keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Mutkaton juttu

Mm. Iltasanomat kertoi 24.9 tutkimuksesta joka osoitti kevyt karppauksen ehkäisevän sairauksia. Tutkimuksessa biologit Norjassa osoittivat että kolmannes kutakin makroa on huomattavasti parempi ravintomalli kuin nykyinen 65/20/15. "Saimme selville, että ruokavalio jossa oli 65 prosenttia hiilihydraatteja - mikä vastaa usein tavallisen norjalaisen aterialla saamaa määrää - saa useat geeniluokat käymään ylikierroksilla" kertoo norjalaisyliopiston verkkosivuilla biologian professori Berit Johansen.

Berit Johansen päättelee edelleen, että "hiilihydraattivoittoinen ruokavalio vaikuttaa geenien ilmentymiseen tavalla, joka voi jopa lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, joihinkin syöpiin, dementiaan ja kakkostyypin diabetekseen". Tämähän ei sinällään ollut mitään uutta että hiilihydraattivoittoinen ruokavalio aiheuttaa kakkostyypin diabetestä. Sitä kun ei ainakaan minun ja tuntemieni diabeetikkojen osalta tarvitse kalliilla lahjusrahoilla tutkia. Olemme sen eläneet ja kokeneet. Eikä sen pitäisi tulla Suomalaisille asiantuntijoillekkaan enää yllätyksenä, onhan meillä maailmanennätys määrä kakkostyypin diabeetikkoja. Eikä niiden määrä ainakaan vähenen niin kauan kuin suositukset ovat viturallaan.

Mielenkiintoista miten muista pohjoismaista tulee tällä hetkellä tutkimustietoa tasaiseen tahtiin. Ja samaa tahtia pyrkii Suomalainen puskauskovaisten joukko niitä vähättelemään ja mitätöimään. Ylimieliseen tapaansa muiden osaamista ja tutkimuksia vähätellen, pohjois-karjala tutkimusta ja sen tarkoitushakuisia, melkeinpä harrastelijamaisia tuloksia edelleen ylistäen. Olemme päätyneet ravitsemustieteessä vastakkainasetteluun Suomen virallinen linja VS muu maailma. Ja virallisen linjan edustajat omahyväisinä narsisteina räksyttävät rakkikoiran tavoin kun ihmiset ovat ryhtyneet kääntämään selkänsä. Narsistillehan on tyypillistä ensin määrätä, sitten kiukutella ja lopuksi yrittää syyllistämällä saada muut alistumaan tahtoonsa. Enää puuttuu sääliin vetoaminen entisaikojen tanssilavojen tapaan: "Anna edes säälistä."

Ensimmäinen kommentti uutiseen laillistetulta ravitsemusterapeutilta (itä-Suomen Puskaopistosta) oli jälleen "kuulostaa siltä että mutkat on vedetty suoriksi". Aivan kuin olisin kuullut saman aikaisemminkin. Ai niin, professorit sanoivat samaa kun tutkittiin insuliinin lihottavaa vaikutusta. Ilmeisesti meidän ravintopersenautit ja professori sykeröt edelleen kuvittelevat että suomalaiset olisivat jotenkin pätevämpiä tai taitavampia näissä tutkimus asioissa, sillä pääsääntöisesti he ovat kiskomassa mattoa pois kaiken sellaisen tuloksen alta joka ei Puskan oppeja tue. Tässä on käynyt vähän samanlainen hype-ilmiö kuin Suomalaisten nopeille nettiyhteyksille. Siihen uskovat enää vain siitä kovaan ääneen itse toitottavat, ei kukaan muu.

Valitettavasti puskaan jääneet professorit ja terapeutit ovat ainoat kehityksessä paikoilleen jämähtäneet, mutta valitettavasti he toimivat suurimpana jarruna kehitykselle ja terveellisempien vaihtoehtojen yleistymiselle. He ovat hidaste, ei este. Siellä istuskellaan pehmeillä soffilla ja hykerrellään Pekan nuottikirjan mukaan. Ei taida enää hiilarien ja pullamössön tukkimissa verisuonissa oikein veri kiertää ja aivot on jääneet vajaalle hapelle. Vai olisiko kyse leipämössön aiheuttamasta turvotuksesta jonka hoitoon varattu actimälli jäi kotiin. Eihän sitä pysty mitään miettimään kun kiristää ja puristaa.

Melkein säälittää tuollainen hätäpäissä vedetty, vähättelevä kommentti tutkimuksesta, josta terapeutti mitä ilmeisimmin ei edes mitään tajunnut. Ilmeisesti jotakin piti sanoa kun yllättäen kysyttiin eikä ehtinyt parempaa Pekkamaista vastausta toimittajalle valmiiksi miettiä. Varmasti oli olo kuin pikkupojalla kun jäi kiinni äidin piparipurkilta. Housut kintussa niinkun sanonta kuuluu. Mutta onhan se nykyisen linjan mukaista. Jollakin tavoin on pakko koittaa ampua alas kaikki mikä ei omia harhaoppeja noudata. Se on ilmeisesti joku fysiikan laki joka ajaa nimenomaan Suomalaista puskauskovaista, joka liikkuu siellä hämärän rajamaiden ja harhaoppien välimaastossa vältellen totuuden miekkaa sivaltamasta.

Se on kuitenkin todettu Suomessakin, että erilaiset hiilihydraatin lähteet muuttavat geenien ilmentymistä eri tavoin. Ilmentyminen tarkoittaa "reseptiä", jolla geenit alkavat valmistaa proteiineja, joita elimistö käyttää mm. solujen rakennusaineina. Hiilihydraattivoittoisella ruokavaliolla vaan tuppaa turhan usein tulemaan kovin pulskia rasvasoluja turhan monelle.

Täytyy sanoa, ja valitettavasti, että näiden ravitsemusterapeuttien möläytysten vuoksi on mennyt uskottavuus kohta koko ammattikunnalta. Eihän tuo tutkinto näytä kertovan muusta kuin siitä että hallitsee Puskan opit ja virallisen suosituksen. Minusta olis syytä hallita myös vaihtoehtoiset mallit ja omata jonkin verran kykyä päätellä milloin kannattaa ainakin kokeilla jotakin muuta jos virallinen ei tuota toivottuja tuloksia. Vai onko se nyt kuitenkin niin että insuliinin massakulutus on juurikin se toivottu tulos?

Mutta palatakseni vielä tuohon Norjalaisten tekemään tutkimukseen, on siinä monelle miettimisen aihetta. Ei tarvitse suorastaan karpata jos se sanana niin helvetisti pelottaa tai inhottaa. Mutta selkeästi jo puolittamalla hiilihydraatit nykysuosituksesta, saadaan selvästi terveyttä edistäviä tuloksia. Eikä siihen usein muuta tarvitse kuin jättää se leipä, makarooni ja peruna pois tai ainakin vähentää käyttö ihan minimiin. Ei sen pitäisi mahdottoman vaikeaa olla. Vaikeinta taitaa olla hyväksyä se että eläinrasvaa saa käyttää, se on eläimille ja ihmisille tarkoitettu.  Kasvirasva on kasveille ja esim. saranoiden voiteluun, johon se sopii siihenkin helvetin huonosti.

4 kommenttia :

 1. Sama homma. Mitä pitemmälle tämä oma ihmiskoe vähähiilihydraattisella ruokavaliolla etenee, sitä vähemmän uskon kaikenlaisiin virallisiin totuuksiin (pureskelematta ja miettimättä.

  En pane mitenkään pahakseni, jos joku pystyy syömään virallisen mallin mukaan ja pysymään terveenä. Mutta sitä ihmettelen, että virallinen suositus on se mitä on, mutta kuitenkin nämä viralliset tahot sitten kehottavat syömään sitäkin suositusta vähärasvaisemmin, mieluiten aivan rasvattomasti. Ajatushan pitäisi virallisessa mallissa olla se, että se on keskiarvo, ei mikään ääripää. Ei pitäisi lynkata niitä ihmisiä, jotka syövät hieman mallia rasvaisemmin, eihän niitäkään tuomita joiden ruokavalio on rasvaton (päinvastoin, heitä kehutaan erinomaisista valinnoista).

  Varmaan pelottavinta virallisissta ihmisistä onkin se, että heiltä menee uskottavuus sekä ruokavalioasioissa, että myös kaikessa muussa siinä sivussa. Ja kaikki tämä on karppaajien syytä...

  VastaaPoista
 2. Täysin rasvaton ruokavalio on mahdottomuus. Ainoastaan vesipaasto on täysin rasvaton.

  VastaaPoista
 3. Suositusten laatijoilta ja niiden seuraamista kyttääviltä on myös unohtunut se tosiasia että kyse on SUOSITUKSESTA. Se ei ole mikään kiveen hakattu laki tai totuus jota on rangaistuksen uhalla noudatettava.

  Eikös ne myös suosittele pukeutumaan lämpimästi ja nukkumaan tarpeeksi. En kuitenkaan ole kuullut heidän narisevan jos joku ei näitä noudata. Mutta rasvan käyttö, siitä jaksetaan jauhaa paskaa ja pelotella ihmisiä.

  VastaaPoista
 4. Joskus on naisten- tai terveyslehdissää laihduttajille viikon ruokalistoja, joissa on tarkasti lueteltu eväät. Niisä ohjeissa rasvan määrä on kyllä niin minimissä kuin vain voi olla, ei ihme että sellaiset dieetit eivät kestä pitempään. Eikä niissä päästä edes lähellekään virallisia rasvasuosituksia.

  VastaaPoista