keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Voita pöytään

Meille karppaajille ja muillekkin jotka ovat tutkimustuloksia seuranneet, ei liene mikään yllätys enää se ettei voi olekkaa epäterveellistä vaan päinvastoin on jo osoitettu, että maitorasvat mitä ilmeisimmin jopa ehkäisevät sydänsairauksia. Tervetullut on sekin fakta että yhä useampi lääkäri on julkisesti kääntynyt samalle kannalle, uskaltaen kyseenalaistaa ravitsemussuositukset, silläkin uhalla että heitä jatkossa kohdellaan samanlaisella noitavainolla kuin esim. Heikkilää.

Nyt lääkäri Taija Somppi & Jani Somppi kertovat uudessa kirjassaan, että voi on terveellinen rasva. No sitähän se on eikä tullut enää minkäänlaisena yllätyksenä. Sekään ei tullut yllätyksenä, että valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara pitää Somppien suosittelemaa ruokavaliota ekologisesti kestämättömänä, elitistisenä ja harkitsemattomana. Perinteinen meijerivoi on elitististä... voi itämeren pitkä vittu etten paremmin sano.

Tosin jos Karalta kysytään mihin tällaiset väitäämät perustuvat, on vastaus todennäköisimmin välttelevä olan kohautus, viitaus nykysuosituksiin ja -50 luvun tutkimuksiin tai kysymys jää kokonaan vastaamatta. Eihän nyt sentään VALTION RAVITSEMUSNEUVOTTELUKUNNAN tarvitse suosituksiaan ja väittämiään kenellekkään perustella. Nehän ovat yleisesti "tunnettuja käytäntöjä" ja perustuvat "vahvaan näyttöön". Ja kun niitä on vielä ollut tekemässä "parhaat asiantuntijat" mitä rahalla saa. Että sillä lailla. Kuulostaa samalta kuin: "OI SUURI JA MAHTAVA NEUVOSTOLIITTO....!!!!" ja niitä peruja tuntuu nämä meidän suositusten laatijat olevankin. Seuraavaa sukupolvea odotellessa.

Etelä-Karjalan keskussairaalan sisätautiosaston ylilääkäri Lorenzo Sandini sanoo että "Ketoosi on elimistön normaali tila, joka syntyy, kun elimistö kuluttaa rasvaa sokerin sijaan". Näinhän se on ollut kautta ihmisen historian. Jos ketoosi olisi sairaus kuten monesti koitetaan väittää, olisi ihmiskunta kuollut sukupuuttoon jo ennen pyörän keksimistä. En sitten tiedä uskooko tavallinen leipäriippuvainen tätäkään sanomaa sen sijaan että nuppi turvoksissa ja pakki sekaisin etsisi netistä syitä siihen millä karppaavan kaverinsa saisi lopettamaan, samalla kun kiskoo kaksin käsin actimälliä napaansa että lakkaisi turvotus pakissa.

Olisiko nyt havaittavissa, että sydänliittokin on huomannut ravitsemussuositusten ongelmallisuuden kun se sentään uskalsi verkkolehdessä julkaista artikkelin jossa rasva ja karppaus osoitettiinkin positiivisessa valossa ja ilman ennakkoluuloja tai vanhoja mutujuttuja. Olin ihan ällikällä lyötynä. Ehkä sydänliitto on sittenkin ihmisten terveyden asialla, vaikka alunperin uskoin vakaasti että intressit on yhtenevät diabetesliiton kanssa eli hoitaa oireita mutta pitää ihmiset sairaina ettei vaan mene sukset ristiin suositusten tekijöiden ja thl:n kanssa. Pointsit sydänliiton verkkolehdelle tästä asiasta.

Muutoinkin on havaittavissa jonkin verran asenteiden muuttumista ei niin kielteiseen suuntaan. Liekkö tuo median myllytys, vaikkakin pääsääntöisesti negatiivisessa valossa, saanut ihmiset itse ottamaan asioista hieman selvää. Vai onko niin että nämä positiiviset kokemukset eivät vaan painu sinne paskapuheiden varjoon. Huonohan se on monta kymmentä kiloa laihtuneelle kaverille mennä sanomaan että tapat ittes tolla menolla. Tällä hetkellä yhä useampi uskaltaa jo julkisestikkin sanoa karppaavansa, vaikka sille on koitettu maalata helvetin negatiivista ja vaarallista julkikuvaa. Mutta niinhän se on ettei totuus pala tulessa, eikä peity paskaan.

On meillä kivaa.

5 kommenttia :

 1. Karppausta moititaan elitistiseksi. Eiköhän se kohta olekin sellaista, kun voin hinta nostetaan pilviin?

  VastaaPoista
 2. voi on hyvää ja pitää nälän poissa! :)

  VastaaPoista
 3. Voilla saa yökynttilään sydäntä. Sen tiesi nuoret miehet jo ennen sotia riiuulle lähtiessään.

  VastaaPoista
 4. Mahtaako sopia 1 typ. sokeritautiselle?

  Teuvo Noormaekusta

  VastaaPoista
 5. Teuvo, tiedän että jotkut tyypin I diabeetikotkin karppaavat. Tarkemmin en ole tästä vielä kirjoittanut ennen kuin olen päässyt sellaisten kanssa kunnolla rupattelemaan ja kuulemaan kokemuksista. Jos ja kun saan tästä lisää tietoa kokeneemmalta niin eiköhän siitäkin vielä kirjoiteta.

  VastaaPoista