keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Ei suosittele ei.

Entinen poliisi, huippu-urheilija ja yrittäjä Jutta Gustafsberg avautui Iltalehden artikkelissa karppaukseen liittyen. Jutan mielestä laihduttamiseen ei mitään poppakonsteja ole. Kerrankin totta, poppakonstit eivät auta. Varsinkaan diabeetikolle tai muuten insuliiniresistenssista kärsiville. Mutta kun lopetetaan turha elimistön ylenpalttinen hiilihydraateilla rasittaminen ja insuliinin tuotannon härnääminen, suurin osa eri tarvitse mitään konsteja, poppaa tai ilman. Tuntuva hiilihydraattien vähentäminen nykyisestä riittää. Ketoosia voidaan sitten käyttää hyväksi jos tarvitaan rasvanpolton tehostamista ja verensokerin vakauttamista. Kuitenkin on taas syytä muistuttaa että vähähiilihydraattinen ei tarkoita kokonaan ilman hiilihydraatteja, ei edes ketoosissa.

Läski kuulemma tulee helposti ja lähtee hitaasti. Olen eri mieltä. Lihakset kuulemma tarvitsevat kasvaakseen "hyviä" hiilihydraatteja. Olen eri mieltä. Joskus pikkupoikana kuulin sanonnan ettei järki ja kauneus mahdu samaan päähän. Olen niin uskonut ja toivonut ettei se oisi totta. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.

Toisin kuin Jutta väittää, läski lähtee yllättävän helposti. Väitän olevani tässä asiassa Juttaa parempi asiantuntija. Jutta varmasti on tietäjä omalla sarallaan mutta liikalihavan läskin laihduttamisesta minulla on selkeästi enemmän kokemusta. Absolut. Vähän tuosta jää samanlainen maku kuin joku sellainen opettaisi ajamaan autolla, joka ei ole sitä koskaan itse tehnyt. Kyllä meillä näitä langanlaihoja laihdutusneuvojia riittää, jotka eivät ole ikänään kärsineet ylipainosta.

Ensin ajattelin että olen vain keskivertoa tyhmempi ja väärässä kun olen aina kuvitellut että lihas tarvitsee kasvaakseen proteiinia. Huippu-urheilijan olisi luullut tietävän paremmin. Otan tähän pienen lainauksen: "
Kova harjoittelu kuormittaa lihaksia niiden suorituskyvyn äärirajoille. Tällöin elimistö pyrkii kasvattamaan lihasvoimaa seuraavaa kertaa varten.Rasitetun lihaksen jokainen lihassäie alkaa tuottaa enemmän proteiineja. Proteiineista muodostuu filamentteja, jotka kasvattavat lihaksen kokoa ja tekevät siitä vahvemman." Ja näinhän se asia todellisuudessa on. Sitä ei taida edes yhden naisen logiikka kumota.

Seuraavaksi varmaan koitetaan pikakorjauksena laittaa että niitä HYVIÄ hiilihydraatteja tarvitaan että jaksaa toistuvasti rasittaa sitä lihasta. Ikävä kyllä sekään ei ole täysin totta vaikka fitness staralta lauottuna varmaan moni sen totena uskookin. Ihminen voi ottaa energiansa hiilihydraattivoittoisena tai rasvavoittoisena, sen on enemmänkin valinta kysymys, sillä rasvan vaarallisuus on jo moneen kertaan kumottu useilla tutkimuksilla vaikkei THL:n pääjohtaja pysty sitä oman rasvakammonsa keskellä myöntämään. Jutta ei ehkä pysty treenaamaan ilman hiilihydraatteja mutta onhan meillä monia loistavia esimerkkejä maailmanmestareista ja olympiavoittajista jotka ovat voinet. Näistä on vanhemmissa kirjoituksissani mainittuna useampiakin.

Enkä vieläkään ole saanut täyttä selvyyttä mikä se HYVÄ hiilihydraatti oikein on. Ainakin minulla nuo hiilihydraatit aina poikkeuksetta nostavat verensokeria ja insuliinia. Ilmeisesti ne on niitä HYVÄNMAKUISIA hiiilihydraatteja, siten ne erottuvat huonoista. Ne viljan kuidut eivät ole mitenkään erityisen hyviä hiilihydraatteja vaikka niin jatkuvasti väitetään. Vilja erityisesti nostaa sitä verensokeria aivan tolkuttomasti ja siitä kuidusta suurin osa on tarpeetonta massaa, joka vain sukeltaa suolesta läpi ja tulee paskana ulos... siis jos olet onnekas. Vähäonnisemmat sitten ostavat actimelliä ja activiaa jolla koitetaan luistattaa sitä moskaa sieltä suolen mutkasta pihalle.

Toinen julkisuuden henkilö joka esiinstyi samaisena päivänä saman lehden artikkelissa eli taiteilija Ruonansuu, mainitsi mm. että "
Diabeteksen vuoksi ruokavalio tosin on haasteellinen, sillä minun on saatava hiilihydraatteja. Minua alkaa hetkessä kiukuttaa ja luovuus katoaa, ellen saa hiilareita." Eli juuri sillä hetkellä kun hiilihydraatti riippuvuus osoittaa vierotusoireita, niitä on saatava lisää että kiukku katoaa. Voin kokemuksesta kertoa että muutaman päivän sinnittelyn jälkeen on luvassa paljon parempi vireys ja jaksaminen ilman kiukkua kuin mille Jope antaa periksi. Aivan kuten kaikessa muussakin kehon riippuvuudessa, hiilihydraateistakin vierotettaessa on oireita. Ne ovat kuitenkin helpompia ja loppuvat nopeammin. On tutkitusti osoitettu että oireet ovat pienemmät niillä jotka käyttävät arkailematta rasvaa tuon vierotuksen aikana.

Muillekkin Jopeille terveiseksi että ottakaa ensin selvää mihin olette ryhtymässä. Ei se hiilihydraattien vähentäminenkään mitään leikkiä ole. Tieto siitä mihin ryhtyy, lisää onnistumisen mahdollisuuksia aivan tolkuttomasti. Jopa enemmän kuin meidän julkkiksilla, se lisäisi uskottavuutta jos he tietäisivät oikeasti mistä puhuvat.

Kiitos ja kumarrus.

5 kommenttia :

 1. Olen usein miettinyt sitä, että miten koko ikänsä laihana olleet kuvittelevat osaavansa neuvoa ihmistä, jonka pitäisi pudottaa painoa 50 kiloa. On ihan eri asia pudottaa 5 kiloa normaalipainon sisällä, kuin lähteä sairaalloisesta lihavuudesta liikkeelle. Tuolle viiden kilon pudotukselle Juten neuvot voivat olla ok, mutta kun lähdetään pudottamaan 50 kiloa, pitäisi ohjeiden olla jotain ihan muuta. Olen pudottanut VHH-ruokavaliolla 50 kiloa ja saanut pidettyä painon tässä yli vuoden. Ja ensimmäisen kerran elämässäni tiedän, että en enää liho takaisin. Eikä minulla ole tällä ruokavaliolla mitään vaikeuksia mielitekojen kanssa. Ja jaksan myös liikkua kovilla tehoilla ja lihasmassakin on koko ajan kasvanut. Eli en oikein ymmärrä, miksi pitäisi jotain tehdä toisin. Tsemppiä sinulle!

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä juttu taas. Tuli sama asia mieleeni, että asiantuntija (Jutta Gustafsberg) on otettu sieltä virallisesta päästä taas eli THL:n linjaa.

  Jopessa taas ihmetyttää, koska hän ilmoittaa karpanneensa tässä omin sanoin lainaus:

  "- Laihdun yleensä keväisin yli 10 kiloa karppaamalla. Diabeteksen vuoksi ruokavalio tosin on haasteellinen, sillä minun on saatava hiilihydraatteja. Minua alkaa hetkessä kiukuttaa ja luovuus katoaa, ellen saa hiilareita, hän kuvailee."

  Ihmetyttää onko hän kokeillut ollenkaan sokeriarvojen säätöä ilman hiilihydraatteja vai onko hänellä niin vahva usko siihen viralliseen linjaan, että diabeetikon täytyy väkisin syödä niitä ruisleipiä ja muita "terveellisiä" hiilihydraatteja.

  Jallu

  VastaaPoista
 3. Kestävyysurheilijana silmääni iski heti tuo urheilu ja hiilihydraatit -osio.
  Vaikka meillä on menestyneitä karppi-urheilijoita, ei se tarkoita että kaikki pystyisivät urheilemaan karppaamalla. Suurin osa urheilijoista kuitenkaan ei karppaa. (johtunee siitä että urheilijoilla harvemmin on paino-ongelmaa) Omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että neljän tunnin kova lenkki ei onnistu, jos ei ole syönyt riittävästi hiilihydraatteja. Hiilihydraatit on lihaksille helppoa ja tehokasta ravintoa. Se teho, minkä hiilihydraateista polttoaineena saa, on moninkertainen rasvaan verrattuna. Pitää vain muistaa, että kevyinä treenipäivinä ja välipäivinä hiilihydraatteja ei tarvita. Tähän lienee turha kuitenkaan tarttua enempää, koska jokainen meistä on yksilö. Mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle.

  Siitä olen täysin samaa mieltä, että kasvaakseen lihas ei tarvitse hiilihydraatteja, vaan proteiinia.
  Paljon proteiinia. Punttitreenin jälkeen palautumisen käynnistämiseksi jotkut suosittelee 20-40g hiilihydraatteja, mutta se ei suinkaan ole välttämätöntä.

  Juttahan nimenomaan Suosittelee melko vähähiilihydraattista ruokavaliota. Ainoa varsinainen hiilihydraattien lähde mitä hän itsekään käyttää, on aamupuuro raejuustolla ja oliiviöljyllä. Muutenhan hän popsii lähinnä vihanneksia ja lihaa.

  Ja Ruonansuulle lähinnä nauran.
  Jos minä, urheileva tyypin 1 diabeetikko, voin olla syömättä hiilihydraatteja, niin kyllä Jope, tyypin 2 diabeetikko, voi olla vaikka kokonaan syömättä! Ateriainsuliini pistetään syötyjen hiilihydraattien mukaan. Jos ei syö hiilihydraatteja, ei tarvitse ruoalle pistää insuliiniakaan. Ei se mitään rakettitiedettä ole! Itse karppaan vain ja ainoastaan verensokerien hallinnan vuoksi. Vararenkaan pieneneminen on ollut pelkkä bonus. Ruonansuu tätä tuskin lukee, vaikka niin toivoisinkin...

  Ai niin. Vielä nuista kuiduista.
  Niitä kannattaisi saada, tavalla tai toisella. Se "tarpeeton massa, joka sukeltaa suolesta läpi ja tulee paskana ulos" tekee todellisuudessa ihan hyvää. Omaa vatsaani ne hyödyttävät selvästi. Jos en saa riittävästi kuituja, saa vessassa käydä hampaat irvessä. Se tarpeeton massa pehmentää tuotosta ja helpottaa sen ulos saantia.
  Kuitujen lähteitä vaan kannattaa vertailla. Vehnäleseissä ei ole hiilareita nimeksikään. Itse käytän niitä 4rkl päivässä. Siitä tulee 1g hiilihydraatteja. Ei dieetti siihen kaadu. ;) Myös pähkinät ja siemenet on hyviä kuidun lähteitä. Suosittelen kokeilemaan leseitä vaikka jogurtin tai rahkan seassa. Et menetä mitään.

  Hyviä jatkoja ja tsemppiä. :)
  T. 'karppaava diabeetikkourheilija'

  VastaaPoista
 4. Siinä oli sen verran painavaa asiaa ettei tule mieleen paljon lisättävää :)

  VastaaPoista