tiistai 30. elokuuta 2011

Imperiumin vastaisku

Hiilihydraattipommien tuputtajat tuntuvat korisevan jo henkitoreissaan. Sätkivät kuin kala kuivalla maalla etsien pelastusta ihan mistä tahansa suunnasta sen vain voisi vielä löytää. Kuten aina patologisella valehtelijalla, kiinni jäädessään koitetaan vielä kerran jos valheen saisi toisella, vähän isommalla paikattua. Mutta propaganda ei enää uppoa ja asiantuntijat ovat menettäneet kasvonsa kansan silmissä. Taitaa johtajien uppiniskaisuudelle naureskella jo alaisetkin - selän takana tietysti, eihän sitä työpaikkaansa kukaan halua menettää.

Kun ei enää muuta keksitä niin sitten koitetaan viedä tutkimuksilta pohja kertomalla että lihateollisuus siellä takana häärii maksumiehenä (hs.fi 30.8.2011 klo: 21:02). Tuollaiset tutkimukset ovat kalliita ja ei kai kukaan kuvitellut että joku yksittäinen tutkija olisi tuon maksanut omasta pussistaan. Hienosti jäi kertomatta että elintarvike- ja lääketeollisuus on tehnyt sitä samaa lobbausta jo kymmeniä vuosia ja tulkinnut tutkimuksia milloin mitenkin on itselle ja omien tuotteiden myynnille parhaaksi katsonut. Kukaan ei ole kyseenalaistanut näitä tutkimuksia vaikka monia niistä saaduista tuloksista ei ole voitu edes suurella rahalla toistaa. Yritetty kyllä on mutta näistä epäonnistumisista on vaiettu tyynen rauhallisesti.

Jälleen kerran uutisoinnista unohtui se tosiasia että oli siellä tutkimusten maksajana kuka tahansa ja sanoivat ne tutkimukset sitten mitä tahansa, mikään niistä tiedoista ei kumoa sitä minkä tavallinen kaduntallaaja on itse omalla kohdallaan voinut todeta. Tätä faktaa ei haluta tuoda julki. Sen osoitti jo valtakunnallinen iltapäivälehti kyselleessään karppaajien kokemuksia ja seuraavassa aihetta koskevassa artikkelissa esitellessään vain niitä negatiivisia kokemuksia. Kovasti tuntuu olevan medialla vaikuttimena se margariinin ja leivän mainostaja siinä artikkelin yhteydessä. Nyt koitetaan vetää tieteelliset tutkimukset samaan lokakasaan mitä on itse harrastettu jo pidemmän aikaa. Valitettavasti tuollainen toiminta on turhan läpinäkyvää. Alkaa valitettavasti mennä usko median toimintaan. Missähän kaikissa muissa asioissa koitatte tutkivan journalismin sijaan toimia propagandamoottorina maksumiehille.

Hesarin ja Ruotsin radion uutisoinnista saa sellaisen kuvan, että tutkimukset menettävät arvonsa jos niiden taustalla on se taho joka niistä tuloksista eniten hyötyy. Tai ainakin tuntuvat luottavan siihen että näin ne lukijat asian ymmärtäisivät.  Ei se taida toimia ihan niin, muutenhan kaikki rasvakammoon johtaneet "tutkimukset" olisi voitu vetäistä roskakoriin jo aikaa sitten, aivan niin kuin niille olisi kuulunut tehdä alun alkujaankin. 

Vai pitäisikö meidän nyt ymmärtää että Ruotsalaisten tekemän laajan tutkimuksen, jossa osoitettiin infarktin saaneiden nauttineen vähemmän maitorasvaa kuin terveiden, olevankin mainoskikka. Ilmeisesti Norjalaiset tutkijat jotka saivat samanlaisen tuloksen, ovat myös tässä samassa sopassa mukana. No uskoo ken haluaa. Minä en usko. Minä luotan vielä siihen että pohjoismaissa tutkimukset ovat sen verran korkealla tasolla, että niistä saatuja tuloksia voi pitää luotettavana. Tuskin ne tutkijat niin isoja summia ovat saaneet että kannattaisi oma nimensä pysyvästi pilata tiedemaailmassa julkaisemalla tuloksina täyttä paskaa, joka voidaan tutkimukset uusimalla todeta.

Nyt kun liha- ja meijeriteollisuus on kyllästynyt hiljaa vaieten ottamaan niskaansa kaiken sen paskan mistä sitä on vuosikymmenet syytetty ja ryhtynyt rahoittamaan tutkimuksia itse, tämä onkin kova paikka virallisen linjan puolestapuhujille. Ja kovemmaksi sen tekee varmaan se tosiasia että vaikka he miten suoltaisivat rahaa ja pyrkisivät kumoamaan nuo tutkimukset, se ei taida tuloksia manipuloimatta onnistua. Rohkenisivatko sille tielle lähteä... siitä kiinni jääminen kun olisi viimeinen naula suositusten nyt jo syvällä rypevässä arkussa.

8 kommenttia :

 1. Osa professoreista, tohtoreista ja dosenteista on Suomessakin aika tiukasti pilaamassa sitä nimeään. Tiedät varmaan, ketä tarkotan :)

  VastaaPoista
 2. "Tuskin ne tutkijat niin isoja summia ovat saaneet että kannattaisi oma nimensä pysyvästi pilata tiedemaailmassa julkaisemalla tuloksina täyttä paskaa, joka voidaan tutkimukset uusimalla todeta."

  Kuten suomalainen mielisairaalatutkimus? ;)

  VastaaPoista
 3. Tuttuja ovat nimeltään nuo nimensä pilanneet.

  mielisairaalatutkimus oli niin hatara heitto etten sitä edes noteeraa "tieteelliseksi" tutkimukseksi. Enemmän oli sellaista wannabe tutkimusta :)

  VastaaPoista
 4. Iltapäivälehden kyselyyn sattui vielä tulemaan todella paljon positiivisia mielipiteitä karppauksesta.

  VastaaPoista
 5. Positiivisen palautteen määrän vuoksi se jäikin mieleeni. meitä oli kuitenkin aika moni joka kertoi laittaneensa palatetta kyselyyn. Taisi olla oikein automaatti joka ohitti jutun tekijältä kaikki positiivisen palautteen. Tulipahan ainakin selväksi miten kannattaa jatkossa sen nimeltämainitsemattoman (Heikkilä tosin kirjoitteli blogissaan ihan samasta putiikista) konsernin uutisointeihin suhtautua. Niillä on lähinnä viihde ja ajanviete arvo.

  VastaaPoista
 6. No, itä-Euroopan ja Neuvostoliiton propaganda ei lopulta pitänyt systeemiä kasassa.
  Markkinatalous ei ole myöskään vapaa säätelystä ja tiedon vääristelystä. Ne markkinavoimat...

  Henk. koht sikäli sama mitä valehtelevat, syön miten huvittaa, mikä hyvältä ja toimivalta tuntuu. Tiedon ja kokemuksen mukaan.

  Lapset, vanhukset ja sairaat toki kärsivät politiikasta, sikäli ei mitään uutta.
  Ei kiva.

  Valtio eli yhteiskunta on kompleksinen systeemi, jossa saavutetuista eduista pidetään kiinni vaikka väkisin.

  Kai se on tieto ja ymmärrys henkilökohtaisella ja yhteisöjen tasoilla, mikä murtaa barrikadit.

  Toimittajat ovat huoria, kuka kenenkin... :)

  VastaaPoista
 7. "Tuskin ne tutkijat niin isoja summia ovat saaneet että kannattaisi oma nimensä pysyvästi pilata tiedemaailmassa julkaisemalla tuloksina täyttä paskaa, joka voidaan tutkimukset uusimalla todeta."

  Kyllä se Puska on kuittaillut ihmeellisiä rahapalkintoja tuosta lobbauksestaan, että en ihmettelisi jos puhuttaisiin vähintään kymmenistä tuhansista vuosittain per lärvä. Ja kun tähän asti kaikki ovat julkaisseet sitä samaa paskaa niin WHO CARES??

  Taitaa olla ensimmäistä kertaa akateemisen ihmisen historiassa (siis Suomessa) kun pitää oikeasti miettiä kahdesti ennenkuin lähtee tekemään "tutkimusta". Pitää miettiä kummassa leirissä seisoo :)

  VastaaPoista
 8. Ei se lihateollisuus ainakaan mun karppauksesta sen kummemmin hyödy, ei ole lihankulutus lisääntynyt, ainoastaan laatutietoisuus. Kun tämä karppaushan ei ole pelkästään lihansyöntiä. Toisaalta rasvaisen lihan kulutus suhteessa rasvattoman lihan kulutukseen on lisääntynyt.

  VastaaPoista