sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Pekka perkele.

Jälleen kerran Suomalaisen kansanterveyden musta surma, pääjohtaja Puska loistaa ammattitaidottomuudellaan ja kaksinaamaisuudellaan. Uskomatonta miten häikäilemättä joku voi käyttää asemaansa väärin. Aivan aiheesta on Olutliitto raivoissaan Puskalle, vaatien tätä eroamaan tehtävistään.

Puskalaitos on nyt Itä-Suomen yliopiston kanssa tehnyt Ruotsista vuosina 1952-1990 kerätyn aineiston perusteella sen johtopäätöksen että keskioluen laimentaminen vähentäisi alkoholin kulutusta merkittävästi. Vaikkakin puskamaiseen tapaan tiedot on haettu etten sanoisi epämääräisesti ja varsin tarkoitushakuisesti mikä tietysti on THL:n linjan mukaista, on koko yhtälöstä unohdettu se fakta että alkoholin matkustajatuonti on vapautunut aineiston ajankohdan jälkeen myös meillä. Voidaan nimen omaan sanoa että tuo johtopäätös on oikein TEKEMÄLLÄ tehty. Alkoholin tuontiin oteta mitään kantaa vaan kuvitellaan että matkustajien ulkomailta tuoma olut ei juuri tilastoihin vaikuta vaikka kaikissa muissa yhteyksissä ollaan tästä ihan toista mieltä, jopa Alkon hallituksessa. Kyllä on taas Puskalla teoriat ja tosielämä yhtä kaukana toisistaan kuin entisen huoran polvet jotka eivät ole koskaan kohdanneet toisiaan.

Tutkimus perustuu siihen että alkoholin kokonaiskulutus laski 12–15 prosenttia, kun päivittäistavarakaupat vaihtoivat vuonna 1977 Ruotsissa 4,5 prosenttisen keskioluen 3,5 prosenttiseen kansanolueen. Silloin oli silloin ja nyt on nyt. Suomalainen alkoholikäyttäytyminen on ihan omanlaisensa. Suomalaiselle viranomaiselle ei ole vielä näinkään monen vuosikymmenen jälkeen mennyt perille se fakta että Suomalainen juo sen minkä haluaa, koitettiin sitä säännöstellä tai vempuloida miten tahansa. Jopa kaikkein köyhin löytää sen perjantaipullorahan, jos haluaa, vaikka perheen ruokarahoista tinkimällä. Näin se vaan on.

Todennäköisin muutos keskioluen siirtämiseksi kaupoista vain alkoon myytäväksi, lisäisi vahvojen alkoholijuomien menekkiä koska samalla vaivalla siitä sitten saa sen Leijona pullon kun kerran alkoon saakka piti raahautua. Ja onhan se pari kossua kevyempi kantaakkin kuin mäyräkoira. Se siitä perusteesta että noilla keinoilla kulutus putoaa. Kun nykyiset oluen juojat totumattomuuttaan ryhtyvät läträämäänkin kirkkailla, taitaisi se kulutus itseasiassa kääntyä nousuun.

Väitetään että jopa 350 kuolemaa vuodessa voisi säästyä. Onhan se kaunista teoriaa ja saisi kai sen luvun vieläkin suuremmaksi jos haluaa johdatella teoriaa eteenpäin. Voihan olla että äärimmilleen vietynä alkoholin rajoittaminen vähentäisi jopa rattijuopumus kuolemien määrää. Lopettakaa se kolesterolilääkkeiden posketon määrääminen terveille ihmiseille niin säästetään vielä useampi ihmishenki. Tai lopettakaa se hiilihydraattien tuputtaminen diabeetikoille niin säästetään vielä useampi. Ja kuinka monta säästettäisiinkään jos THL ryhtyisi nojaamaan päätöksensä nykyaikaisiin faktoihin ja lopettaisi -50 luvun tiedon käytön nykysuositustensa perusteena. Sanotaan että tikulla silmään joka vanhoja muistelee. THL tarvitsisi siinä tapauksessa kokonaisen honkatukin ja perseeseensä.

Jos pääjohtaja tutkijoidensa kera haluaisi oikeasti vähentää alkoholin kulutusta, he suosittelisivat ketoosia ihmisille. Ketokarppaajat tietävät että merkittävästi pienempi alkoholimäärä kihahtaa kajuuttaan. Mutta ei, tällaiset tosiasiat eivät kiinnosta. Eihän sille ole mitään taloudellista perustetta jos alkoholia myydään oikeasti vähemmän. Taitaa sittenkin olla kyse vain siitä että Alko pitää saada kannattavammaksi.

Kaiken kukkuraksi tuo vimma ajaa olut takaisin alkon hyllylle, on vähintäänkin kasinaamaista touhua henkilöltä jonka pitäisi toisaalta faktojen perusteella edistää meidän kansanterveyttä ja toisaalta Alkonhallituksen varapuheenjohtajana ajaa Alkon etua. Tässä asiassa teki Puska niin tai näin, se lyö omaa uskottavuutta korville ja isolla avokkaalla. Alkon etu tuntuu olevan selkeästi tässä projektissa esillä. Tosin ei meille ole enää mikään yllätys että tuossa laitoksessa väännetään faktatkin sopimaan tarkoitusperiin vaikka pakolla.

Eikös -45 syntyneet ole jo eläkeiässä olleet vuonna 2010. Nyt on aika lyödä helvetin monta kärpästä yhdellä iskulla ja laittaa Pekka ansaitsemattomalle eläkkeelleen. Siinä saa työpaikan nuorempi, pätevämpi, arvostetumpi, ammattitaitoisempi, faktoille avoimempi ja vähemmän henkilökohtaisen rasvakammon ajama henkilö. Uusi aika koittaa ja ehkä meidän kansanterveys saadaan lopultakin näiden puskavuosien jälkeen käännettyä nousujohteiseksi. Suomeksi sanottuna, kun se ei itse enää vanhuuttaan tajua lähteä, ostakaa se ulos hinnalla millä hyvänsä. Joka tapauksessa se tulisi halvemmaksi kuin nykyinen kukkoilu ja kansanterveyden totaalinen murentaminen.

Ja epäilijöille tiedoksi, en juo itse olutta juuri lainkaan. Yhden käden sormin voidaan laskea vuotuinen oluen tölkkikulutukseni. Alkoholia yleensäkkin nautin vain muutamia kertoja vuodessa. Mutta sen kunniaksi KUN Pekka lopultakin jää eläkkeelle, tulen vetäsemään kunnon kännin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti