torstai 1. syyskuuta 2011

Tilastotiedettä

Jos olisin oman radio- tai tv-ohjelman isäntä, aloittaisin varmaan näin: Rakkaat kuulijani. Mutta koska en ole, toivotan sinutkin jälleen tervetulleeksi numeroiden ihmeelliseen maailmaan.

Numerot on siitä mukavia että ne ovat loogisia ja helposti ymmärrettäviä. Tähän yhtyvät varmaan kaikki muut paitsi nimeltämainitsemattomat kolme pientä porsasta tukijoukkoineen. He eivät ymmärrä numeroista hevon vittua. Faktoista puhumattakaan. Kuten tohtori Uusitupakin eräässä artikkelissa niin hienost mainitsi: "en ymmärrä" eikä se johtunut siitä että asia olisi ollut vaikea tai monimutkainen. Pikemminkin ymmärtämättömyys saattaa johtua siitä että putkiaivot eivät suostu käsittelemään mitään asiaa joka ei istu omiin tarkoitusperiin. Tulosten pitää upota rasvakammon myönteisyyteen kuin isi äitiin ennenkuin niitä edes suostutaan katsomaan sen tarkemmin.

Lupasin tilastoja kun kyselyyn on vastannut tarpeeksi ihmisiä. Yli sata on mielestäni tarpeeksi ja otetaan pieni katsaus siihen mitä on saatu aikaan.

Keskivertokarppaajista 82 prosenttia on naisia ja arvatenkin loput 18 miehiä. Ikähaitari on 16-75 joten otanta on aika laajasti läpi aikuisväestön, keski-iän ollessa 39 vuotta.

Samainen keskiverto karppaaja on karpannut 2 vuotta pudottaen tänä aikana painoaan 11,5kg. Haitari on laaja vasta aloittaneista, reilusti yli 10 vuotta karpanneisiin. Rajuimmat painonpudotukset ovat yli 45kg ja niitäkin on joilla paino ei ole pudonnut. Joillakin normaalipainoisilla kiinteytymisen johdosta on tullut kilo tai pari lisää.

Entäs sitten se terveyspuoli. Kuinka moni karppaaja on saanut positiivisia kokemuksia eri aihepiiristä:
 • Kolesteroli: 28,5% (Ei tutkittu tai ei muutosta: 65%)
 • Verenpaine: 43,2% (Ei tutkittu tai ei muutosta: 56,8%)
 • Kivut ja säryt: 71,6% (Ei muutosta 27,2%)
 • Vatsaongelmat: 93,2% (Ei muutosta 6,8%)
 • Ikenet ja hampaat: 53,4% (Ei muutosta 46,6%)
 • Iho ongelmat: 70,45% (Ei muutosta 28,4%)
 • Hiukset: 43,2% (Ei muutosta 53,4%)
 • Uni ja vireys: 75,0% (Ei muutosta 22,7%)
 • Laktoosi: 36,4% (Ei muutosta tai ongelmaa 63,6%)
Ummetusta on jossain vaiheessa karppausta kokoenut noin 10% karppaajista. 90% ummetus on vähentynyt tai ei ole ollut ensinkään.

Huimausta jonka uskotaan johtuvan karppauksesta, on kokenut 3% vastaajista. 97% ei ole huomannut tällaista tapahtuneen.

Listassa negatiiviset kokemukset ovat sitten 100 - (positiivisten ja ei muutosta summa). Aika hyvältä näyttää karppaajan näkövinkkelistä. En olettanutkaan ettei negatiivisakin kokemuksia olisi. Mutta uskon että vastaavanlaiselta verrokkiryhmältä keskiverto virallisen linjan noudattajia. lukemat olisivat olleet aivan jotakin muuta.

Jos tämä kaikki olisi tapahtunut vain minulle, voisi olla sattumaa että karppaus jollakulla toimii. Mutta otanta on varsin laaja ympäri suomea. Erilaisia ihmisiä, erilaisin taustoin. Eri ikäisiä ja molempaa sukupuolta.

Kunhan saadaan toinen sata vastausta lisää, päivitetään nämä lukemat sitten tuoreempiin. Toistaiseksi taidan kuitenkin pitää karppaamista ehkä parhaana asiana mitä terveys ja hyvinvointi on kokenut sitten tulen keksimisen.

Jos niitä Puskan & kumppaneiden ulkomailta saatuja... ei kai saa sanoa että lahjusrahoja mutta ystävällisiä rokoteostojen kiitoksena saatuja tukidollareita olisi käytetty vaikka tällaisen tutkimuksen tekemiseen, keskiverto ihminenkin huomaisi ettei karppaaminen ihan tuulesta temmattua ja huuhaata olekkaan. Mutta eihän sellaista tutkimusta kannata tehdä jonka tietää jo ennen aloittamista potkivan omaa rasvakammoharhaansa nivusiin isolla monolla.

1 kommentti :

 1. VHH tutkimuksia on muuten kerätty paljon Kostdoktorn.se sivustolle.

  VastaaPoista