asiaa Koltalta!!
    Jos ravitsemussuosituksien antajat ovat tällä tasolla niin VOI VOI!
    Kuitenkin niihin suuri osa kansasta uskoo ja luottaa, Ei se ihme jos diabetes on saanut sellaiset mittasuhteet ja aina vaan pahenee.

    VastaaPoista
  2. http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=skr00030

    "Rautaa on runsaimmin lihassa, veriruoissa sekä täysjyväviljassa. Lihan ja veren sisältämä hemirauta imeytyy paremmin kuin kasviperäisten ruokien sisältämä rauta. C-vitamiini parantaa viljan ja kasvisten raudan imeytymistä. Raudan imeytymistä heikentävät teen ja kahvin tanniinit ja jossakin määrin myös maitotuotteiden samanaikainen nauttiminen. Suomessa lihan kulutus on suurentunut vähitellen ja C-vitamiinin saanti on parantunut selvästi sekä vihannesten että hedelmien kulutuksen lisäännyttyä huomattavasti 1970- ja 1980-luvuilla. Tämän kehityksen vuoksi sekä raudan saanti että sen hyväksikäyttö ravinnosta ovat parantuneet viime vuosikymmeninä."


    Lihankulutus lisääntynyt ja kasvisten ja hedelmien kulutus lisääntynyt ja siksi raudan saanti ja imeytyminen (C-vit) parantunut.......Liha.....se myrkky, on parantanut kansan rautavarastoja. Liekö nyt varastot täynnä kun Fogeli sanoo ettei lihaa enää tarvita.

    Onneksi tässäkin asiassa saa ja pitää käyttää omaa tervettä järkeä ja nauttia hyvästä, puhtaasta luomulihasta vaikka päivittäin.

    VastaaPoista